"Viața noastră în două valize". Fuga unei mame din Kiev

Gabriela Paladi - Redactor-Șef

Să fii mamă este o binecuvântare, dar vine cu o responsabilitate uriașă, cea a vieții propriului tău copil. Această responsabilitate capătă conotații nebănuite în contextul războiului ce se desfășoară la granițele noastre. Să fii mamă în Ucraina acum este un adevărat coșmar, iar chipurile mamelor și copiilor care trec granițele sunt doar o mică dovadă a efectelor unui război. Katerina Sergatskova este redactor-șef la Zaborona, un trust media din Kiev, dar și mama a doi copii. Ea și soțul ei au decis să rămână în Ucraina și s-au refugiat în Lviv, un oraș mai sigur din vestul țării. Katerina și-a așternut gândurile și emoțiile pentru Los Angeles Times, povestind cum a părăsit Kievul. Iată ce scrie jurnalista:

”Lviv, Ucraina - Fiecare zi pentru ucrainieni a devenit un coșmar. Trupe în elicoptere rusești au aterizat în cartiere, au intrat în casele civililor, au distrus clădiri cu tancurile și și-au descărcat armele în spitale și orfelinate. Magazinele au rămas fără pâine și lapte și farmaciile s-au golit de medicamente. Putin numește asta o operațiune specială de  ”denazificare” și demilitarizare și nu se sfiește să spună că vrea să cucerească întreaga Ucraină. 

Lucrez ca jurnalist în Kiev. Dar în a cincea zi de război, am decis să părăsesc capitala cu cei doi copii ai mei mici spre Lviv, un oraș mai sigur din vestul Ucrainei. Am luat câteva lucruri: câteva haine de schimb, o cameră video, o vestă antiglonț, provizii de scutece, un set lego cu Harry Potter - pe care fiul meu cel mare o adoră - și un set de carioci fără de care fiul meu cel mai mic nu poate trăi. AM lăsat totul în apartamentul nostru din Kiev: artă ucraniană, albume foto, o colecție de benzi desenate.

 
 
 
 
 
Vezi această postare pe Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

O postare distribuită de Ekaterina Sergatskova (@sergatskova)

Toată viața noastră a intrat în două valize. Soțul meu și cu mine am discutat deja despre asta: am fost forțați să părăsim Crimea după ce Rusia a anexat peninsula în 2014 și soțul meu și-a luat familia din regiunea ocupată Donbas, unde separatiștii preluaseră controlul. Războiul lui Putin împotriva Ucrainei a început acum, de fapt, acum 8 ani, dar pe atunci proiectilele cădeau numai într-o zonă. Acum războiul s-a împrăștiat în toată țara.

Conducând prin Kiev pentru a ajunge la gară priveam cum orașul s-a schimbat. Cozi la supermarket, puncte de control făcute din cărămizi și cauciucuri de mașină, soldați ucrainieni voluntari cu mitraliere pe marginea drumurilor. Majoritatea podurilor peste râul Dnieper, care legau brațul stâng de cel drept erau blocate de echipament militar. Doar două poduri erau deschise și erau ambuteiaje lungi de mașini cu oameni care încercau să părăsească orașul. 

Am mai văzut asta, pe când lucram ca și corespondent în regiunea Donbas acum 8 ani. Fața celui mai mare oraș ucrainian din est, Donetsk, s-a schimbat dramatic atunci. Războiul schimbă fundamental fața orașelor; se impregnează pe tot ce era normal înainte. Până și cerul pare să își fi schimbat culoarea și a căpătat o nuanță putredă de gri. Cu fiecare împușcătura și cu fiecare explozie, culorile orașului devin din ce în ce mai șterse, amestecându-se într-o masă omogenă murdară.

Trecând prin Kiev, am văzut urme de tancuri în curți și pe străzi. Un obuz a distru o clădire nouă care era un salon minunat de nunți. Am văzut un tramvai ars în totalitate și străzi marcate de gropi de la obuze. Am observat fețele sumbre ale luptătorilor ucrainieni voluntari. 

Gara din Kiev este plină de oameni zilele acestea. Mii de ucrainieni încearcă să iasă din zona de război, către vest. Însă la gară au venit cu toții: studenți din India și imigranți din Asia centrală, oamenii fără adăpost și manageri de la firmele de IT, reprezentativi ai minorităților etnice și fanatici religioși - totți s-au urcat în același tren. Fără dispute. Cei 44 de milioane de rezidenți al țării pare că acum ajung să se cunoască în aceste trenuri de evacuare și toți sunt uniți de un război la scară largă dezlănțuit de președintele rus. 

mama in tren evacuare din ucraina

(FOTO: Gara Przemysl, Polonia - O mamă și copilul ei, refugiați ucrainieni. Foto de Salvatore Laporta/KONTROLAB/LightRocket via Getty Images)

Noi, cei care rămânem în urmă ne riscăm viețile. Unii petrec zile și nopți în buncăre; alții se alătură unităților locale de apărare; unii organizează centre logistice pentru a ajuta militarii și refugiații. Toată țara s-a unit într-o singură inimă pulsând, pe care gloanțele rusești momentan nu o pot răni.

La gara din Lviv mai mulți jurnaliști s-au întâlnit cu mine târziu în noapte. Și ei au venit aici din Kiev pentru a-și continua munca într-o siguranță relativă. Pe când scriu acest articol, o sirenă urlă în Lviv. Proiectilele rusești pot ajunge și în acest oraș comercial și confortabil de la granița cu Polonia. De când bombardamentul rusesc a început, toți ucrainienii supraviețuiesc și speră că vom câștiga. Așteptăm ca acest coșmar nesfârșit să se termine.”

Cine este Katerina Sergatskova

Katerina Sergatskova este mai mult decât redactorul-șef și co-fondator al trustului media Zaborona din Kiev. Mamă a doi copii, Katerina este un jurnalist de excepție, care timp de 10 ani a analizat și investigat grupările teroriste din lume, migrațiile cauzate de războaie și persecutările politice. Născută în 1987, Katerina și-a dedicat 5 ani din viață pentru a investiga cea m ai mare organizație teroristă islamică, ISIS. A plecat pe front în Irak unde a intervievat și înregistrat declarații ale membrilor familiilor teroriste care au ajuns la închisoare. În timpul conflictului din Crimea a fost unul dintre puținii jurnaliști care au reușit să acopere evenimentele de ambele părți ale conflictului. A primit numeroase premii pentru activitatea ei, unul dintre cele  mai importante fiind  Kurt Shork Award, pentru curaj în jurnalism, pentru o serie de reportaje din teritoriile ocupate din Donbass, în 2015. 

În prezent Katerina își continuă munca de jurnalist de război în Lviv, un oraș de la granița Ucrainei cu Polonia, unde ajută refugiații și relatează evenimentele pentru restul lumii. Conturile ei de Social Media, precum Twitter și Facebook, sunt actualizate zilnic cu ceea ce se întâmplă în orașul ucrainian amenințat de trupele rusești. ”Este cumplit de greu să continui să trăiești când știi că țara ta este într-un război cumplit. Dar continuăm să facem ceea ce știm mai bine: scriem știri, adunăm dovezi ale criminalității militare rusești, înregistrăm oamenii, filmăm reportaje. Și căutăm în continuare armură și căști pentru presă, medici și alți civili care muncesc în condiții periculoase, ne ajutăm colegii cu tehnica și coordonarea necesară pentru evacuarea civililor.” scrie jurnalista pe Facebook.

Surse: Los Angeles Times, Daily Mail, Facebook

Citește și:

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Povestea Sashei, fetița care și-a pierdut brațul în bombardamentele din Kiev: "Nu știu de ce m-au împușcat rușii. Sper că a fost din greșeală"
  Povestea Sashei, fetița care și-a pierdut brațul în bombardamentele din Kiev: "Nu știu de ce m-au împușcat rușii. Sper că a fost din greșeală"

  Imaginați-vă un cartier rezidențial liniștit de la marginea Bucureștiului, din județul Ilfov, unde familiile își cresc copiii, unde parcurile sunt pline de râsetele...

  O femeie a încercat să fugă cu bebelușul altei mame din maternitate, după ce al ei s-a născut mort
  O femeie a încercat să fugă cu bebelușul altei mame din maternitate, după ce al ei s-a născut mort

  După ce bebelușul ei s-a născut mort, o femeie s-a îmbrăcat în asistentă medicală și a încercat să fugă din maternitate cu un alt copil. Tânăra de 23 de ani...

  Mesajul unei mame medic la început de an școlar: "Adulții din jur ar fi trebuit să fie scutul copiilor și nu sunt. Vorbim de generația atinsă de trauma unui război medical"
  Mesajul unei mame medic la început de an școlar: "Adulții din jur ar fi trebuit să fie scutul copiilor și nu sunt. Vorbim de generația atinsă de trauma unui război medical"

  Este deja al treilea an școlar care este prins de pandemie, al treilea an de școală în care copiii se luptă să accepte, să înțeleagă și să își contureze o...

  Răspunsul bisericii la decesul bebelușului după botez: "Dacă se întâmplă ceva, este numai greşeala noastră". Ce părere au medicii
  Răspunsul bisericii la decesul bebelușului după botez: "Dacă se întâmplă ceva, este numai greşeala noastră". Ce părere au medicii

  Vestea decesului bebeluşului din Suceava botezat duminică, pe 31 ianuarie, a îndurerat şi a revoltat deopotrivă. Parcurge cu atenţie articolul de mai jos pentru a descoperi care...

  Scrisoarea unei mame din Italia: „Suntem în mijlocul unei regiuni unde a explodat coronavirusul”
  Scrisoarea unei mame din Italia: „Suntem în mijlocul unei regiuni unde a explodat coronavirusul”

  Mămica unui copil diagnosticat cu amiotrofie spinal musculară a publicat pe contul său de Facebook o scrisoare care aduce în vedere o serie de îngrijorări reale: de ce este...

  Un copil de 12 ani din Eforie a fost bătut cu brutalitate de două mame la un loc de joacă
  Un copil de 12 ani din Eforie a fost bătut cu brutalitate de două mame la un loc de joacă

  Scene îngrozitoare s-au petrecut la un loc de joacă din Eforie Nord. Un băiat de 12 ani a fost lovit și izbit la pământ de două mame pentru că acesta scuipa semințe și...

  Povestea cutremurătoare a unei mame: „Mi-am adus pe lume copilul mort singură, într-un salon de spital, în plină pandemie"
  Povestea cutremurătoare a unei mame: „Mi-am adus pe lume copilul mort singură, într-un salon de spital, în plină pandemie"

  Pierderea unei sarcini este înfiorătoare, mai ales atunci când se întâmplă într-un mod total neașteptat. Povestea acestei mame ne-a lăsat cu sufletele...

  Papa Francisc: Coronavirusul "este un semnal de alarmă de la Dumnezeu că nu ne-am îngrijit de casa noastră. Dumnezeu iartă, natura nu"
  Papa Francisc: Coronavirusul "este un semnal de alarmă de la Dumnezeu că nu ne-am îngrijit de casa noastră. Dumnezeu iartă, natura nu"

  Să recunoaștem, ceea ce am citit în titlu este ceva de gândim cu toții, chiar dacă nu avem curajul să o spunem cu voce tare. Papa Francisc a spus, de fapt, ceea ce o...

  © 2022 Qbebe