Ce trebuie să faci după ce ești expus la radioactivitate?

Ce trebuie să faci după ce ești expus la radioactivitate?

Irina Olteanu - Redactor Senior

Radioactivitatea, cu toate că apare extrem de rar și în situații excepționale, reprezintă un pericol real, iar oamenii trebuie să cunoască pașii care trebuie urmați pentru decontaminare. Mulți dintre aceștia sunt mai simpli decât vă imaginați. Parcurge-i cu atenție pentru a fi pregătit.

Radioactivitatea poate pătrunde în mediu în mai multe moduri - un accident de la o uzină nucleară, o explozie a unei bombe atomice, o eliberare accidentală de la un dispozitiv medical sau industrial, teste ale unor arme nucleare sau terorism. Cum poate avea loc decontaminarea după expunerea la radiație care, până la urmă, este invizibilă, inodoră, insipidă și, în general, insidioasă? Majoritatea persoanelor o percep sunt formă de raze, concepție doar parțial corectă.

Ce trebuie să faci după ce ești expus la radioactivitate?

Conform doctorului și fizicianului pentru situații de urgență Eric Toner de la Centrul pentru Biosecuritate de la Universitatea din Pittsburgh, decontaminarea este extrem de simplă. Acesta a studiat ce s-ar întâmpla în cazul unui atac cu o bombă chimică. Ca regulă generală, 80% din decontaminare constă în eliminarea hainelor. Iar 95% din decontaminare constă în eliminarea hainelor și un duș, dacă este posibil, șamponarea părului. Doar acest lucru este suficient, fără substanțe chimice complexe.

Radiația este transportată de particulele de praf. Aerul nu este radioactiv, dar micile particule de praf sunt, prin urmare este esențial să elimini tot praful. Prin urmare o ploaie este un lucru bun după o scurgere radioactivă. Ploaia spală praful din aer și îl diluează. Scurgerile reziduale vor fi radioactive, însă diluate, iar teroretic pământul va fi la rândul lui expus. Aerul uscat, când praful rămâne în aer și este transportat pe distanțe mari este extrem de nociv.

Hainele pline de praf pot fi adesea decontaminate printr-o simplă spălare, dar depinde de cantitatea de radiație. Dacă ai motive să crezi că sunt puternic contaminate, ar trebui aruncate; trebuie introduse într-o pungă de plastic și, dacă este posibil, predate autorităților din domeniu.

radioactivitate

Cum stabilești dacă o persoană are nevoie să fie decontaminată

În cadrul unei uzine nucleare, unde personalul folosește dozimetre care înregistrează în mod constant expunerea, iar mediul este continuu monitorizat pentru radioactivitate, este destul de simplu. Însă în rândul populației generale, există o lipsă acută de informație cu privire la nivelul de radiație de la diferite distanțe de uzina nucleară și modul în care pot fluctua în timp. Dacă ai materiale radioactive pe sau în corp, ești contaminat. Contaminarea se poate răspândi rapid - vei răspândi contaminanții externi pe măsură ce te miști și elimini lichide corporale. 

Pentru a verifica gradul de radioactivitate al corpului, se urmăresc simptomele pe care le prezinți, teste de sânge sau un aparat care localizează particule radioactive. La camera de gardă sau în situația unei celule de criză, medicii ar folosi un detector Geiger pentru a testa oamenii - înainte de decontaminare pentru a verifica nivelul depistabil de expunere și după aceasta pentru a verifica dacă mai există urme de praf radioactiv. Însă valorile înregistrate de aceste aparate, în cpm, nu reprezintă cea mai bună modalitate de a afla dacă ai nevoie de decontaminare. Sau dacă este momentul să începi să iei pastile de iodură de potasiu pentru a te proteja de cancerul la tiroidă. Sunt dificil de interpretat rezultatele; în primul rând variază de la un aparat la altul și pot depinde de mărimea probei (cu cât este mai mare cu atât valoarea este mai crescută), iar fiecare aparat trebuie calibrat pentru o sursă cunoscută de radiație. Traducerea cpm în expunere efectivă trebuie făcută de un specialist.

De asemenea, valorile înregistrate de detectorul Geiger nu îți spun nimic despre tipul de radiație la care o persoană poate să fi fost expusă - dacă este una relativ slabă și un izotop de scurtă durată care nu prezintă un risc pentru sănătate, o formă de iod radioactiv care transmite necesitatea de a lua tablete protectoare sau un izotop mai periculos precum cesiu 137 care poate crește riscurile de sănătate pe termen lung dacă pătrunde în orice organism.

Iar acest aspect este cel mai îngrijorător: contaminarea internă. Particulele nocive de pe piele și haine sunt ușor de spălat, însă odată ce particule radioactive pătrund în corp prin respirație, dar mai ales prin ingerare pot rămâne în țesuturi, posibil conducând la ravagii submicroscopice pentru tot restul vieții. Din acest motiv după un incident nuclear autoritățile trebuie să verifice contaminarea radioactivă de la nivel alimentar.

radioactivitate

În funcție de gravitatea expunerii, există mai multe tipuri de tratament. Decontaminarea este primul pas și poate fi singurul de care ai nevoie. Teste sanguine vor fi recomandate anual pentru a verifica dezvoltarea unor simptome ulterioare. Există de asemenea medicamente care pot reduce simptomele de expunere - tablete cu iodură de potasiu, care previn iodul radioactiv să se concentreze la nivelul tiroidei (nu oferă protecție directă de la expunere directă sau de la alte particule aeropurtate radioactive). Albastru de prusia este un tip de vopsea care se leagă de elemente radioactive precum cesiu și taliu și poate accelera eliminarea particulelor radioactive din corp, reducând cantitatea de radiații care poate fi absorbită de celule. Nu în ultimul rând, acidul dietilen-triamino-pentaacetic (DTPA) se leagă de metale în elemente radioactive precum plutoniu, americiu și curiu. Particulele radioactive ies din corp în urină, scăzând în consecință nivelul de radiație absorbit.

În final, trebuie să știți că fiecare comunitate dispune de un plan de urgență pentru situații de tipul radioactivității. În cazul unui accident nuclear sau unei contaminări radioactive vaste, este important să nu consumați lapte produs de vaci care au fost hrănite sau au băut apă potențial contaminată, să nu consumați legume proaspete decât dacă au avizul autorităților, iar dacă există o masă de aer radioactiv vi se recomandă să rămâneți în casă și nu să evacuați, deoarece pereții pot să blocheze o parte din radiațiile dăunătoare. Cea mai sigură cameră din casă este cea cu cele mai puține geamuri, posibil baia sau beciul. Uneori este de ajutor administrarea preventivă de iod.

Citește șiTu stii cand te expui la substante toxice in timpul sarcinii? 

Surse: https://science.howstuffworks.com; www.npr.org; www.businessinsider.com

Articolul urmator
Câți pași trebuie să faci pe zi ca să te menții sănătos. Știința răspunde
Câți pași trebuie să faci pe zi ca să te menții sănătos. Știința răspunde

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Medicul mi-a scăpat în cap bebelușul, care s-a născut fără viață. „Ești tânără! O să mai faci copii! Ești bine."
  Medicul mi-a scăpat în cap bebelușul, care s-a născut fără viață. „Ești tânără! O să mai faci copii! Ești bine."

  O poveste de viață cutremurătoare a unui cuplu tânăr, la început de drum și de relație, care și-au pierdut fiul la 21 de săptămâni de sarcină din cauza unei...

  Ce trebuie să faci când repari „mici accidente” după ce copilul a învățat să folosească olița
  Ce trebuie să faci când repari „mici accidente” după ce copilul a învățat să folosească olița

  A venit timpul în care cel mic a învățat, în sfârșit, să facă la oliță! Acesta este momentul pe care îl așteaptă mulți părinți și tocmai de aceea,...

  Ce faci când ești gravidă, simți că ceva este în neregulă cu tine, dar nu îți permiți un psiholog? Cauți singură răspunsuri!
  Ce faci când ești gravidă, simți că ceva este în neregulă cu tine, dar nu îți permiți un psiholog? Cauți singură răspunsuri!

  A afla că suferi de o tulburare psihică gravă când ești însărcinată cu siguranță nu este o veste tocmai plăcută. Mai ales când nu ai bani să obții un diagnostic...

  5 lucruri pe care NU trebuie să le faci în travaliu, conform unei asistente specializată în nașteri
  5 lucruri pe care NU trebuie să le faci în travaliu, conform unei asistente specializată în nașteri

  În ceea ce privește travaliul, există multe informații false sau care nu se mai aplică în ziua de azi. Iată 5 lucruri de evitat atunci când te pregătești să naști.

  Astrologia zilelor saptamanii: Ce trebuie sa faci in fiecare zi
  Astrologia zilelor saptamanii: Ce trebuie sa faci in fiecare zi

  Ati observat, probabil, ca fiecare zi a saptamanii aduce o oarecare energie si starea de spirit se modifica? Iata care este semnificatia astrologica de zilelor saptamanii.

  Intoxicație alimentară pe piele: cum o recunoști și ce trebuie să faci?
  Intoxicație alimentară pe piele: cum o recunoști și ce trebuie să faci?

  Intoxicația alimentară poate apărea atunci când consumi un aliment sau o băutură care conține bacterii dăunătoare organismului. Aceste microorganisme pot produce toxine ce se...

  „Dacă ești însărcinată, nu înseamnă că ești scutită de la treburile casnice.” Răspunsul soției la afirmația soțului ei
  „Dacă ești însărcinată, nu înseamnă că ești scutită de la treburile casnice.” Răspunsul soției la afirmația soțului ei

  Cele nouă luni de sarcină vin la pachet cu o mulțime de provocări pentru multe cupluri. În timp ce unele relații se consolidează în această perioadă, pentru alte cupluri,...

  Ce trebuie să faci pentru a găsi echilibrul în viață, în funcție de ordinea în care te-ai născut
  Ce trebuie să faci pentru a găsi echilibrul în viață, în funcție de ordinea în care te-ai născut

  Teoria ordinii nașterii a fost promovată la începutul secolului 20 de către medicul și psihoterapeutul austriac Alfred Adler. Potrivit acestei teorii, ordinea în care se...

  © 2024 Qbebe