Cele mai influente și mai importante 100 de femei din 2018, topul BBC

Cele mai influente și mai importante 100 de femei din 2018, topul BBC

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Începând cu anul 2013, BBC și-a propus ca în fiecare an să realizeze un top al „Celor mai influente și mai importante femei" pentru a crește vizibilitatea femeilor în universul media. Pentru întocmirea acestui top se ține cont și de rezultatele unor sondaje lansate pe rețele de socializare. În cadrul său pot fi incluse femei implicate în toate domeniile de activitate, de toate vârstele. Topul BBC din acest an are în componență femei din peste 60 de țări, cu vârsta cuprinsă între 15 și 94 de ani, care au cele mai diferite preocupări și care pot fi un exemplu excelent pentru copiii noștri. 

 

Abisoye Ajayi-Akinfolarin (Nigeria)
Are 33 de ani, este antreprenor și a înființat „GirlsCoding", un ONG al cărui scop este să le învețe pe fetele nigeriene cum să conceapă și să lanseze website-uri, utile în rezolvarea problemelor comunităților din care provin.

Esraa al-Shafei (Bahrein)
În vârstă de 32 de ani, Esraa este Director Executiv al unui ONG numit „Majal.org" (înființat în anul 2006), creând mai multe platforme digitale. Ele au fost concepute pentru a le da ocazie locuitorilor din Orientul Mijlociu și Africa de Nord de a-și face auzite vocile pentru a vorbi despre diverse probleme, precum drepturile migranților, stigmatizările suferite de către minorități în anumite comunități etc. Începând cu anul 2015, activitatea ONG-ului s-a extins și în India și în Mexic.

Svetlana Alekseeva (Rusia)
Modelul în vârstă de 18 ani a suferit arsuri grave pe aproape jumătate din suprafața corpului la vârsta de 4 ani (în casa în care locuia a avut loc un incendiu). Svetlana a fost inclusă de către BBC în topul „Celor mai influente și mai  importante femei din 2018" pentru că în prezent ea îi ajută pe cei care au suferit și ei din cauza arsurilor grave să aibă o imagine pozitivă despre corpul lor.

Lizt Alfonso (Cuba)
Este coregraf și are propria companie de dans în Cuba. Lizt (51 de ani) este recunoscută pe plan internațional pentru că alături de trupa ei de dans (care practică stiluri de dans diferite: flamenco, salsa, cha-cha, rumba, bolero) a avut spectacole în mai mult de 100 de orașe din peste 20 de țări.

Nimco Ali (Somalia)
S-a născut în Somalia și a făcut studii universitare în Anglia. Nimco (35 de ani) este scriitoare și a înființat un ONG în țara natală în scopul de a le proteja pe tinere de mutilarea genitală. Ideea de a fi liderul acestei organizații a avut-o după ce ea însăși a suferit din cauza mutilării genitale la vârsta de 7 ani și ulterior a avut nevoie de mai multe intervenții chirurgicale de reconstrucție.
Ea este inclusă în topul BBC al „Celor mai influente și mai importante femei din 2018" pentru că este activist pentru drepturile femeilor și pentru că a obținut în anul 2014 mai multe premii pentru activitățile desfășurate în cadrul ONG-ului său (numit „Daughters of Eve").

Isabel Allende (Peru)
S-a născut în Peru din părinți chilieni și a început să scrie în anul 1981. Până în prezent, ea a vândut mai mult de 70 de milioane de cărți, traduse în 42 de limbi și a fost inclusă în topul BBC „Cele mai influente și mai  importante femei din 2018" pentru distincțiile obținute și pentru că deține fundația „Isabel Allende" (creată în scopul de a proteja drepturile femeilor din Chile).

Boushra Yahya Almutawakel (Yemen)
În vârstă de 49 de ani, aceasta este prima femeie fotograf profesionist din Yemen (a urmat studii universitare în țara sa și în SUA). O parte dintre lucrările sale au apărut în publicații internaționale (precum „El Pais" sau „Muse") sau sunt expuse la „British Museum". Boushra a fost consultant cultural pentru ambasada Yemen-ului din SUA și a colaborat cu Ministrul pentru Drepturile Omului din țara natală. În urma acestei colaborări ea a devenit și activist pentru drepturile femeilor și o parte dintre fotografiile ei reflectă această temă.

Alina Anisimova (Kârgâzstan)
Are 19 ani, este studentă și conduce „Girls' Space School" din țara ei. Această instituție urmărește să construiască și să trimită în spațiu primul satelit creat în Kârgâzstan.

Frances Arnold (SUA)
În prezent este profesor (are 62 de ani) în cadrul „Institutului Tehnologic California" (CALTECH) și face parte din topul BBC „Cele mai influente și mai importante femei din anul 2018" după ce a obținut Premiul Nobel în Chimie. Ea s-a remarcat datorită descoperirilor din domeniul medicinei, al biocombustibililor sau al cercetării enzimelor care ar trebui să fie incluse în detergenții de rufe.

Uma Devi Badi (Nepal)
Ea s-a născut în comunitatea Badi din Nepal (are 54 de ani), o comunitate ai cărei locuitori nu au drepturi egale cu ceilalți cetățeni nepalezi (cetățenie sau drepturi politice). În tinerețe, ea a practicat prostituția pentru a-și câștiga existența întrucât femeile Badi nu aveau dreptul să aibă o meserie. După ce s-a căsătorit a înființat prima comunitate de sprijinire a femeilor Badi și a reușit să convingă guvernul țării sale să lanseze un program pentru a le acorda drepturi celor ce făceau parte din comunitatea Badi. Anul trecut ea a devenit prima persoană Badi care a fost aleasă oficial în cadrul membrilor Guvernului și se străduiește să le îmbunătățească viața membrilor comunității în care s-a născut.

Judith Balcazar (Marea Britanie)
După ce a suferit o intervenție chirurgicală la vezica urinară, Judith (în vârstă de 65 de ani, ea a lucrat pentru mai multr companii din domeniul modei) a hotărât, alături de prietena ei cea mai bună, să lanseze o colecție de lenjerie intimă care să fie purtată și de către femeile ce suferă din cauza incontinenței urinare. Cele două au fondat „Giggle Knickers".

Cindy Arlette Contreras Bautista (Peru)
Este de profesie avocat (are 28 de ani) și a promovat în Peru o mișcare ce promovează lupta contra violenței domestice. Ideea de a organiza mișcarea i-a venit după ce a fost agresată de fostul ei prieten.

Leyla Belyalova (Uzbekistan)
Lector universitar (în vârstă de 61 de ani), aceasta susține protejarea ecosistemelor naturale montane din țara sa natală.

Analia Bortz (Argentina)
Este prima femeie rabin din America Latină. Analia (51 de ani) este medic și are o specializare în bioetică, înființând „The Hope of Seeds", un grup de susținere pentru femeile care se luptă cu infertilitatea. A contribuit și la crearea unor institute de bioetică din Atlanta (SUA) și din Chile.

Fealofani Bruun (Insulele Samoa)
Are 35 de ani și este prima femeie din Insulele Samoa și prima din insulele din Pacific care deține titlul de „yachtmaster"(Acesta se acordă unei persoane ce are capacitatea de a conduce o ambarcațiune cu vele, de a ancora în orice port, în orice moment al zilei, dar și care deține cunoștințe tehnice vaste legate de o ambarcațiune cu vele).

Raneen Bukhari (Arabia Saudită)
Este curator și consultant de artă, deținând alături de părinții săi o galerie de artă în orașul Al Khobar. Raneen (31 de ani) face parte din topul BBC al „Cele mai influente și importante femei din anul 2018" și se străduiește să promoveze arta modernă în țara sa natală.

Joy Buolamwini (Canada)
Părinții ei sunt din Ghana, ea s-a născut în SUA și locuiește acum în Canada. Joy (28 de ani) a fost bursieră „Fullbright" și este specialist în IT. Munca sa se bazează pe încercarea de a schimba concepția asupra inteligenței artificiale și de a îmbina arta și tehnica în acest scop.

Barba Burton (Marea Britanie)
A fondat „BehindBras", un program prin care femeile aflate în detenție pot dobândi abilități care le vor permite să-și formeze o carieră în industria modei. Barbara are 62 de ani și a fost ea însăși în închisoare.

Tamara Cheremnova (Rusia)
Are 62 de ani, suferă de paralizie cerebrală și scrie basme. Acestea apar sub pseudonimul ei, „Povestitoarea din Siberia".

Chelsea Clinton (SUA)
Fiica lui Hillary și a fostului Președinte Bill Clinton, Chelsea (38 de ani) este autoarea mai multor cărți și vice-președinte al fundației „Clinton". Este și corespondent special pentru NBC News, colaborează și cu organizația „Clinton Global Initiative", promovând un program ce vizează formarea unei noi generații de lideri.

Stacey Cunningham (SUA)
În vârstă de 44 de ani, Stacey este cel de-la 67-lea președinte al Bursei din New York și prima femeie care deține această poziției de când există bursa de acolo (de 226 de ani).

Jenny Davidson (SUA)
Jenny (50 de ani) este în prezent Director Executiv al ONG-ului „Stand Up Placer" (fondată în 2012), al cărei scop este să le ofere un adăpost victimelor violenței domestice, hărțuirii sexuale sau traficului de persoane.

Asha de Vos (Sri Lanka)
Este specialist în biologie marină (are 39 de ani) și este preocupată să promoveze diversitatea și unicitatea universului marin din regiune. Asha este și pionier al programului de cercetare dedicat balenelor albastre din Oceanul Indian și intervine pe lângă guvernul din Sri Lanka pentru a lua măsuri în privința protejării speciilor de balene aflate pe cale de dispariție.

Gabriella Di Laccio (Brazilia)
Este o artistă lirică de talie internațională, recunoscută mai ales pentru interpretările ce țin de muzica barocă. Gabriella (44 de ani) este fondator al „Bravo Brasil" (o organizație caritabilă ce susține educația muzicală gratuită pentru copiii defavorizați) și al „DONNE: Women in Music" (care dorește să încurajeze compozitoarele din Brazilia). Datorită numeroaselor distincții internaționale și a activității caritabile, BBC a inclus-o în topul „Celor mai influente și mai importante femei din 2018”.

Xiomara Diaz (Nicaragua)
A fondat și conduce restaurantul „The Garden Café" din Nicaragua (specializat în bucătărie din Nicaragua și în bucătărie californiană). Xiomara (34 de ani) activează în domeniu din anul 2007 și în prezent are la restaurant 25 de angajați, printre care se află și femei ce au fost victime ale traficului de persoane. Scopul ei este să atragă atenția asupra problemei exploatării sexuale din țara sa și să ofere un restaurant model pentru turismul sustenabil.

Noma Dumezweni (Swaziland)
Este actriță și este prima femeie care a jucat versiunea de adult a personajului Hermione Granger din „Harry Potter" și „The Cursed Child". Spectacolele în care a jucat Noma (49 de ani) au avut loc la Londra și pe Broadway (la New York).

Chidera Eggerue (Marea Britanie)
Chidera (23 de ani) este bloggeriță, autoarea unei cărți („What a Time to be Alone") și activistă în cadrul mișcării de pe social media #saggyboobsmatter. Aceasta și-a creat blogul intitulat „Slumflower", care vrea să le determine pe femei să se simtă bine în propria piele. După ce a lansat  un documentar despre pierderea părului la persoanele tinere (care dorea să schimbe percepția despre fenomenul de cădere a părului), a fost inclusă în topul „Celor mai influente și mai importante femei din 2018".

Shrouk El-Attar (Egipt)
A solicitat azil politic în Marea Britanie pentru persecuțiile la care a fost supusă în Egipt pentru că este transgender. În prezent Shrouk El-Attar (26 de ani) este masterand la „Universitatea din Cardiff" (studiază designul electronic), are un job full-time ca inginer și practică dansul din buric (purtând barbă) pentru a atrage atenția asupra inechităților la care sunt supuși transgenderii, lesbienele și homosexualii. În timpul liber, ea se ocupă să-i învețe engleză pe compatrioții care au obținut azil politic în Marea Britanie și insistă asupra nedreptății care li se face migranților ce vor să studieze aici și sunt obligați să plătească taxe școlare mai mari decât studenții englezi.

Nicole Evans (Marea Britanie)
În prezent are 44 de ani, la 30 de ani fiind diagnosticată cu o afecțiune gravă a ovarelor și intrând la menopauză. Ea se ocupă cu vânzările online și le asigură suport femeilor care au ajuns prematur la menopauză.

Raghda Ezzeldin (Egipt)
Și-a învins propriul record după ce a reușit să se scufunde la 45 de m și să stea fără oxigen timp de 5 minute și 3 minute. Raghda (26 de ani) este pasionată de scufundările la adâncimi mari fără oxigen și în prezent predă cursuri de acest gen în Egipt.

Mitra Farazandeh (Iran)
Pictează și vorbește despre cum este viața ca persoană care suferă de dizabilități fizice. Mitra trăiește într-un sat din nordul Iranului și are 42 de ani.

Mamitu Gashe (Etiopia)
A devenit chirurg specializat în fistule rectovaginale (Acestea se referă la o conexiune anormală între vagin și rect, ce poate interveni în timpul nașterilor, conținutul din rect putând ajunge în vagin) recunoscut pe plan internațional. Mamitu Gashe (72 de ani) nu are studii de specialitate și a suferit din cauza unei fistule rectovaginale în tinerețe.

Meena Gayen (India)
Este antreprenor (are 36 de ani) și a colaborat cu femeile ce locuiesc în satele din delta Sundarbans (înconjurate de estuare și mlaștini) să construiască un pod care să faciliteze accesul din exterior spre acestea.

G.E.M (China)
G.E.M (27 de ani) este un muzician de succes și se folosește de renumele său pentru a susține organizații de caritate dedicate combaterii sărăciei, promovării muzicii și educației.

Fabiola Gianotti (Italia)
Fabiola (58 de ani) este specializată în fizica particulelor și a devenit Director General al CERN („Organizația Europeană pentru Cercetare Nucleară") în anul 2016.

Julia Gillard
Este prima femeie Prim-Ministru din Australia (are 57 de ani) și este preocupată să promoveze educația și abilitățile de lider în rândul fetelor și femeilor din această țară.

Elena Gorolova (Cehia)
Elena este asistent social (49 de ani) și de mai mulți ani este voluntar la o asociație care vizează protejarea drepturilor minorității rome din orașul Ostrava. Ea militează contra sterilizării forțate și se străduiește să-i readucă pe minorii instituționalizați în familiile lor biologice.

Randi Heesoo Griffin (SUA)
Ea este jucătoare de hochei (în vârstă de 30 de ani) și a militat pentru plata egală a femeilor și bărbaților ce practică acest sport. Randi a marcat primul gol pentru echipa ei în cadrul Jocurilor Olimpice din acest an.

Janet Harbick (Canada)
Este mamă a cinci copii (are 33 de ani) și este și mamă-surogat. În prezent, este însărcinată cu cel de-al doilea bebeluș-surogat.

Jessica Hayes (SUA)
Jessica (41 de ani) și-a dedicat viața pentru a fi mireasa lui Hristos și a depus un jurământ de castitate.Ea predă la un liceu din SUA cursuri ce țin de teologie și este și consilier vocațional.

Thando Hopa (Africa de Sud)
Suferă de albinism (O boală genetică menită să excludă producția de melanină din organism) și este model, viitor procuror și activist pentru lupta contra stereotipurilor din țara sa. A apărut în calendarul Pirelli din 2018 (acum are 29 de ani) și este prima persoană de culoare din Africa de Sud a cărei poză se află acolo.

Hindou Oumarou Ibrahim (Ciad)
Activitatea sa ține de militarea pentru protecția mediului și a grupurilor etnice din țara sa. Scopul lui Hindou (35 de ani) este să-și facă auzită vocea la nivel internațional.

Reyhan Jamalova (Azerbaidjan)
Are 16 ani și este antreprenor, fondator și Director Executiv al „Rainergy", o companie ce dorește să creeze energie prin valorificarea apei de ploaie.

Jameela Jamil (Marea Britanie)
Este model, actriță, realizator de emisiuni, deține propria colecție de haine și este și activitist pentru organizarea evenimentelor în locuri care să fie accesibile și pentru persoanele cu dizabilități. Jameela (32 de ani) a lansat și platforma din social media @i_Weigh, care-i invită pe cei care o accesează să fie mândri de ei, fără a avea complexe legate de greutatea corporală.

Liz Johnson (Marea Britanie)
Are 32 de ani și a câștigat medalia de aur la înot în cadrul Jocurilor Paralimpice de la Beijing. Ea suferă de paralizie cerebrală și practică înotul de la vârsta de 3 ani. În luna august a acestui an a înființat „The Ability People", o agenție de recrutare specială pentru persoanele cu dizabilități, care vizează integrarea acestora la locul de muncă alături de cei care nu au dizabilități.

Lao Khang (Laos)
A jucat în echipa națională de rugby a țării sale (are 26 de ani) și în prezent este singura femeie din comunitatea Hmong (o minoritate etnică de origine chineză ce locuiește în țări precum Laos, Vietnam, Thailanda) care a obținut titlul de antrenor pentru acest sport.

Joey Mead King (Filipine)
Are și origine iraniană și este model și om de televiziune (are 44 de ani și cunoscută mai ales pentru show-ul „Asia Next Top Model"). Ea este preocupată și de respectarea drepturilor animalelor,colaborând cu „PAWS Filipine". În anul 2011 s-a căsătorit cu un om de afaceri filipinez cu origini chineze, Ian King. Cinci ani mai târziu, acesta a devenit femeie transgender, purtând numele de Angelina Mead King.

Krishna Kumari (Pakistan)
A fost aleasă în senatul din Pakistan (are 40 de ani) după ce a dus o campanie pentru promovarea drepturilor femeii. Înainte să facă acest demers, ea a stat într-un lagăr de muncă forțată timp de 3 ani.

Marie Laguerre (Franța)
Marie este inginer și studiază și arhitectura, având 22 de ani. Ea a creat o platformă online, prin intermediul căruia femeile își pot spune poveștile ce țin de experiența de a fi hărțuite pe stradă. Marie a avut ideea de a înființa platforma după ce ea însăși a trecut prin așa ceva.

Veasna Chea Leth (Cambodgia)
În prezent are 44 de ani și a fost prima femeie care a studiat dreptul la „Universitatea Regală din Cambodgia". Veasna a devenit avocat și povestește cum și-a petrecut anii de facultate dormind într-un beci întrucât acolo nu erau spații de dormit și pentru femei.

Ana Graciela Sagastume Lopez (El Salvador)
Aceasta este procuror și a condus mai multe investigații privind uciderea mai multor femei în 2016. La 38 de ani a fost numită procuror special pentru investigarea crimelor legate de femei din El Salvador.

Maria Corina Machado (Venezuela)
Are 51 de ani și face parte din „Adunarea Națională" (un fel de Parlament) din țara sa. Ea deține și o organizație pentru protejarea drepturilor civile. De mai mulți ani este implicată în promovarea democrației în Venezuela, într-un mod pașnic.

Nanaia Mahuta (Noua Zeelandă)
Este membră în Parlamentul din Noua Zeelandă de 22 de ani (în prezent are 48 de ani) și a fost prima femeie din această instituție care poartă pe față un tatuaj Maori (Maori este populația indigenă polineziană din Noua Zeelandă).

Sakdiyah Maruf (Indonezia)
Este prima femeie musulmană din această țară (are 36 de ani) care a avut curaj să se folosească de „Stand-up comedy" pentru a condamna extremismul islamic și violența îndreptată împotriva femeilor.

Lisa McGee (Marea Britanie)
Are 38 de ani și origini nord-irlandeze. Lisa este scriitoare și scenaristă, creând „Derry Girls", cea mai vizionată comedie de pe Canalul 4, din 2004 și până acum.

Kirsty McGurrell (Marea Britanie)
Se ocupă cu activități caritabile, înființând fundația „4Louis".Scopul acesteia este să asigure cutii cu amintiri pentru părinții ai căror copii au decedat.Kirsty (30 de ani) a avut ideea creării acestei fundații după ce fiul ei, pe care ar fi trebuit să-l cheme Louis, s-a născut mort.

Becki Meakin (Marea Britanie)
În urmă cu 6 ani a fondat o organizație menită să lupte pentru înlăturarea abuzurilor domestice asupra persoanelor cu dizabilități. Becki (52 de ani) are și ea o dizabilitate, iar organizația pe care o conduce oferă și găzduire victimelor violenței domestice.

Ruth Medufia (Ghana)
Are 27 de ani, trăiește la periferia unui orășel muncitoresc din Ghana și dorește să fie un model pentru tinerele care-și doresc să lucreze în construcții. Ruth este muncitoare la o fabrică de prelucrare a metalelor.

Larisa Mikhaltsova (Ucraina)
Predă de peste 40 de ani cântatul la acordeon și a devenit pentru prima dată model la vârsta de 63 de ani. Acum are 66 de ani și a apărut în numeroase cataloage de modă și la prezentări.

Amina J. Mohammed (Nigeria)
În prezent este Ministru al Mediului în țara sa (57 de ani). Mai demult a fost consilier al Secretarului General al ONU, Ban Ki-moon.

Yanar Mohammed (Irak)
Susține drepturile femeilor din Irak și este Director al Organizației pentru Libertatea Femeilor. Yanar (58 de ani) deține și o rețea de adăposturi speciale pentru găzduirea femeilor care au fost victime ale violenței domestice. Până în prezent aici s-au adăpostit peste 800 de femei.

Joseline Esteffania Velasquez Morales (Guatemala)
Este studentă (are 26 de ani) și în paralel coordonează un ONG, al cărui scop este să ofere sprijin fetelor și femeilor din diverse comunități pentru ca acestea să primească educație sexuală. Alt obiectiv al ONG-ului este să le determine pe tinere să nu mai accepte căsătorile forțate.

Robin Morgan (SUA)
A scris peste 20 de cărți (unele dintre ele fiind și best-seller), este lider al Mișcării Feministe din SUA (încă din anii 1960-1970). Începând cu anul 2012 a lansat o emisiune radio (disponibilă și on-line), „Women's Media Center Live with Robin Morgan". În cadrul acesteia Robin (77 de ani) vorbește despre cărți ale sale, își expune opiniile politice și invită diverse personalități din domeniul politicii sau literaturii.

Nujeen Mustafa (Siria)
Suferă de paralizie cerebrală și povestește în cartea ei, „Nujeen.Cum a reușit o fată imobilizată în scaunul cu rotile să ajungă din Siria în Germania" despre experiența drumului pe care l-a parcurs alături de părinții ei spre Germania, fugind din calea războiului civil. Nujeen are acum 19 ani și este elevă.

Dima Nashawi (Siria)
Aceasta este artist, clovn și povestitoare. Dima (38 de ani) se ocupă să culeagă povești și să prezinte aspecte ale vieții din Siria.

Helena Ndume (Namibia)
De profesie oftalmolog (58 de ani), a reușit până acum să redea vederea a peste 35.000 de namibieni, prin intermediul unor intervenții chirurgicale gratuite.

Kelly O'Dwyer (Australia)
Este Ministru al Afacerilor și Relațiilor Industriale în Australia. A lucrat și ca director executiv la Banca Națională a Australiei. Kelly O'Dwyer a intrat în politică după anul 2009 și în anul 2017 a devenit prima femeie ministru din Australia care a devenit mamă în timpul mandatului (în aprilie 2017 Kelly l-a născut pe cel de-l doilea copil, pe Edward. Ea este și mame unei fetițe, în vârstă de 3 ani).

Yuki Okoda (Japonia)
Are 23 de ani și studiază fizica în cadrul „Universității din Tokyo". A fost inclusă în topul BBC al „Celor 100 cele mai influente și mai importante femei din 2018" după ce și-a început o cercetare, prin care a descoperit o structură planetară, formată în jurul unei protostele, ce ar putea oferi noi teorii cu privire la originea sistemului solar.

Olivette Otele (Camerun, Africa)
Este profesor de istorie la „Universitatea din Camerun" (are 48 de ani) și lucrează la elaborarea unei istorii a epocii coloniale și precoloniale europene.

Claudia Sheinbaum Pardo (Mexic)
Are 56 de ani și este prima femeie primar a capitalei Mexicului, Mexico City. În anul 2007 a fost laureat al Premiului Nobel pentru Pace în cadrul echipei interguvernamentale ce a elaborat un plan de combatere al schimbărilor climatice.

Park Soo-yeon (Coreea de Sud)
Și-a fondat propria organizație (are 22 de ani), menită să stopeze violența sexuală și crimele sexuale facilitate de către mediul digital.

Ophelia Pastrana (Columbia)
Aceasta este profesor de fizică, economist și actriță de comedie. Ophelia (36 de ani) este transgender și luptă pentru drepturile persoanelor gay și transgender din America Latină.

Viji Penkoottu (India)
Ea (are 50 de ani) a reușit să pună bazele unei organizații de femei în provincia indiană Kerala.Scopul acesteia este să susțină drepturile femeilor care lucrează ca vânzătoare, incluzând aici dreptul de a sta și jos pe timpul programului de lucru.

Brigitte Sossou Perenyi (Ghana)
A realizat un documentar ce a fost premiat, în care a povestit experiența ei de a fi „Trokosi" („Trokosi" este un ritual practicat în state precum Ghana sau Togo, prin care fetele virgine sunt luate și făcute prizoniere pentru a „răscumpăra" păcate ale unor membri ai familiei lor). Brigitte are 28 de ani.

Vicky Phelan (Irlanda)
De profesie manager în domeniul educației, a făcut public scandalul referitor la modul în care nu s-a recunoscut faptul că mii de femei au primit rezultate greșite după ce au făcut screening-ul pentru detectarea cancerului cervical.Vicky (44 de ani) a făcut acest demers după ce ea însăși a trecut prin această experiență.

Rahibi Soma Popere (India)
A pus la punct o mișcare menită să promoveze păstrarea semințelor autohtone pentru agricultură în vestul Indiei. Ideea lui Rahibi (55 de ani), care este fermier, a favorizat dezvoltarea agriculturii în comunitatea din care face parte.

Valentina Quintero (Venezuela)
Este jurnalist și s-a preocupat de la începutul carierei sale (în prezent are 64 de ani) să promoveze turismul și problemele de mediu din țara sa.

Sam Ross (Marea Britanie)
Sam are sindromul Down și de 10 ani (acum are 30 de ani) lucrează ca asistent la serviciile de catering din cadrul „Glasgow City College". Ea călătorește prin lume pentru a -i susține pe cei care suferă de același sindrom ca și ea.

Fatma Samoura (Senegal)
A devenit prima femeie și prima persoană din Africa ocupantă a poziției de Secretar General în cadrul FIFA. Fatma are 56 de ani.

Juliet Sargeant (Tanzania)
Este specializată în designul de grădini (are 53 de ani) și a studiat în Marea Britanie. Până în prezent a câștigat numeroase premii în domeniu, cel mai important dintre acestea fiind distincția „Chelsea Flower Show" (2016), pe care a primit-o pentru că a realizat design-ul unei grădini „anti-sclavie". Ea este prima femeie de culoare care a câștigat acest premiu.

Sima Sarkar (Bangladesh)
A fost inclusă de către BBC în topul „Cele mai influente și mai importante femei din 2018" după ce a postat pe o rețea de socializare o fotografie în care se vede cum îl căra în spate pe fiul ei (în vârstă de 18 ani), ce suferă din cauza unei dizabilități, pe holurile „Universității din Dhaka" pentru ca acesta să dea acolo examenul de admitere. Sima a fost nevoită să procedeze așa din cauza lipsei infrastructurii speciale pentru persoanele cu dizabilități.

Shaparak Shajarizadeh (Iran)
Shaparak (43 de ani) a fost condamnată la 20 de ani de închisoare după ce și-a dat jos de pe cap vălul în public și după ce a fost văzută purtând la niște proteste un steag alb, în semn de pace. Avocata ei a declarat pentru „Amnesty International" că Shaparak a fost supusă bătăilor și torturii după ce a fost închisă.

Haven Shepherd (Vietnam)
Ea s-a născut în Vietnam și era bebeluș când i-au fost amputate picioarele din cauza unei bombe detonate de către părinții ei biologici. Aceștia au făcut acest gest pentru că fetița se născuse în urma unei relații extra-conjugale, iar în Vietnam nu erau permise divorțurile. Fetița a ajuns la orfelinat și când avea 20 de luni a fost adoptată de către o familie din SUA. La vârsta de 12 ani a învățat să înoate și de atunci practică acest sport. În prezent (are 15 ani) este propusă pentru a face parte din echipa paralimpică de înot a SUA pentru Jocurile Olimpice din 2020.

Nenney Shushaidah Binti Shamsuddin (Malaezia)
Nenney (are 42 de ani) este judecător și luptă pentru protejarea drepturilor femeilor musulmane. Scopul ei este să schimbe percepții negative legate de „Șaria" (aceasta reprezintă legislația islamică, inspirată din Coran și din Sunna- tradiție ce ține de poveștile despre profetul Mahomed).

Hayat Sindi (Arabia Saudită)
Face parte dintre cei mai buni biotehnologi din lume, este ambasador UNESCO pentru știință și a înființat „i2" (un fel de institut care să creeze un cadru al colaborării pentru ingineri și antreprenori din Orientul Mijlociu, menit să-i facă pe aceștia cunoscuți și în afara granițelor Arabiei Saudite). Hayat este și consultant științific al președintelui Băncii pentru Dezvoltare din Arabia Saudită.

Jacqueline Straub (Germania)
Este teolog, jurnalist și autoare a unor cărți. Jacqueline (28 de ani) își dorește să devină preot catolic pentru a aduce Biserica Catolică mai aproape de oameni.

Donna Strickland (Canada)
Predă fizică la „Universitatea Waterloo" (Canada) și în acest an este unul dintre câștigătorii Premiului Nobel în fizică datorită descoperirilor din domeniul laserelor. Donna are 59 de ani.

Kanpassorn Suriyasangpetch (Thailanda)
Ea este medic stomatolog și a conceput prima aplicație din Thailanda, disponibilă pe telefonul mobil, destinată ameliorării stării celor care suferă din cauza afecțiunilor mentale. Kanpassorn (30 de ani) a mărturisit că a avut această idee după ce ea însăși a avut probleme legate de sănătatea mentală.

Setsuko Takamizawa (Japonia)
Setsuko are 90 de ani și a hotărât să învețe limba engleză pentru a le oferi ghidaj prin Tokyo celor care vor ajunge aici în anul 2020, cu ocazia Jocurilor Olimpice.

Nargis Taraki (Afganistan)
Nargis este cea de-a cincea fiică în familia ei și părinții au vrut să o dea pentru a primi în schimb un băiat. Nu au ajuns să facă acest demers și au lăsat-o pe Nargis să-și facă studiile dorite.În prezent are 21 de ani și lucrează în cadrul unui ONG care vizează promovarea respectării drepturilor femeii.

Ellen Tejle (Suedia)
Face parte din rândul femeilor incluse de către BBC în topul „Celor mai influente și mai importante femei din 2018". Ellen are 34 de ani și a lansat campania globală „A-rate", în scopul de a promova o includere mai largă a femeilor în lumea filmului.

Helen Taylor Thompson (Marea Britanie)
Helen are acum 94 de ani, a fost muncitoare și a făcut parte din echipa de spionaj a lui Winston Churchill (Prim Ministru al Marii Britanii) în timpul celui de-al doilea Război Mondial. După război ea s-a implicat în activități de caritate și în anul 1952 a ajuns membru în comitetul de conducere al Spitalului Mildmay. Acesta a fost primul spital din Europa care a oferit îngrijire celor infectați cu virusul HIV.

Bola Tinubu (Nigeria)
Este avocat în cadrul unei corporații și a înființat prima linie telefonică gratuită pentru copiii aflați în dificultate din țara sa. Bola are 51 de ani.

Errollyn Wallen (Belize)
Trăiește acum în Marea Britanie și a devenit cunoscută pentru că a compus melodii cu influențe pop și contemporane. A scos și două albume individuale (ea cântă și la pian), pe care pot fi regăsite compoziții proprii și colaborări cu cântăreți renumiți de jazz. Errollyn (60 de ani) a realizat și un show multimedia cu muzică și dans. Piesele ei au fost apreciate și de către instituții precum BBC sau „Royal Opera House".

Safiya Wazir (Afganistan)
S-a născut în Afganistan și a ajuns în SUA ca refugiat când avea 16 ani. Inițial ea și părinții ei au stat 10 ani în Uzbekistan. Safiya a primit cetățenia americană la 22 de ani și în acest an (la 27 de ani) a reușit să facă parte dintre reprezentanții statului New Hampshire în cadrul Partidului Democrat.

Gladys West (SUA)
Acum are 88 de ani și a fost matematician. Gladys a devenit renumită după ce studii recente au demonstrat că și datorită muncii ei s-au putut pune bazele sistemului GPS.

Luo Yang (China)
Este fotograf (are 34 de ani) și s-a remarcat prin fotografiile realizate unor tinere din țara sa încă din 2007. Prin aceste fotografii ea a dorit să dezvăluie întregii lumi noua generație de fete.

Maral Yazarloo-Pattrick (Iran)
Maral este designer vestimentar (are 37 de ani) și călătorește în jurul lumii pe motocicletă arătând că nu ține cont de interdicția ca femeile iraniene să nu folosească acest mijloc de transport în public.

Tashi Zangmo (Bhutan)
S-a născut într-una dintre zonele rurale din Bhutan și a studiat în SUA și India. În prezent (are 55 de ani) este director executiv al „Bhutan Nuns Foundation", al cărei obiectiv este să le ofere femeilor mai mult acces la educație, să îmbunătățească viața din regiunile rurale și să stimuleze dezvoltarea economică a țării prin valorificarea tradițiilor.

Jing Zhao (China)
Jing este om de afaceri și deține un site care încurajează femeile să învețe și să discute despre corpul lor și despre dorințele sexuale. Site-ul ei promovează și produse ce țin de viața intimă. Surse:
www.alaraby.co.uk,  www.bbc.com, www.britishmuseum.org, www.bhutannuns.org,www.en.wikipedia.org, www.global-ambassadors.org,www.independent.co.uk, www.majal.org, www.robinmorgan.net, www.theslumflower.com

Surse poze:
www.instagram.com, www.gettyimages.com

 

Articolul urmator
Cele mai bune 10 diete de slăbit pe termen lung
Cele mai bune 10 diete de slăbit pe termen lung

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    CNN: Ce loc din România a ajuns în topul celor mai frumoase locuri din Europa
    CNN: Ce loc din România a ajuns în topul celor mai frumoase locuri din Europa

    Europa este spectaculoasă! O viață întreagă nu ne-ar ajunge să îi cutreierăm munții împăduriți, să îi mângâiem plajele cu nisip sau să ne...

    Simona Halep, Viorica Dăncilă și Denise Rifai, printre cele mai cunoscute femei din România de către elevii de gimnaziu. STUDIU
    Simona Halep, Viorica Dăncilă și Denise Rifai, printre cele mai cunoscute femei din România de către elevii de gimnaziu. STUDIU

    Simona Halep, Viorica Dăncilă și Denise Rifai sunt printre cele mai cunoscute/ importante femei din Romania pentru elevii de 11-13 ani, potrivit unui studiu recent al Coaliţiei pentru...

    România, pe locul 4 în topul țărilor cu cea mai bună mâncare din lume
    România, pe locul 4 în topul țărilor cu cea mai bună mâncare din lume

    Nimic nu se compară cu mâncarea tradițională românească! Nu o spunem doar noi, ci și turiștii străini care i-au adus României un loc de cinste în topul...

    Reginele zodiacului! Ele sunt cele mai puternice femei din horoscop
    Reginele zodiacului! Ele sunt cele mai puternice femei din horoscop

    Ele reușesc să se facă întotdeauna remarcate! Sunt ambițioase, determinate și mereu pregătite să înfrunte orice situație. Nu se tem să își asume riscuri și orice...

    Topul celor mai bune licee din România, după mediile de la bacalaureatul din 2022
    Topul celor mai bune licee din România, după mediile de la bacalaureatul din 2022

    A fost publicat clasamentul liceelor din România, în funcție de mediile de la bacalaureat 2022! Pe primul loc se află un liceu privat pedagogic creștin din București, urmat...

    S-a publicat topul celor mai bune universități din România. O singură instituție privată a ajuns în clasament
    S-a publicat topul celor mai bune universități din România. O singură instituție privată a ajuns în clasament

    Ministerul Educației a publicat metarankingul național pentru anul 2021, stabilind itopul celor mai bune instituții de învățământ superior din România, în urma...

    De la 1 la 12: topul celor mai cool iubite din zodiac
    De la 1 la 12: topul celor mai cool iubite din zodiac

    Ce înseamnă de fapt să fii o iubită cool? Spre exemplu, anumite persoane consideră că o parteneră cool este cea care este curajoasă, independentă, dornică să-și urmeze...

    Calendar ortodox 2022: cele mai importante sărbători religioase, zilele de post și dezlegare la pește
    Calendar ortodox 2022: cele mai importante sărbători religioase, zilele de post și dezlegare la pește

    Un calendar îți este oricând util pentru a te ajuta să-ți planifici mai bine timpul, să-ți stabilești prioritățile, să-ți organizezi munca sau să-ți stabilești...

    © 2024 Qbebe