Din grija pentru copilul tau
ECONOMIDA

11 probleme de sănătate pe care le crezi contagioase și care NU sunt, de fapt

Sunt în prezent răspândite o mulțime boli în întreaga lume, unele extrem de grave, potențial fatale. Din acest motiv sunt considerate și contagioase de către multe persoane, deși în realitate nu constituie niciun pericol real contactul direct cu ele. Începând de la psoriazis și terminând cu malaria, află în continuare detalii importante despre ele.

Boli infecțioase și boli contagioase

Bolile infecțioase sunt cauzate de germeni microscopici care pătrund în fluxul sanguin și cauzează probleme. Unele boli infecțioase (nu toate) se pot transmite direct de la o persoană la alta și atunci sunt denumite contagioase. Unele infecții se transmit la oameni de la animale sau insecte, dar nu sunt contagioase de la un alt om.

Nu încerca să diagnostici o anumită boală dacă nu ai și cunoștințe medicale. Deși simptomele pot fi similare, fiecare are o anumită modalitate de transmitere. Doctor Amesh Adalja specialist în boli infecțoase și cercetător în cadrul Centrului de Siguranță a Sănătății Johns Hopkins, subliniază că nu există o legătură între cauza unei infecții și gradul său de contagiozitate, deoarece există infecții bacteriene ce se transmit de la o persoană la alta, în vreme ce altele nu. Același lucru este valabil și în cazul virusurilor. Trebuie menționate și bolile care apar ca urmare a unei deficiențe a sistemului imunitar și cele cauzate de factori de mediu. Rămân întotdeauna în vigoare recomandările de a menține o bună igienă a mâinilor și de a te vaccina împotriva acelor boli prevenibile prin vaccinare.

1. Psoriazis

Această afecțiune nu este asociată unui microb sau bacterie, fiind o boală autoimună ce apare în urma disfuncției sistemului imunitar care atacă pielea. Prin urmare, nu se răspândește de la contactul cu o persoană bolnavă. Semnele sunt pete roșii pruriginoase cu fulgi albi sau argintii, în special pe coate, genunchi și scalp, apărând oriunde epiderma produce celule prea rapid.

2. Infecțiile urechii

Infecția urechii nu este contagioasă, însă cauza este reprezentată un microb cum este un rinovirus. Ca răspuns la congestia cauzată de o răceală, urechea internă se umple cu un lichid ce poate fi infectat de bacterii; aceste infecții sunt localizate în ureche și nu sunt contagioase, subliniază doctor Matthew Mintz, specialist în medicină internă și de urgență. Persoana poate fi contagioasă dacă este încă răcită și infecția provine de la rinovirus. Poate apărea la orice vârstă, dar în special la copii.

3. Pneumonia (unele forme)

Gradul de contagiozitate a unei infecții pulmonare ține de cauza apariției. Astfel, cele două tipuri de pneumonie care nu se transmit de la o persoană la alta sunt pneumonia fungică și pneumonia de aspirație. Cea din urmă apare când alimente sau lichide contaminate cu bacterii aspirate cauzează un răspuns inflamator în plămâni. Pe de altă parte, pneumonia bacteriană și virală, cele mai comune forme, sunt contagioase, însă se răspândesc diferit. Microorganismele patogene se pot transmite de la o persoană la alta, fără însă să cauzeze pneumonie. Unele bacterii vor coloniza doar pasajele nazale, în vreme ce gripa (extrem de contagioasă) uneori asociată pneumoniei, poate să declanșeze bronșita la o anumită persoană. 

probleme de sanatate pe care le crezi contagioase

4. Bronșita (unele forme)

La fel ca în cazul pneumoniei, există forme contagioase de bronșită, totul depinzând de cauza inflamației și consecințele, tuse, wheezing și alte probleme respiratorii. Bronșita acută, care apare de obicei în urma unei infecții a tractului respirator superior în piept, este cauzată deseori de un virus contagios. Sute de virusuri și unele bacterii pot cauza bronșită când microbii ajung la membranele mucoase prin ochi, nas sau gură. Bronșita cronică nu este contagioasă, fiind asociată cu fumatul și poluarea.

5. Legioneloza

O boală nu apare întotdeauna ca rezultatul interacțiunii cu o persoană sau animal. În această situație legioneloza presupune consumul de apă contaminată cu bacteria Legionella - dn fântâni, dușuri, băi sau chiar sisteme de ventilație din clădiri mai mari. Expunerea la această formă gravă și potențial fatală de pneumonie nu implică transmitere automată, fiind expuse persoanele de peste 50 ani, cele cu boli cronice sau cu sistem imunitar slăbit.

6. Rozaceea

Această boală de piele netransmisibilă se caracterizează prin vasodilatație facială și uneori pustule. Rareori poate cauza îngroșarea pielii nazale. Nu se cunoaște originea, putând fi vorba de ereditate, vase de sânge anormale pe față și posibil bacterii H.pylori intestinale. Antibioticele prescrise pentru tratament sunt eficiente deoarece combat inflamația și nu deoarece elimină bacteriile.

7. Boala Lyme

Înțepătura unei căpușe purtătoare de bacteria Borrelia burgdorferi este singura cale de transmitere a bolii. Aceasta nu se răspândește prin contact uman (salivă sau fluide sexuale) sau prin animale domestice. Primele simptome sunt febra, oboseala și roșeața sub forma unei ținte în zona afectată. Unele persoane experimentează durere articulară gravă, durere de cap puternică, furnicături în mâini și picioare și inflamația creierului și a măduvei osoase.

probleme de sanatate pe care le crezi contagioase

8. Malaria

Această boală infecțioasă uneori letală nu se transmite de la o persoană la alta. Este cauzată de ciupitura unui țânțar care injectează parazitul malaria în sânge, simptomele fiind similare gripei: febră, tulburări gastrointestinale și icter. Globulele roșii afectate de malarie pot conduce la transmitere prin transfuzie, seringă infectată sau sarcină/naștere.

9. Infecții urinare

Infecțiile urinare care apar după contactul sexual nu sunt contagioase și nici transmise pe cale sexuală. Apar când o bacterie anală intră în uretră. Prin contact sexual se stimulează acest proces - are loc contactul fizic care oferă acces la uretră - și nu se transmite de la o persoană la alta. Corpul femeii stimulează trecerea deoarece cele două zone sunt apropiate. În plus, o infecție urinară poate apărea și din alte motive.

10. Tetanos
Tetanosul este caracterizat de crampe musculare puternice și contractura mandibulei ce împiedică deschiderea gurii și înghițitul. Persoanele afectate nu sunt însă contagioase. Bacteria patogenă se găsește în mediu, în sol și pe diverse suprafețe și poate penetra corpul prin crăpăturile epidermei. Cele mai frecvente modalități de contaminare sunt prin răni perforate (călcat pe un cui), răni murdare sau infectate cu fecale, leziuni de arsură sau de zdrobire. Pielea trebuie să aibă o mică leziune, zgârietură sau abraziune ca bacteria să intre în corp. O activitate uzuală ca grădinăritul poate fi un pericol pentru cineva care are deja o rană sau o tăietură. Vaccinul antitetanic funcționează și trebuie reluat la fiecare 10 ani.

11. Celulită infecțioasă

Deși numele pare să indice un grad de contagiozitate, în realitate nu este. Boala poate cauza bacteremie sau endocardită, potențial fatale. Apare din prezența unei bacterii, uneori benigne, care trăiește pe piele - streptococi de grup A și stafilococul auriu sunt cele mai comune forme. Ele cauzează celulita infecțioasă doar dacă reușesc să penetreze pielea în profunzime - printr-o rană recentă de operație sau o boală de tipul piciorul atletului bacteriile pătrund în stradurile profunde. Infecția este dureroasă și caracterizată de înroșire, inflamație, sensibilitate și vezicule purulente.

În final, specialiștii recomandă câteva măsuri pentru a evita contaminarea cu boli contagioase: spală mâinile bine - după ce folosești toaleta, înainte de masă sau de pregătirea mesei, după grădinărit și alte activități, după ce sufli nasul, tușești sau strănuți, după ce mângâi sau hrănești animalul domestic, după contactul cu o persoană bolnavă. Folosește săpun și apă și freacă bine palmele și dosul încheieturilor, precum și unghiile și spațiile dintre degete și clătește cu apă. Acoperă-ți gura cu un șervețel când tușești sau strănuți; dacă nu ai folosește cotul. Spală și bandajează toate rănile, nu zgâria răni sau ulcerații ale pielii. Nu folosi în comun tacâmuri sau veselă. Evită contactul direct cu șervețele sau batiste folosite de alte persoane.

Citește și: Cand este raceala contagioasa? 

Surse: www.selection.ca; https://kidshealth.org; www.health.harvard.edu

Detalii neplăcute ale aspectului tău fizic care sunt, de fapt, cauzate de dezechilibre hormonale

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Incepe SCOALA: 4 probleme de sanatate cu care se pot confrunta copiii
  Incepe SCOALA: 4 probleme de sanatate cu care se pot confrunta copiii

  Nu mai este mult si clopotelul incepe sa sune din nou pentru scolari. Dupa inceperea scolii este posibil ca problemele de sanatate sa inceapa sa apara. Iata cateva neplaceri la care mamele...

  9 probleme de sănătate care pot să apară la copii când începe toamna
  9 probleme de sănătate care pot să apară la copii când începe toamna

  Toamna, cele mai des întâlnite probleme de sănătate cu care se confruntă copiii sunt: strănutul, secrețiile nazale, gâtul roșu, durerile de urechi, transpirația...

  Probleme grave de sănătate care pot să apară din cauza stresului din trafic
  Probleme grave de sănătate care pot să apară din cauza stresului din trafic

  Stresul a ajuns să reprezinte o parte integrantă a vieții de zi cu zi. Însă atunci când este prelungit și intens poate conduce la probleme cardiovasculare. Qbebe a apelat la...

  Momente „magice” când crești un copil, care sunt, de fapt, greu de îndurat
  Momente „magice” când crești un copil, care sunt, de fapt, greu de îndurat

  De îndată ce devenim părinți, suntem conștienți de faptul că al nostru copil va cunoaște diverse etape de dezvoltare, marcate de tot felul de probleme. În articolul de mai...

  Mituri despre sex pe care și tu le crezi și care trebuie desființate
  Mituri despre sex pe care și tu le crezi și care trebuie desființate

  Miturile despre sex există dintotdeauna, fiind îndeosebi propagate în rândul adolescenților. Fie că este vorba despre ruperea himenului, de eficiența pe care o au...

  Probleme de crestere la bebelusi si solutiile lor. Ce sunt puseele de crestere care sperie parintii
  Probleme de crestere la bebelusi si solutiile lor. Ce sunt puseele de crestere care sperie parintii

  In primul an de viata a bebelusului, cea mai mare preocupare a parintilor este cum creste, cat creste, daca creste bine in greutate si inaltime cel mic. Cresterea bebelusilor este insusi...

  Ce probleme de sănătate pot apărea din cel de-al treilea trimestru de sarcină?
  Ce probleme de sănătate pot apărea din cel de-al treilea trimestru de sarcină?

  Cel de-al treilea trimestru de sarcină reprezintă momentul în care întâlnirea magică cu bebelușul tău ajunge să se afle la numai câteva zile distanță. Bucuria...

  © 2019 Qbebe