Cand este raceala contagioasa?

Cand este raceala contagioasa?

Irina Olteanu - Redactor Senior

O intrebare perfect justificata pe care si-o adreseaza multi parinti, fie din dorinta de a proteja copiii de contactarea unei infectii, fie pentru a preintampina raspandirea sa catre apropiati. Iata ce se intampla exact in cazul unei raceli, cat dureaza perioada de contagiozitate si cateva sfaturi pentru a reduce riscul de raspandire al virozei.

 

Aspecte esentiale

Raceala in denumirea sa uzuala inglobeaza de fapt o serie de afectiuni de tip infectios (de obicei de origine virala) ce caracterizeaza tractul respirator superior, afectiuni insotite de manifestari la nivelul gatului, al nasului si uneori al ochilor. Fie ca e vorba de nas care curge (rinoree), nas infundat (coriza), stranut, tuse, dar si febra, contagiosfrisoane, dureri musculare sau chiar diaree/varsaturi (apar in special la copii), toate fac parte din tabloul clinic al unei raceli; in termeni medicali acestea sunt denumite rinofaringite (cel mai adesea), dar si rinoadenoidite, laringite, amigdalite (sau forme combinate: faringo-laringite, faringo-amigdalite, rino-amigdalite); forme mai severe sunt reprezentate de traheite iar cand infectia avanseaza/se localizeaza la nivelul tractului respirator inferior este vorba de traheobronsite, bronsite si/sau pneumonii. Retineti insa ca cele din urma nu sunt de obicei inglobate in termenul generic de raceala.

Prin urmare, ne confruntam deseori cu o reala dilema, mai ales cand programul nu permite lipsa/absenta: cand este cazul sa evitam colectivitatea sau cand este infectia contagioasa? Trebuie subliniat ca aceasta intrebare se justifica atat pentru binele copilului, cat si al celor din jur, desi nu multi parinti percep ambele fatete ale problemei.

Doamna doctor Dana Campean, medic primar pediatru cu competenta in Homeopatie pediatriehomeopatie.ro:

"Bolie contagioase fac parte din categoria bolilor transmisibile (care pot fi transmise de la o persoana la alta), fiind infectii medicce se transmit fie prin contact fizic cu persoana bolnava sau prin contact intamplator cu secretiile sau obiectele atinse de o persoana bolnava sau pe cale aeriana.

Odata ce au patruns in organism, virusurile ce produc gripa sau alte viroze au o perioada de incubatie. In perioada de incubatie se produce multiplicarea virusului in celula infectata, dar persoana bolnava nu are simptome de raceala si totusi virusul se raspandeste prin orice picatura de saliva sau prin secretiile nazale, prin stranut sau prin tuse, la persoanele din jur.

Infectia apare prin inspirarea aerului ce contine aceste particule infectante. Infectia poate aparea de asemenea in cazul in care agentii patogeni ajung pe piele sau obiecte care vin in contact cu gura, nasul, ochii sau alte membrane mucoase."

Citeste si:

Raceala la copii: Ghid pe varste 

Secretiile nazale in raceala si gripa 

Ce se intampla de fapt?

In cazul in care va intrebati cum functioneaza un virus (cauza preponderenta a racelilor; sunt peste 200 prezente in fiecare sezon, inclusiv cel gripal), trebuie sa stiti ca gradul de contagiozitate este cel mai ridicat atunci cand simptomele se manifesta cel mai pregnant. Virusul (sunt trei tipuri principale: rinovirusuri, coronavirusuri si adenovirusuri) dispune de o perioada de incubatie odata intrat in organism; acesta patrunde intr-un grup de celule sanatoase si le ataca din interior mecanismul de supravietuire, respectiv de reproducere pentru a se putea multiplica.

In timpul acestei perioade de incubatie, cand virusul se multiplica in celule, nu sunt prezente simptome (pericolul de transmitere este si mult mai redus); ulterior acesta se raspandeste in tot corpul (celulele sunt controlate de virus) incat fiecare picatura de saliva sau mucus produsa il contine. In faza initiala retineti ca se multiplica in celulele ce protejeaza nasul si gatul. In acest mod se si transmite infectia de la o persoana la alta: cand unele din ele intra in contact cu lichidele corporale ale unei persoane infectate, fie ca sunt aeropurtate (de la stranut), fie ca raman pe un obiect proaspat atins de cineva care tocmai s-a sters la nas.

contagiosTrebuie subliniat faptul ca unele din simptome apar chiar din cauza virusului, cum sunt nasul care curge si durerea de gat din cauza distrugerii celulelor din mucoasa respiratorie (simptomele primare apar la 2-3 zile dupa infectie si dispar in aproximativ 1 saptamana), iar altele din cauza sistemului imunitar (cand corpul recunoaste virusul drept corp strain elibereaza interferoni si leucotriene care ajuta la mobilizarea apararii organismului) cum sunt febra si starea de epuizare. Intre perioada de timp in care virusul invadeaza organismul si reactia acestuia pot trece mai multe zile, la gripa in special debutul simptomelor este de obicei intre 1-4 zile.

Citeste si:

Nas infundat la copii: sfaturi de la medici si mamici 

Cand e perioada de contagiozitate maxima?

Majoritatea expertilor consimt ca raceala sau gripa sunt contagioase in cazul adultilor la o zi dupa debutul simptomelor, la cea din urma perioada extinzandu-se pana la 5-7 zile. In cazul copiilor, perioada de contagiozitate a gripei poate dura pana la 2 saptamani de la debutul simptomelor, chiar daca starea lor de sanatate se amelioreaza, iar la raceala dureaza 3-4 zile. Ca regula generala, cel mai mare risc de transmitere este intre 3-4 zile de la expunerea initiala.

Medicul de boli infectioase Cesar Arias de la Universitatea Texas considera ca "contagiozitatea e cea mai ridicata in perioada intre debutul simptomelor si in timpul primelor doua zile in care starea de sanatate e alterata", prin urmare chiar inainte de a realiza prezenta unei imbolnaviri (Institutul National de Sanatate mentioneaza 1-2 zile inainte de aparitia simptomelor- si pana la 4-5 zile dupa expunerea la virus; este vorba de gradul de prezenta a virusului in secretiile nazale- nasul reprezinta focarul primar al raspandirii infectiei). Medicul Kimberly Dowdell confirma aceasta concluzie, adaugand ca exista risc de transmitere a infectiei si dupa ce simptomele incep sa contagiosdispara.

Sezonul de raceala si gripa dureaza din septembrie pana in mai, insa temperatura ambientala nu are relevanta in ce priveste gradul de contagiozitate. Acesta este de fapt corelat cu cantitatea de timp petrecuta in interior de cei bolnavi; este vorba de un contact apropiat.

Doamna doctor Dana Campean, medic primar pediatru cu competenta in Homeopatie pediatriehomeopatie.ro:

"Cand exista cea mai mare contagiozitate? Majoritatea medicilor admit ca un adult care are o viroza incepe sa fie contagios cam cu o zi inainte de a-i aparea simptomele (stranut, rinoree, tuse, durere de gat). Pe perioada manifestarii bolii, perioada in care bolnavul este contagios dureaza in cazul virozelor intre 2 si 5 zile. In general o persoana racita are o maxima contagiozitate dupa aproximativ 3 zile de la expunerea initiala la virus. O persoana cu viroza nu mai este contagioasa dupa o saptamana de boala.

Copiii pot avea mai multe viroze in cursul unui an, aceste viroze se raspandesc usor in gradinite sau scoli.
Antibioticele actioneaza impotriva infectiilor bacteriene, dar nu actioneaza impotriva unei infectii virale (raceala, gripa, enteroviroze).

De exemplu, amigdalita de cauza streptococica este contagioasa inca din primele faze ale bolii si fara instituirea unui medictratament poate ramane asa timp de doua saptamani. Tratamentul antibiotic scurteaza perioada de contagiozitate, o persoana infectata nefiind contagioasa dupa instituirea unui tratament de cel putin 24-48 ore.
Pneumonia este o afectiune contagioasa care se transmite prin tuse si stranut. In forma virala copiii sunt contagiosi atat timp cat manifesta simptomele. In forma bacteriana, contagiozitatea dureaza de la primul simptom pana la 48 de ore dupa administrarea antibioticelor.

Un aspect particular il are infectia cu virusul Epstein-Barr. In acest caz, omul devine contagios si poate infecta alte persoane la aproximativ 4-5 saptamani din momentul in care s-a infectat el insusi. Perioada contagioasa poate fi destul de indelungata: cateva luni de zile sau chiar toata viata. In cadrul cercetarilor stiintifice, s-a stabilit ca, la oamenii care au suferit de mononucleoza infectioasa, virusul Epstein-Barr ramane ascuns in celulele organismului pentru tot restul vietii, dar periodic incepe sa se inmulteasca (perioada de inmultire poate dura cateva zile sau saptamani). Astfel, virusul nimereste din nou in saliva si il face din nou contagios pe purtatorul sau. Din acest motiv, oamenii sanatosi se contamineaza cu mononucleoza infectioasa de la alte persoane, aparent sanatoase, care s-au infectat cu EBV in trecut si la care virusul se reactiveaza din nou, dar fara a provoca vreun simptom. Primele simptome ale monoucleozei infectioase se manifesta la aproximativ 1-2 luni (4-8 saptamani) de la infectarea cu microbul respectiv (EBV). In limbaj medical, aceasta perioada se numeste perioada de incubatie. Aceasta inseamna ca, in cazul in care o persoana face mononucleoza, sursa sa de contaminare ar putea fi exclusiv persoanele cu care a contactat aceasta 1-2 luni in urma."

Cum se transmite raceala?

Raceala se transmite adesea prin atingere, fie ca e vorba de o strangere de mana, contact sau tinere de mana o celui bolnav (care poate sa nu aiba simptome vizibile) si apoi atingerea nasului, gurii sau ochilor. Este posibila si contaminarea indirecta prin atingerea unei suprafere dure, fara pori, cum este un telefon, o jucarie sau clanta de usa la scurt timp dupa ce a fost atinsa de o persoana infectata. De subliniat ca virusurile persista pe piele pana la 3 ore, iar pe alte suprafete pana la 4 ore. Virusurile pot fi transmise, dupa cum am mentionat, si prin particule mici purtate de aer produse de tuse/suflare a nasului sau stranut insa necesita un contact foarte apropiat (contaminare directa).

Aparitia sau absenta unei raceli dupa expunere depinde insa de o multitudine de factori, inclusiv varsta, ereditate, tip si grad de expunere, expunere la fum de tigara, prezenta unor anticorpi la acel virus. Perioada de contagios"varf" a racelilor este iarna sau in sezoanele ploioase iar parintii se imbolnavesc adesea de la copii.

Preventie

Cu toate ca ramane la latitudinea voastra daca voi sau cei mici intrati sau nu in contact cu alte persoane, cea mai buna metoda de prevenire consta in spalarea frecventa a mainilor cu apa si sapun sau un gel pe baza de alcool (mai ales dupa suflatul nasului, schimbat scutece si folosirea toaletei, dar si inainte de a manca/pregati masa) si evitarea atingerii ochilor, gurii sau nasului cu mainile. Dupa spalare este mai bine sa va uscati cu prosoape de hartie (sunt mai igienice). Pentru a nu transmite infectia si altor membri ai familiei/apropiati, evitati contactul direct, acoperiti-va cand tusiti si stanutati, de preferat cu servetele/batiste de unica folosinta si nu folositi in comun vesela si ustensile de bucatarie. Este importanta dezinfectarea mediului ambiant, mai ales a suprafetelor atinse des cum sunt clantele de usa, intrerupatoarele etc. Iata si cateva modalitati de stimulare a sistemului imunitar: evitarea fumatului pasiv, folosirea antibioticelor in mod rational (doar cand sunt indicate), alaptarea copilului cat mai mult posibil (laptele matern protejeaza tractul respirator de infectii), consumul sporit de lichide si de iaurt cu culturi vii de tip probiotic, odihna adecvata.

Citeste si:

Raceala la bebelusi - simptome, tratament, sfaturi 

Raceala si gripa in primul an al bebelusului 

De retinut

 Exista si cazuri in care raceala este contagioasa si dupa o saptamana, insa mai rar intalnite. Infectiile gatului cauzate de streptococi pot fi contagioase pana la 5 zile inainte de aparitia simptomelor. In cazul in care simptomele nu se amelioreaza dupa o saptamana, poate fi vorba de o infectie bacteriana ce necesita antibiotice. Daca urmati un tratament cu antivirale, acestea se pare ca reduc si gradul de contagiozitate.

Dimpotiva, exista si simptome similare unei raceli care apartin de fapt unei alergii care, de retinut, nu este sub nicio forma contagioasa si reprezinta raspunsul sistemului imunitar la un alergen (in plus, alergiile apar cel mai des primavara si toamna si dureaza cateva saptamani, spre deosebire de raceala si gripa care dureaza 3-14 zile si apar brusc fiind mult mai severe). Distinctia intre cele doua insa trebuie realizata de un specialist; de subliniat ca diareea, frisoanele, durerile de cap, durerile musculare, inflamatia sinusurilor si varsaturile nu nu se numara niciodata printre simptomele unei alergii.

In cazul in care suspectati o raceala, uneori apar complicatii severe cum sunt encefalita, pneumonie, probleme renale si insuficienta respiratorie, de aceea se impune evitarea contactului cu exteriorul si pentru propriul bine.

Multumim doamnei doctor Dana Campean pentru ajutorul acordat in realizarea articolului.

Surse:
www.healthline.com; http://goaskalice.columbia.edu; www.nlm.nih.gov; http://health.howstuffworks.com; www.webmd.com; www.nhs.uk; www.everydayhealth.com; www.bostonglobe.com

Articolul urmator
Ce trebuie să mănânce copilul când este bolnav, conform pediatrilor?
Ce trebuie să mănânce copilul când este bolnav, conform pediatrilor?

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Un adolescent a rămas fără mâini și picioare după o simplă răceală
    Un adolescent a rămas fără mâini și picioare după o simplă răceală

    Să îți vezi copilul pe patul de spital, în stare gravă, este una dintre cele mai grele încercări prin care poate trece un părinte. Într-o asemenea situație s-a...

    Răceala la rinichi: cauze, simptome și tratament
    Răceala la rinichi: cauze, simptome și tratament

    Răceala la rinichi, sau pielonefrita acută, reprezintă o infecție acută a rinichilor, care apare brusc de cele mai multe ori. Afecțiunea duce la inflamarea rinichilor și poate cauza...

    Ține răceala departe de bebe în sezonul rece! Măsuri de prevenție
    Ține răceala departe de bebe în sezonul rece! Măsuri de prevenție

    Ca părinți, ne temem adesea să nu fim mult prea protectori, să nu îl închidem pe bebe într-o închisoare de sticlă, minimizându-i astfel expunerea necesară...

    Ce se întâmplă când un copil este respins de părinți? Un studiu spune că este o rană care nu se mai poate vindeca
    Ce se întâmplă când un copil este respins de părinți? Un studiu spune că este o rană care nu se mai poate vindeca

    Există o percepție conform căreia, atunci când vine vorba de dezvoltarea copiilor, afecțiunea mamei este cea mai importantă, iar tații sunt pe locul doi. Cu toate acestea, un...

    Când ghiozdanul este prea greu. La ce pericole este supus zilnic copilul?
    Când ghiozdanul este prea greu. La ce pericole este supus zilnic copilul?

    Ghiozdanul unui copil nu ar trebui să cântărească mai mult de 10% din greutatea lui corporală. Din păcate, realitatea este alta. Copii de-o șchioapă cară ghiozdane foarte...

    Terapia ocupațională la copii: ce este și când este recomandată
    Terapia ocupațională la copii: ce este și când este recomandată

    Terapia ocupațională pentru copii este o abordare dinamică și cuprinzătoare, care vizează abordarea diverselor nevoi ale indivizilor tineri pe măsură ce navighează în...

    Când dispare gripa și cât este contagios un copil?
    Când dispare gripa și cât este contagios un copil?

    Gripa este una dintre cele mai comune infecții respiratorii și poate afecta pe oricine, indiferent de vârstă. Pentru părinți, este important să fie conștienți de semnele și...

    Vitamina C lipozomală: ce este și când este recomandată
    Vitamina C lipozomală: ce este și când este recomandată

    În spațiul suplimentelor nutritive, o anumită inovație a captat din ce în ce mai multă atenție pentru potențialul său de a redefini modul în care organismul nostru...

    © 2024 Qbebe