Când devine periculoasă masca sanitară în vremuri de caniculă

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Necesitatea de a purta încă mască sanitară pentru protejarea de noul coronavirus i-a determinat pe oamenii de știință din întreaga lume să realizeze cercetări pentru a se vedea atât în ce măsură aceasta asigură protecție și în zilele caniculare, cât și dacă poate fi dăunătoare. Parcurge cu atenție articolul de mai jos pentru a descoperi la ce concluzii au ajuns specialiștii!

De ce masca sanitară poate fi nocivă pe caniculă

Așa cum a afirmat și Yasufumi Miyake (aflat la conducerea Centrului de Servicii de Urgență a Spitalului Universitar Teikyo, Japonia), purtarea măștii de protecție în zilele fierbinți de vară „va fi o experiență nouă pentru mulți oameni”. Acesta este expert în găsirea metodelor de a preveni îmbolnăvirile cauzate de stresul la care organismul este supus la temperaturi mari și a insistat asupra importanței răcoririi în partea de jos a corpului pentru a se evita apariția stărilor de epuizare sau chiar insolațiile. El a vobit și despre purtarea măștii de protecție pe temperaturi înalte și a susținut ideea că aerul condiționat, o bună hidratare și odihna sunt modalități pentru a suporta mai ușor purtarea ei și pentru a nu ne confrunta cu problemele menționate.

Yasufumi Miyake a atras atenția și asupra următorului aspect: masca sanitară de protecție, când este purtată în zilele marcate de caniculă, va împiedica aerul rece să ajungă la nivelul plămânilor, iar în aceste condiții mușchii respiratori vor ajunge „stresați” și vor determina senzația de lipsă de aer.

Alt om de știință japonez, Noriyuki Koibuchi, a precizat că pe față există multe fibre nervoase, de aceea aceasta este foarte sensibilă și la temperaturile joase, dar și la cele ridicate. Ca să se suporte mai ușor masca sanitară în zilele caniculare și el recomandă câteva metode simple de a ne răcori, cum ar fi umezirea frunții și a gâtului în timp ce purtăm masca. Un alt sfat al său este să se renunțe la ea când se desfășoară activități fizice intense.

Oamenii de știință canadieni sunt și ei foarte preocupați să cerceteze impactul caniculei asupra siguranței purtării măștilor sanitare. De exemplu, Colin Furness, epidemiolog din Toronto, a venit cu următorul avertisment: purtarea măștii în zilele foarte calde de vară, pe fondul unei umidități ridicate, nu va face altceva decât să stimuleze proliferarea microorganismelor dăunătoare, mai ales dacă se va face pe intervale lungi, în spații exterioare. În schimb, recomandă purtarea măștii în spațiile interioare aglomerate, unde nu există ventilație, dar este bine ca aceasta să fie îndepărtată rapid după părăsirea spațiilor respective.

David Price, alt cercetător canadian, insistă asupra acestei probleme, potrivit căreia umezeala, căldura și transpirația favorizează proliferarea agenților patogeni, iar în aceste condiții purtarea măștii sanitare devine periculoasă.  De asemenea, el a precizat că purtarea măștii sanitare pe caniculă va crea probleme mai ales pentru persoanele care suferă de afecțiuni precum astmul, emfizemul, bronșite obstructive sau alte afecțiuni respiratorii cronice, pe fondul interacțiunii dintre temperaturile ridicate și poluare, din cauza cărora aerul devine mai dens.

S-a atras atenția și asupra pericolului purtării măștilor sanitare pe căldură, în spațiile exterioare, de către copii. Aceștia sunt mai predispuși decât adulții la deshidratare, iar o mască nu ar face altceva decât să grăbească acest proces. Din acest punct de vedere, oamenii de știință vorbesc despre purtarea măștii de către copii doar în situația în care sunt bolnavi sau dacă  distanțarea socială nu este respectată.

Un studiu care nu s-a realizat pe fondul pandemiei generate de Covid-19, ci a fost publicat online anul trecut, a ajuns la concluzia că purtarea unei măști chirurgicale de protecție duce la creșterea nivelului de căldură și de umiditate pe suprafața corpului. Practic, când se inhalează aerul cald și umed generat de purtarea măștii, și temperatura corpului va crește. În unele situații, purtarea prelungită a măștii, în condiții de căldură și de umezeală ridicate, poate să crească riscul de apariție a inflamațiilor la nivelul plămânilor.

Purtarea măștii sanitare în perioadele caniculare

Pentru a rămâne în continuare protejați și pentru a resimți cât mai puțin disconfort, se recomandă ca în zilele caniculare în care vom purta masca sanitară să ținem cont de următoarele indicații:

 • Să ne orientăm spre măști confecționate din materiale cât mai naturale (mai ales bumbacul este recomandat, întrucât nu favorizează transpirația excesivă și permite aerisirea pielii)
 • Masca de protecție nu ar trebui să fie prea strânsă, ci doar să ni se potrivească bine, să stea fixată pe față
 • Vor fi evitate măștile realizate din material similar celui din care sunt confecționați bureții
 • Masca de protecție ar trebui să aibă mai multe straturi, dar să fie confecționată din fibre cât mai naturale
 • Se vor evita măștile confecționate din materiale care au fost tratate cu diferite chimicale (cum ar fi înălbitorii de exemplu)

Când simțim că respirăm greu, putem îndepărta masca pentru o vreme, respectând însă normele de distanțare socială. De asemenea, trebuie să ne gândim bine când trebuie neapărat purtată și când nu (de exemplu, nu trebuie să o purtăm dacă suntem singuri în mașina personală, dar trebuie să o purtăm la un magazin)

Medicii dermatologi atrag atenția și asupra problemelor pielii ce pot surveni în urma purtării măștilor în zilele foarte calde, când transpirăm abundent. Iritații ale pielii sau acneea pot fi prevenite dacă masca va fi confecționată din materiale care lasă pielea să respire și, pe cât posibil, vom evita să mergem în locuri aglomerate în perioadele din zi în care este cel mai cald.

Surse: cbc.ca, mainichi.jp, ziare.com

Surse foto: istockphoto.com, pixabay.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Brad Pitt, ascuns sub mască, a cărat tone de alimente pentru nevoiași. Nimeni nu l-a recunoscut!
  Brad Pitt, ascuns sub mască, a cărat tone de alimente pentru nevoiași. Nimeni nu l-a recunoscut!

  Nu este numai frumos și talentat, Brad Pitt este, pare-se, și un om modest și voluntar. Vara aceasta faimosul actor a participat la peste 30 de acțiuni de voluntariat unde a cărat și a...

  Medicii avertizează: În aceste vremuri de pandemie, tăiați-vă unghiile! Degeaba vă spălați pe mâini, dacă aveți unghiile lungi!
  Medicii avertizează: În aceste vremuri de pandemie, tăiați-vă unghiile! Degeaba vă spălați pe mâini, dacă aveți unghiile lungi!

  În contextul pandemiei de coronavirus, când igiena și izolarea sunt singurele modalități prin care ne putem feri de acest virus agresiv și invizibil, medici de pretutindeni...

  Stresul în vremuri tulburi: Cum reușești să-ți păstrezi calmul
  Stresul în vremuri tulburi: Cum reușești să-ți păstrezi calmul

  Fără doar și poate, stresul este afecțiunea secolului în care trăim. Este pe buzele tuturor și ne face rău, dar este parte din tine. Curios, nu-i așa? Ei bine, da, fiecare...

  Un test cu strănuturi fosforescente dezvăluie care este cea mai bună mască de protecție
  Un test cu strănuturi fosforescente dezvăluie care este cea mai bună mască de protecție

  Un studiu american recent a ajuns la concluzia că, dintre măștile de protecție ce pot fi realizate homemade, cele mai eficiente sunt cele pe bază de bumbac. Iată cum s-a realizat...

  8 tutoriale care te învață cum să faci o mască de față acasă
  8 tutoriale care te învață cum să faci o mască de față acasă

  Pentru a te asigura că tu și cei dragi veți avea oricând la îndemână o mască de față, ideal va fi să începeți să vă pregătiți diferite modele acasă....

  Vladimir Drăghia devine tată pentru a două oară
  Vladimir Drăghia devine tată pentru a două oară

  Vladimir Drăghia, câștigătorul primului sezon al emisiunii „Exatlon România”, și soția lui, Alice Cavaleru, au devenit părinţi pentru a doua oară! Cei doi au...

  Îmi duceam copilul la școală, într-o dimineață, când am observat că toată lumea se holba la mine. Am intrat în pământ de rușine când am văzut de ce
  Îmi duceam copilul la școală, într-o dimineață, când am observat că toată lumea se holba la mine. Am intrat în pământ de rușine când am văzut de ce

  Mamele se află mereu în mișcare, în viteză și, în aceste condiții, nu sunt întotdeauna preocupate de felul în care se îmbracă. Într-o asemenea...

  © 2023 Qbebe