Cele 6 tipuri de prieteni de care părinții au nevoie pentru a supraviețui

Cele 6 tipuri de prieteni de care părinții au nevoie pentru a supraviețui

Otilia Geavlete - Redactor Senior

De-a lungul vieții ne împrietenim cu felurite persoane, pentru că răspund unor nevoi diferite ale sufletului nostru. Câteodată căutăm un sfat și ne adresăm prietenului înțelept, alteori avem nevoie de un umăr pe care să plângem și mergem la persoana cea mai empatică din grupul nostru. Iar uneori ne dorim doar să ne distrăm, ceea ce putem face de minune împreună cu un amic entuziast și plin de umor. Când devenim părinți, însă, este necesar să ne alegem cu grijă grupul de prieteni, pentru că ei ne vor ajuta să facem față acestei misiuni pline de provocări și presărate cu numeroase capcane.

A fi părinte reprezintă o schimbare majoră de viață și, de multe ori, o schimbare importantă în grupul de prieteni. Nu că vechile prietenii nu ar mai fi valabile, dar, ca proaspătă mămică, ai nevoie de anumite persoane care să te însoțească în experiența unică de a fi părinte. În plus, începi să frecventezi medii diferite, de la creșă până la parcurile unde îți plimbi bebelușul. Ceri sfaturi pe diferite rețele de parenting și te întâlnești cu alte mămici când îți duci copiii la diferite activități. Astfel îți formezi o nouă rețea de cunoștințe, care te poate ajuta să supraviețuiești în cea mai provocativă perioadă a vieții tale.

mama cu prietene

Trebuie să ai grijă ca din acest nou grup să nu lipsească următoarele 6 tipuri de prieteni:

1. Prietenul de încredere

Acesta este mereu de partea ta, chiar și atunci când greșești. Te apără în fața tuturor, în orice moment, Lasă la o parte orice are de făcut și vine să te salveze, când ești în încurcătură. Este prima persoană la care apelezi, când ai nevoie de o mână de ajutor cu orice problemă din viața ta. Pe deasupra, este cel mai mare fan al tău, care crede întotdeauna în tine. O astfel de persoană este o adevărată comoară, pentru care trebuie să fii recunoscător. Poate că este unul dintre prietenii mai vechi, dinainte de a deveni părinte, pe care ai simțit că poți să te bazezi și care ți-a oferit sprijin în creșterea celor mici. Sau este o persoană nou întâlnită, care ți-a ieșit înainte la momentul potrivit și te-a ajutat să faci față "slujbei" de părinte.
Prietenul de încredere este primul de care trebuie să te asiguri în rețeaua ta de suport. Poate că sună puțin interesat, dar când ești părinte ai nevoie de planificare și rigoare pentru a te descurca. De aceea, trebuie să știi la cine poți apela să te ajute cu un comision sau să stea cu copilul când ai o urgență. În astfel de situații, numai cineva de încredere îți poate fi alături, cineva care este ca și parte din familie. Nu-ți imagina însă că este o persoană ușor de găsit. Sunt amici care vin cu plăcere la o cafea sau îți țin de urât în parc, prietene care își doresc să iasă cu tine la cumpărături și să-ți dea sfaturi. Dar o persoană care să te însoțească în toate clipele dificile și să-ți dea un ajutor consistent este o raritate. Cu atât mai mult trebuie s-o prețuiești și să-i fii, la rândul tău, alături.

2. Mentorul- prietenul care te sfătuiește

Dacă știi un părinte cu copii mai mari, care a trecut deja prin probele de foc ce te așteaptă pe tine, trebuie să profiți din plin de experiența lui. Când ai nevoie de un sfat privind metodele de parenting, gătitul, bolile copilăriei sau echilibrul sufletesc, aceasta este persoana pe care trebuie s-o suni. Chiar dacă nu știe cum să rezolve o anumită problemă, va găsi pe cineva care să te ajute. Cele mai în vârstă dintre amicele tale îți pot răspunde la întrebările inepuizabile care încep chiar din momentul când rămâi însărcinată. În plus, o astfel de prietenă este cel mai bun exemplu pentru a-ți aminti că vei depăși fiecare etapă care pare de netrecut, chiar dacă urmează una și mai grea. Amintește-ți însă să-i oferi, la rândul tău, atenție, pentru a nu avea impresia că totul se reduce doar la tine. Chiar și cea mai răbdătoare persoană obosește să audă în fiecare zi despre ce a mâncat copilul tău sau despre ce năzbâtie a mai făcut. Ideal ar fi să ai printre prieteni un psiholog sau un educator, care știe mai multe despre dezvoltarea și sănătatea copilului și poate răspunde la întrebările și neliniștile tale.

3. Comediantul- prietenul care te înveselește

Câteodată situația prin care treci pare fără speranță, așa că singurul lucru care îți mai rămâne de făcut este doar să...râzi. Nebunește. Până la lacrimi. Râzi, pur și simplu, de absurditățile vieții și de lucrurile care par ireparabile. Râzi de tine, de ceilalți, până cănd simți că ai descărcat toată frustrarea și, în sfărșit, poți să respiri mai ușor. Un prieten care te poate face să râzi astfel este o alinare. Principalul său merit este că te ajută să vezi mai des partea plină a paharului și să nu ajungi la disperare. Râsul este o adevărată terapie, așa că ține aproape persoanele care se pricep cel mai bine la asta.

femei razand

4. Părintele relaxat- prietenul care te liniștește

Dacă ai tendința să fii o persoană anxioasă, caută neapărat un prieten care să te calmeze. Acesta este cel mai bun antidot pentru îngrijorările tale. Deși întâmpină aceleași probleme ca toți ceilalți părinți, astfel de prieteni nu sunt dați peste cap de orice răceală a copilului sau de faptul că găsesc pereții măzgăliți și canapeaua sfâșiată. Felul lor relaxat de a fi îți aduce aminte că lucrurile minore nu trebuie să-ți strice întreaga zi. Nu uita, însă, că pentru unele persoane, calmul exterior poate acoperi mult zbucium pe care nu-l lasă să răzbată la suprafață. De aceea, chiar dacă prietenul tău pare complet relaxat, oferă-i suportul pe care, de multe ori, se ferește să-l ceară.

5. Prietenul diferit- persoana care te completează

Dezvoltă o relație de prietenie cu un părinte care are o viziune complet diferită față de a ta și cu totul alt stil de viață. Poți căuta pe cineva cu o familie mai numeroasă, cu o carieră la care tu nu te-ai gândit niciodată sau cu o religie diferită. Toți beneficiem de capacitatea de a vedea lucrurile dintr-o perspectivă diferită. Shasta Nelson, expert în relații, arată că prima dintre cele cinci etape ale construirii prieteniei este curiozitatea. Cine ne provoacă mai multă curiozitate care o persoană complet diferită de noi? Un prieten artist te poate ajuta să pui în practică, împreună cu copiii, proiecte extraordinare, precum pictatul unui perete în casă și alte lucruri pe care n-ai avea curaj să le faci singur. Un prieten aventuros îți dă mai multă încredere în întreprinderile cu cei mici în afara casei și în natură. Poate vei păstra relația cu o persoană care nu are copii încă. O astfel de relație îți poate aminti cum te simțeai înainte de a avea o viață agitată de familie și ce idealuri aveai până să devii părinte.
Un prieten diferit de tine poate juca și rolul de avocat al diavolului, Uneori greșim și știm că am greșit, dar nu vrem să recunoaștem. Un astfel de prieten te ajută să vezi toate aspectele unei situații, pentru că nu-ți protejează sentimentele și îți spune exact cum stau lucrurile. Acesta este prietenul la care apelezi când ai nevoie de un "duș de realitate" și nu vrei să te auto-amăgești. Câteodată o astfel de prietenie nu este ușoară, dar ai nevoie de ea pentru a te menține în echilibru.

6. Prietenul care păstrează toate legăturile

grup de prieteni

Aceasta este, de regulă, o persoană din grupul tău care plănuiește toate întâlnirile.. Este acel gen de prietenă, de exemplu, care se bucură să găzduiască o petrecere la care să se adune întreg grupul și să se relaxeze. Astfel de persoane sunt entuziaste, deschise și știu cum să mențină prietenii laolaltă. Dacă nu ești genul care să organizeze întâlniri și evenimente, ai neapărat nevoie de un astfel de prieten, pentru a nu ajunge să te izolezi în perioadele dificile. Nu uita să-i arăți aprecierea ta, pentru că acest tip de prieten adoră laudele, așa cum adoră să țină oamenii împreună.

Surse: https://offspring.lifehacker.com; https://www.mother.ly

 

Articolul urmator
Părinții răspund mai sincer ca niciodată: care sunt avantajele de a avea un singur copil?
Părinții răspund mai sincer ca niciodată: care sunt avantajele de a avea un singur copil?

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Și copiii cu autism au nevoie de prieteni! Cum îți poți ajuta micuțul să lege noi prietenii
    Și copiii cu autism au nevoie de prieteni! Cum îți poți ajuta micuțul să lege noi prietenii

    Din păcate, mulți copii și adolescenți care se află pe spectrul autismului se confruntă cu dificultăți în a-și face prieteni. Am pregătit un ghid ușor de urmat pentru toți...

    Zodiile care vor supraviețui chiar și sfârșitului lumii
    Zodiile care vor supraviețui chiar și sfârșitului lumii

    Situații de criză, care de care mai serioase, pot surveni când nici nu te aștepți. În funcție de zodia în care te-ai născut, dispui de anumite abilități menite să...

    Cele 7 tipuri de mame la naștere, conform moaşelor
    Cele 7 tipuri de mame la naștere, conform moaşelor

    Nașterea reprezintă, fară îndoială, unul dintre cele mai frumoase și emoționante momente din viața unei femei, dar şi unul dintre cele mai dificile din punct de vedere fizic...

    Semnele zodiacale care sunt fericite să fie singure vs. Cele care au nevoie să fie într-o relație
    Semnele zodiacale care sunt fericite să fie singure vs. Cele care au nevoie să fie într-o relație

    Dacă anumite persoane nu suportă să fie singure și simt nevoia să aibă parte din plin de atenția și dragostea unui partener, altele se simt în largul când știu că nu au...

    4 zodii care atunci când se îndrăgostesc uită de familie și prieteni
    4 zodii care atunci când se îndrăgostesc uită de familie și prieteni

    Există persoane care atunci când intră într-o relație, uită de familie și de prieteni. Partenerul de cuplu devine centrul Universului lor și își canalizează toată...

    Mamele care suferă de burnout nu au nevoie de timp pentru ele, au nevoie de ajutor specializat!
    Mamele care suferă de burnout nu au nevoie de timp pentru ele, au nevoie de ajutor specializat!

    Sindromul de burnout este o formă de epuizare și intervine din pricina expunerii prelungite la diverse forme de stres. De aceea, nu este de mirare că acest tip de sindrom este vizibil și...

    Am fost nevoită să-mi aduc copiii gemeni pe lume, deși știam că nu vor supraviețui. Au murit la scurt timp după naștere
    Am fost nevoită să-mi aduc copiii gemeni pe lume, deși știam că nu vor supraviețui. Au murit la scurt timp după naștere

    O mamă a fost nevoită să își aducă pe lume copiii despre care știa că suferă de malformații grave și nu vor supraviețui, din cauza prevederilor legale. Deși a sperat...

    STUDIU. Copiii care petrec mai mult timp în fața ecranelor au mai mulți prieteni apropiați
    STUDIU. Copiii care petrec mai mult timp în fața ecranelor au mai mulți prieteni apropiați

    În condițiile în care timpul petrecut de copii în fața ecranelor a devenit tot mai mare în ultima vreme, este firesc să ne îngrijorăm pentru sănătatea...

    © 2024 Qbebe