Informații despre flatulență
Cel mai deranjant produs rezidual al stomacului, gazele intestinale, se manifestă fie sub forma unor zgomote abdominale deranjante, fie a eliminării lor concrete prin partea dorsală, putând fi și destul de inconfortabile. La nivelul abdomenului această acumulare de gase poate cauza simptome neplăcute resimțite drept plenitudine, presiune sau durere ascuțită.
Deși gazele abdominale sunt experimentate de fiecare persoană, uneori de mai multe ori pe zi, efectul pe care îl are fiecare dintre cauzele enumerate mai jos asupra organismului uman diferă de la o persoană la alta ca urmare a simplului fapt că gazul din stomac este produs din motive diferite. În momentul în care cauza flatulenței este identificată cu precizie, este și mult mai ușor de vindecat. Iată 10 cauze cunoscute sau mai puțin cunoscute pentru care poate apărea flatulența.
1. Boala celiacă
Deși este binecunoscut faptul că intoleranța la lactoză poate fi responsabilă de deranjamente stomacale, o boală celiacă nediagnosticată poate fi de asemenea responsabilă pentru episoade de flatulență. De altfel, această afecțiune care reprezintă de fapt o intoleranță la gluten poate trece nediagnosticată o bună perioadă de timp.
2. Stresul
Multe persoane nu iau în considerare stresul drept un factor cauzator al vreunei probleme de sănătate, cu atât mai mult a unei flatulențe excesive. Specialiștii în domeniu contrazic această idee preconcepută, considerând faptul că stresul poate chiar exacerba simptomele digestive precum gazele și balonarea.
3. Sindromul colonului iritabil
Acesta reprezintă o afecțiune extrem de des întâlnită caracterizată printr-o gamă largă de simptome la nivel gastrointestinal care variază de la constipație la balonare. Flatulența a fost identificată și în cazul persoanelor care prezintă afecțiunea în formă ușoară, de altfel fiind și unul dintre motivele pentru care nu poate fi realizat un diagnostic diferențial corect (este des confundată cu boala celiacă). Este bine în cazul persoanelor care suferă de această afecțiune să evite mesele îmbelșugate și alimentele care conțin cofeină sau care stimulează colonul. Dacă problema persistă este bine să apelați la un gastroenterolog pentru a exclude boala lui Crohn și colita ulcerativă sau chiar cancerul de colon.
4. Deglutiția rapidă
Sau în termeni mai puțin medicali, înghițirea prea rapidă a alimentelor. Un consum prea mare de alimente poate declanșa, după cum bine știți, simptomele indigestiei (dispepsia în termeni medicali), responsabilă și pentru acumularea de gaze intestinale. Când se înghit alimentele mult prea repede este vorba despre o cantitate mare de aer înghițită alături de acestea, aer care încearcă să găsească o modalitate de ieșire. Procesul de digestie ar trebui să înceapă în gură și nu în stomac, iar mestecarea completă a alimentelor dispune de multiple beneficii - adaugă enzimele necesare alimentelor înainte de a fi transmise în stomac, încetinește ritmul de înghițire și imprimă un control mai bun asupra greutății corporale.
5. Fumatul
Deși nu este deseori incriminat între cauzele pentru apariția flatulenței, acest viciu are parțial legătură cu punctul anterior, respectiv înghițirea unei cantități excesive de aer care este acumulată la nivel abdominal; se întâmplă acest lucru deoarece fumătorii tind să inhaleze mai mult aer decât nefumătorii, ceea ce poate cauza acumularea de aer în esofag, stomac sau colon.
6. Nu trebuie omise alimentele consumate
Mai ales în cazul unei flatulențe severe și cronice. Există câteva alimente care dispun de o reputație în acest sens, după cum urmează: fasolea, varza, tărâțele, conopida, broccoli, ceapa, prazul, pepenele roșu, prunele, stafidele, varza de Brussels. Iată și fructele care sunt cel mai des asociate cu apariția unei flatulențe excesive: merele și perele, aspect datorat conținutului de fructoză care să găsește de altfel și în miere (există și alte ingrediente în produsele dulci precum Sorbitol, xylitol și manitol - nu sunt ușor digerate și când ajung în porțiunea colonului bacteriile nu mai avansează și ajung să producă gaze urât mirositoare). Fructele și alimentele dulci (în această categorie se include produsele de patiserie, fursecurile, sucurile de fructe, deserturile, sucurile îndulcite și/sau acidulate și, mai ales, guma de mestecat) reprezintă deseori și o sursă considerabilă de fibre, al căror aport este esențial pentru menținerea sănătății, motiv pentru care sunt benefice în alimentație, însă în cantitate limitată. Trebuie menționate și produsele lactate care reprezintă o cauză importantă a flatulenței, în special în cazul persoanelor intolerante la lactoză. Există pentru aceste situații enzime de lactază care pot fi achiziționate și adăugate în lapte pentru o digestie ușoară.
Citește și:Balonarea dupa masa: reguli de alimentatie eficiente
7. Răcelile și congestiile nazale
Rinoreea sau un nas care curge ajunge deseori să producă râgâieli și balonare. Decongestionantele și consumul unor băuturi calde pot reduce aceaste neplăceri, precum al unor ceaiuri calde din plante (mentă, ghimbir sau mușețel).
8. Hainele prea strâmte
În cazul în care suferiți de probleme constante și cronice cu flatulența și senzație de plenitudine a stomacului, purtarea unor haine strâmte sau a unor curele poate chiar înrăutăți situația. Optați întotdeauna pentru haine largi.
9. Refluxul acid
Dacă apare o senzație de balonare în porțiune superioară a abdomenului, în special după mese, alături de senzația de greață în decurs de o oră după consumul unei mese poate fi vorba despre dispepsie sau reflux acid. Se întâmplă acest lucru când alimentele, acidul gastric și alte sucuri digestive revin în esofag deoarece valva dintre stomac și porțiunea inferioară a esofagului nu se închide suficient de bine sau se relaxează la momente diferite. O supraalimentare poate cauza reflux acid, dar și fumatul, consumul de alcool, obezitatea, vârsta mai mare de 35 ani și sarcina.
10. Sindromul flexurii splenice
Când aerul rămâne blocat în interiorul curburii din colon situată chiar lângă splină este vorba despre sindromul flexurii splenice, o afecțiune dureroasă - durerea apare în partea superioară stângă a abdomenului și poate fi confundată cu un atac de cord. Cel mai indicat este să evitați alimentele care balonează menționate mai sus.
Surse:
www.peashealth.com; http://stomachbloating.net; www.thehealthsite.com
