Gesturi care crezi ca te feresc de microbi, dar sunt, de fapt, inutile

Gesturi care crezi ca te feresc de microbi, dar sunt, de fapt, inutile

Louise Tanase - Contributor

Probabil ca ai observat si tu ca, mai ales primavara, cand alergiile si gripele parca se inmultesc, obiceiurile noastre zilnice include din ce in ce mai multe gesturi menite sa ne fereasca de microbi. Din pacate insa, majoritatea acestora sunt inutile. Vrei sa stii de ce?

Facultatea de Medicina Weill Cornell din SUA a demonstrat printr-un studiu ca reteaua de metrou din New York este plin de bacterii. Timp de 18 luni, geneticianul Christopher Mason si echipa sa au colectat probe biologice de pe balustrade, chioscuri, scaune si turnicheti pentru a putea arata ecosistemul invizibil care contine mai mult de 15000 specii diferite de microbi. Cam gretos, nu-i asa? Din fericire, acest studiu a demonstrat si ca cele mai multe dintre bacteriile descoperite in metrou sunt inofensive sau chiar benefice omului. Aceste bacterii bune pot proveni din alimente, din eliminarea tocinelor in mediul inconjurator sau din competitia dintre agentii patogeni care se intalnesc pe suprafetele respective. Si daca, macar pentru o clipa, te-ai gandit ca traiesti in Romania, nu in New York... nu te bucura. Orice loc public care beneficiaza de trafic mare se confrunta cu aceeasi problema. Totusi, dr. Mason ne avertizeaza ce gesturi sunt inutile atunci cand vine vorba despre preventia contaminarii cu microbi.

Purtarea manusilor

Adevarul este ca atunci cand deschizi o usa sau te tii de bara in autobuz cu mana inmanusata, germenii se transfera pe manusa, nu pe mana. Acest lucru te izoleaza temporar de bacteriile vii care prefera sa se dezvolte pe piele umana sau chiar pe metal, nu pe un material textil. Dr. Mason spune ca "manusile ofera o protectie relativa, cel putin in ceea ce priveste bacteriile vii care sunt asezate astfel pe o suprafata inerta ce nu le permite supravietuirea". Totusi, trebuie sa stii ca anumite specii de bacterii se dezvolta la fel de bine si pe manusa, ca si pe mana ta, iar atunci cand vei atinge exteriorul manusilor incercand sa le scoti de pe maini (fie cu degetele, fie cu gura), te intorci de unde ai plecat. Toate bacteriile de pe manusi mor intr-o zi sau doua, ori imediat ce le speli - insa nu poti astepta atat pana sa scoti manusile de pe maini, nu-i asa?

Tinerea respiratiei imediat dupa stranutul sau tusea cuiva

"Daca cineva a tusit deja langa tine, este probabil prea tarziu sa iti mai tii respiratia - e practic inutil. Particulele calatoresc foarte rapid." spune dr. Blaser. In momentul in care germenii sunt in aer degeaba iti tii respiratia - nu vei beneficia de niciun fel de protectie.Este adevarat ca gestul poate reduce expunerea la agentii patogeni care iti plutesc in fata narilor si te poate impiedica sa inhalezi aerul infestat, insa nu trebuie sa inhalezi un virus pentru a te contamina: particulele purtatoare de virusi aterizeaza pe nasul si buzele tale, pe pielea expusa si chiar in ochi. Dr. Mason spune ca "Pot confirma ca exista un mod aproape garantat de a te feri ca gripa sa iti ajunga in plamani: sa nu respiri. Insa daca nu respiri deloc, si vei muri. Ceea ce inseamna ca argumentele contra bat de departe argumentele pro."

Purtarea unei masti chirurgicale

O masca chirurgicala poate reduce cantitatea germenilor pe care ii inhalezi pe nas si gura, insa nu foarte mult. Mastile chirurgicale nu sunt etanse, prin urmare nu te vor proteja 100% de germeni. In orice caz, atunci cand mastile chirurgicale sunt purtate de oamenii bolnavi constituie un avertisment vizibil pentru oamenii sanatosi sa pastreze distanta, prin urmare purtarea acestora poate fi utile pentru sanatatea publica.

Folosirea servetelelor de hartie pentru a atinge un obiect contaminat

Folosirea unui servetel de hartie pentru a deschide o usa, de exemplu, va reduce contactul fizic pe care il ai cu germenii prezenti pe suprafata respectiva la fel ca atunci cand porti manusi, insa daca impaturesti hartia sau o mototolesti si apoi o bagi in buzunar, nu te-ai ferit deloc de microbi, pentru ca o vei atinge iarasi atunci cand o vei scoate din buzunar si vei lua contact tocmai cu microbii de care ai incercat sa te feresti. Pentru ca aceasta metoda sa fie intr-adevar eficienta, ar trebui sa cunosti si sa practici tehnici de manipulare sterila - sa arunci hartia imediat pentru a nu te contamina. De asemenea, trebuie sa tii cont si de faptul ca hartia din care este fabricat servetelul poate fi mai absorbanta decat propria piele, dar si permisiva - ceea ce inseamna ca poate acumula mai multi germeni si ii poate transmite mai usor.

Atingerea suprafetelor cu dosul mainii

"A atinge balustrada unei scari publice este ca si cum ai da mana cu 10000 de persoane" spune dr. Mason. Insa nu toate suprafetele acoperite de piele sunt create egal in ceea ce priveste transmiterea bacteriilor. Oamenii de stiinta au demonstrat ca dosul mainii stranse (a pumnului) este mai igienic (adica transfera mai putine bacterii) decat palma, probabil pentru ca aceasta suprafata este mai putin intinsa decat cea a palmei deschise. Totusi, nu te gandi ca de acum inainte trebuie sa incepi sa deschizi usile cu pumnul - in urma testelor efectuate apare o diferenta neglijabila in riscul contactarii bolilor infectioase.

Pendularea deasupra toaletei

Evident ca intr-o toaleta publica nu te vei aseza pe scaunul toaletei in incercarea de a evita imbolnavirea. Crezi ca daca nu atingi cu fesele scaunul toaletei nu vei avea niciun fel de contact cu germenii prezenti pe scaun sau in interiorul vasului de toaleta? Nu vei avea contact direct. Insa, trebuie sa stii ca, indiferent ce faci, continutul vasului de toaleta se va raspandi ccumva in aerul care te inconjoara, in minuscule particule de apa, atunci cand vei trage apa. "O mica parte a tot ceea ce a fost vreodata in vasul de toaleta este in aerul care te inconjoara si o parte din acea mica parte va ateriza pe tine oricum" spune dr. Mason. Inchiderea capacului toaletei inainte de a trage apa ajuta putin in acest sens. Totusi, dr. Blaser spune ca sansele de a te contamina de o boala de pe capacul toaletei este foarte mic. "Sansele sunt mai mari daca ai ingera bacteriile prezente in materiile fecale decat daca te asezi pe ele".

Inchiderea capacului toaletei cu piciorul

Evident ca prin acest gest nu faci decat sa eviti contactul imediat al germenilor cu mainile tale si sa ii transferi pe pantofi. Insa tot vei lua contact cu germenii candvei trage apa. In plus, te vei contamina iarasi atunci cand ajungi acasa si iti scoti pantofii din picioare: germenii vor ajunge nu numai pe mainile tale, ci si pe podea, pe talpi s pe multe alte suprafete in functie de locul in care iti depozitezi pantofii.

Folosirea gelului dezinfectant pentru maini

Gelul dezinfectant pentru maini pe baza de alcool este aproape la fel de eficient impotriva germenilor precum apa si sapunul. De asemenea, mai are avantajul de a fi mai la indemana decat apa si sapunul in anumite situatii, iar spre deosebire de sapunurile antibacteriene nu favorizeaza ddezvoltarea unor bacterii rezistente la antibiotice. In general, folosirea gelului dezinfectant este sigura atata vreme cat nu iti atingi ochii, gura sau alte suprafete acoperite de mucoase - dupa folosirea acestuia ai timp suficient sa ajungi undeva unde sa te poti spala cu apa si sapun (trebuie, totusi, sa te speli pe maini dupa ce l-ai folosit pentru a te proteja complet - intre 5 minute si 5 ore este eficient). Pe de alta parte, trebuie sa stii ca indepartarea excesiva a bacteriilor, fie cu sapun, fie cu gel dezinfectant, iti poate afecta abilitatea organismului de a lupta impotriva infectiilor. "Nu uitati ca pielea are propriile bacterii care nu vor sa isi imparta teritoriul cu bacterii invadatoare" spune dr. Blaser. Indepartarea prea agresiva a propriilor bacterii te face mai vulnerabila in fata bolilor. Dr. Mason spune ca, "in loc sa incerci sa ucizi toate bacteriile - lucru care, chiar daca ar fi posibil nu ar fi de dorit - ar trebui sa te concentrezi pe imbogatirea pielii cu bacterii bune".

Articolul urmator
O femeie a vrut să facă histerectomie pentru a pune capăt durerilor, dar medicii au refuzat procedura. „Au spus că sunt prea tânără”
O femeie a vrut să facă histerectomie pentru a pune capăt durerilor, dar medicii au refuzat procedura. „Au spus că sunt prea tânără”

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Credeam că nu sunt o mamă bună, dar, de fapt, aveam ADHD
    Credeam că nu sunt o mamă bună, dar, de fapt, aveam ADHD

    În ziua în care am primit diagnosticul, am răsuflat ușurată! Treaba amuzantă atunci când ești scriitor este că, fără să îți dai seama, îți transpui...

    7 gesturi de mamă rea de care nu mi-este deloc rușine
    7 gesturi de mamă rea de care nu mi-este deloc rușine

    Să fii mamă este o bucurie imensă, dar presupune și să te confrunți zilnic cu numeroase provocări. Fie că este vorba despre faptul că trebuie să te împarți mereu între...

    Tati, crezi că sunt urâtă?
    Tati, crezi că sunt urâtă?

    Tu cum ai reacționa dacă, într-o zi, din senin, fiica ta ți-ar spune că se consideră urâtă? Probabil că te-ai bloca preț de câteva secunde, apoi te-ai întreba...

    Crezi că prietenii copilului tău sunt toxici? Semne pe care trebuie să le urmărești
    Crezi că prietenii copilului tău sunt toxici? Semne pe care trebuie să le urmărești

    Prietenia este o experiență minunată, un sentiment înălțător, dar poate fi și toxică. Încă de la vârsta de trei ani, copilul începe să conștientizeze...

    Credeau că au câștigat 1.000 de dolari la loto, dar s-au înșelat! Cât a câștigat, de fapt, cuplul și care a fost primul lucru pe care l-au cumpărat
    Credeau că au câștigat 1.000 de dolari la loto, dar s-au înșelat! Cât a câștigat, de fapt, cuplul și care a fost primul lucru pe care l-au cumpărat

    Un bărbat și o femeie din Noua Zeelandă, soț și soție, credeau că au câstigat 1.000 de dolari la loto, însă au fost șocați să afle că, de fapt, au devenit milionari!...

    Crezi că ai crescut un copil extrem de răsfățat? Specialiștii indică semnele clare, dar și ce ai de făcut pentru a remedia situația
    Crezi că ai crescut un copil extrem de răsfățat? Specialiștii indică semnele clare, dar și ce ai de făcut pentru a remedia situația

    Cu toții am văzut copii răsfățați, nu-i așa? Acesta e un comportament prin care cel mic a descoperit că poate obține ceea ce vrea. Uite care sunt semnele care îți spun că ai...

    Crezi că sunt o mamă rea pentru faptul că mi-am lăsat fiica de 15 ani să-și facă un tatuaj?
    Crezi că sunt o mamă rea pentru faptul că mi-am lăsat fiica de 15 ani să-și facă un tatuaj?

    Mama unei fetițe de doar 15 ani a fost de acord cu decizia acesteia de a-și face un tatuaj pe picior fără a șovăi. Ba mai mult decât atât, însăși mama și-a făcut...

    „Crezi că credința în Dumnezeu te ajută să depășești necazurile?” - întrebarea de la simularea Evaluării Naționale din Bacău care a scandalizat internetul
    „Crezi că credința în Dumnezeu te ajută să depășești necazurile?” - întrebarea de la simularea Evaluării Naționale din Bacău care a scandalizat internetul

    Elevii din județul Bacău au susținut săptămâna trecută simularea probelor la Limba Română și Matematică pentru Evaluarea Națională. La prima probă, elevii au primit o...

    © 2024 Qbebe