10 tipuri de dureri fizice care sunt strâns legate de starea noastră emoțională

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Încă din secolele trecute, specialiștii au ajuns la concluzia că trupul și mintea noastră se află într-o strânsă conexiune. De aceea, s-a constatat că durerile nu apar numai din cauze ce țin de anumite disfuncționalități sau traumatisme fizice, ci pot fi determinate și de anumite tulburări de ordin psihic. Din articolul de mai jos veți afla ce tipuri de dureri sunt provocate și de emoții negative, precum și cum am putea proceda astfel încât să le ameliorăm și chiar să le eliminăm

Durerile de cap

Conform psihologilor, aceasta este una dintre durerile care au cel mai mult legătură cu starea noastră psihică.
Studiile au arătat de numeroase ori faptul că persoanele care sunt adesea stresate, triste, furioase sau frustrate se confruntă mai des cu dureri de cap.
De altfel, toate emoțiile negative (dar în special anxietatea, furia sau stările depresive) au un mare impact asupra durerilor de cap , făcându-le mai mult sau mai puțin intense. În general însă, durerile de cap sunt mai supărătoare atunci când suntem prea copleșiți de ceva.
În vederea îmbunătățirii stării noastre, medicii ne recomandă în primul rând să reducem nivelul de stres. Printre modalitățile ideale de a ne simți mai relaxați, mai binedispuși, va fi implicarea în activități precum: plimbări în aer liber, cât mai multe exerciții fizice, grădinăritul, pictatul sau practicarea unor tehnici de relaxare, de meditație.

Fata ce are o durere de cap

Durerile din zona gâtului

În special persoanele care au dureri cronice și persistente în zona gâtului ar trebui să se gândească dacă nu cumva au dificultăți în a se ierta pe ele însele sau pe ceilalți pentru ceva ce s-a întâmplat în trecut.
Pentru ca aceste dureri să devină mai puțin supărătoare, prima măsură pe care ar trebui să o luăm va fi să ne desprindem de trecut și să încercăm să privim mai mult spre prezent și viitor.

Fata ce are o durere in zona gatului

Durerile de spate

De-a lungul timpului, specialiștii au ajuns la concluzia că în spatele durerilor de spate pot sta cauze ce țin de starea noastră emoțională.
Spre exemplu, dacă ne plângem adesea de dureri în partea superioară a spatelui poate fi semnul că simțim lipsa unui suport emoțional și că nu ne simțim iubiți. De aceea, în această zonă a spatelui va apărea presiunea și implicit durerea.
Ca să nu mai avem frecvent asemenea dureri, psihologii ne recomandă să încercăm să ne construim relații cu persoane cu care  rezonăm, cu care ne simțim bine. Cu atât mai mult cu cât suntem singuri, ar fi bine să ne străduim să ne facem cât mai mulți prieteni, cu care să ne întâlnim cât mai mult posibil.
Nu putem uita însă nici de durerile ce apar în partea inferioară a spatelui. Această durere este una dintre cele mai frecvente  și este rezultatul clar al unei stări emoționale negative. Astfel, ea a fost determinată de griji, dar mai ales de grija pentru situația financiară.
Durerea de spate poate deveni cu atât mai puternică dacă este vorba despre persoane de al căror sprijin financiar depinde o întreagă familie.
O soluție pentru a scăpa de această durere va fi să încercăm să găsim soluții menite să ne ajute să ne mai eliberăm de povara legată de grija financiară, dar și să desfășurăm mai multe activități menite să ne ajute să ne relaxăm și să mai uităm de probleme.

Citește și: Tratament naturist pentru durerile de spate

Durerea de stomac

Experții consideră că și acest tip de durere este una dintre cele care pot fi legate foarte mult de starea  noastră emoțională. De obicei, durerea de stomac se declanșează când ne este greu să „digerăm" ceva, precum o jignire, o lipsă de apreciere sau când suntem foarte nervoși. În plus, orice rană sufletească poate favoriza acest gen de durere.
De multe ori însă, cred psihologii, anxietatea este principală responsabilă de apariția durerii de stomac, în condițiile în care chimia corpului se schimbă mult când trecem printr-o asemenea stare. Astfel, în stomac poate apărea hiperaciditatea, care va contribui la apariția durerilor, dar pe termen mediu și lung poate crea și probleme mai grave, cum ar fi apariția unui ulcer sau a unor tulburări intestinale.
Nu de puține ori putem observa, dacă ne analizăm cu atenție, că avem crampe abdominale, arsuri, reflux gastroesofagian, balonări sau diaree când trecem printr-o anxietate persistentă.

Durerile de brațe

Întrucât folosim brațele și pentru a-i îmbrățișa pe ceilalți, aceste dureri pot ține și de probleme legate de stabilirea/restabilirea conexiunii cu aceștia. De pildă, psihologii au observat că persoanele care poartă o povară emoțională în legătură cu o persoană apropiată, la care țin, dar nu știu cum să gestioneze această situație, pot să dezvolte adesea dureri în brațe.
O soluție pentru a scăpa de aceste dureri va fi să încercăm să restabilim vechile legături cu persoanele care ne sunt dragi, cu care ne simțim bine și să vedem ce putem face pentru a restabili legătura cu persoana apropiată față de care simțim că ne-am îndepărtat.

Durerile de umăr

Acestea au cauze similare durerilor de brațe. Mai exact, ele sunt dovada purtării unei „poveri", ce ține fie de dorința noastră de a ține problemele numai pentru noi, fie din tendința de a ne gândi la ceilalți mai mult decât la noi înșine.
Ca să ne ajutăm singuri în vederea ameliorării acestor dureri, va trebui să încercăm să le împărtășim celorlalți gândurile și dificultățile noastre, dar și să începem să ne gândim mai mult la noi înșine.

Citește și: 9 remedii naturale pentru durerile de umăr

Durerile prezente la nivelul mâinilor

Deși știm că de cele mai multe ori acestea apar ca urmare a unor afecțiuni de natură reumatică sau în urma unor traumatisme, experții ne atrag atenția asupra următorului lucru: stările noastre emoționale joacă și ele un rol important în declanșarea durerilor de mâini, similare cu cele provocate de artrită de exemplu. S-a putut sesiza în numeroase cazuri că durerile de la articulațiile de la mână sunt strâns legate de stările depresive.
În același timp, se spune că durerile ce apar constant în zona mâinii pot fi influențate de senzația că nu avem o legătură suficient de puternică cu cei la care ținem și de care avem grijă.

Durerile din regiunea cotului

Cine are acest gen de dureri este de regulă o persoană mai rigidă, care acceptă cu mare dificultate să schimbe ceva în viața sa. De cele mai multe ori, o asemenea persoană își organizează riguros viața și nu admite ca acest lucru să se schimbe.
Cu cât mai dese și mai supărătoare devin durerile de cot, cu atât ne vine mai greu să acceptăm noul din viața noastră. Din acest punct de vedere, o soluție pentru ameliorarea acestor dureri va fi să fim mai flexibili, mai deschiși să acceptăm și anumite schimbări, gândindu-ne că acestea ne pot oferi și surprize plăcute.

Femeie care isi pune o compresa rece la genunchiDurerea de genunchi

Și aceasta este una dintre cele mai comune dureri și în vederea ameliorării ei încercăm tot felul de soluții, de la suplimente alimentare pentru sănătatea articulațiilor, până la fizioterapie sau masaje de relaxare.
Cu toate acestea, dacă observăm că durerea nu se ameliorează, ar trebui să ne întrebăm dacă nu cumva ea este legată și de psihicul nostru. De pildă, specialiștii spun că multe dintre cazurile de dureri cronice de genunchi sunt prezente la persoanele dificile, ce nu accepta punctul de vedere al celorlalți, ce sunt rezistente la schimbare și totodată le vine greu să accepte să renunțe la ceva care în realitate nu li se potrivește.
De multe ori însă, durerile persistente din zona genunchilor apar la cei care refuză să accepte lucrurile așa cum sunt, cu atât mai mult cu cât acestea sunt în contradicție cu viziunea lor.

Durerile gleznei

La prima vedere, aceste dureri sunt asociate cu traumatismele, cu suprasolicitarea fizică, cu adoptarea unei poziții incomode în cadrul diferitelor activități (de exemplu, când am mers, când am condus etc.).
În afara acestor cauze, durerile de gleznă pot fi puse în relație cu stările noastre emoționale, cu felul nostru de a fi. Spre exemplu, persoanele care se autocritică prea mult, care se gândesc prea mult la binele altora și se neglijează pe ele însele, se pot confrunta mai mult cu acest tip de dureri.
Putem să le evităm dacă vom avea mai multă grijă de noi înșine, dacă ne vom orienta și spre nevoile noastre, dacă nu vom mai fi la fel de aspre cu noi și vom face tot posibilul să ne implicăm în activități ce ne fac plăcere și ne relaxează profund.

Voi știați până acum faptul că stările noastre emoționale pot contribui și ele la declanșarea unei game variate de dureri?

Surse:
www.calmclinic.com, www.iheartintelligence.com, www.providr.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Tipuri de dureri vaginale și ce se ascunde în spatele lor
  Tipuri de dureri vaginale și ce se ascunde în spatele lor

  Când este vorba despre durerile din zona intimă, ele pot fi asociate adesea cu durerile ce sunt resimțite din interiorul sau din exteriorul vaginului. De obicei, durerile acestea...

  Olivia Steer revine și șochează iar: „amenzile din starea de urgență sunt un genocid”
  Olivia Steer revine și șochează iar: „amenzile din starea de urgență sunt un genocid”

  Poate că în ultima vreme Olivia Steer și-a menținut părerile cu privire la sănătate, însă vedeta a decis că este momentul să șocheze din nou. De această dată,...

  Exercițiile fizice provoacă disconfort vaginal? 4 metode care te ajută să scapi de probleme
  Exercițiile fizice provoacă disconfort vaginal? 4 metode care te ajută să scapi de probleme

  Exercițiile fizice fac parte dintr-un stil de viață sănătos, fără îndoială. Specialiștii chiar ne recomandă mișcare zilnică de minim 30 de minute, pentru a ne bucura de ce...

  Masca de protecție, metoda de a ține COVID-19 la distanță! Iată câte tipuri sunt și cum ne ajută!
  Masca de protecție, metoda de a ține COVID-19 la distanță! Iată câte tipuri sunt și cum ne ajută!

  CDC recomandă tuturor persoanelor - bolnave sau sănătoase - să poarte o mască de față în locurile în care poate deveni dificil sau chiar imposibil să se păstreze...

  Ziua Cărților pentru Copii la Editura DPH: Top cărți care contribuie la dezvoltarea cognitivă și emoțională a copiilor
  Ziua Cărților pentru Copii la Editura DPH: Top cărți care contribuie la dezvoltarea cognitivă și emoțională a copiilor

  Numeroase studii arată că expunerea copiilor la cărți încă din primele luni de viață contribuie la dezvoltarea lor cognitivă, dar și emoțională. Unul dintre factorii...

  Exercițiile fizice intense pot duce la infertilitatea femeilor cu greutate normală
  Exercițiile fizice intense pot duce la infertilitatea femeilor cu greutate normală

  Există numeroși factori ce pot interfera cu fertilitatea feminină, studii realizate în ultimele decenii arătând că inclusiv exercițiile fizice, dacă nu sunt făcute cu...

  Descoperire extraordinară în știință! Celule soldați care distrug mai multe tipuri de cancer
  Descoperire extraordinară în știință! Celule soldați care distrug mai multe tipuri de cancer

  Noi rezultate în medicină fac ravagii printre oamenii de știință. Se pare că ne aflăm tot mai aproape de a da naștere unui tip de imunoterapie care să se potrivească tuturor...

  HiperMama: starea continuă de alertă, boala mamelor moderne
  HiperMama: starea continuă de alertă, boala mamelor moderne

  Hipervigilența reprezintă o stare continuă de alertă care se regăsește la o singură categorie de persoane cu excepția soldaților, și anume la mame. Ce este aceasta, ce simptome o...

  © 2022 Qbebe