11 semne care indică un atac de cord

Irina Olteanu - Redactor Senior

Atacul de cord este o problemă gravă la nivelul inimii, care poate conduce la deces dacă nu este identificat și tratat cât mai rapid. Nu se manifestă însă la fel în cazul femeilor și al bărbaților și poate să implice o serie de simptome neobișnuite. Iată ce semne îți indică un atac de cord, alpturi de câteva informații importante de reținut

Informații despre atacul de cord

Atacul de cord sau infarctul miocardic (din categoria bolilor cardiace) este principalul motiv de deces atât în rândul femeilor cât și al bărbaților la nivelul SUA. Majoritatea deceselor sunt cauzate de o fibrilație ventriculară a inimii care apare înainte ca victima să poată ajunge la o cameră de gardă a unui spital (cei care ajung au prognostic excelent, de 90% cu tratament corespunzător, restul de 10% fiind cei care suferă leziuni grave ale mușchiului cardiac sau probleme de sănătate suplimentare).

Uneori are loc o confuzie între termenul de stop cardiac și atac de cord. Un atac de cord presupune lezarea mușchiului cardiac ce apare în urma fluxului sanguin redus către mușchiul inimii, privându-l de oxigenul necesar pentru a funcționa corespunzător. Stopul cardiac înseamnă că inima încetează să bată și decesul este iminent. Atacul de cord, dacă este grav, poate conduce la stop cardiac. 

Trebuie subliniat faptul că aproximativ un sfert din toate atacurile de cord sunt silențioase, fără durere de piept sau simptome noi, iar cele silențioase sunt comune în rândul pacienților cu diabet. Chiar dacă uneori simptomele unui atac de cord sunt vagi și ușoare, este important să reții că poate fi la fel de periculos și are același potențial fatal; deseori pacienții consideră simptomele de anxietate, indigestie, oboseală sau stres și întârzie acordarea de atenție medicală promptă.

semne care indica un atac de cord

Semne care indică un atac de cord 

1. Disconfort la nivelul pieptului - durere, plenitudine și/sau senzație de strângere a pieptului

Durerea de piept reprezintă principalul simptom al unui atac de cord, deși poate îmbrăca forme variate. Uneori poate să nu apară deloc. A fost descrisă drept o senzație de presiune, strângere, plenitudine care se concentrează în centrul pieptului. Durează de obicei mai mult de câteva minute sau poate dispărea și reveni. Poate coborî pe brațe, către spate sau la cap și gât. Atât femeile cât și bărbații o descriu drept primul simptom observat, dar femeile au șanse mari să experimenteze și alte simptome precum greață, durere de mandibulă sau scurtarea respirației.

2. Durere de mandibulă, de dinte, de cap

Durerea specifică unui atac de cord se paote răspândi pe ambele brațe, către mandibulă sau cap sau către spate. Unele persoane au descris și durerea de dinte sau de cap ca simptom. Este posibil să apară toate aceste tipuri de durere fără a exista un atac de cord.

3. Scurtarea respirației

Scurtarea respirației sau lipsa aerului constituie un simptom comun al unui atac de cord. Scurtarea respirației sau dificultatea în respirație este cunoscută în mod medical sub denumirea de dispnee. Aceasta poate apărea înainte sau în timpul durerii de piept sau a atacului de cord și uneori este asociată cu alte simptome lipsind durerea de piept.

4. Greață

Greața sau senzația de rău la stomac este mai rar întâlnită dar rămâne un simptom posibil al unui atac de cord. Pot apărea flatulențe sau râgâieli care însoțesc starea de greață, iar unii pacienți au descris o senzația similară indigestiei asociată cu un atac de cord. Femeile au șanse mai mari să experimenteze simptome atipice decât bărbații, iar unii pacienții au descris senzația drept similară gripei.

semne atac de cord

5. Vărsături

Greața care însoțește un atac de cord poate deveni atât de gravă încât apar vărsăturile.

6. Disconfort general epigastric (în zona de mijloc sau superioară a abdomenului)

Uneori durerea unui atac de cord este descrisă drept durere de stomac sau în partea de mijloc a abdomenului superior. Durerea pare de obicei mai degrabă un disconfort sau greutate decât o durere ascuțită și tinde să persiste mai mult de câteva minute. Poate apărea cu sau fără durere în zona pieptului.

7. Arsură de stomac și/sau indigestie

Unele persoane pot experimenta o senzație de balonare și flatulență și descriu senzația similară indigestiei. Durerea și presiunea atacului de cord poate apărea în zona epigastrică, asemănându-se cu arsura.

8. Durerea de braț (mai des în brațul stâng, dar poate fi în oricare braț)

Durerea de piept a unui atac de cord se poate răspândi sau iradia, pe un braț sau ambele și către umeri. Acest lucru se întâmplă deseori, iar durerea se poate extinde către încheietură și degete. Este mai frecvent întâlnită pe partea stângă a corpului, dar este posibilă și pe dreapta.

9. Durere în partea superioară a spatelui

Este o altă localizare comună unde durerea de atac de cord se poate răspândi. Aceasta este descrisă ca o durere între omoplați.

10. Senzație generală de rău

O senzație de rău ca și cum ai fi răcit acompaniază uneori un atac de cord. Poate semăna cu o oboseală sau amețeală, cu sau fără stare de leșin. Sunt persoane care resimt anxistate și panică, ceea ce este descris drept o senzație apocaliptică - fiind de fapt vorba de un atac de panică.

11. Transpirații abundente
Nu în ultimul rând, și transpirațiile pot însoți un atac de cord. Unele persoane au descris senzația ca și cum ar avea transpirații reci.

semne care indica un atac de cord

De reținut

Trebuie să cunoști semnele, dar este crucial să intervii cât mai rapid. Nu toate persoanele cu atac de cord au aceleași simptome sau aceeași gravitate a simptomelor. Unele au durere ușoară, altele durere mai gravă. Unele nu au niciun simptom, iar altele pot să se confrunte cu un stop cardiac subit. Cu cât sunt prezente mai multe semne, cu atât cresc șansele să ai un atac de cord. Unele atacuri de cord apar subit, dar multe persoane au semne și simptome cu ore, zile și săptămâni în avans. Cel mai timpuriu semn este durerea de piept/presiune (angină) declanșată la efort și ameliorată prin odihnă - apare ca urmare a unei scăderi temporare în fluxul sanguin către inimă.
Chiar dacă nu este un atac de cord necesită o investigație amănunțită; chiar câteva minute pot face diferența. Serviciile de ambulanță reprezintă cea mai rapidă metodă de tratament.

Citește și: Simptome subtile care anunță un infarct 


Surse: www.heart.org; www.medicinenet.com; www.mayoclinic.org

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  5 semne pe sâni care pot indica o problemă în alăptare
  5 semne pe sâni care pot indica o problemă în alăptare

  Problemele în alăptare pot fi identificate cu ușurință prin observarea modificărilor care apar la nivelul sânilor. Dacă observi sâni de mărmi diferite sau cu...

  Premieră în România! Un bebeluș de o lună și jumătate a fost operat pe cord deschis
  Premieră în România! Un bebeluș de o lună și jumătate a fost operat pe cord deschis

  Medicina se află într-o evoluția spectaculoasă, ceea ce a făcut posibil ca un bebeluș de numai o lună și jumătate din România să fie salvat după ce a fost supus unei...

  Diana Senteș, atac dur la adresa mămicilor care alăptează: „Nimeni nu vrea să vadă așa ceva!”
  Diana Senteș, atac dur la adresa mămicilor care alăptează: „Nimeni nu vrea să vadă așa ceva!”

  Diana Senteș, fosta concurentă Exatlon și viitoare mămică vine în atenția tuturor cu o afirmație care lasă toate mămicile mute: „În cu@# gol și în ț@#le...

  15 semne care te vor ajuta să îți înțelegi copilul înainte să vorbească
  15 semne care te vor ajuta să îți înțelegi copilul înainte să vorbească

  Atunci când devii părinte pentru prima oară cel mai dificil lucru pare să înțelegi ce vrea bebelușul tău să îți transmită. Fie că este vorba despre un anumit tip...

  8 semne care îți arată că ai un copil stresat
  8 semne care îți arată că ai un copil stresat

  Probabil te gândești că un copil nu are motive să fie stresat. Adevărul este, însă, că cei mici sunt și ei expuși stresului, care deseori poate lua forma anxietății....

  Simona Gherghe, atac dur asupra antivacciniștilor: ”Caut-o pe Olivia Steer pentru îndoctrinare”
  Simona Gherghe, atac dur asupra antivacciniștilor: ”Caut-o pe Olivia Steer pentru îndoctrinare”

  Zilele trecut Simona Gherghe a anunțat că și-a vaccinat toată familia, pentru a se asigura că toți sunt protejați de orice virus și streptococ. Decizia ei a atras numeroase...

  4 semne care îți arată că suferi de stres
  4 semne care îți arată că suferi de stres

  Cu toții trecem prin perioade stresante, nu-i așa? Unii dintre noi sunt stresați din cauza locului de muncă, alții sunt stresați acasă, iar alții sunt stresați din cu totul alte...

  7 semne că micuţul tău este nefericit. Copilul tău are nevoie de tine
  7 semne că micuţul tău este nefericit. Copilul tău are nevoie de tine

  Să îţi observi cu atenţie copilul este una dintre cele mai potrivite modalităţi de a descoperi dacă nu cumva acesta se confruntă cu probleme care cer o rezolvare cât mai...

  © 2022 Qbebe