Iată ce se întâmplă în organismul tău când bei îndeajuns de multă apă

Irina Olteanu - Redactor Senior

Cu siguranță majoritatea persoanelor cunosc faptul că un consum adecvat de apă reprezintă un obicei benefic pentru sănătate. Noi vă explicăm în continuare și care sunt beneficiile concrete ale unui consum de apă, cu privire la toate sistemele din organism.

Informații despre importanța apei

Consumul constant de apă reprezintă cel mai ușor și ieftin mod de a-ți menține sănătatea. Specialiștii recomandă un consum zilnic de 9-12 căni. Vor fi influențate în mod pozitiv atât pielea, cât și tranzitul intestinal sau chiar dispoziția, dat fiind faptul că corpul uman este compus în proporție de 60-70% apă (este substanța cea mai abundentă din corp), o stare de deshidratare poate determina probleme grave; avem nevoie de apă pentru a supraviețui (un om poate trăi 30-40 de zile fără hrană, dar maxim 3-4 zile fără apă).

Toate procesele chimice din corp necesită apă pentru a fi realizate sau înlesnite. În primul rând, printr-o deducție logică, consumul de apă ajută la drenarea corespunzătoare a toxinelor din sânge (ajută rinichii și previne în același timp infecțiile de tract urinar). Când se instalează starea de deshidratare, sângele își modifică compoziția de la o substață roșie cu textură ușor îngroșată la una similară unui jeleu (se îngroașă); în acest mod devine mult mai dificil de a fi pompat de inimă în tot corpul. O altă proprietate a apei este abilitatea sa de a încorpora substanțe chimice în propria-i compoziție; echilibrul dintre acestea este necesar pentru a se realiza funcțiile biologice, precum transportul nutrimentelor prin pereții celulari sau din vasele de sânge în celule. De asemenea, creierul are nevoie de apă pentru a facilita transmiterea impulsurilor electrice prin el și prin sistemul nervos.

cand bei apa

Chiar dacă multe persoane consideră că beneficiază de un aport zilnic de lichide, adevărul este că multe dintre ele mai degrabă se deshidratează (cafea, ceai, suc și băuturi energizante) deoarece băuturile consumate conțin cofeină, un diuretic (stimulează corpul să elimine apa). Nici băuturile sportive, precum cele cu electroliți nu sunt benefice în exces (apare un dezechilibru în compoziția chimică a corpului) și necesită în principiu o cantitate egală de apă pentru ca efectul să fie atenuat.

Citește și: Consumul de apa in sarcina 

Ce se întâmplă în organismul tău când bei apă

1. Nivel energetic crescut
Corpul tău are nevoie de apă pentru a produce zaharurile pe care corpul le folosește drept combustibil. Când ești deshidratat, apare o problemă în sinteza acestora și te vei simți obosit. În schimb, dacă vei bea suficientă apă, corpul va putea funcționa la nivel maxim și te vei simți plin de energie.

2. Rinichii nu trebuie să funcționeze intensiv pentru a curăța sângele
Principala toxină din corpul uman este ureea nitrogen, o toxină hidrosolubilă (se dizvolvă în apă). Este rolul rinichilor de a o procesa prin intermediul sângelui și de a o elimina prin urinare, dar această sarcină este îngreunată dacă nivelul de hidratare nu este cel optim. Prin urmare, dacă vei bea apă din abundență, vei împiedica rinichii să funcționeze excesiv pentru a curăța sângele, în timp ce vei permite eliminarea maximă a toxinelor din organism.

3. Un nivel redus al constipației
Sistemul digestiv are nevoie de apă pentru a funcționa la eficacitate maximă, la fel ca și restul corpului. Apa lubrifiază intestinele și facilitează transferul nutrimentelor din intestine în fluxul sanguin, reglând tranzitul intestinal și prevenind constipația. De asemenea, apa menține reziduurile în continuă mișcare. Când corpul nu are destulă apă, reziduurile vor fi încetinite în colon și în instestinul subțire. Adeseori tulburările digestive sunt cauzate de o deshidratare cronică.

4. Mai puține ulcere stomacale
Stomacul este căptușit cu mucus pentru a fi protejat de acidul gastric. Mucusul care îl protejează este compus din 98% apă și 2% bicarbonat de sodiu. Când ești deshidratat, mucusul devine mai subțire și mai puțin eficace, prin urmare cauzând o creștere în ulcerații deoarece acidul gastric începe să atace imediat mucoasa stomacală.

cand bei apa

5. Pierdere în greutate
Uneori când ești însetat ajungi să mănânci. Dacă vei bea destulă apă, corpul va putea procesa mai eficient alimentele și va folosi mai rapid energia. Îți va fi mai rar foame și, în plus, îți vei umple stomacul cu apă (apa este un lichid cu volum mare) și va apărea senzația de plenitudine (dacă te simți plin vei mânca mai puțin). Apa nu dispune de valoare calorică, iar dacă înlocuiești o gustare cu apă, vei reduce nivelul de calorii, crescând în același timp nivelul energetic. Pentru persoanele active este necesar un consum zilnic de 2-3 litri de apă pe zi pentru a-și menține hidratarea.

6. O dispoziție mai bună
Corpul tău are nevoie de un echilibru interior; când echilibrul apei nu mai există, te vei simți obosit, lent și deprimat. Creierul tău are nevoie de apă pentru a funcționa la fel ca și restul corpului. Când creierul este deshidratat, te simți letargic, apatic și te vei confrunta cu dificultăți în gândire. Lipsa de energie se poate transforma într-o lipsă de entuziasm pentru a trăi și mai apoi în depresie. Dacă bei apă, îți vei activa metabilismul și cu ajutorul nivelului suplimentar de energie, dispoziția ta va fi mai bună. Corpul tău se va simți bine, la fel ca și mintea.

7. Mușchii tăi se simt mai puțin obosiți
Deoarece menținerea unui echilibrul corect de electroliți și lichide este esențială pentru celulele care compun mușchii - atunci când mușchii nu primesc suficiente lichide se micșorează și apare oboseala musculară. Dacă bei destulă apă mușchii tăi se vor energiza și îi vei ajuta să funcționeze la nivel optim.

8. Arăți mult mai bine
Deși multe vedete declară că un consum de apă poate vindeca toate problemele pielii, adevărul este că apa nu poate ameliora acneea sau nu va face ridurile să dispară. Deshidratarea va face însă pielea să se simtă și să arate mai uscată deoarece când ești dehidratată corpul preia umezeala din piele pentru a hidrata organele (din acest motiv ridurile sunt adâncite și sunt mai proeminente cearcănele).

Surse:
www.bustle.com; www.redbookmag.com; www.powerofpositivity.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Ce se întâmplă în organismul tău dacă începi să consumi fructe de aronia?
  Ce se întâmplă în organismul tău dacă începi să consumi fructe de aronia?

  Fructele de aronia, pe lângă faptul că sunt un adevărat deliciu, aduc o mulțime de beneficii sănătății tale! Au de 15 ori mai mulți antioxidanți decât afinele,...

  Iată ce se întâmplă atunci când copilul tău nu închide telefonul sau televizorul în timp ce mănâncă. Este grav!
  Iată ce se întâmplă atunci când copilul tău nu închide telefonul sau televizorul în timp ce mănâncă. Este grav!

  Obișnuiți să luați masa în familie în fața televizorului? Copilul tău nu lasă telefonul din mână nici măcar atunci când mănâncă? Potrivit unui studiu...

  Vrei să rămâi însărcinată? Iată ce trebuie să bei şi ce nu
  Vrei să rămâi însărcinată? Iată ce trebuie să bei şi ce nu

  Despre sarcină sunt multe de spus. Tocmai de aceea se fac fel şi fel de studii despre sarcină. Interesul este major, multe femei vor să rămână însărcinate şi să aducă...

  Iată ce se întâmplă când nu faci curățenie 4 zile într-o casă cu 4 copii
  Iată ce se întâmplă când nu faci curățenie 4 zile într-o casă cu 4 copii

  ”Nu este murdărie. Este dezordine!”. Asta ar spune orice mamă cu un copil sau mai mulți care nu apucă să facă în fiecare zi curățenie, nu-i așa? Toate mamele din...

  Ce se intampla in creierul tau cand renunti la zahar
  Ce se intampla in creierul tau cand renunti la zahar

  In neurostiinta, hrana este ceea ce specialistii numesc "recompensa naturala". Pentru ca noi sa supravietuim ca specie, indeplinirea nevoilor de baza precum foamea, setea sau impulsurile...

  Ce se întâmplă dacă bebelușul înghite apă cu șampon
  Ce se întâmplă dacă bebelușul înghite apă cu șampon

  Băița bebelușului reprezintă o provocare, în special pentru proaspeții părinți. De exemplu, nu este exclus ca micuțul să înghită apă. Dar dacă aceasta conține...

  Ce înseamnă o vacanță cu bebelușul pe litoralul românesc: "Multă lume, manele, nu poți trece cu căruciorul, îmbulzeală și în apă””
  Ce înseamnă o vacanță cu bebelușul pe litoralul românesc: "Multă lume, manele, nu poți trece cu căruciorul, îmbulzeală și în apă””

  Să pleci cu bebelușul în vacanță este o adevărată aventură, chiar și când mergi la un hotel de 5 stele all inclusive într-o țară faimoasă pentru condițiile...

  Nu arunca apa în care au fiert cartofii! Iată ce poți face cu ea
  Nu arunca apa în care au fiert cartofii! Iată ce poți face cu ea

  Tu ce faci, de obicei, cu apa în care au fiert cartofii? O arunci sau o păstrezi? „Dar de ce aș păstra-o?”, probabil te întrebi acum. Ei bine, există o mulțime...

  © 2022 Qbebe