Ghid de ingrijire a nasului E-book gratuit
Din grija pentru copilul tau
Burtici fericite

Cum transmit asimptomaticii Covid-19 și îmbolnăvesc alți oameni

Studii recente au ajuns la concluzia că persoanele infectate cu noul coronavirus, dar care sunt asimptomatice, pot trasmite boala celor din jur prin intermediul picăturilor de salivă generate de vorbit. Iată cum este posibil!

Potrivit unui studiu publicat online luna trecută, s-a estimat că aproximativ 40-45% dintre infecțiile cu Covid-19 se înregistrează în rândul persoanelor care sunt asimptomatice.  În scopul realizării studiului s-a apelat la teste provenite de la 16 grupuri de persoane, din lumea întreagă. Printre participanți s-au numărat, de exemplu, persoane aflate în centre de îngrijire, cei ce lucrează pe nave de croazieră, persoane aflate în închisoare etc.După analizarea grupurilor de studiu, oamenii de știință americani au constatat că o proporție covârșitoare dintre cei infectați cu noul coronavirus erau asimptomatici.

Având în vedere ceea ce s-a observat din studiul menționat, cercetătorii spun că purtarea măștii de protecție contează foarte mult pentru a-i proteja pe cei din jur de îmbolnăvire.

Alt studiu, realizat în cadrul „National Institute of Health”, prin colaborare cu „Universitatea Pennsylvania” (SUA), a evidențiat cât de mare este rolul picăturilor de salivă/de mucus, inclusiv al celor răspândite în timp ce vorbim, în transmiterea infecției cu Covid-19. Pentru a reuși în acest demers, cercetătorii au realizat următorul experiment: au fost măsurate picăturile de salivă generate într-o lumină laser de către o persoană ce vorbea într-o cutie neagră de carton. Obiectivul studiului a fost să se poată vedea ce diferență există între a vorbi purtând o bucată de șervețel la gură și a vorbi în lipsa acesteia. Astfel, s-a putut sesiza că, dacă o persoană vorbește fără protecția oferită de bucata de șervețel, va răspândi mai ușor și mai multe picături de salivă decât în situația în care poartă protecția respectivă, iar picăturile vor rămâne aproape de pământ.

De asemenea, un studiu ce aparține Universităților Cambridge și Greenwich (Marea Britanie), a venit și el cu următoarea concluzie: folosirea pe scară largă a măștii de protecție diminuează considerabil rata de răspândirii a infecțiilor cu noul coronavirus. Cercetătorii au afirmat că o îmbinare între perioadele de izolare cu purtarea măștii de protecție în public duce la scăderea riscului de contaminare, împiedicând creșterea masivă a infectărilor timp de aproximativ 18 luni, cât ar putea fi nevoie până la introducerea unui vaccin care să combată Covid-19. Aceștia insistă chiar și în privința măștilor de protecție realizate în casă, ce sunt cu atât mai eficiente cu cât vor fi purtate de persoane ce nu prezintă niciun simptom specific unei infecții cu noul coronavirus.

Și într-un studiu publicat recent în „Forbes” se insistă asupra necesității purtării măștii de protecție în public, vorbindu-se despre rolul acesteia în diminuarea ritmului răspândirii infectării cu Covid-19 și, în aceste condiții, existând posibilitatea de salvare a economiei, în condițiile în care s-ar mai renunța la măsuri ce țin de izolare.

Referitor la importanța purtării măștii în public, experții vin cu exemplul Hong Kong-ului, unde masca a fost purtată masiv (de aproximativ 97% persoane) și din acest motiv acolo a fost înregistrat un număr redus de cazuri de infectare cu Covid-19.

Surse: sfgate.com, sciencedaily.com, theconversation.com

Poza principală: https://www.istockphoto.com/photo/man-with-a-briefcase-and-a-surgical-mask-gm1221364691-357980007

COVID-19: Este sau nu bun spirtul pentru dezinfectarea obiectelor?

Surse foto: twitter.com, istockphoto.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Gravidele diagnosticate cu Covid-19 nu transmit virusul bebelușilor la naștere, conform unui studiu
  Gravidele diagnosticate cu Covid-19 nu transmit virusul bebelușilor la naștere, conform unui studiu

  Un nou studiu ne oferă o rază de speranță: cercetătorii afirmă faptul că infecția cu COVID-19 nu se poate transmite de la mamă la făt!

  Și copiii transmit COVID-19: vestea proastă care va ține școlile închise pentru multă vreme
  Și copiii transmit COVID-19: vestea proastă care va ține școlile închise pentru multă vreme

  Deși în prezent copiii nu par să fie afectați grav de infecția cu COVID-19, aceștia pot să fie purtători, conform unor cercetări recente. Află la ce concluzii au ajuns oamenii...

  Care sunt categoriile de oameni și copii care pot fi grav afectați de Covid-19
  Care sunt categoriile de oameni și copii care pot fi grav afectați de Covid-19

  Deși riscul de îmbolnăvire cu noul coronavirus și de a dezvolta o formă severă diferă de la om la om, sunt categorii de persoane care prezintă risc ridicat.

  Studiu: 8 din 10 copii se îmbolnăvesc de coronavirus din cauza părinților
  Studiu: 8 din 10 copii se îmbolnăvesc de coronavirus din cauza părinților

  Deși multă vreme s-a crezut că virusul Covid-19 nu poate fi contractat la copii, dovezile științifice indică în prezent contrariu. Conform unui studiu publicat recent, un procent...

  Ce se întâmplă cu copiii când părinții se îmbolnăvesc de coronavirus?
  Ce se întâmplă cu copiii când părinții se îmbolnăvesc de coronavirus?

  În contextul epidemiei de coronavirus, o mulțime de părinți se întreabă ce se va întâmpla cu copiii în cazul în care se îmbolnăvesc, dar și...

  Există speranță: în aceste momente sunt 70 de vaccinuri pentru Covid-19 în dezvoltare și testare
  Există speranță: în aceste momente sunt 70 de vaccinuri pentru Covid-19 în dezvoltare și testare

  Vești minunate: se pare că ne putem recăpăta speranța! Organizația Mondială a Sănătății declară că la nivel global există peste 70 de vaccinuri prototip împotriva...

  Avertismentul unui medic neurolog: „Copiii noştri nu numai că nu mai au copilărie, dar se îmbolnăvesc”
  Avertismentul unui medic neurolog: „Copiii noştri nu numai că nu mai au copilărie, dar se îmbolnăvesc”

  Tot mai mulți părinți iau la cunoștință faptul că școala devine un factor cu adevărat stresant pentru copiii noștri. Din ce în ce mai multe teme și opționale ajung să...

  © 2019 Qbebe