Cum recunoști și cum tratezi mușcătura de păianjen

Cum recunoști și cum tratezi mușcătura de păianjen

Irina Olteanu - Redactor Senior

Deși cele mai multe specii de păianjen nu prezintă pericol pentru sănătatea umană, există și situații în care se impune o intervenție rapidă pentru a preveni eventualele complicații. Iată cum puteți recunoaște o mușcătură de păianjen și cum trebuie să procedați în mod concret.

Informații despre mușcătura de păinajen

Conform specialiștilor Spitalului de Copii din Pittsburgh, majoritatea dintre cele 20 000 de păianjeni aflați în Statele Unite ale Americii sunt veninoși, unii precum văduva neagră având capacitatea de a provoca complicații serioase (pe întreg globul sunt cunoscute mai mult de 37 500 specii de păinajeni). Oamenii însă nu sunt expuși unui pericol crescut deoarece pielea ne protejează, iar majoritatea păianjenilor nu o pot penetra sau veninul lor/toxinele conținute nu este suficient de puternic pentru a crea neplăceri grave. Adevărul este că reputația negativă pe care o au păianjenii nu este pe deplin îndreptățită deoarece nu se poate dovedi întotdeauna că mușcătura provine de la ei; în plus, infecțiile de tipul abceselor sunt deseori confundate, chiar de către medici (deoarece nu sunt specializați în entomologie), cu mușcături de păianjeni.

mușcătura de păianjen

Simptome pentru mușcătura de păianjen

Ca să determinați dacă ați fost victima unui păianjen poate fi uneori realmente imposibil, în primul rând datorită faptului că cele mai multe victime caută tratament la mai mult de 3 zile după mușcătură. În cazul păianjenilor cu adevărat periculoși, se urmăresc simptomele veninului, fără a exista vreun semn distinctiv pe piele.

Iată și care sunt cele mai des întâlnite simptome pentru mușcătura de păianjen, similară de altfel altor insecte: înroșire și inflamație locală a pielii, senzație de mâncărime și de durere.

Anafilaxia constituie, desigur, cea mai serioasă preocupare când vine vorba de ciupitura oricărei insecte. Dacă apare vreuna dintre manifestările următoare, trebuie să apelați de urgență la medic: urticarie, scurtarea respirației, wheezing, stare de slăbiciune generală.

Trebuie să vă îngrijorați dacă reacțiile locale continuă să se agraveze la un interval mai mare de 24 ore sau dacă simptomele apar și în alte zone ale corpului, la distanță de locul mușcăturii. Urmăriți în acest sens dacă roșeața se extinde, dacă există vreo scurgere din mușcătură, dacă durerea crește sau apare o senzație de amorțire / furnicătură / o decolorare în jurul mușcăturii care se aseamănă cu un halou. Dacă nu ați beneficiat conform calendarului de vaccinări de vaccinul antitetanos, este bine să apelați la medic. Toxinele puternice din veninul unor păianjeni poate cauza contracție musculară și probleme în funcționarea nervilor (reacție neurotoxică) sau probleme ale țesuturilor (reacție necrotică), putând fi observată inițial necroza locală a pielii și răspândirea în întregul organism a procesului de descompunere a globulelor roșii; uneori simptomele devin generalizate, ceea ce poartă denumirea medicală de reacție sistemică (poate apărea afectarea organelor vitale și a sistemelor din organism). În acest sens, urmăriți următoarele simptome: transpirație, frisoane, durere de cap, dureri de corp, crampe musculare, crampe ale picioarelor, tahicardie (ritm cardiac crescut), senzație de epuizare.

Diagnostic diferențial: trebuie subliniat faptul că există și alte tipuri de ciupituri de insecte sau probleme ale pielii, iar datorită manifestărilor locale pot fi confundate cu mușcătura de păianjen, cum ar fi infecții ale pielii, substanțe chimice, substanțe otrăvitoare, alergii sau chiar medicamente.

Tratament pentru mușcătura de păianjen

Nu există vreun îndrumar specific de prim ajutor pentru mușcătura de păianjen; marea majoritate a cazurilor implică doar un disconfort minor. Pentru aceste situații este bine să curățați locul mușcăturii folosind săpun și apă și să aplicați un unguent cu antibiotic. Aplicați o compresă rece apelând la o cârpă îmbibată cu apă rece sau cu gheață (aceasta contribuie la ameliorarea durerii și a inflamației). Dacă mușcătura se află pe un braț sau pe un picior, este bine să îl ridicați mai sus decât restul corpului. Apelați la medicamente analgezice pentru durere precum paracetamol sau ibuprofen sau la un antihistaminic.

mușcătura de păianjen

Reacțiile sistemice ale corpului față de păianjenii cu venin puternic trebuie tratate de către personalul medical, de obicei în camera de gardă; dacă este vorba despre necroza locală a pielii poate fi administrat antibiotic, excizia nefiind utilă în procesul de recuperare și putând conduce la abcese sau cicatrice). În cazul reacțiilor neurotoxice se administrează un antivenin. Persoanele mușcate de păianjen trebuie să fie consultate de un medic în cazul în care simptomele persistă mai mult de 24 ore sau dacă se agravează.

Un sfat în ceea ce privește consultația medicală constă în a nu comunica medicului faptul că aveți convingerea că este o mușcătură de păianjen, însă nu și certitudinea. Medicii sunt susceptibili la informațiile pe care le puteți oferi, iar tratamentul poate fi stabilit în mod greșit. Cel mai indicat este să prezentați simptomele, eventual cu detalii despre circumstanțele în care au apărut.

În ceea ce privește remediile ce pot fi folosite chiar acasă pentru tratarea ciupiturilor de insecte și de păianjen au fost identificate mai multe. Majoritatea însă nu s-au dovedit cu adevărat eficace. Papaina a fost implicată în apariția unor reacții de tip alergic și astmatic din cauza proteinei pe care o conține, iar seringile de sucțiune menite să extragă toxinele nu funcționează corespunzător.

Când trebuie să apelați la medic de urgență: când nu sunteți siguri dacă ciupitura provine de la un păianjen veninos (în acest sens este de mare ajutor dacă reușiți să prindeți păianjenul în cauză), dacă persoana mușcată experimentează durere gravă, crampe abdominale sau o ulcerație care se extinde la locul mușcăturii, persoana mușcată nu respiră. O doză de rapel pentru vaccinul antitetanic poate fi recomandată persoanelor care nu au avut parte de aceasta în ultimii 5 ani.

Pentru a preveni mușcăturile de păianjen este important să apelați la diverse pesticide sau repelente pe îmbrăcăminte și încălțăminte, să purtați haine cu mâneci lungi, pălării și mănuși când manevrați cutii, lemne, pietre etc. Inspectați cu atenție și scuturați hainele și pantofii înainte de a vă îmbrăca.

Citește șiIntepaturile de insecte: remedii homeopatice 

Surse: 

www.mayoclinic.org; www.healthline.com; www.verywell.com

Articolul urmator
O mamă își încurajează fiica adolescentă să-și opereze fața, pentru că „oamenii urâți nu ajung nicăieri în viață”
O mamă își încurajează fiica adolescentă să-și opereze fața, pentru că „oamenii urâți nu ajung nicăieri în viață”

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Cum recunoști mutismul selectiv la copii și cum gestionezi situația?
    Cum recunoști mutismul selectiv la copii și cum gestionezi situația?

    Copilul refuză să vorbească în anumite situații sau cu anumite persoane? Nu este doar un moft sau un semn al obrăzniciei! Poate fi un semn al mutismului selectiv! Citește mai...

    Cum sa recunosti un suflet pereche din trecut
    Cum sa recunosti un suflet pereche din trecut

    Notiunile noastre romantice cu privire la intalnirea cu un suflet pereche, care apartine vietii noastre trecute, nu sunt o fantezie noua si ciudata. Acest lucru se datoreaza in principal...

    Pete roșii pe piele la copii: de ce apar și cum le tratezi
    Pete roșii pe piele la copii: de ce apar și cum le tratezi

    Există multe motive pentru care apar pete roșii pe piele la copii. De cele mai multe ori, acestea nu reprezintă motive serioase de îngrijorare, însă pot ascunde si afecțiuni...

    Comportamentul antisocial la copil: cum îl recunoști și ce trebuie să faci
    Comportamentul antisocial la copil: cum îl recunoști și ce trebuie să faci

    Este normal ca, pe măsură ce cresc, copiii să manifeste comportamente sociale pozitive și negative sau unele tendințe antisociale, cum ar fi închidere, retragere în sine sau...

    Intoxicație alimentară pe piele: cum o recunoști și ce trebuie să faci?
    Intoxicație alimentară pe piele: cum o recunoști și ce trebuie să faci?

    Intoxicația alimentară poate apărea atunci când consumi un aliment sau o băutură care conține bacterii dăunătoare organismului. Aceste microorganisme pot produce toxine ce se...

    Tulburare borderline la copii: cum o recunoști
    Tulburare borderline la copii: cum o recunoști

    Copilăria este o perioadă critică de dezvoltare, marcată de formarea personalității, a rezistenței emoționale și a elementelor ce construiesc relațiile interpersonale. Cu toate...

    Cum recunoști o relație toxică între mamă și fiică
    Cum recunoști o relație toxică între mamă și fiică

    Într-o relație sănătoasă, atât mama, cât și fiica, se simt întotdeauna în largul lor, sunt dispuse să-și deschidă inima, se înțeleg una pe alta...

    Depresia zâmbitoare: ce este și cum o recunoști la copilul tău
    Depresia zâmbitoare: ce este și cum o recunoști la copilul tău

    Depresia poate „îmbrăca” forme foarte diverse, inclusiv în cazul copiilor și adolescenților. De aceea, nu sunt puține situațiile în care nu vei reuși să...

    © 2024 Qbebe