Cât poți să slăbești dacă dormi mai mult

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Cercetările din ultimele decenii au arătat, mai mult ca oricând, că somnul este un proces fiziologic cu rol incontestabil în menținerea unei sănătăți optime a organismului. În condițiile în care o greutate corporală normală este și ea o componentă esențială a sănătății, studiile au reușit să demonstreze că somnul poate avea o influență covârșitoare inclusiv asupra modului în care reușim să ne păstrăm silueta și să slăbim. Prin intermediul articolului de mai jos vom avea ocazia să cunoaștem asemenea studii, ale căror concluzii ne vor convinge pe deplin că somnul este un aliat prețios în lupta cu kilogramele în plus.

Ce legătură există între somn și acumularea kilogramelor în plus

Numeroase studii au arătat că există o legătură directă între somnul insuficient și creșterea în greutate. Cercetătorii au sesizat că persoanele care, în mod repetat, nu dorm cel puțin 7 ore pe noapte, sunt mult mai expuse riscului de a se confrunta cu obezitatea. De exemplu, s-a observat că riscul de obezitate va crește cu 89% în rândul copiilor și cu 55% în rândul adulților.
Un studiu efectuat pe un grup de 60.000 de asistente medicale, timp de 16 ani, a demonstrat următorul lucru: cele care au dormit noaptea doar 4-5 ore aveau un risc de a fi obeze cu 15% mai mare decât acelea care dormeau mai mult de 7 ore.
Chiar și dacă nu beneficiem de suficient somn pentru o perioadă scurtă de timp, posibilitatea să acumulăm kilograme în plus va crește. De pildă, un studiu ce a avut drept grup-țintă 16 adulți, care au dormit doar 5 ore pe noapte timp de 5 zile, a ajuns la următoarea concluzie: aceștia au câștigat, în medie, aproximativ 800 de g pe parcursul celor 5 zile.
De fapt, specialiștii vor să ne atragă atenția asupra următorului aspect: cu cât vom dormi mai puțin, cu atât mai mult vom avea un indice al masei corporale mai mare. Iar dacă orele de somn pe care le avem și așa puține la număr, sunt însoțite și de tulburări precum apneea sau „sindromul picioarelor neliniștite", atunci posibilitatea de a ne îngrășa va fi și mai mare.
Iată cum un somn insuficient ne poate conduce spre surplusul ponderal:
Un număr mic de ore de somn va duce la creșterea apetitului
Explicația pentru acest fenomen este următoarea: somnul insuficient va avea impact asupra hormonilor ce influențează apetitul: leptina (Este un hormon eliberat de celulele grase, care suprimă foamea și transmite acest mesaj la creier) și grelina (Se eliberează în stomac și îi transmite creierul mesajul că ne este foame. Nivelul său este ridicat înainte să mâncăm și va scădea după ce ne-am sătura).
Când nu ne odihnim destul, corpul va produce mai multă grelină și mai puțină leptină, ceea ce va determina creșterea poftei de mâncare.
Un studiu ce a analizat un grup de 1000 de adulți, care nu au dormit destul noaptea, a evidențiat o creștere a nivelului de grelină cu 14, 9% și de scădere a leptinei cu 15,5%, prin comparație cu alte persoane, care au beneficiat de un număr mare de ore de somn (peste 7).
Tot în legătură cu creșterea apetitului din cauza lipsei de somn poate fi pusă și creșterea nivelului de cortisol. Acest hormon, ce reglează capacitatea noastră de a face față stresului, va fi secretat în cantități mari când suntem obosiți, ceea ce va determina inclusiv o amplificare a apetitului.

Femeie aproape adormita, in fata frigiderului

Citește și: 9 lucruri care se întâmplă în corpul tău când dormi

Dacă dormim suficient, ne va fi mai ușor să luptăm cu „atacurile" de foame și vom fi mai tentați să facem alegeri alimentare sănătoase
În timp ce lipsa somnului va afecta lobul frontal din creier (ce are rol în luarea deciziilor și autocontrol), suficient somn ne va ajuta să ne controlăm mai bine și să alegem mâncare mai sănătoasă.
De asemenea, oamenii de știință au observat că centrii plăcerii din creier sunt stimulați mai ușor de mâncare când suntem obosiți. Din acest motiv, vom simți mai ales nevoia să consumăm alimente bogate în carbohidrați și grăsimi, cu atât mai mult cu cât sunt și dulci.

Somnul insuficient ne poate face să beneficiem de un aport caloric mai ridicat
Un studiu realizat pe un grup de 12 bărbați, cărora li s-a permis să doarmă nu mai mult de 4 ore pe noapte, arată că aceștia au consumat, în medie, cu 559 de calorii mai mult decât atunci când au putut să doarmă 8 ore.
Alte studii ne dezvăluie inclusiv dorința de a lua gustări mai bogate în calorii dacă suntem obosiți, mai ales dacă ne petrecem timpul într-un mod inactiv (de pildă, uitându-ne la televizor).
În general, opinia specialiștilor în nutriție este că persoanele care nu dorm destule ore noaptea vor avea mai mult timp disponibil pentru a se gândi la ceea ce vor mânca, fapt care le va face dornice să consume tot felul de alimente nesănătoase și cu un indice caloric ridicat, fără să mai țină seama de dimensiunea porțiilor.

Un număr redus de ore de somn va reduce rata metabolismului
Rata metabolismului se referă la numărul de calorii pe care corpul reușește să le ardă când ne odihnim. Aceasta este influențată de numeroși factori, printre care vârsta, sexul, înălțimea, greutatea, masa musculară.
Studiile din ultimii ani au demonstrat că un somn insuficient poate încetini rata metabolismului și va scădea totodată masa musculară.
Pentru a se ajunge la aceste concluzii au fost analizați bărbați cărora li s-a interzis să doarmă timp de 24 de ore. După acest experiment, rata metabolismului lor a scăzut, în medie, cu 5%. De asemenea, după ce au mâncat, rata metabolismului a fost cu 20% mai mică decât în zilele în care au avut parte de cel puțin 8 ore de somn.
În ceea ce privește pierderea masei musculare, un studiu ne arată cum acest fenomen a fost vizibil la 10 adulți supraponderali, care urmau de 14 zile o dietă cu restricții calorice moderate. Cei care au dormit mai puțin au pierdut mai multă masă musculară și mai puțină grăsime.

Cum somnul poate influența inclusiv capacitatea noastră de a efectua exerciții fizice în scopul de a slăbi- Ce spun specialiștii

Un studiu realizat în SUA, prin parteneriatul dintre un brand de fitness de lux și „Universitatea California" (din Los Angeles) a încercat să demonstreze cum suficient somn ne poate face mai disponibili să ne implicăm în activități fizice.
Pentru realizarea sa au fost implicate 32 de persoane, cărora timp de 12 săptămâni le-a fost analizat „tiparul" de somn și cel legat de exercițiile fizice . Participanții au fost solicitați să furnizeze informații detaliate legate de modul în care dorm, care trebuia să arate inclusiv de câte ori își întrerup somnul pentru a bea ceva sau pentru a se duce la toaletă.
În timpul studiului, celor implicați li s-a cerut să facă mici schimbări, menite să îi ajute să doarmă mai mult și mai bine. Printre acestea s-au numărat: să nu mai bea alcool seara, să nu mai fumeze după ora 10 (inclusiv dacă era vorba de țigări electronice), să investească în paturi și saltele de calitate, să aibă grijă de temperatura din dormitor, să meargă la culcare la aceeași oră în fiecare seară.

Fata ce doarme

Prin rezultatele obținute în urma acestui studiu, s-au urmărit aceste scopuri:
• Să se măsoare impactul somnului asupra capacității noastre de a ne implica în activități fizice
• Să se demonstreze că un „sleep coaching" (care să ne ajute să ne formăm obiceiuri menite să ne asigure un somn sănătos) poate funcționa într-adevăr.
În privința acestor rezultate, au fost dezvăluite următoarele aspecte:
• Rata metabolismului celor ce și-au însușit obiceiurile bune s-a îmbunătățit cu aproape 29, 8%, prin comparație cu doar 16, 2%, cât a fost la începutul studiului
• Cei care au adoptat obiceiurile respective au avut o scădere cu 17, 2 % a grăsimiii corporale
• După asimilarea sfaturilor primite, persoanele implicate au înregistrat o dublare a capacității de a se implica în activități fizice precum fitness-ul, reușind să lucreze mai mult și să ardă mai multe calorii.
Datorită rezultatelor acestui studiu, nu numai că s-a demonstrat o dată în plus importanța unui somn sănătos pentru pierderea kilogramelor în plus, dar s-a hotărât demararea, pe viitor, a unor pachete speciale de fitness, menite să le ofere participanților inclusiv sfaturi cu privire la somnul din timpul nopții.

Voi știați până acum cât de mult somnul ne poate ajuta și să slăbim?

Citește și: Schimbări mici care te ajută să slăbești

Surse:
www.bestlifeonline.com, www.healthline.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  8 ganduri care nu te lasa sa dormi noaptea
  8 ganduri care nu te lasa sa dormi noaptea

  A nu putea dormi este unul dintre cele mai frustrante lucruri cu care trebuie sa te confrunti. Te simti exasperat, obosit, istovit si epuizat, toate odata, dar tot nu poti reusi sa adormi....

  Ce se întâmplă dacă nu dormi timp de 24 de ore?
  Ce se întâmplă dacă nu dormi timp de 24 de ore?

  Privarea de somn are efecte negative indiferent de vârsta pe care o avem, punându-ne în pericol sănătatea și chiar viața. Parcurge cu atenție articolul de mai jos...

  Nu mai pune copilul la colț când face o prostie. Știința spune cât de mult greșești
  Nu mai pune copilul la colț când face o prostie. Știința spune cât de mult greșești

  Majoritatea părinților au ajuns să își trimită la colț copilul când face o prostie, cel puțin o dată. Deși pare o metodă de disciplinare non-violentă, iată că...

  Daca dormi împreună cu micuții tăi nu înseamnă că îi obișnuiești prost! Iată ce spun specialiștii
  Daca dormi împreună cu micuții tăi nu înseamnă că îi obișnuiești prost! Iată ce spun specialiștii

  Mulți părinți aleg să doarmă alături de copilașii lor din cauza temerii de a nu dezvolta un atașament disfuncțional. Specialiștii afirmă că această concepție este complet...

  Ce schimbări negative au loc în corpul tău dacă nu dormi suficient
  Ce schimbări negative au loc în corpul tău dacă nu dormi suficient

  Potrivit specialiştilor, o persoană adultă ar trebui să beneficieze de 7-9 ore de somn pe noapte pentru a se bucura de o stare de sănătate cât mai bună. În schimb, dacă...

  Pești în acvariu: cum alegi speciile potrivite pentru ca micuții tăi să se bucure cât mai mult de ei
  Pești în acvariu: cum alegi speciile potrivite pentru ca micuții tăi să se bucure cât mai mult de ei

  Animalele de companie, inclusiv cele acvatice, îi oferă unui copil numeroase beneficii. Spre exemplu, îl stimulează să respecte și să îndrăgească natura, îi...

  Cât plătește la stat o familie cu un copil de-a lungul vieții? Suma este șocantă și urmează să crească și mai mult
  Cât plătește la stat o familie cu un copil de-a lungul vieții? Suma este șocantă și urmează să crească și mai mult

  Pornind de la schimbările ce afectează viața fiecăruia dintre noi, KPMG România și-a propus ca o dată la 3 ani să efectueze o analiză a costurilor fiscale ale unei familii...

  Fiica lui Răzvan Simion are 16 ani. Uite cât de mult seamănă cu tatăl ei!
  Fiica lui Răzvan Simion are 16 ani. Uite cât de mult seamănă cu tatăl ei!

  Fiica lui Răzvan Simion a împlinit 16 ani, iar omul de televiziune i-a transmis acesteia un mesaj emoționant.

  © 2022 Qbebe