Greșeli pe care le faci, care îți pot îmbolnăvi vaginul

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Deși știm cât de importantă este și sănătatea vaginului nostru, nu de puține ori ni se poate întâmpla ca, fără să ne dăm seama, să comitem tot felul de greșeli ce-l pot afecta. Parcurgeți cu atenție articolul de mai jos pentru a le cunoaște pe unele dintre cele mai importante, precum și pentru a afla ce am putea face pentru a avea un vagin cât mai sănătos.

Uiți să te speli pe mâini înainte de a folosi toaleta

Pentru a evita contaminarea cu tot felul de bacterii și viruși nu este suficient să ne spălăm pe mâini numai după ce am fost la toaletă. Din contră, este indicat să ne spălăm și înainte de a merge acolo. Explicația este următoarea: bacteriile de pe mâinile murdare pot pătrunde oricând în vaginul nostru, provocând tot felul de infecții.
Cine știe într-adevăr să respecte regulile de igienă va încerca să se spele pe mâini atât înainte de a merge la toaletă, cât și după ce pleacă de acolo.

Nu te ștergi în direcția corectă

Faptul că nu ștergi corect îți poate crea inclusiv probleme cu vaginul. Astfel, dacă ți se întâmplă adesea să te ștergi din spate în față, este cazul să renunți neapărat la acest obicei. Corect este să te ștergi din față în spate.
Este foarte important să te ștergi așa cum trebuie întrucât, în caz contrar, bacteriile din regiunea rectului vor ajunge pe șervețel/hârtie igienică și apoi în vaginul tău, putând provoca tot felul de infecții și iritații.
De asemenea, nu uita că este bine să nu folosești aceeași bucată de hârtie igienică/ același șervețel când te ștergi.

Nu scoți afară tamponul când mergi la toaletă

Când mergi la toaletă să-ți faci nevoile, cel mai probabil uiți să îndepărtezi tamponul intern. Desigur, nu va fi comod să faci mereu așa, dar medicii ne asigură că este un obicei sănătos.
Dacă nu vei scoate tamponul, cel mai probabil acesta se va contamina cu bacterii (mai ales cu cele din regiunea anală), care vor ajunge în vaginul tău și îți pot crea tot felul de probleme (precum infecțiile bacteriene).
Încearcă să te obișnuiești să îndepărtezi tamponul intern când mergi la toaletă, chiar dacă este vorba de un flux menstrual redus.

Nu te speli pe mâini înainte de a utiliza un tampon

Pentru o sănătate optimă a vaginului tău nu este suficient să te speli pe mâini doar înainted de a merge la toaletă. Ideal este să faci acest gest și înainte de a folosi un tampon întrucât, în caz contrar, bacteriile ajunse pe el îți pot cauza tot felul de probleme (în special infecții).

Femeie ce tine in mana un tampon intern

Nu-ți înlocuiești tamponul după ce ai fost în apă

Marele avantaj al tampoanelor interne este că le poți folosi inclusiv când înoți.
Pentru a-ți păstra sănătatea vaginală este însă necesar să respecți o regulă simplă: să îndepărtezi tamponul după ce ai ieșit din apă. Acest demers se impune întrucât clorul, apa sărată sau diverse bacterii din apă pot pătrunde ușor în vaginul tău, ducând la apariția unor iritații sau chiar infecții.

Porți lenjerie intimă confecționată dintr-un material sintetic

Chiar dacă adori lenjeria confecționată din orice alt material decât bumbacul, este important să reții următorul lucru: materialele sintetice vor crește riscul de apariție a infecțiilor vaginale.
Dacă bumbacul este capabil să absoarbă transpirația și să lase pielea să respire, sinteticul nu va permite aceste lucruri. Din contră, va stimula proliferarea bacteriilor.
Pentru a te proteja cât mai bine de bacterii încearcă să porți lenjerie intimă din materiale naturale sau să nu porți deloc pe timpul nopții.

Îți petreci prea mult timp stând jos

Medicii ne avertizează asupra următorului fapt: pauzele în care te ridici nu vor fi benefice numai pentru starea de sănătate în ansamblu, dar și pentru cea a vaginului tău.
Studiile din domeniu au arătat că, dacă vom petrece prea multe ore stând jos, zona genitală se va încălzi din cauza lipsei circulației aerului, ceea ce va contribui și la predispoziția de a fi uscată. În plus, căldura și fricțiunea se vor combina și vor stimula acumularea de bacterii în zonă .Totodată, vor cauza și iritații.
Pentru a încerca să eviți o asemenea problemă, este necesar să te străduiești să faci pauze mai dese, în care să te miști de pe scaun.

Femeie ce incearca sa se imbrace cu niste jeansi foarte stramtiPorți frecvent pantaloni prea strâmți

Deși putem fi fane ale pantalonilor foarte strâmți, medicii ne sfătuiesc să nu-i purtăm prea des.

Pe de o parte, acești pantaloni vor scădea capacitatea de aerisire a pielii, iar umezeala și căldura din regiunea vaginală pot contribui la proliferarea bacteriilor . Oricare dintre ele pot duce la apariția unor probleme vaginale, precum infecțiile bacteriene sau fungice.
Pe de altă parte, pantalonii prea strâmți pun presiune și facilitează frecarea în zona vulvei. Acesta este motivul pentru care putem constata oricând că vulva este mai roșie și mai iritată. În aceste condiții, și riscul de infecții va fi mai mare.

Porți mai multe ore un slip umed

Nu va fi deloc dificil să te ferești de infecții vaginale dacă te vei strădui să eviți purtarea îndelungată a unui slip umed.
Mai bine ia cu tine o rezervă de slip, astfel încât să poți avea mereu la dispoziție unul curat și uscat.

Nu folosești un detergent de calitate pentru lenjeria intimă

Specialiștii în domeniu ne sfătuiesc: așa cum căutăm un detergent de calitate pentru haine, tot așa ar trebui să căutăm și pentru lenjeria intimă. Întrucât aceasta acumulează transpirație și bacterii, avem nevoie de un detergent care să le elimine cât mai bine.
În afară de detergent, pentru eliminarea bacteriilor de pe lenjeria ta intimă poți încerca și o pudră hipoalergenică. Nu numai că aceasta va curăța foarte bine, dar te va scăpa de orice bacterii care ar putea conduce la declanșarea unor probleme legate de sănătatea vaginului.

Citește și: 8 semne că vaginul tău are nevoie de îngrijire specială

Te razi, te epilezi sau îți îndepărtezi prin smulgere firele de păr din zona genitală, chiar în ziua în care ar trebui să mergi pe plajă sau la piscină

Pentru a fi în siguranță și a evita cât mai mult riscul de contaminare cu tot felul de bacterii, medicii ginecologi ne recomandă să facem acest demers cu cel puțin o zi înainte să mergem pe plajă sau la piscină. Procedând așa, porii pielii din zonă vor avea răgaz să se închidă și să nu mai lase bacteriile să pătrundă ușor acolo. În plus, porii închiși vor reduce riscul de a face iritații.
Ca idee, nu se recomandă să îndepărtăm complet firele de păr din zona intimă, nici chiar cu ajutorul lamei. Pentru a evita problemele, este ideal să îndepărtăm o parte a părului de prisos și să dăm în locul respectiv cu un agent de hidratare natural, precum uleiul de măsline.

Cum poți să-ți menții sănătatea vaginului

Pentru a avea un vagin curat și sănătos, specialiștii ne recomandă să luăm tot felul de măsuri. Iată-le pe unele dintre cele mai cunoscute:
• Să ne spălăm pe mâini înainte de a veni în contact cu zona intimă
• Să ne schimbăm regulat absorbantele și tampoanele interne
• Să ne spălăm corect în regiunea vaginală- De exemplu, nu trebuie să folosim tot felul de geluri și săpunuri parfumate, ci produse precum geluri și săpunuri speciale pentru igiena intimă, cu atât mai mult dacă ne-am confruntat cu iritații și infecții.
• Să nu purtăm lenjerie intimă din materiale sintetice
• Să evităm, pe cât posibil, să purtăm îmbrăcăminte prea strâmtă
• Să ne ștergem corect când mergem la toaletă
• Să ne protejăm în timpul actului sexual
• Să apelăm la tot felul de produse destinate îngrijirii vaginului- De exemplu, putem folosi gama Multi-Gyn.

Aceasta este o gamă complexă de produse bio-active, destinate îngrijirii și tratamentului a tot felul de afecțiuni ce pot afecta zona intimă. Toate produsele (Multi-Gyn Intiskin Spray , Multi-Gyn Femiwash , Multi-Gyn Flora Plus , Multi-Gyn Actigel , Multi- Gyn Liquigel, Multi-Gyn Tablete , Multi-Gyn Vaginal Douche Combipack sau Multi-Gyn comprese anale ) au la bază ingrediente naturale și nu conțin conservanți, ceea ce le face sigure inclusiv pentru perioada de sarcină sau de alăptare.

Probleme vaginale diverse (precum pruritul, arsura, durerea, inflamația, secreția vaginală anormală) nu sunt mereu suficient de serioase, astfel încât să necesite un tratament medicamentuos. Cu toate acestea, nici nu trebuie neglijate, iar gama Multi-Gyn poate fi de folos în acest scop. Efectul unic al produselor Multi-Gyn se bazează pe complexul 2QR (complex de polizaharide), care blochează aderarea bacteriilor pe țesutul-gazdă. Această nouă abordare este eficientă, are un efect rapid de ameliorare a simptomelor neplăcute, nu are efecte adverse și nu creează dependență.

 Multi-Gyn Intiskin Multi-Gyn Flora Plus
Multi-Gyn Vaginal Douche
     

Citește și: Top 10 trucuri pentru un vagin fericit

Voi mai știți și alte greșeli, pe care le putem face fără să ne dăm seama, și care ne pot crea tot felul de probleme legate de sănătatea vaginului?

Surse:
www.gurl.com; www.nhs.uk; www.onlymyhealth.com; www.pulse.ng; www.self.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Ai un copil care crede că totul i se cuvine? 4 greșeli pe care le faci zilnic și cum le corectezi
  Ai un copil care crede că totul i se cuvine? 4 greșeli pe care le faci zilnic și cum le corectezi

  Când ai un copil care crede că totul i se cuvine, începi să te întrebi unde ai greșit ca părinte. Oare l-ai răsfățat prea mult? Oare ai cedat prea ușor, de prea...

  Atenţie la metalele din care sunt fabricate bijuteriile oferite de 1 şi 8 martie! Iată cum ne pot îmbolnăvi
  Atenţie la metalele din care sunt fabricate bijuteriile oferite de 1 şi 8 martie! Iată cum ne pot îmbolnăvi

  Asociația Pro Consumatori (APC), organizație de utilitate publică cu o activitate neîntreruptă de peste 30 de ani în domeniul apărării drepturilor și intereselor economice...

  Top 3 greșeli pe care le faci când gătești peștele
  Top 3 greșeli pe care le faci când gătești peștele

  Peștele este un aliment plin de nutrienți (vitamine, minerale, proteine, grăsimi sănătoase), dar și foarte versatil. Pentru a reuși să îl pui în valoare ca să profiți...

  Greșeli de parenting care îți fac copilul antisocial
  Greșeli de parenting care îți fac copilul antisocial

  Conform unui studiu recent asupra mediului de îngrijire parentală, cercetătorii au descoperit că în perechile de gemeni identici copilul care a avut parte de un comportament...

  8 lucruri pe care femeile trebuie să le afle despre vaginul lor
  8 lucruri pe care femeile trebuie să le afle despre vaginul lor

  Deși majoritatea femeilor consideră că știu tot ce este necesar cu privire la părțile lor intime, adevărul este că există câteva informații de bază, care nu trebuie să...

  5 lucruri pe care să le faci când îți vine să țipi la copil
  5 lucruri pe care să le faci când îți vine să țipi la copil

  În calitate de părinte cu siguranță ți s-a întâmplat să îți vină să țipi la copil, pentru ca mai apoi să regreți. Îți oferim în continuare...

  De ce îți blochează zodiile numărul de telefon! Evită să le faci asta dacă vrei să îți mai răspundă la apeluri
  De ce îți blochează zodiile numărul de telefon! Evită să le faci asta dacă vrei să îți mai răspundă la apeluri

  Fiecare dispune de un anumit nivel al toleranței în ceea ce privește lucrurile pe care le suportă. Spre exemplu, sunt persoane pe care nu le deranjează dacă primesc de foarte...

  6 lucruri pe care să nu le spui copilului tău când îți spune: “Nu pot!”
  6 lucruri pe care să nu le spui copilului tău când îți spune: “Nu pot!”

  Tuturor părinților le este dificil să își privească copiii când au inima frântă și sunt triști din cauză că au pierdut un concurs sau că nu reușesc să facă un...

  © 2022 Qbebe