Coronavirusul ar putea îmbolnăvi oamenii care au aceste meserii

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Creșterea tot mai mare a numărului de infecții cu noul coronavirus a atras atenția și asupra următorului aspect: ce profesii ne fac mai vulnerabili riscului de a ne îmbolnăvi. Parcurge articolul de mai jos pentru a descoperi ce locuri de muncă presupun un pericol mai mare de contactare nu numai a unei infecții cu COVID-19, ci și a altor boli contagioase.

Cei care lucrează în domeniul medical

Potrivit experților, aceste persoane sunt cele care domină un top al profesiilor în care riscul de a contacta boli infecțioase, așa cum sunt și infecțiile cu noul coronavirus, este foarte ridicat. Spre exemplu, medicii, asistentele medicale, cei care sunt specializați în realizarea de terapii respiratorii, asistentele ce se deplasează la domiciliul pacienților, dentiștii și asistenții lor, cei ce realizează diferite investigații medicale (cum ar fi radiologii de exemplu), specialiștii în terapie fizică etc.. toți sunt mai expuși pericolului de îmbolnăvire, dat fiind faptul că lucrează tot timpul sau în majoritatea timpului foarte aproape de pacienți.

Un studiu a ajuns la concluzia că și în cazul altor perioade marcate de pandemii, cum a fost cea cu Sindromul Respirator Acut Sever (SARS) din anul 2002, cam 1/5 dintre cazurile de îmbolnăviri s-au înregistrat în rândul celor ce lucrau în domeniul medical.

În astfel de condiții, este esențial ca persoanele ce activează în acest domeniu să se expună cât mai puțin riscului de îmbolnăvire, astfel încât să nu existe o presiune și mai mare asupra sistemului sanitar, ce poate fi greu încercat în contextul unei pandemii.

Cea mai bună modalitate ca personalul medical să-și diminueze riscul de infecție cu noul coronavirus este să aibă parte de echipament adecvat (mănuși, haine de protecție) și mai ales de măști dotate cu filtre, capabile să filtreze eventualele picături ce ajung în aer de la pacienții infectați cu COVID-19 (care se transmite prin picături).

Cei care sunt implicați în serviciile de urgență

Persoanele care lucrează în domenii ce impun acordarea imediată a primului-ajutor semenilor (precum polițiștii, personalul de la situațiile de urgență, șoferii de pe ambulanță, pompierii etc.) sunt și ele cu un risc ridicat de a se îmbolnăvi din cauza noului coronavirus, în condițiile în care intră în contact direct cu numeroase persoane, iar acest lucru se poate întâmpla în fiecare zi.

Personalul ce lucrează în avioane

Spcialiștii atrag atenția asupra următorului aspect: avioanele sun spații închise, în care se poate afla un număr mare de oameni. De acee, mai ales însoțitorii de zbor, dar și piloții sunt mai expuși decât alte profesii în a contacta o infecție cu coronavirus.
În momentul de față, tot mai multe companii aeriene din lume și-au limitat sau chiar și-au anulat zboruri pentru o anumită perioadă.

Cei care lucrează în domeniul serviciilor

Printre profesiile cele mai predispune unei infectări cu noul coronavirus, întrucât intră în contact cu numeroase persoane, se află și:
• Cei care livrează hrană la domiciliu
• Curierii
• Personalul din aeroporturi
• Cei ce lucrează în magazine
• Personalul specializat în a oferi servicii la domiciliu (cum ar fi bonele de exemplu)
• Cei care lucrează în fast-food-uri
• Antrenorii
• Trainerii
• Personalul din restaurante
• Instalatorii
• Asistenții sociali
• Interpreții-traducători (care se deplasează în anumite locuri)
• Cei ce lucrează la serviciile funerare etc.

Cei ce au locuri de muncă fără prea multă flexibilitate

De exemplu, cei care nu pot lucra de acasă în perioada de față, în care cazurile de infecții cu coronavirus au crescut sau sunt plătiți pe zi/pe oră, sunt în pericol de a se îmbolnăvi.
Printre ei se numără: cei din restaurante, cei care lucrează în domeniul textilelor, cei care lucrează în curățătorii, muncitorii ce lucrează în construcții sau în orice alt sector ce presupune plata cu ziua.

Cei ce lucrează în educație

Personalul din educație (cadre didactice, personalul auxiliar din instituțiile de învățământ etc.) nu este lipsit de risc când vine vorba despre posibilitatea contactării de COVID-19.

Cei care lucrează în domeniul artistic

Fie că este vorba despre actori, cântăreți, fie că este vorba despre dansatori, coregrafi etc. aceștia vin în contact nu numai cu colegii lor, ci și cu publicul larg. Din acest motiv, oricare dintre ei se supun unui grad ridicat de expunere la îmbolnăvirea cu noul coronavirus.

Pentru a ne face o idee mai clară asupra profesiilor care sunt mai expuse contactării unei infecții cu noul coronavirus, putem să urmărim și o clasificare realizată de Departamentul de Sănătate și de Siguranță ocupațională din statul Hawaii. Potrivit experților de aici, există profesii cu grad foarte ridicat de expunere la COVID-19, cu grad ridicat de expunere și cu grad mediu.

Printre ocupațiile cu grad foarte ridicat de infectare cu COVID-19 se numără:
• Cei ce lucrează cu pacienții diagnosticați cu COVID-19 sau suspecți de a fi infectați cu acesta
• Cei din laboratoarele ce realizează testele specifice pentru COVID-19
• Cei ce realizează autopsiile persoanelor despre care se știe că au fost infectate cu noul coronavirus și au decedat din această cauză sau ale persoanelor despre care se crede că au avut și o astfel de infecție la momentul decesului

Referitor la profesiile cu grad ridicat de expunere la COVID-19 se numără:
• Personalul ce lucrează în transporturi
• Personalul implicat în serviciile funerare

Cu privire la profesiile supuse unui risc mediu de expunere la noul coronavirus, experții din Hawaii au inclus:
• Cei ce lucrează în domeniul vânzărilor
• Personalul din instituțiile de învățământ

Surse: businessinsider.com, mauinow.com, onetonline.org

Surse foto: istockphoto.com, pixabay.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Cel mai mare computer din lume a descoperit o parte din compușii care ar putea stopa coronavirusul
  Cel mai mare computer din lume a descoperit o parte din compușii care ar putea stopa coronavirusul

  Cel mai performant computer din lume face în fiecare zi pași rapizi către un potențial tratament al coronavirusului. Iată ce au reușit să facă până acum oamenii de...

  OMS: Coronavirusul ar putea să nu dispară niciodată
  OMS: Coronavirusul ar putea să nu dispară niciodată

  Există peste 4.000.000 de cazuri confirmate de coronavirus în lume și aproape 300.000 de decese. Organizația Mondială a Sănătății a răspuns la întrebarea...

  Educația pentru o sănătate de fier începe de la vârste fragede. Cum să-i explici copilului ce este coronavirusul
  Educația pentru o sănătate de fier începe de la vârste fragede. Cum să-i explici copilului ce este coronavirusul

  Psihologii atrag atenția asupra următorului fapt: evitând să îi vorbești copilului tău despre coronavirus, nu vei face altceva decât să-l determini să își...

  Top 5 meserii de evitat când îți alegi soțul, realizat de o avocată specializată în divorțuri
  Top 5 meserii de evitat când îți alegi soțul, realizat de o avocată specializată în divorțuri

  Plecând de la o statistică generală și de la experiențele avute de-a lungul timpului în profesia ei, o avocată a adus în discuție faptul că și meseria pe care o are...

  Coronavirusul nu se ia din mâncare decât dacă... Iată concluzia acestor două autorități în domeniu!
  Coronavirusul nu se ia din mâncare decât dacă... Iată concluzia acestor două autorități în domeniu!

  Pandemia se răspândește extrem de repede, iar autoritățile încearcă din toate puterile să minimizeze această situație, însă multe dintre obiceiurile noastre...

  3 diagrame care demonstrează cât de agresiv se transmite coronavirusul dacă nu păstrăm distanța socială
  3 diagrame care demonstrează cât de agresiv se transmite coronavirusul dacă nu păstrăm distanța socială

  Coronavirusul ne-a speriat pe mulți, dar se pare că nu suficient cât să menținem distanța socială. Poate diagramele următoare ne fac să înțelegem mai clar cât de...

  Atenţie la metalele din care sunt fabricate bijuteriile oferite de 1 şi 8 martie! Iată cum ne pot îmbolnăvi
  Atenţie la metalele din care sunt fabricate bijuteriile oferite de 1 şi 8 martie! Iată cum ne pot îmbolnăvi

  Asociația Pro Consumatori (APC), organizație de utilitate publică cu o activitate neîntreruptă de peste 30 de ani în domeniul apărării drepturilor și intereselor economice...

  Suedia confirmă: izolarea este inutilă în lupta cu coronavirusul
  Suedia confirmă: izolarea este inutilă în lupta cu coronavirusul

  Consultantul OMS și epidemiologul Giesecke a declarat că situația din Marea Britanie demonstrează un lucru cert: restricțiile sociale nu sunt cea mai bună metodă de luptă...

  © 2022 Qbebe