Consumul de apa in sarcina

Consumul de apa in sarcina

Cosmina Ionita

Cu un bebelus in crestere si picioarele umflate, nicio viitoare mamica nu va primi cu prea mult entuziasm recomandarea sa consume doi-trei litri de apa zilnic. Dar trebuie sa stii ca, in sarcina, este esential sa te pastrezi hidratata. O grija deosebita trebuie sa o acorzi si calitatii apei, nu numai cantitatii. Cata apa ar trebui, cu exactitate, sa consumi, in cele nloua luni, care sunt beneficiile hidratarii, dar si riscurile deshidratarii si ce fel de apa este indicat sa bei vei afla din materialul urmator.

Insarcinata sau nu, corpul tau are nevoie de apa ca sa functioneze normal. In timpul sarcinii, corpul necesita si mai multa apa ca sa faca fata cerintelor corpului in schimbare si a bebelusului in crestere. Apa este esentiala pentru celule sanguine sanatoase si pentru un organism hidratat. „De regula, corpul tau este compus din aproximativ cinci litri de apa. In timpul sarcinii, cantitatea ajunge la cel putin sase litri. Cea mai mare parte a cresterii se datoreaza volumului de sange. Sangele este compus in mare parte din apa", declara dr. Mira Aubuchon, profesor asistent in cadrul Departamentului de Obstetrica si Ginecologie de la Universitatea din Cincinnati. De aceea, medicii recomanda unei femei insarcinate sa bea cel putin 3 litri de apa pe zi.

Beneficiile consumului de apa

Apa joaca un rol vital atat pentru mama, cat si pentru fat. Daca stam sa ne gandim ca, la nastere, un bebelus este alcatuit din 75% apa, pare firesc ca organismul are nevoie de apa ca sa functioneze la parametri normali. Bebelusul tau primeste vitaminele si mineralele necesare unei dezvoltari armonioase prin intermediul apei, care ajuta organismul sa absoarba nutrientii si sa ii transporte, prin sange, la fat.

De asemenea, mama are mare nevoie de apa. Pe ea o ajuta sa se pastreze sanatoasa, sa elimine toxinele din corp, favorizeaza digestia si chiar amelioreaza starile matinale de greata. Apa te pastreaza energica si previne deshidratarea organismului. Totodata, un consum suficient de apa te scapa de picioare umflate (din cauza retentiei de apa), infectii urinare sau hemoroizi.

Consumul de apa in sarcina

Trebuie subliniat rolul pe care il are apa in refacerea lichidului amniotic. Lichidul "vietii", care protejeaza si alimenteaza fatul, se formeaaza, in faza timpurie a sarcinii, din apa de la mama, pentru ca, pe parcurs, sa fie compus din urina fetala, nutrienti, hormoni si anticorpi.

„Bine, bine. Dar cu cat beau mai multa apa, cu atat retin mai multa", imi vei spune. Medicii te asigura de contrariu! Retentia de apa este rezultatul unui dezechilibru intre cantitatea de lichide absorbita si cea eliminata si apare pe fondul consumului de sare. Medicii considera ca o hidratare corespunzatoare ajuta organismul sa elimine apa retinuta in tesuturi. Paradoxal sau nu, cu cat bei mai multa apa, cu atat vei retine mai putina.

Riscurile deshidratarii

Asa cum apa este benefica atat pentru mama, cat si pentru copil, lipsa ei poate cauza dezechilibre celor doi. Deshidratarea ii provoaca mamei tot felul de complicatii, precum: dureri de cap, greata, crampe, retentia de apa sau hipertensiune arteriala. Dar, cel mai important, o hidratare insuficienta nu permite copilului sa se dezvolte in sacul amniotic. De asemenea, un consum redus de apa poate provoca nasterea prematura. Totodata, nivelul scazut de lichid amniotic poate cauza compresia organelor si nasterea unui copil cu defecte ale plamanilor, o nastere prematura sau chiar pierderea sarcinii.

Culoarea urinei este cel mai bun indicator al deshidratarii. Daca este deschisa la culoare inseamna ca esti hidratata. Daca, insa, urina are o culoare aprinsa, intensa ori inchisa, ar trebuie sa bei mai multa apa.

Ce fel de apa este recomandata?

Nu-ti asuma niciun risc! Medicii recomanda sa bei numai apa filtrata, imbuteliata sau fiarta. Apa nefiltrata poate fi contaminata si sa provoace serioase probleme de sanatate. Totusi, trebuie sa ai grija ce apa imbuteliata consumi! Citeste cu atentie eticheta si nu cumpara apa cu vitamine de corpul tau nu are nevoie. Mineralele si vitaminele in exces pot face mai mult rau decat bine.

Alege apa potrivita pentru tine si evita apele aromate sau ceaiurile din comert, cu un continut ridicat de calorii. Ia in calcul si conditiile de depozitare. O apa tinuta la caldura isi pierde proprietatile si acumuleaza toxine din petul incins.

Mai bine consuma apa de la robinet, daca esti convinsa ca este tratata. Astfel, nu vei pune sanatatea ta sau a micutului tau in pericol.

Consumul de apa in sarcina

Cum sa fac sa beau suficienta apa?

Viitoarelor mamici carora le este imposibil sa consume 3 litri de apa zilnic, le propunem cateva trucuri care sa le ajute sa ajunga la cantitatea optima de apa:

- in primul rand, trebuie sa cresti treptat consumul de apa astfel incat organismul sa aiba timp sa se acomodeze;
- adauga in apa arome naturale, cum ar fi suc de lamaie sau de portocale ori putina menta;
- pastreaza tot timpul in raza ta vizuala un pahar sau o sticla cu apa - astfel, iti intra in rutina sa consumi mai multa apa;
- poti sa notezi intr-un carnetel cata apa ai baut - te va ajuta sa constientizezi daca ai consumat suficienta apa in ziua respectiva;
- mananca fructe si legume bogate in apa care sa te ajute sa mentii nivelul optim de lichide necesare orrganismului;
- evita cafeaua, sucurile si ceaiurile imbuteliate;

 

Surse:
http://www.babycenter.com/404_how-much-water-should-i-drink-while-im-pregnant_5283.bc
http://www.whattoexpect.com/pregnancy/drink-enough-water/
http://www.babycenter.in/a1015418/why-is-it-important-to-drink-water-during-pregnancy
http://www.todaysparent.com/family/family-health/how-much-water/
http://www.babble.com/pregnancy/water-and-pregnancy/
http://www.descopera.ro/dnews/11724903-ne-nastem-apa-si-murim-pamant-la-nastere-corpul-uman-contine-75-apa

 

Articolul urmator
Medicii nu mi-au diagnosticat sarcina heterotopică, cu gemeni fraternali, așa că am ajuns la operație de urgență
Medicii nu mi-au diagnosticat sarcina heterotopică, cu gemeni fraternali, așa că am ajuns la operație de urgență

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Diferența dintre apa de toaletă și apa de parfum
    Diferența dintre apa de toaletă și apa de parfum

    Parfumul pe care îl folosim poate trezi multe emoții și amintiri, creând o legătură unică între tine și cei din jur, iar alegerea acestuia nu înseamnă doar...

    Consumul de alcool a crescut cu 325% printre mămici în timpul pandemiei
    Consumul de alcool a crescut cu 325% printre mămici în timpul pandemiei

    Consumul de alcool a crescut îngrijorător de mult printre mămici, în timpul pandemiei de coronavirus! Potrivit celui mai recent studiu realizat de Research Triangle Institute...

    Studiu: consumul regulat de ciocolată poate ajuta la simptomele menopauzei
    Studiu: consumul regulat de ciocolată poate ajuta la simptomele menopauzei

    Știm deja că ciocolata este un aliment delicios și că ajută la eliberarea endorfinei (hormonul fericirii) în creier , însă mai știm și că are și zahăr și grăsimi,...

    Atenție! De ce nu este recomandat să bei apă foarte rece pe caniculă
    Atenție! De ce nu este recomandat să bei apă foarte rece pe caniculă

    Consumul de apă foarte rece nu este o alegere pe care o recomandă medicii, ba dimpotrivă. Deși asta este tendința noastră, pentru că vrem să ne răcorim, specialiștii avertizează...

    Ghicitoare despre apă
    Ghicitoare despre apă

    Descoperă cea mai frumoasă ghicitoare despre apă care va pune la contrinuție mintea copiilor și a adulților deopotrivă.

    Alergia la apă: simptome si tratament
    Alergia la apă: simptome si tratament

    Alergia la apă se manifestă sub formă de urticarie, adică prin apariția unei iritații cutanate, fie sub formă de bubițe, fie de pete, de culoare roșie și cu aspect inflamat, care...

    Contrabandă la grădiniță: ce a adus un copil în cănuța de apă
    Contrabandă la grădiniță: ce a adus un copil în cănuța de apă

    Cei mici adoră să aibă în preajmă animale de companie. Mai mult decât atât, studiile arată că prezența unul animal de companie în casă poate fi foarte...

    „Mai scăpăm și noi de colăcei?”, „Se vede că te-ai cam obișnuit cu kilogramele din sarcină”. Cum faci față acestor comentarii răutăcioase după sarcină?
    „Mai scăpăm și noi de colăcei?”, „Se vede că te-ai cam obișnuit cu kilogramele din sarcină”. Cum faci față acestor comentarii răutăcioase după sarcină?

    Corpul femeii în sarcină trece prin numeroase transformări, care se văd ulterior, în perioada postpartum. Indiferent câte kilograme în plus a acumulat mama...

    © 2024 Qbebe