Află totul despre cupa menstruală

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Oricare dintre noi încearcă să găsească o soluție cât mai convenabilă pentru a se simți confortabil și în perioada menstruației. Din acest motiv, putem încerca să apelăm și la niște dispozitive mai speciale, menite să înlocuiască tampoanele clasice (externe sau interne). Printre acestea se află și cupele menstruale. Așa cum veți afla și din articolul de mai jos, utilizarea lor poate avea atât avantaje, cât și dezavantaje. Să aflăm despre ce este vorba

Ce este cupa menstruală

Cupa menstruală este un dispozitiv fabricat din silicon medical sau din elastomer termoplastic, care poate fi intodus în vagin pentru a colecta lichidul menstrual.
Primele cupe menstruale au fost fabricate în SUA, încă din 1987. Utilizarea lor a fost însă deosebit de restrâns.
De altfel, nici în prezent cupa menstruală nu este folosită prea des, iar cele ce apelează la ea au auzit de această posibilitate fie de pe internet, fie direct de la alte persoane care au apelat la un asemenea dispozitiv.

Cupe menstruale

Citește și: 9 lucruri pe care nu le stiai despre menstruatie

Argumente pro și contra în ceea ce privește utilizarea cupei menstruale

Dacă dorim să încercăm să folosim acest dispozitiv, trebuie să știm că el poate avea următoarele avantaje:
• Poate fi păstrat în interiorul corpului nostru până la 12 ore- În timp ce absorbantele trebuie schimbate mult mai des, cupa menstruală poate fi ținută și 10-12 ore. Ea va fi numai bună în timpul nopții. Nu va fi necesar să porți un absorbant extern, de protecție, dacă apelezi la cupa menstruală!
• Cupa menstruală poate reține mult mai mult lichid față de absorbantele obișnuite- De pildă, s-a constatat că o astfel de cupă poate reține aproape 30 g lichid, ceea ce este mai mult decât dublu față de tampoanele normale. Cu alte cuvinte, o puteți folosi liniștite și dacă aveți un flux menstrual abundent.
• Nu te va incomoda nici în timpul actului sexual- Unele dintre modelele de cupă menstruală pot rămâne în vagin inclusiv în timpul actului sexual. O asemenea cupă menstruală nu va fi simțită de partener, nu te va incomoda nici pe tine, iar lichidul menstrual nu va ajunge la exterior.
• Te ține departe de mirosurile neplăcute- Întrucât sângele menstrual poate ajunge să emane un miros dezagreabil odată ce vine în contact cu aerul, când este colectat în cupa menstruală nu se va ajunge la o asemenea situație
• Este mai sigur decât un tampon intern- Specialiștii spun că o cupă menstruală este mai sigură decât un tampon intern și te va expune mai puțin riscului de a te confrunta cu tot felul de complicații periculoase, printre care și „sindromul de șoc toxic".
Când stăm pe gânduri dacă ar fi cazul să alegem o cupă menstruală sau nu, este bine să luăm în calcul faptul că folosirea ei poate avea și dezavantaje precum:
• Poate crește riscul apariției iritațiilor- Un studiu efectuat în anul 2011 a arătat că femeile care au utilizat cupa menstruală s-au confruntat cu mai multe iritații în zona intimă, spre deosebire de cele ce au recurs la tampoanele obișnuite. Argumentele în acest sens au ținut cont și de faptul că o cupă menstruală ar trebui golită neapărat de 2-3 ori pe zi și nu ar trebui lăsată în interiorul vaginului mai mult de 11-12 ore.
• Poate fi dificil să găsești un model de cupă menstruală care să ți se potrivească perfect- Deși cupele menstruale au forme și dimensiuni diferite ( ele sunt concepute în funcție de criterii precum: volumul fluxului sângelui menstrual, de vârstă, de faptul dacă ai avut sau nu copii etc.), nu este simplu să găsești una care să ți se potrivească perfect, cu atât mai mult cu cât ai cervixul mai coborât sau ai uter retrovers. Iar dacă nu găsești cupa potrivită, te vei confrunta cu disconfort și uneori pot apărea scurgeri nedorite.
• Îndepărtarea cupei menstruale poate fi jenantă și te poți murdări- Cu atât mai mult cu cât nu ești acasă în momentul în care ar trebui să golești cupa de lichidul menstrual, nu va fi prea plăcut să o scoți afară. Va trebui să găsești o poziție cât mai confortabilă, stând în șezut sau pe vine, iar în momentul în care o tragi din vagin să nu faci brusc această mișcare și să ai grijă să o ții de „picioruș". Nu o strânge în mână, astfel încât lichidul să nu curgă. Golește-o apoi în toaletă sau într-o chiuvetă. Preferabil ar fi să ai la tine o sticlă cu apă, să torni mai întâi puțină apă în ea și apoi o vei goli.
• Poate interfera cu un dispozitiv intrauterin - Unii specialiști consideră că o cupă menstruală poate interfera cu un astfel de dispozitiv, deplasându-l din poziția corectă. De aceea se recomandă să discuți cu un medic dacă ești într-o astfel de situație.

Cum să procedezi pentru a utiliza cupa menstruală

Mai ales când vei introduce dispozitivul pentru prima dată este foarte important să te simți cât mai confortabil, să fii la tine acasă. Acest lucru te va ajuta să-ți menții mai relaxați mușchii din zona pelviană și astfel să facilitezi introducerea cupei în vagin.
De asemenea, trebuie să te asiguri că ai mâinile perfect curate și că și cupa este dezinfectată. În acest scop, primul pas va fi să o sterilizezi, pentru a fi sigură că îndepărtezi din ea orice rezid. Nu este indicat să o speli cu săpun, întrucât acest demers poate crește riscul de a face infecții cu candida sau alte iritații.
După aceea va trebui să respecți următoarele indicații:
Vei încerca să îndoi cupa în mai multe feluri, până când vei găsi forma ce te va ajuta să o introduci mai ușor
De pildă, poți să pliezi cupa pe jumătate, poți să o modelezi în formă de „C" sau poți să apeși marginea cupei către interior.

Cum va trebui sa fie indoita o cupa menstruala

Găsește-ți o poziție cât mai confortabilă
De exemplu, poți să încerci să introduci dispozitivul în timp ce stai așezată pe toaletă. Sau poți să te așezi pe vine, în cabina de duș sau în cadă și să te așezi pe vine, stând cât mai relaxată. Poți să alegi oricare dintre aceste poziții: te vei rezema de un zid sau de cadă și vei sta pe vine, cu picioarele depărtate sau poți să te întinzi în cadă și să-ți îndepărtezi picioarele.

Începe să inserezi cupa
Vei ține cupa cu una dintre mâini, iar cu cea liberă vei depărta labiile, vei găsi intrarea vaginului și vei împinge cupa menstruală în sus, orientând-o spre spate. Continuă să înpingi cupa pentru a o fixa în zona cervixului. Ai grijă ca ea să formeze un unghi cam de 45 de grade pentru a te asigura că se va așeza cât mai bine.

Asigură-te că ai reușit să așezi cupa astfel încât aceasta să fie deschisă
Primul indiciu că s-a deschis cupa este că ar trebui să auzi un fel de „poc". Dacă nu auzi zgomotul, continuă să împingi de la baza cupei. Va ajunge până la urma să se deschidă, fie în formă ovală, fie rotundă.

Așteaptă mai multe ore până când o vei goli
În funcție de fluxul tău menstrual, cupa va fi golită după 8 ore sau după mai mult de 10 ore.
Numai tu vei reuși să-ți dai seama cât de mult poate sta aceasta în corpul tău, fără a ajunge în situația de a te confrunta cu scurgeri neplăcute.

Cum ar trebui să întreții o cupă menstruală

Ca să te asiguri că acest dispozitiv este perfect sigur pentru sănătatea ta trebuie să știi că el trebuie să fie mereu curat și dezinfectat. În acest scop, ar trebui să respecți pașii de mai jos:
• Între menstruații, cupa ar trebui să fie curățată foarte bine. Ideal va fi să o fierbi în apă sau să o sterilizezi.
• Trebuie să cureți cupa cu un săpun delicat, asigurându-te că pe ea nu au rămas reziduuri provenite de la acesta. În caz contrar, poți să te confrunți cu o infecție fungică.
• Pentru curățarea marginilor cupei este recomandată o perie moale
• În vederea unei curățări optime poți întoarce pe dos cupa menstruală
• Întrucât o cupă are pe margini găuri ce ajută la eliberarea sigiliului, trebuie să ne asigurăm că și acestea sunt perfect curate. De aceea, ele trebuie desfundate cu un ac.
• Când trebuie să golim cupa într-un loc public, este indicat să avem la noi șervețele fără miros pentru curățarea rapidă a acesteia. În plus, trebuie să încercăm să avem și o altă cupă, de schimb.
Dacă vei reuși să îngrijești așa cum trebuie cupa menstruală, ea poate fi reutilizată timp de 5-10 ani.

Citește și: Greșeli pe care le faci, care îți pot îmbolnăvi vaginul

Voi știați până acum detalii legate de cupa menstruală?

Surse:
www.cupemenstruale.ro, www.wikihow.com, www.webmd.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Află totul despre cum folosești CORECT uleiurile esențiale direct de la specialiști
  Află totul despre cum folosești CORECT uleiurile esențiale direct de la specialiști

  Despre uleiurile esențiale știm deja că au o mulțime de beneficii atât pentru sănătate, cât și pentru frumusețe, beneficii care nu pot fi trecute cu vederea. Pot fi...

  Rihanna și rolul de mamă: „Voi fi o mamă psihopată! Totul până la copilul meu”
  Rihanna și rolul de mamă: „Voi fi o mamă psihopată! Totul până la copilul meu”

  La începutul anului, Rihanna dezvăluia lumii întregi că se pregătește să intre în rândul mămicilor. Artista în vârstă de 33 de ani a anunțat că...

  Totul despre endometrioza
  Totul despre endometrioza

  Fiecare femeie își dorește să fie sănătoasă, iar atunci când apar simptome îngrijorătoare dorește să primescă o explicație despre ce poate fi în neregulă...

  Gina Pistol a avut o copilărie grea: „Oamenii au impresia că am obținut totul ușor. N-am fost crescută în puf”
  Gina Pistol a avut o copilărie grea: „Oamenii au impresia că am obținut totul ușor. N-am fost crescută în puf”

  Una dintre cele mai cunoscute vedete de la noi și-a îndeplinit de curând și visul de a deveni mamă. Având o prezență în showbiz de peste 15 ani, Gina Pistol nu...

  Încă o gravidă în showbizul românesc. A reuşit să ţină totul secret timp de 6 luni
  Încă o gravidă în showbizul românesc. A reuşit să ţină totul secret timp de 6 luni

  O prezentatoare de la unul dintre cele mai cunoscute posturi de televiziune de la noi a anunţat recent că aşteaptă primul ei copil. Parcurge articolul de mai jos pentru a descoperi cum a...

  Anna Lesko izbucnește: ”Am văzut negru în fața ochilor. Totul până la copilul meu!”
  Anna Lesko izbucnește: ”Am văzut negru în fața ochilor. Totul până la copilul meu!”

  Este una dintre cele mai frumoase și focoase vedete din România, dar și o mama devotată, care ar face orice pentru copilul ei. Anna Lesko are un băiețel de 6 ani, pe care...

  Dormi pe partea stângă? Află care sunt beneficiile
  Dormi pe partea stângă? Află care sunt beneficiile

  Dormi pe partea stanga. Toata lumea stie ca un somn bun peste noapte este important pentru sanatate. Insa si pozitia in care dormi ar putea avea un efect semnificativ pentru sanatate. Unele...

  © 2023 Qbebe