Pentru toate femeile care își aduc pe lume copilașii în pandemie: „Sunteți mai puternice decât credeți”

Pentru toate femeile care își aduc pe lume copilașii în pandemie: „Sunteți mai puternice decât credeți”

Bianca Geica - Redactor Senior

Pentru toate mămicile care au născut în pandemie, avem un singur lucru de spus: „Sunteți mai puternice decât credeți”!

De la debutul pandemiei de coronavirus, au venit pe lume peste 116 milioane de bebeluși, iar mămicile au fost nevoite să se confrunte cu o realitate dură privind măsurile impuse la nivel global. Spitalele abia dacă mai fac față intervențiilor necesare, iar personalul medical este insuficient și suprasolicitat. Este greu de imaginat cât de mult s-a transformat experiența maternității sub efectul pandemiei de coronavirus.

Un lucru este cert - femeile demonstrează încă o dată cât de puternice sunt, în special graviduțele, care au decis să nu lase pandemia să le umbrească bucuria de a-și ține pentru prima dată bebelușii în brațe. Drept dovadă stau mărturiile sutelor de mămici, care au devenit deja virale în mediul online.

Citește și: Pentru toate mamele care simt că au obosit. Sunteți uimitoare și nu sunteți singure

„Țineți minte viitoare mămici. Atunci când totul se va termina (și se va termina!), veți fi acele femei care au fost însărcinate/ au născut în timpul unei pandemii. Voi sunteți cele care ați înfruntat inimaginabilul și care ați fost puternice pentru că așa a trebuit. Dacă ați reușit să treceți prin asta, cu siguranță sunteți pregătite pentru orice. Ești puternică, Super mami!”, sună postarea unei mămici, care a strâns pe Facebook sute de aprecieri.

femeie care a nascut in pandemie

Foto: facebook.com/thebumptobabychapter

Multe femei care au născut în plină pandemie de coronavirus au empatizat cu postarea mămicii și au povestit cum și-au adus ele pe lume copiii.

„Trei generații despărțite de un geam. Tatăl meu își cunoaște nepotul pentru prima dată așa”, a mărturisit o altă mămică, într-o postare emoționantă. Imaginea a fost imortalizată în martie, iar mămica spune că bunicul copilului a stat timp de 10 minute la geam, privindu-și nepotul.

Foto: twitter.com

 • „Eu am născut în martie, în timpul primei carantine naționale. Din fericire, partenerul meu a avut voie să stea lângă mine în timpul nașterii, dar apoi nu a avut voie să mai între în salon. Nu am avut parte de niciun ajutor cu bebelușul. A fost atât de greu, dar înțeleg de ce s-au luat aceste măsuri și sunt de acord cu ele. A fost cea mai frumoasă experiență, indiferent de situație. Acum suntem acasă, iar bebelușul este sănătos”, a mai mărturisit o mămică.
 • „L-am născut pe Oliver în martie. Familia a putut să îl vadă pentru prima dată doar prin videocall, iar cadourile le-am primit la ușă, prin curier. Este o situație fără precedent, cu care trebuie să ne obișnuim. Santatea e primordială”, a mai scris o proaspătă mămică.
 • „Am aflat că sunt însărcinată în timpul primei carantine naționale și se pare că va trebui să nasc tot în timpul unei carantine. Sunt foarte îngrijorată pentru că bebelușul meu este foarte mic și cel mai probabil îmi vor face o cezariană. Nu știu cum vor fi următoarele săptămâni, dar suntem norocoși că avem familia aproape.”, a mai spus o graviduță.

Vedete din România care au născut în pandemie

Tily Niculae a fost prima vedetă care a născut în pandemie. În luna martie, în plină stare de urgență, ea a adus pe lume un băiețel la o clinică privată din Capitală. Într-un interviu acordat revistei VIVA!, Tily a povestit cum a decurs întreaga experiență și cât de greu i-a fost să nu aibă pe nimeni din familie alături într-un moment atât de important.

„Au fost multe situații neplăcute. Am trecut de la extaz la agonie, fiind într-un loc cu niște necunoscuți, fără acces la familie, cu un copil care mă aștepta acasă, care aștepta să-și întâlnească frățiorul și care suferea de atâtea și atâtea luni de zile că nu mai puteam să o iau în brațe. Au fost momente când personalul a intrat fără echipament de protecție la mine. Vorbeam cu soțul meu și-l întrebam ce să fac, să întreb dacă oare nu mai au echipamente…Îmi era așa de jenă, că știam situația… Până la urmă mi-am dat seama că efectiv erau depășite. O parte din ele intrau și se dezinfectau, altele uitau, unele purtau mănuși, altele nu, cu mască, fără mască. Efectiv haos.

Am încercat să rămân cât mai echilibrată, să nu mă panichez, să înțeleg că e o situație extrem de grea pentru toată lumea și să-mi găsesc resursele necesare astfel încât să rămân focusată pe ceea ce urmă să se întâmple, respectiv să nasc. În timpul zilelor pe care le-am petrecut în maternitate, am încercat să fiu cât mai autonomă și să am contact minim cu personalul de acolo.

Eu, în prima zi, îmi trăgeam pătuțul copilului cu laba piciorului că să pot ajunge la el. Din momentul în care mi s-a permis să mă ridic, adică din prima zi în cazul meu, nu am cerut ajutor absolut deloc, tocmai că să fie contactul minim”, a mărturisit Tily Niculae pentru VIVA!.

Lili Sandu este o altă vedetă care a născut în pandemie. Ea a povestit cum a decurs totul pe blogul ei personal și cum nimic nu a mai contat din momentul în care și-a auzit pentru prima dată bebelușul.

„Pe data de 10 august, în jurul orei 12, cu ochii în lacrimi mă despărțeam de Silviu în fața spitalului având un gol în stomac, gândindu-mă oare cum voi reuși să fac față acestei experiențe, poate pentru mine ‘the only one în a lifetime’.Tot ce conta era să-mi țîn copilul sănătos în brațe și aș fi fost în stare să ‘mut munțîi’ la propriu pentru asta. Întâmpinată fiind pe secția Maternității de fețele zâmbitoare și amabile ale moașelor și asistentelor, începusem să mă relaxez și chiar dacă emoțiile îmi făceau inima să bubuie în piept, prinsesem mai mult curaj și mă simțeam mai puternică, așa că niciodată. (...) După un facetime cu Silviu asigurându-l că totul este în regulă și după un moment de meditație și rugăciune, eram condusă către etajul 5 spre blocul operator. Nici nu știu cum zburase timpul. Acolo mă așteptau deja niște asistente super drăguțe care m-au preluat și mi-au explicat pas cu pas ce urmă să mi se administreze.

Momentul în care i-am auzit vocea plângand (mi-au lăcrimat și acum ochii) a fost că un răspuns divin al tuturor rugăciunilor mele. Începusem să plâng și-i mulțumeam lui Dumnezeu în gând pentru această mare binecuvântare. Eram tare fericită – din câte auzisem, faptul că un bebeluș plânge imediat după ce este scos din burtică la cezariană este un semn de bine – dovadă că a și primit notă 10 din partea cadrelor medicale. La scurt timp, nici măcar la o oră după, l-am avut în brațe, în salon și deși tremuram puternic înainte să mi-l aducă (frisoanele absolut naturale pe care le are o mamă, involuntar, atunci când puiul îi este luat de lângă ea la naștere), m-am calmat imediat ce l-am simțit la piept.”, a povestit actrița.

Dana Rogoz și-a întâmpinat cel de-al doilea copil în luna mai, la câteva zile după ce ridicarea stării de urgență.

„Nu cred că mai trăisem vreodată până atunci așa emoții. Îmi făcusem testul covid cu o zi înainte, ieșise negativ, totul mergea conform planului. Dar emoțiile… oh Doamne… copleșitoare! Pe de o parte eram fericită și nerăbdătoare să îmi întâlnesc fetiță, pe de altă parte mă rugăm întruna că ea să fie sănătoasă și să nu apară nicio problema în timpul nașterii (...) Am intrat apoi în salon, am început să îmi desfac bagajul și să mă pregătesc pentru marele moment. Când a venit o asistență să mă ia la sala de nașteri, am început iar să plâng. Am rugat-o să mă mai aștepte câteva secunde până îmi sun soțul să îl anunț: “Gata, Radu, plec spre sala de nașteri”.

Cred că pe la 8 m-au condus în sala. Tremuram din toate încheieturile, încă de dinainte de anestezie. A început intervenția, eu tremuram în continuare, la un moment dat mi-a spus că urmează să iasă, am început să plâng și să mă rog întruna să fie sănătoasă, să fie sănătoasă, să fie sănătoasă, și când i-am auzit strigătul…. aaaaaaaaaa…. ce moment de fericire! Extaz! Hohote de plâns de fericire că micuța mea s-a născut și e sănătoasă, că e un bebeluș de notă 10!”, a scris Dana.

Laura Cosoi a devenit mămică pentru a doua oară în vara acestui an, chiar în ziua de Sfânta Marie Mare. Cum a decurs totul pentru proaspătă mămică?

„Cu maaare entuziasm așteptăm momentul ca Vera să vină pe lume. Însă, cu cât eram eu mai cuprinsă de adrenalină, cu atât ea parcă se liniștea, își făcea un culcuș confortabil în burtică și se odihnea. Pe 14 august, pe seară, în jur de 22.30, mi s-a rupt apă. N-aș fi vrut să merg imediat la spital, cu atât mai mult cu cât nu aveam nu știu ce contracții, dar la recomandarea medicului ne-am îndreptat către maternitate. Asta pentru că – dată fiind situația cu pandemia – trebuia să trec prin triaj, apoi să fac testul Covid și formele de internare (...)

După naștere, am ajuns în salon, am așezat laptopul lângă mine și am stat cu Cosmin la povești, i-am tot arătat-o pe Vera, am ascultat muzică și după ce am savurat aceste clipe doar noi trei (Rita deja dormea), am anunțat familia. Cosmin a făcut o videoconferință și rând pe rând le-am dat tuturor vestea. Într-un ecran eram eu cu Vera, într-altul Cosmin, apoi rudele, nașii – strânși toți prin intermediul tehnologiei că să ne bucurăm împreună. Vera a fost foarte cuminte, s-a atașat la san din prima clipă, din sala de naștere, a fost bună, blanda cu mine și înțelegătoare! Sâmbătă noaptea am dormit cu laptopul deschis și cu Cosmin în permanentă conectat la noi. Auzea fiecare scâncet al Verei și parcă dorul și dorința de a fi împreună puteau fi mai ușor de dus.”, a scris Laura Cosoi pe blogul ei personal.

Poveștile femeilor care au devenit mămici în pandemie nu au cum să nu te emoționeze și cum să nu îți dea putere și speranță că lucrurile vor reveni, cumva, la normalul cu care eram obișnuiți până acum aproape 1 an.

 Surse: facebook.com, bbc.co.uk, unicef.org, twitter.com, danarogoz.ro, lauracosoi.ro, tilyniculae.eu, lilisandu.ro

Surse foto: Facebook, Twitter, danarogoz.ro, lauracosoi.ro, tilyniculae.eu, lilisandu.ro

Articolul urmator
Studiu: Femeile românce mai afectate de pandemie decât bărbații, atât profesional cât și personal
Studiu: Femeile românce mai afectate de pandemie decât bărbații, atât profesional cât și personal

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Șerban Copoț, tată pentru a treia oară: „În astfel de momente, noi bărbatii ne dăm seama cât de puternice sunteți voi femeile"
  Șerban Copoț, tată pentru a treia oară: „În astfel de momente, noi bărbatii ne dăm seama cât de puternice sunteți voi femeile"

  În urmă cu câteva zile, Șerban Copoț mărturisea, pe Instagram, că este leșinat de nerăbdare să devină tată pentru a treia oară. Ei bine, iată că ieri, soția lui...

  2020 a fost anul cu cele mai puține nașteri din ultimii 54 de ani
  2020 a fost anul cu cele mai puține nașteri din ultimii 54 de ani

  Chiar dacă la finalul anului trecut s-au născut primii copii concepuți în starea de urgență, 2020 a fost anul cu cele mai puține nașteri din ultimii 54 de ani! În 2020 au...

  De ce femeile plang mai mult decat barbatii: Ce spune stiinta
  De ce femeile plang mai mult decat barbatii: Ce spune stiinta

  Stim cu totii tendinta femeilor de a fi mai emotionale si de a-si exprima mai des trairile si sentimentele, spre deosebire de barbati, care incearca mai mult sa-si reprime anumite emotii....

  Singurul loc din lume unde femeile își cresc soții. E incredibil, dar adevărat
  Singurul loc din lume unde femeile își cresc soții. E incredibil, dar adevărat

  Există unele obiceiuri și tradiții care te lasă fără cuvinte. De exemplu, știai că în lume există un loc unde femeile își cresc proprii soți? Acest loc se află pe...

  Un studiu dovedește că bărbații poluează planeta mai mult decât femeile. Iată cum!
  Un studiu dovedește că bărbații poluează planeta mai mult decât femeile. Iată cum!

  Bărbații poluează mai mult decât femeile, este concluzia unui studiu recent realizat în Suedia. Obiceiurile lor contribuie la creșterea emisiilor de carbon, ei poluând...

  Lucratul de acasă și școala online a copiilor afectează mai mult femeile decât bărbații
  Lucratul de acasă și școala online a copiilor afectează mai mult femeile decât bărbații

  Pandemia de coronavirus presupune restricții și sacrificii pentru toată lumea, în special pentru femei, arată o analiză publicată pe platforma europeană Eurydice. Aceasta...

  Ce veste frumoasă! Au început să se nască primii copii din România concepuți în starea de urgență
  Ce veste frumoasă! Au început să se nască primii copii din România concepuți în starea de urgență

  Se pare că pandemia de coronavirus a adus și lucruri bune. În România s-a înregistrat o creștere semnificativă a natalității! Potrivit Institutului Național de...

  De ce femeile sunt mai cucerite de bărbații amuzanți, decât de cei frumoși
  De ce femeile sunt mai cucerite de bărbații amuzanți, decât de cei frumoși

  Gândindu-se la partenerul ideal, fiecare dintre noi face o trecere în revistă a calităților pe care le așteaptă de la acesta. Printre asemenea calități se regăsește...

  © 2023 Qbebe