Află totul despre cupa menstruală

Oricare dintre noi încearcă să găsească o soluție cât mai convenabilă pentru a se simți confortabil și în perioada menstruației. Din acest motiv, putem încerca să apelăm și la niște dispozitive mai speciale, menite să înlocuiască tampoanele clasice (externe sau interne). Printre acestea se află și cupele menstruale. Așa cum veți afla și din articolul de mai jos, utilizarea lor poate avea atât avantaje, cât și dezavantaje. Să aflăm despre ce este vorba

Ce este cupa menstruală

Cupa menstruală este un dispozitiv fabricat din silicon medical sau din elastomer termoplastic, care poate fi intodus în vagin pentru a colecta lichidul menstrual.
Primele cupe menstruale au fost fabricate în SUA, încă din 1987. Utilizarea lor a fost însă deosebit de restrâns.
De altfel, nici în prezent cupa menstruală nu este folosită prea des, iar cele ce apelează la ea au auzit de această posibilitate fie de pe internet, fie direct de la alte persoane care au apelat la un asemenea dispozitiv.

Cupe menstruale

Citește și: 9 lucruri pe care nu le stiai despre menstruatie

Argumente pro și contra în ceea ce privește utilizarea cupei menstruale

Dacă dorim să încercăm să folosim acest dispozitiv, trebuie să știm că el poate avea următoarele avantaje:
• Poate fi păstrat în interiorul corpului nostru până la 12 ore- În timp ce absorbantele trebuie schimbate mult mai des, cupa menstruală poate fi ținută și 10-12 ore. Ea va fi numai bună în timpul nopții. Nu va fi necesar să porți un absorbant extern, de protecție, dacă apelezi la cupa menstruală!
• Cupa menstruală poate reține mult mai mult lichid față de absorbantele obișnuite- De pildă, s-a constatat că o astfel de cupă poate reține aproape 30 g lichid, ceea ce este mai mult decât dublu față de tampoanele normale. Cu alte cuvinte, o puteți folosi liniștite și dacă aveți un flux menstrual abundent.
• Nu te va incomoda nici în timpul actului sexual- Unele dintre modelele de cupă menstruală pot rămâne în vagin inclusiv în timpul actului sexual. O asemenea cupă menstruală nu va fi simțită de partener, nu te va incomoda nici pe tine, iar lichidul menstrual nu va ajunge la exterior.
• Te ține departe de mirosurile neplăcute- Întrucât sângele menstrual poate ajunge să emane un miros dezagreabil odată ce vine în contact cu aerul, când este colectat în cupa menstruală nu se va ajunge la o asemenea situație
• Este mai sigur decât un tampon intern- Specialiștii spun că o cupă menstruală este mai sigură decât un tampon intern și te va expune mai puțin riscului de a te confrunta cu tot felul de complicații periculoase, printre care și „sindromul de șoc toxic".
Când stăm pe gânduri dacă ar fi cazul să alegem o cupă menstruală sau nu, este bine să luăm în calcul faptul că folosirea ei poate avea și dezavantaje precum:
• Poate crește riscul apariției iritațiilor- Un studiu efectuat în anul 2011 a arătat că femeile care au utilizat cupa menstruală s-au confruntat cu mai multe iritații în zona intimă, spre deosebire de cele ce au recurs la tampoanele obișnuite. Argumentele în acest sens au ținut cont și de faptul că o cupă menstruală ar trebui golită neapărat de 2-3 ori pe zi și nu ar trebui lăsată în interiorul vaginului mai mult de 11-12 ore.
• Poate fi dificil să găsești un model de cupă menstruală care să ți se potrivească perfect- Deși cupele menstruale au forme și dimensiuni diferite ( ele sunt concepute în funcție de criterii precum: volumul fluxului sângelui menstrual, de vârstă, de faptul dacă ai avut sau nu copii etc.), nu este simplu să găsești una care să ți se potrivească perfect, cu atât mai mult cu cât ai cervixul mai coborât sau ai uter retrovers. Iar dacă nu găsești cupa potrivită, te vei confrunta cu disconfort și uneori pot apărea scurgeri nedorite.
• Îndepărtarea cupei menstruale poate fi jenantă și te poți murdări- Cu atât mai mult cu cât nu ești acasă în momentul în care ar trebui să golești cupa de lichidul menstrual, nu va fi prea plăcut să o scoți afară. Va trebui să găsești o poziție cât mai confortabilă, stând în șezut sau pe vine, iar în momentul în care o tragi din vagin să nu faci brusc această mișcare și să ai grijă să o ții de „picioruș". Nu o strânge în mână, astfel încât lichidul să nu curgă. Golește-o apoi în toaletă sau într-o chiuvetă. Preferabil ar fi să ai la tine o sticlă cu apă, să torni mai întâi puțină apă în ea și apoi o vei goli.
• Poate interfera cu un dispozitiv intrauterin - Unii specialiști consideră că o cupă menstruală poate interfera cu un astfel de dispozitiv, deplasându-l din poziția corectă. De aceea se recomandă să discuți cu un medic dacă ești într-o astfel de situație.

Cum să procedezi pentru a utiliza cupa menstruală

Mai ales când vei introduce dispozitivul pentru prima dată este foarte important să te simți cât mai confortabil, să fii la tine acasă. Acest lucru te va ajuta să-ți menții mai relaxați mușchii din zona pelviană și astfel să facilitezi introducerea cupei în vagin.
De asemenea, trebuie să te asiguri că ai mâinile perfect curate și că și cupa este dezinfectată. În acest scop, primul pas va fi să o sterilizezi, pentru a fi sigură că îndepărtezi din ea orice rezid. Nu este indicat să o speli cu săpun, întrucât acest demers poate crește riscul de a face infecții cu candida sau alte iritații.
După aceea va trebui să respecți următoarele indicații:
Vei încerca să îndoi cupa în mai multe feluri, până când vei găsi forma ce te va ajuta să o introduci mai ușor
De pildă, poți să pliezi cupa pe jumătate, poți să o modelezi în formă de „C" sau poți să apeși marginea cupei către interior.

Cum va trebui sa fie indoita o cupa menstruala

Găsește-ți o poziție cât mai confortabilă
De exemplu, poți să încerci să introduci dispozitivul în timp ce stai așezată pe toaletă. Sau poți să te așezi pe vine, în cabina de duș sau în cadă și să te așezi pe vine, stând cât mai relaxată. Poți să alegi oricare dintre aceste poziții: te vei rezema de un zid sau de cadă și vei sta pe vine, cu picioarele depărtate sau poți să te întinzi în cadă și să-ți îndepărtezi picioarele.

Începe să inserezi cupa
Vei ține cupa cu una dintre mâini, iar cu cea liberă vei depărta labiile, vei găsi intrarea vaginului și vei împinge cupa menstruală în sus, orientând-o spre spate. Continuă să înpingi cupa pentru a o fixa în zona cervixului. Ai grijă ca ea să formeze un unghi cam de 45 de grade pentru a te asigura că se va așeza cât mai bine.

Asigură-te că ai reușit să așezi cupa astfel încât aceasta să fie deschisă
Primul indiciu că s-a deschis cupa este că ar trebui să auzi un fel de „poc". Dacă nu auzi zgomotul, continuă să împingi de la baza cupei. Va ajunge până la urma să se deschidă, fie în formă ovală, fie rotundă.

Așteaptă mai multe ore până când o vei goli
În funcție de fluxul tău menstrual, cupa va fi golită după 8 ore sau după mai mult de 10 ore.
Numai tu vei reuși să-ți dai seama cât de mult poate sta aceasta în corpul tău, fără a ajunge în situația de a te confrunta cu scurgeri neplăcute.

Cum ar trebui să întreții o cupă menstruală

Ca să te asiguri că acest dispozitiv este perfect sigur pentru sănătatea ta trebuie să știi că el trebuie să fie mereu curat și dezinfectat. În acest scop, ar trebui să respecți pașii de mai jos:
• Între menstruații, cupa ar trebui să fie curățată foarte bine. Ideal va fi să o fierbi în apă sau să o sterilizezi.
• Trebuie să cureți cupa cu un săpun delicat, asigurându-te că pe ea nu au rămas reziduuri provenite de la acesta. În caz contrar, poți să te confrunți cu o infecție fungică.
• Pentru curățarea marginilor cupei este recomandată o perie moale
• În vederea unei curățări optime poți întoarce pe dos cupa menstruală
• Întrucât o cupă are pe margini găuri ce ajută la eliberarea sigiliului, trebuie să ne asigurăm că și acestea sunt perfect curate. De aceea, ele trebuie desfundate cu un ac.
• Când trebuie să golim cupa într-un loc public, este indicat să avem la noi șervețele fără miros pentru curățarea rapidă a acesteia. În plus, trebuie să încercăm să avem și o altă cupă, de schimb.
Dacă vei reuși să îngrijești așa cum trebuie cupa menstruală, ea poate fi reutilizată timp de 5-10 ani.

Citește și: Greșeli pe care le faci, care îți pot îmbolnăvi vaginul

Voi știați până acum detalii legate de cupa menstruală?

Surse:
www.cupemenstruale.ro, www.wikihow.com, www.webmd.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Cea mai mare competiție dedicată micilor fotbaliști: Cupa Tymbark Junior
  Cea mai mare competiție dedicată micilor fotbaliști: Cupa Tymbark Junior

  Pentru al 3-lea an consecutiv, elevi cu vârste cuprinse între 6 și 12 ani, băieți și fete, joacă fotbal cu bucurie și pasiune pentru a demonstra că merită să...

  Află totul despre remediile naturale și eficiente în afecțiunile de sezon
  Află totul despre remediile naturale și eficiente în afecțiunile de sezon

  Anul acesta, de Crăciun, dăruiește celor dragi sănătate, pentru că-i mai bune decât toate! Mai ales în contextul actual, este foarte important să avem grijă de sistemul...

  Află totul despre tratamentele de fertilitate!
  Află totul despre tratamentele de fertilitate!

  Un copil este împlinirea vieții noastre, cel mai frumos lucru care ni se poate întâmpla, rodul mult așteptat al conviețuirii cu persoana iubită. Atunci când...

  Abia ai trecut de vârsta de 30 de ani? Află totul despre ovocitele donate
  Abia ai trecut de vârsta de 30 de ani? Află totul despre ovocitele donate

  Primul copil la o vârstă târzie a devenit un obicei tot mai des întâlnit. Ajungem să arătăm mai bine, să ne simțim minunat, pentru că facem mult sport, ducem...

  Tu știi ce este cobalmina? Află totul despre rolul ei în sănătatea ta
  Tu știi ce este cobalmina? Află totul despre rolul ei în sănătatea ta

  Cobalmina este o piesă extrem de importantă din puzzle-ul sănătății tale. Este un element de care corpul tău are nevoie pentru a funcționa, astfel încât un posibil...

  Totul despre sex: 13 sfaturi pentru a va creste libidoul
  Totul despre sex: 13 sfaturi pentru a va creste libidoul

  Desi multi se lauda ca stiu totul despre sex, in realitate putini aplica in practica „teoria". Va mai amintiti ultima data cand v-ati grabit sa ajungeti acasa pentru cateva momente de...

  Copiii se intorc la sat. În Ciugud se construiește o nouă școală smart. Imaginile spun totul!
  Copiii se intorc la sat. În Ciugud se construiește o nouă școală smart. Imaginile spun totul!

  Acum ceva timp îți dezvaluiam cum arată prima școală smart de stat din România, care culmea, nu se află într-un oraș mare, ci într-o comună. În comuna...

  VIDEO: un copil cade cu tot cu scoica în care se afla dintr-o mașină în mers
  VIDEO: un copil cade cu tot cu scoica în care se afla dintr-o mașină în mers

  Scene halucinante pe o șosea din statul american Minnesota! Imaginile surprinse de o cameră de filmat de bord sunt de-a dreptul incredibile!

  © 2021 Qbebe