Când devine periculoasă masca sanitară în vremuri de caniculă

Când devine periculoasă masca sanitară în vremuri de caniculă

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Necesitatea de a purta încă mască sanitară pentru protejarea de noul coronavirus i-a determinat pe oamenii de știință din întreaga lume să realizeze cercetări pentru a se vedea atât în ce măsură aceasta asigură protecție și în zilele caniculare, cât și dacă poate fi dăunătoare. Parcurge cu atenție articolul de mai jos pentru a descoperi la ce concluzii au ajuns specialiștii!

De ce masca sanitară poate fi nocivă pe caniculă

Așa cum a afirmat și Yasufumi Miyake (aflat la conducerea Centrului de Servicii de Urgență a Spitalului Universitar Teikyo, Japonia), purtarea măștii de protecție în zilele fierbinți de vară „va fi o experiență nouă pentru mulți oameni”. Acesta este expert în găsirea metodelor de a preveni îmbolnăvirile cauzate de stresul la care organismul este supus la temperaturi mari și a insistat asupra importanței răcoririi în partea de jos a corpului pentru a se evita apariția stărilor de epuizare sau chiar insolațiile. El a vobit și despre purtarea măștii de protecție pe temperaturi înalte și a susținut ideea că aerul condiționat, o bună hidratare și odihna sunt modalități pentru a suporta mai ușor purtarea ei și pentru a nu ne confrunta cu problemele menționate.

Yasufumi Miyake a atras atenția și asupra următorului aspect: masca sanitară de protecție, când este purtată în zilele marcate de caniculă, va împiedica aerul rece să ajungă la nivelul plămânilor, iar în aceste condiții mușchii respiratori vor ajunge „stresați” și vor determina senzația de lipsă de aer.

Alt om de știință japonez, Noriyuki Koibuchi, a precizat că pe față există multe fibre nervoase, de aceea aceasta este foarte sensibilă și la temperaturile joase, dar și la cele ridicate. Ca să se suporte mai ușor masca sanitară în zilele caniculare și el recomandă câteva metode simple de a ne răcori, cum ar fi umezirea frunții și a gâtului în timp ce purtăm masca. Un alt sfat al său este să se renunțe la ea când se desfășoară activități fizice intense.

Oamenii de știință canadieni sunt și ei foarte preocupați să cerceteze impactul caniculei asupra siguranței purtării măștilor sanitare. De exemplu, Colin Furness, epidemiolog din Toronto, a venit cu următorul avertisment: purtarea măștii în zilele foarte calde de vară, pe fondul unei umidități ridicate, nu va face altceva decât să stimuleze proliferarea microorganismelor dăunătoare, mai ales dacă se va face pe intervale lungi, în spații exterioare. În schimb, recomandă purtarea măștii în spațiile interioare aglomerate, unde nu există ventilație, dar este bine ca aceasta să fie îndepărtată rapid după părăsirea spațiilor respective.

David Price, alt cercetător canadian, insistă asupra acestei probleme, potrivit căreia umezeala, căldura și transpirația favorizează proliferarea agenților patogeni, iar în aceste condiții purtarea măștii sanitare devine periculoasă.  De asemenea, el a precizat că purtarea măștii sanitare pe caniculă va crea probleme mai ales pentru persoanele care suferă de afecțiuni precum astmul, emfizemul, bronșite obstructive sau alte afecțiuni respiratorii cronice, pe fondul interacțiunii dintre temperaturile ridicate și poluare, din cauza cărora aerul devine mai dens.

S-a atras atenția și asupra pericolului purtării măștilor sanitare pe căldură, în spațiile exterioare, de către copii. Aceștia sunt mai predispuși decât adulții la deshidratare, iar o mască nu ar face altceva decât să grăbească acest proces. Din acest punct de vedere, oamenii de știință vorbesc despre purtarea măștii de către copii doar în situația în care sunt bolnavi sau dacă  distanțarea socială nu este respectată.

Un studiu care nu s-a realizat pe fondul pandemiei generate de Covid-19, ci a fost publicat online anul trecut, a ajuns la concluzia că purtarea unei măști chirurgicale de protecție duce la creșterea nivelului de căldură și de umiditate pe suprafața corpului. Practic, când se inhalează aerul cald și umed generat de purtarea măștii, și temperatura corpului va crește. În unele situații, purtarea prelungită a măștii, în condiții de căldură și de umezeală ridicate, poate să crească riscul de apariție a inflamațiilor la nivelul plămânilor.

Purtarea măștii sanitare în perioadele caniculare

Pentru a rămâne în continuare protejați și pentru a resimți cât mai puțin disconfort, se recomandă ca în zilele caniculare în care vom purta masca sanitară să ținem cont de următoarele indicații:

  • Să ne orientăm spre măști confecționate din materiale cât mai naturale (mai ales bumbacul este recomandat, întrucât nu favorizează transpirația excesivă și permite aerisirea pielii)
  • Masca de protecție nu ar trebui să fie prea strânsă, ci doar să ni se potrivească bine, să stea fixată pe față
  • Vor fi evitate măștile realizate din material similar celui din care sunt confecționați bureții
  • Masca de protecție ar trebui să aibă mai multe straturi, dar să fie confecționată din fibre cât mai naturale
  • Se vor evita măștile confecționate din materiale care au fost tratate cu diferite chimicale (cum ar fi înălbitorii de exemplu)

Când simțim că respirăm greu, putem îndepărta masca pentru o vreme, respectând însă normele de distanțare socială. De asemenea, trebuie să ne gândim bine când trebuie neapărat purtată și când nu (de exemplu, nu trebuie să o purtăm dacă suntem singuri în mașina personală, dar trebuie să o purtăm la un magazin)

Medicii dermatologi atrag atenția și asupra problemelor pielii ce pot surveni în urma purtării măștilor în zilele foarte calde, când transpirăm abundent. Iritații ale pielii sau acneea pot fi prevenite dacă masca va fi confecționată din materiale care lasă pielea să respire și, pe cât posibil, vom evita să mergem în locuri aglomerate în perioadele din zi în care este cel mai cald.

Surse: cbc.ca, mainichi.jp, ziare.com

Surse foto: istockphoto.com, pixabay.com

Articolul urmator
De ce Regina Elisabeta nu a fost fotografiată niciodată când era însărcinată
De ce Regina Elisabeta nu a fost fotografiată niciodată când era însărcinată

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Atenție, părinți! Ce obiecte NU trebuie lăsate în mașină pe caniculă. Riscă să explodeze!
    Atenție, părinți! Ce obiecte NU trebuie lăsate în mașină pe caniculă. Riscă să explodeze!

    Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a făcut câteva recomandări cu privire la obiectele care nu trebuie lăsate sub nicio formă în mașină, pe caniculă,...

    Ce se întâmplă când o asistentă de la neonatologie naște? Devine mama anului când își consultă propriul nou-născut
    Ce se întâmplă când o asistentă de la neonatologie naște? Devine mama anului când își consultă propriul nou-născut

    Curajul unei mămici a făcut înconjurul lumii! Un fotograf a surprins cel mai incredibil moment al nașterii, când o asistentă de la neonatologie, care a născut, a decis ca...

    Atenție! De ce nu este recomandat să bei apă foarte rece pe caniculă
    Atenție! De ce nu este recomandat să bei apă foarte rece pe caniculă

    Consumul de apă foarte rece nu este o alegere pe care o recomandă medicii, ba dimpotrivă. Deși asta este tendința noastră, pentru că vrem să ne răcorim, specialiștii avertizează...

    O mamă a fost arestată după ce și-a lăsat copiii în mașină, pe caniculă, în timp ce a mers la cumpărături
    O mamă a fost arestată după ce și-a lăsat copiii în mașină, pe caniculă, în timp ce a mers la cumpărături

    Autoritățile avertizează: nu lăsați copiii singuri în mașină, mai ales în zilele caniculare, fiindcă se pot produce tragedii. În soare, autoturismele se...

    Tulburarea obsesiv compulsivă postpartum: când grija pentru copil devine obsesie
    Tulburarea obsesiv compulsivă postpartum: când grija pentru copil devine obsesie

    Dacă în maternitate, după ce naști, ești înconjurată de medici, asistente medicale și moașe gata să îți vină în ajutor atunci când ai o nelămurire...

    Ce facem când preadolescentul devine foarte răutăcios?
    Ce facem când preadolescentul devine foarte răutăcios?

    Nu mai e nici copil mic, dar nu e, încă, nici adolescent. E o vârstă ușor incertă - aflată în intervalul 7-11 ani - și e posibil să nu știi cum să te comporți cu...

    Când devine periculos pentru copii mitul „nu există părinte rău"?
    Când devine periculos pentru copii mitul „nu există părinte rău"?

    Există sau nu părinți răi? Părinții sunt răi doar în spatele ușilor închise și în fața celorlalți se comportă impecabil cu copiii lor, sau orice acțiune a lor...

    Ți s-a spus și ție că devine mai ușor când cresc copiii? Ei bine, ai fost mințită!
    Ți s-a spus și ție că devine mai ușor când cresc copiii? Ei bine, ai fost mințită!

    Am făcut zeci de ture în jurul tejghelei din bucătărie cu un nou-născut în brațe, așteptând ca soțul meu să ajungă acasă și să am și eu parte de un moment de...

    © 2024 Qbebe