Colposcopia e un sprijin real pentru monitorizarea sănătății tale, dar și fereastră deschisă spre grijă, prevenție și vindecare.
Poate nu te-ai gândit niciodată așa, dar sănătatea genitală este cheia stării tale generale de bine. Astăzi medicina modernă oferă o multitudine de metode eficiente pentru protejarea acesteia. Pentru că ea susține nu doar echilibrul tău fizic, ci și echilibrul emoțional.
Dr. Codruța Dijmărescu, medic ginecolog în cadrul clinicii Medikali, consideră colposcopia o metodă esențială de prevenție și susținere a stării de bine pe termen lung. În rândurile următoare îți vom explica de ce această procedură făcută la momentul potrivit îți aduce liniștea și siguranța de care fiecare femeie are nevoie.
Sănătatea genitală, cheia stării de bine
Sănătatea genitală se reflectă în starea de bine a oricărei femei. Încrederea în propriul corp, energia zilnică și liniștea interioară sunt strâns legate de aceasta. De aceea, sănătatea ginecologică are atât de multe implicații în viața oricărei femei. A avea grijă de acest aspect înseamnă, de fapt, a-ți oferi libertatea de a trăi cu bucurie fiecare etapă a vieții. Metodele de prevenție sunt un sprijin real și un pas esențial pentru o viață trăită în echilibru.
Colposcopia, o formă de prevenție și grijă față de corpul tău
În medicina modernă, colposcopia este o formă esențială de protejare a sănătății genitale. Printr-o simplă investigație neinvazivă, medicul ginecolog observă chiar și cele mai mici modificări ale colului uterin, ale vaginului sau ale vulvei. Altfel, aceste modificări ar putea trece cu ușurință neobservate. Detectarea la timp a unor astfel de leziuni îți oferă șansa de a preveni probleme mai serioase de sănătate. Așa cum este cancerul de col uterin.
Acesta reprezintă o adevărată provocare la nivelul sănătății globale. Se clasează pe locul al patrulea în rândul celor mai frecvente tipuri de cancer la femei. Conform World Health Organization, în anul 2022, aproximativ 660.000 de cazuri noi au fost diagnosticate, iar 350.000 de femei și-au pierdut viața din cauza acestei boli. La clinica Medikali, medicii ginecologi înțeleg că prevenția și detectarea precoce sunt decisive în acest sens. Ele sunt cele mai prețioase resurse ale sănătății oricăruia dintre noi.
Cum te protejează colposcopia de cancerul de col uterin
Dr. Codruța Dijmărescu, medic specialist ginecolog la clinica Medikali, consideră prevenția cea mai la îndemână ,,armă” a unei femei. Iar colposcopia o vede drept un pilon de bază în protejarea sănătății intime.
Una dintre binecuvântările medicinei moderne este reprezentată chiar de aceste proceduri neinvazive. De exemplu, colposcopia este utilizată pentru a examina colul uterin cu ajutorul unui microscop special numit colposcop. Este indicată atunci când testul Babeș-Papanicolau (recomandat de obicei anual) prezintă modificări.
Cu ajutorul colposcopiei:
- se pot identifica leziuni precanceroase (cum ar fi displaziile cervicale) sau leziuni canceroase incipiente
- se poate efectua biopsia din zonele suspecte
- se pot monitoriza leziunile deja diagnosticate
Colposcopia este unul dintre cele mai importante servicii de obstetrică-ginecologie. Alegerea unei astfel de proceduri poate fi începutul călătoriei tale medicale. Mai apoi, medicul ginecolog te va ghida întotdeauna spre un tratament și un plan de vindecare prompt. Alături de el, vei ști că iei deciziile corecte în timp util. La clinica Medikali, toate analizele și investigațiile care însoțesc consultul ginecologic sunt efectuate cu aparatură de ultimă generație, pentru rezultate precise.
Dacă ești din București, și cauți ginecologie în sector 3, îți poți face chiar acum programare la un consult ginecologic. Doamna doctor Dijmărescu te așteaptă la clinica Medikali pentru a-ți începe alături de ea călătoria medicală. Indiferent de simptome, vizita preventivă la medic este primul pas spre starea de bine.
Cum să previi cancerul de col uterin. 5 măsuri simple
Prevenția este modul prin care ne protejăm, de fapt, echilibrul întregii vieți. Pentru că un dezechilibru odată apărut, în orice sferă a sănătății, aduce cu sine și alte consecințe. A preveni înseamnă a avea grijă nu doar de sănătatea noastră fizică, ci și de cea emoțională. A ne informa devine în acest caz ,,superputerea noastră”. O ,,superputere” pe care o avem la îndemână oricând. Astfel putem combate neliniștea care apare în mod inevitabil atunci când vine vorba de diagnostice precum cancerul de col uterin. Expertiza este cea care ne ajută să ne recăpătăm siguranța și să luăm decizii corecte în timp util.
Dr. Codruța Dijmărescu înțelege cât de importantă este prevenția într-o lume în care astfel de boli sunt tot mai răspândite. De aceea, ne spune și care sunt cele mai eficiente metode de prevenție împotriva cancerului de col uterin:
1. Vaccinarea anti-HPV
Este ideală între 11-14 ani, dar are o eficiență dovedită până la 45 de ani. Vaccinul HPV protejează împotriva cancerului de col uterin, dar și a cancerului vaginului, vulvei, penisului sau anusului cauzate de HPV. Conform studiilor, în țările nordice, printr-o amplă campanie de vaccinare, cancerul de col uterin a fost aproape eradicat.
2. Ecografie transvaginală și test Babeș-Papanicolau efectuate anual.
3. Testare HPV ADN. Este recomandată mai ales după 30 de ani, în completarea testului Babeș-Papanicolau.
4. Măsuri generale:
- evitarea fumatului (favorizează leziunile HPV)
- viața sexuală protejată
- igiena locală intimă corespunzătoare
5. Educația despre igiena intimă și sănătatea sexuală timpurie.
Mențiune: dușurile în exces reduc flora bacteriană benefică.
Care sunt simptomele cancerului de col uterin?
Educația în sfera genitală este un pilon de bază pentru sănătatea unei femei. De aceea e necesar să știm care sunt simptomele cancerului de col uterin, tot mai întâlnit în societatea de azi.
Este firesc să îți dorești răspunsuri clare atunci când vine vorba de sănătatea ta. Însă, adevărul este că, în stadiile incipiente, cancerul de col uterin nu provoacă, de cele mai multe ori, simptome evidente. Tocmai de aceea, Dr. Codruța Dijmărescu consideră că principala armă împotriva cancerului este screeningul (prevenția).
Totuși, pe măsură ce evoluează, pot apărea următoarele simptome:
a) simptome locale vaginale
- sângerari vaginale anormale
- secreții vaginale neobisnuite
- dispareunie (durere în timpul actului sexual)
Notă: toate aceste simptome pot apărea și în cazul alte patologii, precum infecțiile genitale.
b) simptome generale
- oboseală generalizată
- scădere în greutate (fără să fie explicată de un regim alimentar, de obicei > 10% din greutatea de bază)
- inapetență
- astenie (mai ales în cazul pierderilor de sânge persistente)
Este important de știut că aceste semne sunt semne generale, nespecifice. Ele impun de obicei investigații suplimentare.
c) simptome posibile prin invazia locală
- durere în timpul micțiunii (urinării)
- hematurie (prezența sângelui în urina)
- incontinență urinară
- durere pelvina (de obicei persistentă)
- rectoragii (sângerare anală)
- constipație persistentă
- tenesme rectale (senzație falsă de defecație)
Chiar dacă apar simptome sau suspiciuni, nu uita că nu ești singură. Indiferent de momentul în care te afli, există pași clari de urmat și medici specialiști care să îți fie alături. Medicina a evoluat, iar astăzi există o multitudine de soluții și metode inovative de tratament.
Cel mai bun lucru de făcut este să prioritizezi vizita la medicul tău ginecolog. Nu lăsa rușinea sau teama să te țină pe loc. Alege un medic în care poți avea încredere și discută deschis cu acesta. La clinica Medikali din sector 3, București, vei găsi o echipă de medici ginecologi gata să te asculte cu atenție și să te îndrume cu grijă spre cea mai bună soluție adaptată nevoilor tale. Pentru că dincolo de orice simptome, contează felul în care parcurgi întregul proces. Iar la Medikali, poți avea siguranța că nu te vei simți singură pe acest drum.
Dr. Codruța Dijmărescu este unul dintre puținii medici care înțeleg valoarea adăugată pe care o poate aduce comunicarea onestă și deschisă dintre pacient și medic. De aceea, întotdeauna va prioritiza crearea acelui spațiu sigur și confortabil pentru pacientele ei, înainte de orice intervenție. Așa se asigură că înțelege pe deplin nevoile omului din fața ei și că oferă toate informațiile de care acesta are nevoie pentru a traversa călătoria sa medicală cât mai lin.
Colposcopia care i-a schimbat destinul: cum un control de rutină a prevenit un posibil cancer de col uterin
,,Sunt numeroase cazuri în care colposcopia a dus la depistarea precoce a leziunilor precanceroase sau chiar a cancerului în stadiu incipient. Din fericire, în funcție de examenul histopatologic și imunohistochimic efectuat în urma biopsiei din cadrul colposcopiei se poate crea un tratament personalizat care să vină în întâmpinarea nevoilor medicale”, spune Dr. Codruța Dijmărescu
Un test Papanicolau sau o colposcopie făcută la timp pot fi decizii salvatoare.
Dr. Dijmărescu ne relatează o poveste din cabinetul ei: ,,Pacienta, 39 ani, fără simptome, a efectuat un control de rutină. Testul Papanicolau a arătat modificari secundare infecției HPV care necesitau colposcopie. În urma biopsie din timpul colposcopiei, s-a confirmat o leziune precanceroasă pentru care pacienta a efectuat conizatie. Acum este bine, s-a vaccinat pentru restul subtipurilor de HPV și este monitorizată atent.”
Uneori un simplu control de rutină îți poate schimba destinul. Atunci când investigația corectă este recomandată la momentul potrivit, totul se schimbă. În spatele fiecărui consult se află o oportunitate. O oportunitate de a preveni, de a trata la timp și de a avea grijă de tine. Iar atunci când întâlnești un medic care te însoțește cu răbdare în această călătorie, orice pas devine mai ușor.
Alege să fii cu un pas înainte când vine vorba de grija față de corpul tău și programează chiar acum un consult ginecologic. A avea grijă de tine e un proces care se construiește zi de zi. Cu fiecare gest mărunt, cu fiecare decizie și cu fiecare acțiune în parte.
