De ce să nu mănânci niciodată cartofi încolțiți! Cazul celor 78 de elevi otrăviți

De ce să nu mănânci niciodată cartofi încolțiți! Cazul celor 78 de elevi otrăviți

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Cartofii conțin numeroși nutrienți (precum vitamina C, vitamine din grupul vitaminelor B, mangan, magneziu, fosfor) și fac parte dintre cele mai versatile alimente. Cu toate acestea, în anumite condiții, ei pot deveni toxici și periculoși pentru sănătate. Parcurge cu atenție articolul de mai jos pentru a descoperi când se întâmplă așa și ce poți face pentru a evita un pericol major pentru sănătatea ta și a celor dragi. 

Care este pericolul din cartofii încolțiți

Nuanța de verde pe care o poți sesiza pe coaja de cartofi reprezintă de fapt clorofila, ce nu este toxică, reprezentând un răspuns al unei plante la expunerea la lumină. Cu toate acestea, în cazul cartofilor încolțiți, prezența clorofilei indică și prezența substanței numită solanină. Ea este produsă în partea verde a cartofului (de exemplu, în frunze, dar se află și pe suprafața petelor verzi de pe coaja cartofilor), făcând parte din mecanismul de apărare împotriva bolilor și diferiților prădători. 

cartofi-cu-portiuni-verzi-pe-suprafata-cojii

Solanina este un glicoalcaloid ce se regăsește în plante din familia Solanaceae și, în afară de cartof, este prezentă în roșii și în vinete. Compusul este concentrat cu precădere în tulpina, în frunzele, în mugurii sau în tuberculii unei plante. 

În cazul cartofilor, expunerea la lumină, deteriorarea fizică și trecerea timpului favorizează creșterea concentrației de solanină, în special la nivelul tuberculilor. Cea mai mare concentrație a acesteia va fi însă în coajă. În funcție de sortimentul de cartofi, aceștia pot încolți mai rapid, ceea ce înseamnă că în ei se află cantități moderate de solanină. Chiar dacă observi că anumiți cartofi încolțesc mai lent, acest fapt nu te asigură că nu au în ei cantități ridicate de solanină. 

Cartofii încolțiți sunt periculoși întrucât solanina inhibă o enzimă implicată în descompunerea unor neurotransmitățori (acei mesageri chimici implicați în transmiterea mesajelor dintre neuroni sau de la neuroni la diferiți mușchi), dar și pentru că va conduce la distrugerea membranelor celulare și va influența negativ permeabilitatea intestinală (datorită permeabilității sunt absorbiți nutrienții, dar această proprietate are și rolul de a bloca substanțe toxice și/sau agenți patogeni). În aceste condiții, consumul porțiunilor verzi de pe cartofi pot conduce la manifestări precum:

 • diaree
 • dureri abdominale
 • dureri de cap
 • transpirații abundente
 • greață și vărsături

femeie-care-isi-tine-mâinile-pe-abdomen-din-cauza-durerilor-sau-disconfortului-resimtit

Oricare dintre aceste simptome ar trebui să fie ușoare și moderate și să dispară în cca. 24 de ore. În cazuri izolate se poate ajunge la convulsii, la comă și chiar la deces.  Este dificil de spus câtă solanină din cartofii încolțiți este cu adevărat periculoasă pentru organism, dar un studiu a arătat că ingerarea de aprox. 2 mg substanță/kg este suficientă pentru a declanșa simptome neplăcute, inclusiv o cantitate mai redusă (de 1,25 mg/kg) putând fi suficientă pentru a le determina pe unele persoane să se simtă rău.  Efectele negative ale solaninei vor fi periculoase chiar și în cantități mai mici decât cele menționate dacă este vorba despre o persoană adultă ce are o greutate corporală mică sau dacă este vorba despre un copil. 

Cazuri de otrăvire din cauza cartofilor încolțiți

Unul dintre cele mai cunoscute cazuri de otrăvire din cauza consumului de cartofi încolțiți a fost în anul 1979. Astfel, în cea de-a doua zi de la începerea anului școlar, 78 de elevi și cadre didactice de la o școală din sudul Londrei au început să se simtă rău. Printre simptomele pe care le aveau se numărau: diaree, dureri abdominale, greață, vărsături, iar în anumite cazuri au fost semnalate coma, „atacuri” de febră și convulsii. Pentru unii pacienți s-au putut sesiza semne ale colapsului circulației sanguine. După 5 zile de la acest incident, toți pacienții își reveniseră, dar printre ei s-au numărat și unii care nu se simțeau bine din cauza halucinațiilor. 

Cazul a fost raportat în „Quarterly Journal of Medicine”, ajungându-se la următoarea concluzie: copiii și cadrele didactice se îmbolnăviseră întrucât consumaseră cartofi păstrați peste vară. Aceștia fuseseră consumați fierți, iar simptomele unei intoxicații au survenit după aprox. 14 ore. Oamenii de știință și-au dat seama că acestea fuseseră declanșate de prezența alcaloidului solanină (izolată pentru prima dată în 1820 din fructele plantei noptiera neagră europeană), identificat în cantități ridicate în coaja acelor cartofi. Cei care au cercetat cazul au precizat că substanța și-a mărit din toxicitate și pentru că, odată cu trecerea timpului, s-au sintetizat și alte substanțe (saponine și sapogenine), care stimulaseră probabil absorbția intestinală a solaninei.

Alt caz mai recent, din care se poate sesiza în ce situații se poate ajunge din cauza cartofilor încolțiți, este unul din anul 2013. Atunci, potrivit „DailyMail”, o fetiță de 8 ani din Rusia (Maria Chelyshev), a rămas fără familie după ce părinții, bunica și fratele ei au murit după ce coborâseră în pivnița casei pentru a lua de acolo cartofi depozitați pe timpul iernii. Primul care intrase acolo a fost tatăl fetiței, au urmat apoi mama, fratele și în final, bunica, îngrijorată că nimeni nu se întorsese din pivniță. Explicația celor ce au investigat acel caz a fost aceasta: toți au murit întrucât au inhalat gaze toxice provenite de la cartofii alterați. 

Cum să eviți pericolul generat de cartofii încolțiți

Înainte de orice, trebuie să ții cont de următorul avertisment venit din partea medicilor: chiar și gătirea cartofilor, inclusiv prin fierbere, nu va conduce la distrugerea suficientă a solaninei. În aceste condiții, cel mai bine este să nu consumi deloc cartofi încolțiți sau care au început să aibă porțiuni verzi pe coajă. Totodată, în cazul în care ai îndepărta porțiunile deteriorate și vei simți un gust amar când vei gusta din cartofii respectivi, trebuie să-i arunci imediat.

mâna-unei-persoane-adulte-care-tine-un-cartof-proaspat-taiat

Alte măsuri de protecție împotriva intoxicării cu solanină sunt:

 • Examinează cu atenție cartofii pe care intenționezi să-i cumperi și renunță la ei dacă sesizezi că au început deja să încolțească sau dacă vezi pete verzi pe coajă
 • În loc să îi ții pe un dulap, mai bine îi vei ține la rece, în frigider, pentru a-i feri de lumină
 • Cel mai bine este să păstrezi cartofii într-un loc uscat și răcoros (cum ar cămara sau pivnița de exemplu), aflat cât mai departe de o sursă de căldură și de lumina soarelui
 • Cartofii ar trebui păstrați într-un sac opac sau în pungi de plastic
 • Dacă nu dispui de un loc suficient de răcoros pentru a-ți depozita cartofii, străduiește-te să cumperi doar cât știi că vei consuma la un moment dat, fără să-ți faci rezerve

Nu mai sta pe gânduri și solicită cât mai repede ajutorul unui medic dacă tu sau cineva dintre cei apropiați ați consumat cartofi încolțiți și aveți manifestări precum sunt cele de mai jos:

 • Crampe abdominale
 • Greață și vărsături
 • Diaree
 • Dureri de cap
 • Febră
 • Stări de confuzie
 • Transpirații abundente

Surse: academic.oup.com, dailymail.co.uk, healthline.com, iflscience.com, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, romedic.ro, smithsonianmag.com, webmd.com

Sursă poză principală: istockphoto.com

Surse foto: istockphoto.com

Articolul urmator
Laura Cosoi, mărturisiri sincere despre viața de familie cu trei fetițe și un bebeluș pe drum. „Niciodată nu mi-am imaginat că o să am atât de mulți copii."
Laura Cosoi, mărturisiri sincere despre viața de familie cu trei fetițe și un bebeluș pe drum. „Niciodată nu mi-am imaginat că o să am atât de mulți copii."

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Greutatea în sarcină - nu e cazul să mănânci pentru doi. Medicii recomandă dieta mediteraneeană
  Greutatea în sarcină - nu e cazul să mănânci pentru doi. Medicii recomandă dieta mediteraneeană

  Să adopți obiceiuri sănătoase pe parcursul sarcinii te ajută nu numai să nu te confrunți cu excesul ponderal, ci și să te asiguri că ai grijă de bebelușul tău. Cea mai la...

  Mai puțini elevi în clasele primare pentru anul școlar 2024-2025, propune Ministerul Educației
  Mai puțini elevi în clasele primare pentru anul școlar 2024-2025, propune Ministerul Educației

  Ministerul Educației propune o medie de 18 elevi la clasă, însă numărul poate varia, cu condiția să se încadreze între 10 și 26 de copii; nu mai mult, nu mai puțin....

  Cea mai bună rețetă cu cartofi din lume
  Cea mai bună rețetă cu cartofi din lume

  Rețetele cu cartofi sunt printre cele mai căutate și mai îndrăgite. Versatili și sățioși, cartofii pot fi puși în valoare în numeroase moduri, inclusiv în...

  Senatul a adoptat propunerea: mai mulți bani pentru elevi
  Senatul a adoptat propunerea: mai mulți bani pentru elevi

  Senatul a adoptat o propunere care va bucura o parte dintre elevii români. O categoria aparte dintre ei va primi lunar o sumă care îi va ajuta.

  Peste 7400 de elevi au lipsit la proba de Matematică de la Evaluarea Națională 2024
  Peste 7400 de elevi au lipsit la proba de Matematică de la Evaluarea Națională 2024

  Teamă, emoții sau neglijență? Care să fi fost motivele pentru care 7454 de elevi înscriși la proba de matematică la Evaluarea Națională 2024 au lipsit de la această probă?

  Zi liberă pentru profesori și elevi, în mijlocul săptămânii!
  Zi liberă pentru profesori și elevi, în mijlocul săptămânii!

  În fiecare an, pe data de 5 octombrie, este sărbătorită Ziua Internațională a Educației. Potrivit ordinului privind structura anului școlar actual și contractului colectiv de...

  12 elevi din Azuga nu au putut participa la Evaluarea Națională pentru că profesoara i-a lăsat corigenți
  12 elevi din Azuga nu au putut participa la Evaluarea Națională pentru că profesoara i-a lăsat corigenți

  Mai mulți părinți au depus plângeri la poliție și au înaintat un memoriu către Inspectoratul Școlar Prahova și către Ministerul Educației după ce copiii lor nu au...

  O nouă bursă! Peste 22 de mii de elevi vor primi câte 250 lei pe lună! Care sunt condițiile
  O nouă bursă! Peste 22 de mii de elevi vor primi câte 250 lei pe lună! Care sunt condițiile

  Ministerul Educației anunță că peste 22.000 de liceeni vor beneficia de bursa „Bani de liceu” în anul școlar 2021-2022. Astfel, fiecare elev beneficiar va primi...

  © 2024 Qbebe