Oprirea lactației: cauze și sfaturi

Oprirea lactației: cauze și sfaturi

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Fie că este vorba despre oprirea lactației din motive medicale, fie că este vorba despre stoparea ei în urma decesului bebelușului sau pur și simplu se ajunge aici în mod natural, pe măsură ce are loc înțărcarea, în organismul mamei se vor produce modificări importante. Odată cu suprimarea lactației, vei trece prin transformări hormonale ce te vor afecta atât din punct de vedere fizic, cât și psihic. Din acest ultim punct de vedere, stările depresive și sentimentele de vinovăție te pot copleși, având nevoie de sprijinul celor apropiați sau chiar al unui specialist pentru a le depăși. Parcurgând articolul de mai jos vei afla detalii nu numai despre cele mai cunoscute cauze ale opririi lactației, ci și despre cum se poate interveni pentru stoparea ei. De pildă, există anumite medicamente, administrate numai cu prescripție medicală, dar și numeroase remedii naturale la care se poate apela în acest scop. 

Cum se oprește lactația: explicația științifică

Oprirea lactației se referă la demersul de stopare a procesului de lactație prin mijloace naturale sau cu ajutorul unor medicamente speciale. Potrivit unui studiu, indicațiile pentru oprirea lactației după naștere sau pe parcursul alăptării sunt legate mai ales de:

  • Anomalii prezente la nivelul sânilor, cum ar fi țesutul mamar insuficient sau mameloanele inversate
  • Anumite infecții sau tumori la nivelul sânilor
  • Prezența anumitor boli ale mamei, cum ar fi tuberculoza de exemplu
  • Mama utilizează medicamente care pot fi periculoase pentru bebeluș (cum ar fi, de pildă, medicamentul Metotrexat, utilizat pentru tratarea artritei reumatoide sau a diferitelor tipuri de cancer, care poate afecta sistemul imunitar al bebelușului odată ajuns în laptele matern)
  • Decesul bebelușului
  • Prezența unor anomalii anatomice ale bebelușului care împiedică suptul/creează dificultăți mari când vine vorba despre supt (de exemplu, prezența despicăturii vălului palatin, mai ales dacă este asociată cu „buza de iepure”)

bebelus-hranit-cu-biberonul 

Lactația se referă la procesul de formare și de secretare a laptelui matern de glandele mamare în perioada postpartum. Hormonul numit prolactină (secretat de glanda pituitară) este cel ce face posibilă inițirea lactației. El are numeroase funcții, dar printre cele mai importante se regăsesc dezvoltarea glandelor mamare și producerea laptelui matern. Prolactina stimulează creșterea alveolelor mamare, ce se află în structura glandei mamare, acolo unde are loc de fapt producerea laptelui. De asemenea, acest hormon este implicat și în stimularea celulelor epiteliale alveolare din țesutul mamar pentru ca acestea să sintetizeze compuși ai laptelui, incluzând lactoza, cazeina (proteina din lapte) și lipidele.

Pentru a înțelege ce implică oprirea lactației este necesar să se țină cont de mecanismele ce fac posibilă instalarea ei. Astfel, în preajma săptămânii a-5 de sarcină, nivelurile de prolactină încep să crească, concentrația ei în organism putând să fie și de aproximativ 10-20 ori mai mare decât în perioada anterioară sarcinii. Nivelul său va rămâne ridicat în sarcină, dar estrogenul, progesteronul și hormonii placentari vor inhiba sinteza ei ca să poată produce laptele matern. Acest fenomen va fi posibil după naștere. Atunci, nivelul de progesteron va scădea, permițând reglarea receptorilor de prolactină din celulele mamare alveolare, ce vor permite lactogeneza (procesul prin care glandele mamare își dezvoltă abilitatea de a secreta lapte).

Nivelul de prolactină nu va rămâne însă mereu ridicat, înregistrând creșteri când mamelonul va fi stimulat prin supt, dobândind controlul asupra producerii laptelui. Suptul este absolut necesar pentru menținerea lactației, în condițiile în care este cel mai puternic stimulent pentru sinteza prolactinei, permițând menținerea acesteia la un nivel ridicat și pentru că stimulează eliberarea oxitocinei (hormon eliberat tot de glanda pituitară), ai cărei receptori se află în celulele mioepiteliale ale sânului, ceea ce va duce în final la reflexul de ejecție a laptelui matern.

În cazul în care o femeie nu alăptează, se poate ajunge la oprirea lactației. În lipsa stimulului oferit de supt, nivelul de prolactină începe să se reducă. În plus, presiunea creată de laptele rămas în alveolele mamare și în sinusurile lactifere (canale mai largi, aflate în spatele areolei mamare, unde laptele staționează între sesiunile de supt) duce la creșterea nivelului proteinei FIL („feedback inhibitor of lactation”- responsabilă cu reglarea cantității de lapte), care, la rândul ei, inhibă eliberarea prolactinei din glanda pituitară, ceea va conduce, în final, la diminuarea tot mai mare a lactației. Distensia canalelor galactofore va bloca circulația capilară din celulele alveolare, provocând scurgeri de fluid în spațiul interstițial al sânului, generându-se ulterior inflamație. Mai mult decât atât, presiunea va fi tot mai mare, iar congestia va obstrucționa drenajul limfatic. Dacă sânul nu va fi stimulat prin alăptare, are loc o regresie a țesuturilor, iar oprirea lactației poate surveni într-un interval de 10-14 zile.

Cauzele opririi lactației

Printre motivele care pot conduce la oprirea lactației sau la diminuarea cantității de lapte matern se numără:

Diferite tulburări hormonale

Alături de insulină și de cortizol, prolactina este cea care contribuie la producerea lactației. Oxitocina este și ea fundamentală în acest proces, fiind cea care stimulează circularea laptelui prin canalele galactofore. Dacă pentru oricare dintre acești hormoni există disfuncționalități de funcționare, procesul de lactație va avea de suferit.
De asemenea, nivelurile scăzute ale hormonilor tiroidieni interferează cu prolactina și cu oxitocina, reducând producerea și ejecția laptelui.

Rezistența la insulină, ce apare pe fondul diabetului gestațional sau al diabetului de tip 2, poate să reducă sever producția de lapte matern.

Alte tulburări hormonale care pot favoriza oprirea lactației sunt:

  • Hiperandrogenismul (excesul de hormoni masculini)- Face parte dintre cele mai des întâlnite tulburări endocrine la femeile aflate la vârsta reproductivă și are impact negativ asupra producerii laptelui matern
  • Sindromul ovarelor polichistice- Determină un nivel scăzut de progesteron, hiperandrogenism și rezistență la insulină, ceea ce va interfera cu procesul lactației

femeie-care-sta-pe-canapea-si-are-dureri-abdominale 

Hipoplazia mamară

Se mai numește și țesut mamar insuficient, fiind o cauză comună a opririi lactației. Femeilor afectate de hipoplazie mamară nu li se dezvoltă suficient țesut mamar în adolescență, dar acest fapt nu înseamnă că vor avea neapărat sâni de dimensiuni reduse.

Semnele care dovedesc prezența unei hipoplazii mamare sunt:

  • Nu sunt vizibile modificări ale sânilor în perioada sarcinii și/sau după sarcină
  • Asimetria sânilor (unul este mai mare decât celălalt)
  • Între sâni există o distanță mare (peste 4 cm)
  • Areolele sunt mari sau par inflamate (au aspect ca și cum ar fi o structură atașată separat sânilor)
  • Sânii au formă tubulară (sânul are o bază îngustă, iar volumul său pare să fie dat de lungime, nu de forma rotundă)

Intervenții chirurgicale ale sânilor

Acestea se pot efectua din motive medicale sau estetice. Spre exemplu, mărirea, micșorarea sânilor, efectuarea piercing-ului sunt intervenții chirurgicale tot mai frecvente. Nu se poate spune cu precizie în ce măsură vor afecta canalele galactofore, totul depinzând de factori precum: cât de mult a trecut de la intervenția respectivă și până la nașterea copilului, cum a fost efectuată procedura sau dacă aceasta a fost urmată sau nu de complicații care să genereze cicatrici sau alte traume la nivelul sânilor.

Dificultăți de supt sau anomalii anatomice ale bebelușului

În anumite situații, bebelușului îi poate fi greu să se poată atașa de sânul tău, ceea ce poate favoriza, în timp, oprirea lactației. De pildă, anchiloglosia (frenul lingual scurt) este una dintre cauzele responsabile cu dificultățile de supt. Ea poate fi identificată după următoarele aspecte:

  • Forma limbii (care este crestată sau mai degrabă în formă de inimă)
  • Mișcările limbii sunt limitate
  • Bebelușului îi este dificil să scoată limba dincolo de arcadele dentare

Alte anomalii anatomice legate de scăderea sau de oprirea lactației sunt palatoschizis (prezența unei despicături la nivelul palatului dur- partea osoasă și a vălului palatin- partea moale), asociată uneori cu „buza de iepure” (buza superioară este despicată).

Anumite medicamente și plante

Consumul de anumite medicamente, de suplimente alimentare și de ceaiuri pe baza de plante poate avea efecte nefavorabile asupra lactației, putându-se ajunge chiar până la oprirea ei.
În privința medicamentelor care pot interfera cu lactația, printre ele se află:

  • Ergotamina (utilizată în tratamentul migrenelor)
  • Levodopa (pentru diminuarea simptomelor Bolii Parkinson)
  • Pseudoefedrina (Medicamentele ce o conțin sunt destinate congestiei nazale provocate de răceli, de viroze respiratorii, de sinuzite)
  • Calcitonina (Calcitonina este un hormon secretat de celule din glanda tiroidă, funcția sa principală fiind să asigure echilibrul dintre nivelurile de calciu și fosfor din organism; medicamente pe bază de calcitonină pot fi prescrise pentru osteoporoză)
  • Anumite pilule contraceptive- (Spre exemplu, cele combinate, care conțin și estrogen și progestil, nu sunt recomandate în perioada de alăptare întrucât pot reduce semnificativ lactația. În schimb, se recomandă cele ce conțin doar progestil, în condițiile în care au un impact redus asupra alăptării)
  • Tamoxifen (medicament ce se folosește pentru tratarea cancerului de sân)

În afară de medicamente, în cazul în care alăptezi trebuie să știi că sunt plante sau suplimente alimentare ce le conțin și care, administrate în cantități mari, pot genera oprirea lactației. Conform unui studiu din anul 2014, dintre ele fac parte:

  • Menta peppermint
  • Pătrunjelul
  • Iasomia
  • Mielăreaua

menta-Pippermint-si-ulei-esential

Obezitatea maternă

Studiile efectuate de-a lungul timpului au ajuns la concluzia că mamele care au un indice al masei corporale mai mare de 30 vor avea dificultăți în a iniția procesul de lactație, vor avea întârzieri în faza a II-a lactogenezei (care începe la 30-40 ore de după naștere și presupune creșterea treptată a volumului de lapte) și sunt mai predispuse opririi premature a lactației. Una dintre explicațiile pentru care se ajunge la această situație este următoarea: există un nivel mai redus la prolactinei ca urmare a stimulării prin supt.

În același timp, alte studii au arătat că femeile obeze sunt mai predispuse să nu poată alăpta din următorul motiv: întrucât progesteronul este concentrat în țesuturile adipoase, această sursă suplimentare a acestui hormon interferează cu scăderea nivelului său după naștere (care ajută în reglarea receptorilor prolactinei). De aceea, spre deosebire de femeile cu un indice normal al masei corporale, ele nu vor avea în organism acel nivel optim al prolactinei care să permită declanșarea lactației.

Pe lângă aceste cauze, există și alți factori care pot contribui la oprirea lactației sau la reducerea volumui de lapte matern:

  • Faptul că mama suferă de o anemie severă sau de hipoproteinemie (un nivel anormal de redus al proteinelor din sânge)
  • Malnutriția mamei
  • Vârsta înaintată a mamei
  • Din cauza unor tradiții, mamele amână punerea copiilor la sân (iar stimularea mamelonului prin supt, atât de importantă pentru declanșarea lactaței, va fi întârziată)
  • Factori psihologici (De exemplu, când mama consideră că laptele ei nu este potrivit pentru copil, că îi va fi dăunător acestuia)

Ce se întâmplă după oprirea lactației

Consultanții în lactație atrag atenția asupra următorului aspect: odată ce nu mai alăptezi, sânii se vor umple de lapte, ceea ce va atenționa corpul că nu mai trebuie să producă lapte suplimentar. Celulele care inițial au fost responsabile cu sprijinirea lactației își schimbă funcțiile și încep să descompună laptele rămas, ce va fi ulterior absorbit în corpul tău. În aceste condiții, nu este exclus să ai de suferit de pe urma unor manifestări precum: scurgeri de lapte, dureri, senzații de înțepături, blocarea canalelor galactofore, mastita (inflamația țesutului mamar ce poate fi asociată unei infecții).

Pentru a fi cât mai puțin expusă problemelor menționate, se recomandă oprirea lactației în mod natural, pe măsură ce bebelușul este înțărcat. Când acest proces decurge treptat, o diminuare graduală a frecvenței sesiunilor de alăptare (sau de pompare a laptelui cu ajutorul unei pompe de sân) va reduce și cantitatea de lapte produsă de organism. În schimb, o întrerupere bruscă a alăptării sau a pompării laptelui îți va provoca disconfort. Dacă ai probleme de sănătate care îți vor impune o renunțare bruscă la alăptare, discută cu un medic sau cu un consultant în lactație pentru a primi cele mai bune sfaturi. Spre exemplu, te va ajuta să porți un sutien de susținere, să pui comprese reci și să iei medicamente antiinflamatoare (numai la recomandarea medicului!).

Dacă ai alăptat, durata procesului de oprire a lactației după înțărcare este variabilă, în funcție de ritmul înțărcare. În general însă, va dura cam 1 lună sau chiar mai mult până când lactația va înceta. Ideal pentru tine și pentru bebeluș va fi să mizezi pe reducerea treptată a frecvenței hrănirii cu lapte matern, fie de la sân, fie provenit de la pompa de sân, ca de exemplu să înlături câte o sesiune de hrănire la fiecare 3-5 zile. Procedând așa, vei fi mai puțin predispusă angorjării sânilor sau blocării canalelor galactofore.

Alte transformări de după oprirea lactației, ce nu trebuie neglijate, sunt legate de transformările hormonale. De pildă, când nu îți vei mai alăpta bebelușul, nivelurile de oxitocină și de prolactină se vor diminua și, întrucât acești hormoni alimentau stările de relaxare, de calm, de atașament, nu te vei mai bucura de ele. Nu este exclus ca, în locul stării de bine, să fii cuprinsă de stări de anxietate,  să ai insomnii și fluctuații ale dispoziției, cu atât mai mult cu cât, în locul prolactinei și oxitocinei, vor crește nivelurile de estrogen, de progesteron și cel al hormonului de stimulare foliculară (responsabil de dezvoltarea foliculilor ovarieni). În situația în care aceste stări se agravează și vei ajunge să fii cuprinsă de stări depresive persistente, vei lua cât mai rapid legătura cu un medic!

mama-ingrijorata-cu-durere-de-cap-in-timp-ce-isi-tine-in-brate-bebelusul-care-plange

Sentimentele de tristețe care pot surveni după oprirea lactației vor fi mai intense în cazul femeilor la care acest proces a avut loc prematur. În acest caz, se poate recurge la relactare, ce presupune reluarea lactației după ce aceasta a fost întreruptă pentru o perioadă. Dacă te hotărăști să apelezi la acest demers, trebuie să știi că este nevoie de multă răbdare și că sunt numeroși factori ce pot contribui la succes, ca de exemplu:

  • Cu cât bebelușul este mai mic, cu atât lucrurile vor decurge mai bine (în special în primele 3-4 luni de viață ale acestuia)
  • Cu cât bebelușul va fi mai atras de hrănitul la sân, cu atât vei avea mai multe șanse de reușită
  • Dacă vei fi dispusă în a aloca mai mult timp sesiunilor de alăptare și de pompare a laptelui matern, relactarea poate să fie un succes

În privința duratei procesului până când vei putea să ai din nou lactație, specialiștii consideră că, în general, acesta se întinde, în medie, cam 1 lună. Pot apărea primele rezultate favorabile și mai rapid, ca de exemplu după două săptămâni de încercări.

Esențial în relactare este să-ți asiguri stimularea sânilor, ce vor transmite semnale hormonale spre creier pentru a se relansa producția de lapte matern. În acest scop, ai putea lua următoarele măsuri:

  • Lasă-ți bebelușul să stea la sân ori de câte ori simte nevoia
  • Mizează pe contactul piele pe piele, ce favorizează creșterea nivelului de oxitocină și de prolactină (esențiale pentru producerea lactației)
  • Alăptează folosindu-te de ambii sâni
  • Asigură-te că bebelușul s-a atașat bine la sânul tău

Pentru stimularea lactației după oprirea acesteia se poate recurge și la pompa de sân, de care ar trebui să te folosești după cum urmează:

  • Pompează lapte des ca să-ți stimulezi sânii (cam la 2-3 ore) și să-i golești complet
  • Alături de pomparea laptelui, poți recurge și la un masaj al sânilor
  • Asigură-te că pompa de sân este de calitate

Nu uita că alăptarea se bazează pe principiul cererii și al răspunsului, ceea ce înseamnă că, dacă sânii sunt stimulați și bebelușul va suge mai mult, atunci se poate ajunge la relactare.

Ca să fii sigură că vei avea parte de rezultatele așteptate, completează-ți eforturile și cu următoarele demersuri:

  • Asigură-ți o dietă echilibrată
  • Consumă suficiente lichide
  • Nu vei consuma alcool și nu vei fuma
  • Suzetele și biberoanele vor fi ocolite cât mai mult posibil
  • Consumă ceaiuri cu efect galactogog (cum ar fi cel de fenicul, de schinduf, de schinel, de armurariu, de ruta caprei)

În situația în care măsurile de mai sus nu dau roade, medicul poate indica anumite medicamente utile pentru stimularea lactației. Acestea trebuie să fie însă ultima opțiune. În cadrul celor mai indicate sunt Domperidona și Metoclopramidul.

Domperidona este la origine un medicament pentru ameliorarea grețurilor, a vărsăturilor, a indigestiilor, dar poate fi utilizat și pentru stimularea lactației întrucât contribuie la creșterea nivelului de prolactină. Medicamentul nu va fi recomandat în următoarele situații:

  • Dacă mama sau copilul suferă de aritmie
  • Dacă mama se află sub tratament cu anumite medicamente (cum ar fi antibiotice din clasa chinolonelor, cu antidepresive triciclice etc.)
  • În caz de afecțiuni hepatice la mamă sau la bebeluș
  • Dacă mama sau bebelușul au niveluri scăzute de magneziu în organism sau dacă au niveluri înalte sau ridicate de potasiu

Despre Metoclopramid studiile au arătat că se poate folosi drept galactogog întrucât crește nivelul prolactinei. Ajunge în laptele matern, dar nu produce reacții adverse grave la bebeluși (de pildă, au fost raportate cazuri de acumulare de gaze intestinale în exces la bebelușii ai căror mame au luat medicamentul). În general, s-au studiat efectele acestui medicament asupra lor când mamele au primit câte 10 mg de comprimate Metoclopramid de câte 3 ori pe zi, timp de 10 zile. Printre reacțiile adverse frecvente după administrarea medicamentului se regăsesc: amețelile, stări de slăbiciune, de neliniște, diareea.

Până când se va ajunge la reluarea lactației, bebelușul va fi hrănit în continuare cu lapte praf. Chiar după relactare, dacă observi că nu îi poți oferi suficient lapte matern, vei continua cu o formula de lapte.

Ceai pentru oprirea lactației

Oprirea lactației se poate realiza fără medicamente, cu ajutorul unor remedii naturale. Anumite plante, cunoscute încă din cele mai vechi timpuri, pot fi valorificate prin intermediul unui ceai pentru oprirea lactației.

Spre exemplu, salvia este vestită pentru capacitatea sa de a diminua cantitatea de lapte matern, fiind utilizată ca ajutor pentru înțărcare. Deși nu există studii științifice referitoare la doza sigură pentru mame și pentru bebelușii alăptați, în cadrul unor cercetări au fost raportate rezultatele pozitive ale acestei plante în reducerea lactației, mai ales dacă este vorba despre flux abundent de lapte.

Pentru diminuarea lactației, se recomandă să se prepare o infuzie dintr-o lingură de salvie uscată și o cană de apă. Se va bea infuzia de 2 până la 6 ori pe zi. Totodată, oprirea lactației prin metode naturiste se poate realiza și grație tincturii de salvie: 30-60 picături, luate de 3 până la 6 ori pe zi.

salvie-proaspata-si-ceai-de-salvie

Despre ceaiul de mentă se spune că și el oprește lactația. Mentolul din el contribuie la acest proces, iar dintre tipurile de mentă este indicată menta Peppermint (Mentha Piperita) întrucât are cantități mai mari decât menta Spearmint (menta creață). De pildă, menta Peppermint conține 40,70% mentol, prin comparație cu cea Spearmint, care conține 0,5%.

Alt ceai la care se poate apela în vederea opririi lactației este cel de iasomie. Un studiu a adus în prim-plan următorul aspect: florile de iasomie pot suprima lactația, chiar și când se aplică direct pe sâni. Motivul pentru care se întâmplă așa este următorul: iasomia favorizează scăderea nivelului de prolactină din sânge.

În afară de aceste plante, există și altele ce reprezintă leacuri bătrânești pentru oprirea lactației. Dintre ele fac parte:

  • Pătrunjelul
  • Răcovina
  • Nuca neagră
  • Oregano
  • Saschiul
  • Roinița
  • Mugurii de arin alb (aceștia se folosesc într-un extract, ce este indicat nu doar pentru suprimarea lactației, ci și pentru fibrom uterin sau pentru prolaps uterin)

După cât timp se oprește lactația cu Dostinex

Cel mai frecvent utilizată pastilă pentru oprirea lactației este Dostinex (denumirea comercială a Cabergolinei), care trebuie prescrisă de un medic. Aceasta face parte dintre așa-numiții „antagoniști de dopamină”, având ca substanță activă cabergolina. Are funcția de a scădea nivelul de prolactină din sânge, mimând acțiunea dopaminei (reprezintă un neurotransmițător, o substanță chimică eliberată de neuroni care trimit semnale spre alte celule nervoase).
Fiind indicat doar pentru adulți, Dostinex se poate folosi după nașterea copilului, în perioada imediat următoare  după o pierdere de sarcină sau după un avort, dar și în perioada alăptării (dacă nu se dorește continuarea acestui proces).

flacoane-de-pastile-pe-o-masuta-in-timp-ce-pe-fundal-se-afla-o-mama-cu-un-bebelus

Nu se va lua Dostinex în oricare dintre situațiile de mai jos:

  • Dacă ai avut hipertensiune în perioada sarcinii, asociată cu prezența proteinelor în urină 
  • Dacă te afli sub un tratament cu medicamente antipsihotice
  • Dacă te-ai confruntat cu tulburări psihice după naștere (psihoză puerperală)
  • Dacă ai afecțiuni hepatice severe
  • Dacă ești alergică la cabergolină sau la medicamente ce fac parte dintre alcaloizii de ergot (cum ar fi bromocriptină, lisuridă, ergotamină, ergometrină, pergolidă) sau la alți compuși ai medicamentului (lactoza anhidră și leucina)
  • Dacă ești însărcinată
  • Dacă iei medicamentul de o perioadă mai mare de timp și ai avut de suferit din cauza unor reacții fibrotice (țesut cicatriceal) la nivelul inimii

Vei sta de vorbă cu medicul înainte să îți prescrie Dostinex pentru oprirea lactației și îi vei semnala dacă:

  • Suferi de hipotensiune arterială și te afli sub un tratament
  • Suferi de hipertensiune după naștere
  • Ai afecțiuni ale inimii și ale vaselor de sânge
  • Ai afecțiuni renale sau hepatice
  • Ai avut afecțiuni psihice grave
  • La un moment dat te-ai confruntat/Te confrunți cu afecțiuni fibrotice la nivelul plămânilor, inimii, abdomenului
  • Ai mâini și picioare reci (Sindrom Raynaud)
  • Ai dureri abdominale când îți este foame (suferi de ulcer peptic) sau ai sângerări gastrointestinale

Foarte important este să anunți medicul dacă iei și alte tratamente (de pildă, antibiotice din clasa macrolidelor- cum este eritromicina, medicamente din clasa derivaților de ergot, antagoniști ai dopaminei- metoclopramida, butirofenone, tioxantenele, fenotiazinele), inclusiv suplimente alimentare și medicamente pe bază de plante.
În situația în care vei începe să iei Dostinex, asigură-te că nu ești însărcinată. După încetarea tratamentului cu acest medicament ar trebui să treacă cel puțin 1 lună până când vei rămâne însărcinată.

Dostinex pentru oprirea lactației, odată ce ai început să alăptezi, se va administra astfel: 0,25 mg (jumătate de comprimat), de 2 ori pe zi (la 12 ore), timp de 2 zile, în condițiile în care s-a constatat că este mai bine tolerat decât într-o singură doză și că se va mai reduce din riscul de producere a efectelor adverse, în special a scăderii nivelului tensiunii arteriale. Cel mai bine este să se ia comprimatele în timpul meselor sau după mese ca să previi greața și vărsăturile.

Cercetările au arătat că, dacă va fi utilizat în perioadele de alăptare, Dostinex va conduce la oprirea lactației, în medie, în 3 zile.

Urmând un tratament cu Dostinex, pot surveni în unele cazuri și reacții adverse. Printre cele foarte frecvente se regăsesc:

  • Dureri de cap
  • Dureri de stomac
  • Indigestie
  • Greață
  • Stări de oboseală
  • Somnolență
  • Amețeli
  • Erupții trecătoare

În privința reacțiilor adverse frecvente, pot fi întâlnite:

  • Dureri la nivelul sânilor
  • Depresie
  • Vărsături
  • „Valuri de căldură”, însoțite de înroșirea feței
  • Scăderea tensiunii arteriale după naștere
  • Tulburări de somn
  • Somnolență excesivă
  • Constipație
  • Vedere încețoșată

Dostinex oprirea lactației forum

Întrucât face parte dintre pastilele pentru oprirea lactației folosite nu numai în țara noastră, ci și în străinătate, despre Dostinex se discută adesea pe forumurile de parenting. Iată câteva exemple de asemenea discuții:

„Bună ziua!
Am luat o pastilă de Dostinex 1/2 la 12 ore pentru oprirea lactației. În acest timp, copilul meu nu a mai vrut să bea deloc lapte, nici apă sau ceai. Am reușit cât de cât să-i mai dau lapte cu lingurița, dar foarte puțin. În schimb, mănâncă mâncare preparată de mine. Nu a udat niciun scutec în 24 ore, el care uda chiar și 3 scutece. Vreau să-i dau din nou să sugă, dar nu stiu când pot face acest lucru, mi-e frică să nu aibă reacții adverse, să nu mai existe efectul medicamentului în lapte.”

Răspuns primit de la o altă mamă: 

„Cabergolina (substanță activă din Dostinex) are un timp de înjumătățire de 63-68 ore la persoanele sănătoase și de 79-115 ore la pacienții hiperprolactinemici.
Dostinex scade concentrația plasmatică a prolactinei în 3 ore de la administrare, efect ce durează 7-28 de zile la persoanele sănătoase și la pacienții hiperprolactinemici și până la 14-21 de zile la femeile postpartum.
NU aveți voie să îl alăptați timp de aproape o lună de la întreruperea tratamentului.”

Sursă: romedic.ro/forum/

„Am înțărcat bebelușul și la sfatul medicului am luat 2 pastile de Dostinex. După 3 zile sânii sunt mari, întăriți și ușor dureroși. Să-i mai țin strâns legați și cu comprese reci? Când își revin? Începe să-mi fie teamă. Mulțumesc”

Răspunsuri primite de la alte mame:

  • „Strâns legați... Și vă mai mirați apoi că aveți probleme la sâni! Medicul trebuia să-ți spună că, odată ce nu mai alăptezi, va dispărea treptat și laptele, pentru că lactația este reflexă: suge, apare laptele, numai alăptezi, dispare și laptele.”
  • „Mie medicul nu mi-a recomandat medicamente din cauza reacțiilor adverse. M-a sfătuit să pun câteva zile pungi cu gheață și au avut efect. Am făcut și mastită și aceleași pungi cu gheață „m-au salvat”, în condițiile în care alt medic îmi recomandase incizie sau antibiotice.”

Sursă: romedic.ro/forum/

„Îmi înțarc copilul de mult timp. Speram ca, într-o dimineață, să nu mai produc deloc lapte, dar tot mai produc peste 150 ml. Sper că o să scadă această cantitate și după aceea voi avea de-a face cu disconfortul până când corpul meu se va readapta. Am fost la endocrinolog săptămâna aceasta pentru tiroidă și când i-am spus că încă mă aflu în perioada de înțărcare mi-a prescris Dostinex, care conține Cabergolină și scade prolactina. Am fost sceptică întrucât știam că nu există o pastilă specială pentru așa ceva și când am aflat că există m-am speriat foarte tare de efectele sale adverse!! Doctorița mi-a recomandat să iau o jumătate de pastilă de două ori pe săptămână, dar mă gândesc să nu iau întrucât există numeroase advertizări. A mai luat cineva înainte de înțărcare?”

Răspunsuri primite de la alte mame:

  • „Nu am auzit de așa ceva, de aceea nu pot vorbi despre asta. Este vorba despre încercarea de a scăpa de lapte? Știu că sună ciudat, dar am auzit de femei care au luat Benadryl ca să încerce să stopeze lactația, întrucât scăderea producției de lapte este o reacție adversă la antihistamine. Am auzit diferite „povești” pe această temă, dar uneori funcționează foarte bine!”
  • „Am trecut prin înțărcare cu doi copii și mereu m-am oprit încet, renunțând de obicei la câte o sesiune de alăptare sau de pompare a laptelui pe zi timp de cel puțin o săptămână până când am renunțat de tot la aceste demersuri. Am avut probleme de două ori cu angorjarea sânilor. De obicei, prima săptămână este OK, dar din a doua săptămână resimți disconfortul. A fost destul de neplăcut la început, am avut umflături sensibile la atingere, dureroase moderat. Am început să mă simt mai bine la finalul celei de-a doua săptămâni.”

Surse: forums.thebump.com

„Îmi înțarc copilul de 8 săptămâni întrucât are intoleranță la lactoză. Ieri dimineață am luat Dostinex și am așteptat ca laptele să se reducă substanțial până acum (36 de ore mai târziu), dar este ca și cum nu aș fi luat nimic, iar sânii mei sunt tari ca piatra și dureroși. A mai luat cineva așa ceva? Cam cât timp va lua până când lactația va înceta?”

Răspunsuri primite de la alte mame:

  • „Îmi pare rău, dar nu am folosit niciodată așa ceva, dar vreau să te întreb dacă ești absolut sigură că bebelușul tău are intoleranță la lactoză? Ce simptome are?”
  • „Ești sigură că vrei să faci asta? Dacă are într-adevăr intoleranță la lactoză, să îl alăptezi poate fi o idee grozavă, de fapt mai bună decât să îl înțarci și apoi să-i dai lapte praf. Fiica mea cea mijlocie a avut/are intolerență la lactoză și nu am putut să o alăptez din cauza unor probleme la supt. I-am dat lapte praf fără lactoză (după numeroase încercări și teste) și nu a fost extraordinar. Încă mai are reacții și astăzi așa că am înțeles cum este să ai de-a face cu așa ceva. Sincer, este foarte rar să ai un bebeluș ce se naște cu intoleranță la lactoză, de obicei este o reacție la altceva. Poți să-i dai bebelușului tău picături cu lactază pentru a vedea ce se întâmplă. Este o bună idee și să te consulți cu medicul pediatru.”

Sursă: bubhub.com.au/community/forums/

Cabergolina preț

Cabergolina este o substanță indicată pentru prevenirea lactației după naștere, dar și pentru oprirea lactației deja instalate sau pentru hiperprolactinemie (când prolactina din sânge are niveluri ridicate) și afecțiuni asociate acesteia.

Se administrează pe cale orală, numai cu prescripție medicală, sub forma comprimatelor, fiind indicat să se ia în timpul meselor. În cazul persoanelor cu intoleranță la medicamentele dopaminergice se va diminua din riscul apariției reacțiilor adverse dacă se va începe tratamentul cu doze mici de Cabergolină (de pildă 0,25 mg 1 dată pe săptămână), urmând să se mărească doza gradual până se va ajunge la doza terapeutică.

Dacă se va lua Cabergolină pentru suprimarea lactației, se va administra așa: 0,25 mg (jumătate dintr-o pastilă de 0,50 mg) la 12 ore, timp de 2 zile. Este necesară prudența în administrare pentru persoanele care au maladii cardiovasculare severe, Sindrom Raynaud (afecțiune ce presupune senzația de frig și de amorțeală la nivelul degetelor de la mâini și de la picioare pe fondul frigului sau din cauza stresului), hemoragii gastrointestinale, ulcer peptic, pentru cele ce au antecedente de tulburări psihice severe sau pentru cele ce au semne/simptome care indicată prezența unor afecțiuni cardiace sau respiratorii ce implică prezența țesutului fibros.

Cabergolina nu trebuie să le fie prescrisă, pentru oprirea lactației, femeilor cu hipertensiune indusă de naștere sau survenită în perioada postpartum și este necesar ca mamele care alăptează să nu mai continue să alăpteze în situația în care medicamentul nu și-a făcut efectul. Se va evita depășirea dozei de 0,25 mg pentru a se preveni hipotensiunea arterială.

Nu se va recomanda un tratament pe bază de Cabergolină persoanelor ce iau alte medicamente din clasa antagoniștilor de dopamină (metoclopramida, butirofenone, tioxantenele, fenotiazinele) pentru a nu se ajunge ca acestea să reducă din efectul ei.

În cazul în care dorești să rămâi însărcinată, renunță la administrarea Cabergolinei cu o lună înainte de concepție, iar dacă vei afla că ești însărcinată în timpul tratamentului, acesta trebuie întrerupt imediat.

Referitor la reacțiile adverse ce apar dacă se administrează Cabergolină, cele mai frecvente sunt:

  • Dureri de sâni
  • Hipotensiune
  • Stări de slăbiciune
  • Stări de oboseală
  • Tulburări digestive (greață, vărsături, dureri abdominale, constipație)
  • „Valuri de căldură” (acompaniate de înroșirea feței)
  • Stări depresive
  • Somnolență

mama-care-nu-se-simte-bine-si-sta-pe-pat-in-timp-ce-bebelusul-ei-doarme

În funcție de concentrație, Cabergolina poate avea următoarele prețuri:

  • 1 flacon cu 20 de comprimate de 0,25 mg: 160 lei
  • 1 flacon cu 2 comprimate de câte 0,5 mg: 22,7 lei

Pastile pentru oprirea lactației forum

Mamele care vor să-și oprească lactația întrucât intenționează să-și înțarce micuții se întreabă dacă ar putea avea succes cu ajutorul unor pastile. Spre exemplu, pe forumuri se discută despre oprirea lactației cu aspirină sau cu alte medicamente uzuale. 

„Mămici care ați înțărcat brusc bebelușul, cum ați reușit să vă opriți lactația? Eu am reușit să opresc lactația atunci când am înțărcat bebelușul cu aspirină (1-2 comprimate pe zi) și comprese cu apă rece sau gheață. Am vrut să iau pastile, dar medicul nu mi le-a recomandat deoarece a spus că pot afecta lactația dacă vreau să mai fac un bebe. A durat aproximativ 2 săptămâni tot procesul de înțărcare.
Cele mai recomandate dintre ele sunt bromocriptina și introducerea anticoncepționalelor cu conținut mare de hormoni. Estrogenul este cel mai indicat pentru oprirea lactației, de aceea se apelează la anticoncepționale care îl conțin pentru a suprima lactația. Injecțiile cu doze mari de hormoni sunt destul de periculoase pentru sănătate, deoarece cresc riscul apariției cheagurilor de sânge...”

Sursă: suntmamica.ro

„Bună, dragi mămici, eu am 2 copii. Fata de 10 ani și jumăte a supt până la 2 ani și 4 luni. Am trecut și eu prin chinul de a nu ști cum să fac s-o înțarc. Dar mi-a venit o idee strașnică pe care am aplicat-o și a mers foarte bine. Am lipit o bucățică de scotch pe mamelon și în același timp am luat ANTIPIRINĂ pentru oprirea lactației. Prima zi a fost mai greu, dar când i-am spus fetiței mele că am făcut buba și nu mai poate să pape, nici nu a mai vrut să se apropie de piept. Și ea dormea sugând, i-a fost greu o perioadă, dar îi dădeam seara la culcare (și la prânz când trebuia să doarmă) o cană mare de lapte și apoi adormea sătulă și liniștită. NU i-am dat biberon la schimb și a uitat foarte repede de supt. De atunci a început să și doarmă mult mai bine noaptea și nu mă mai trezeam nici eu.Vă doresc succes și sfatul meu e să nu depășiți cu mult vârsta de 2 ani pentru înțărcat pentru că va fi din ce în ce mai greu și pentru copil și pentru voi.

Pe cel mic, care are 2 ani și 5 luni, l-am înțărcat la 1 an și 6 luni, știind prin ce am trecut cu fata. Pur și simplu nu i-am mai dat și a acceptat foarte ușor situația. Dar la fel, am înlocuit cu lapte de vacă puțin îndulcit și i-a plăcut să bea din cană.”

Sursă: garbo.ro/comunitate/forum/

„Mama mea mi-a povestit că, pe vremea când era cu mine în spital, i-au oferit opțiunea să ia o pastilă ca să-i oprească lactația întrucât ea nu voia să alăpteze. Întrebarea mea dacă acea pastilă mai există și dacă este sigură? Vreau să-mi opresc lactația în aproximativ o lună, când se vor împlini 4 luni de alăptare, întrucât mi-am făcut stocuri de lapte ca să-i oferi până la vârsta de 6 luni. Dacă această „pastilă magică” nu este sigură, care este cel mai sigur și mai rapid mod să-mi opresc lactația?”

Răspunsuri venite de la alte mame:

  • „Nu o mai prescriu. Eu aș face cum mi-a spus pediatrul și m-aș opri din alăptat, iar după aceea doar aș pompa laptele ca să ușurez presiunea. Decongestionantele administrate pe cale orală, cum sunt cele pe bază de pseudoefedrină (ca de exemplu Sudafed), sunt bune pentru oprirea lactației.”
  • „Dacă vei lua o pilulă contraceptivă cu estrogen, aceasta te va ajuta în reducerea lactației.”

Sursă: community.whattoexpect.com/forums/

Injecții pentru oprirea lactației

În cazul în care specialistul recomandă, se poate recurge la fiole cu testosteron pentru prevenirea tumefacției dureroase a sânilor după naștere și pentru oprirea lactației. Nu se vor recomanda însă în timpul sarcinii și este necesară prudența dacă este vorba despre paciente care suferă de epilepsie, de probleme cardiace, de hipertensiune sau de afecțiuni renale. De asemenea, fiolele de testosteron nu sunt indicate în cazul în care se ia deja un tratament cu barbiturice sau cu fenilbutazonă întrucât eficacitatea testosteronului se diminuează, dar nici dacă se iau anticoagulante pe bază de cumarină sau sulfamide antidiabetice.

În scopul suprimării lactației, se va recurge la administrarea intramusculară a fiolelor de testosteron, astfel: 50-75 mg/zi, timp de 2-3 zile. 

De cele mai multe ori însă, pentru oprirea lactației, se prescriu comprimatele de Dostinex. În trecut, în acest scop se mai indica și medicamentul Bromocriptină, dar în anul 2014 Agenția Europeană a Medicamentului a recomandat ca acesta să fie înlocuit de cele pe bază de Cabergolină, dat fiind faptul că generează mai puține reacții adverse la mame, prin comparație cu Bromocriptina (care a condus, în unele cazuri, la apariția convulsiilor, a accidentelor vasculare și a psihozelor). 

Pastile Dostinex păreri

Mămici de pretutindeni, care au luat Dostinex pentru oprirea lactaței, și-au exprimat punctul de vedere cu privire la acest medicament:

„Vreau să împărtășesc aceste informații cu toate mamele care, indiferent de motiv, au luat hotărârea să nu-și mai alăpteze copiii și vor să-și suprime lactația cât mai curând posibil, fără a trece prin săptămânile dureroase de înțărcare. Se pare că pe acest subiect există și dezinformare- o bună parte dintre asistentele medicale și dintre medicii ginecologi spun că Dostinex nu va funcționa dacă este luat la 72 de ore după naștere. Dar după ce am făcut și eu o cercetare online și am consultat și alte forumuri, am aflat că acest medicament este luat, de cele mai multe ori, la săptămâni bune după naștere. Așa că am insistat și l-am rugat pe medicul ginecolog să mi-l prescrie și mie după șase săptămâni de alăptare dureroasă. După 72 de ore, lactația a încetat (nu am mai alăptat și nu am pompat lapte decât când a fost absolut necesar). 

Înțeleg că trebuie să existe încurajarea pentru alăptare, dar dacă ești ca mine și te-ai răzgândit, ai dreptul să ai o opțiune care să fie disponibilă în mod public. Medicamentul este conceput pentru a funcționa după câteva săptămâni după ce ai început să alăptezi. Noroc și felicitări pentru cele ce reușesc să alăpteze, este fantastic! Iată și un alt sfat: am început inițial să-i dau bebelușului lapte praf de trei ori pe săptămână ca să-l obișnuiesc, de două săptămâni consumă numai din acesta și îi place!”

Sursă: babycenter.com.au

„Vreau să-mi împărtășesc experiența cu Dostinex, în condițiile în care pe internet nu sunt prea multe informații pe acest subiect. Sper că le voi ajuta pe toate mamele care iau acest medicament, să nu se simtă singure!

Acum sunt în cea de-a treia zi de tratament...trebuie să iau 2 tablete, 1/2 de pastilă odată, de 2 ori pe zi. Timp de șase luni, mi-am pompat laptele pentru fetița mea. Încă sufăr din cauza angorjării, nu la fel de mult ca în primele două zile, dar tot mai am puncte sensibile ici-colo. 

Mi s-a spus să nu-mi pompez deloc laptele, dar a fost îngrozitor, în condițiile în care aveam mult lapte când îl pompam. Așa că nu am mai ținut cont de acest fapt și am început să pompez câte puțin ca să mă ușurez. Am pompat cam 12-14 minute de la ambii sâni, înainte sesiunile mele de pompare erau de 30-40 de minute, cu aproximativ 320 ml lapte la fiecare 5 ore. 

Vă rog să mă credeți, acum mă simt mai bine, tot mai simt că sânii mei sunt plini de lapte, dar nu îi mai simt atât de greoi și de calzi. Voi reveni cu noi informații, în speranța că voi putea să-mi înțarc fetița complet în aproximativ o săptămână.

Sper că am ajutat pe oricine ia deja Dostinex sau care intenționează să ia. Nu aveți de ce să vă fie rușine! Faceți ceea ce este bine pentru starea voastră mentală.”

Sursă: singaporemotherhood.com/forums/

„Nu mai alăptez și am scurgeri excesive de lapte, astfel încât am ajuns să nu pot purta un tricou mai mult de o oră! Am purtat un maieu special pentru sport cu aproximativ 6 tampoane de sân la fiecare sân plus o bustieră și tot am scurgeri! Am purtat și bandaje alături de tampoanele de sân.

Frunzele de varză nu au funcționat!

Am nevoie de ajutor, sunt foarte tristă și frustrată”

Răspuns din partea altei mame: 

„Îmi dau seama cum te simți, chiar dacă eu nu mai alăptez...scurgeri excesive, care trec chiar și prin tampoanele de sân...nici nu m-am gândit la frunzele de varză! Am încercat să găsesc soluții și chiar am ajuns să iau Cabergolină/Dostinex pentru oprirea lactației. A funcționat pentru mine timp de câteva săptămâni, dar am avut iar scurgeri de lapte weekend-ul trecut...Mi-a oprit lactația cam în 48 de ore...”

Sursă: netmums.com

Tratament homeopat pentru oprirea lactației

O alternativă pe care o poți lua în calcul pentru oprirea lactației în mod natural, progresiv, este și un tratament cu remedii homeopate. Acestea pot fi administrate în siguranță și în perioada alăptării întrucât mecanismul lor de acțiune nu este unul chimic.

În privința formelor sub care se regăsesc remediile homeopate, trebuie să știi că pot fi sub formă de picături (în funcție de indicațiile unui medic, se pot administra și câte 5 picături odată, fie puse direct pe limbă, fie diluate în apă plată. Când se vor administra, se va utiliza o linguriță de plastic) sau sub formă de granule (există granule mari, de obicei recomandându-se, pentru adulți, câte 5 granule odată, dar și granule mici, care se vor lua 10-15 odată).

În scopul opririi lactației, medicii homeopați atrag atenția asupra următorului aspect: remediile ce se vor prescrie sunt similare celor indicate pentru stimularea lactației, numai că se vor utiliza diluții mai mari. Astfel, pot fi adecvate:

  • Lac Caninum (concentrație 30- CH30) - Cam 7-10 zile, câte 3 granule de 3 ori pe zi
  • Pulsatilla (CH30)- În funcție de recomandările medicului homeopat
  • Calcareea Carbonica- Concentrație 15 sau 30, câte 5 granule mari, timp de 3-5 zile la rând
  • Ricinus Communis- Este foarte important ca acest remediu să se administreze cu concentrația de 30 pentru oprirea lactației, concentrațiile mai mici (de exemplu CH6) fiind potrivite pentru stimularea acestui proces
  • Prolactinum- În funcție de recomandările medicului homeopat

Ca să ai parte de rezultatele așteptate în urma utilizării unui tratament homeopat, este necesar să ții cont și de următoarele atenționări:

  • Nu vei atinge granulele cu mâna (fiind impregnate cu o substanță activă, dacă le vei atinge cu mâna, în special dacă aceasta este transpirată, se va pierde o parte din acea substanță)
  • Deși remediile homeopate nu interferează în mod obișnuit cu medicamentele, vei stopa tratamentul homeopat în cazul în care iei antibiotice, în condițiile în care acestea diminuează mult din acțiunea remediilor
  • Se va evita consumul de alimente și băuturi cu 30 de minute înainte și după administrarea unui remediu homeopat
  • Pe cât posibil, menta și produsele cu mentă se vor evita în zilele în care se iau remedii homeopate (pentru a se evita o eventuală inactivare a remediilor)
  • În cazul în care fumezi, vei renunța la țigară cu 30 de minute înainte și după administrarea remediului
  • Consumul moderat de alcool este acceptat pe durata unui tratament homeopat, dar având grijă să eviți băuturile cu 1 oră înainte și după administrarea unui remediu

Un tratament pe bază de remedii homeopate nu este util doar pentru oprirea lactației, ci te va putea ajuta și să eviți sau să treci mai ușor peste anumite manifestări dezagreabile care însoțesc acest proces, inclusiv peste cele care țin de planul pshic, emoțional. Pentru a profita pe deplin de aceste beneficii, adresează-te unui medic homeopat și ține seama întocmai de indicațiile pe care ți le-a dat acesta.

Surse: anm.ro, babycenter.com.au, breastfeeding-and-medication.co.uk, bubhub.com.au, community.whattoexpect.com, consultant-lactație.ro, dovepress.com, drugs.com, forums.thebump.com, ema.europa.eu, healthline.com, garbo.ro, lactation-911.com, homeo.ro, homeopatie-trifa.ro, mamisicopilul.ro, medicamente.romedic.ro, medela.us, mychildhealth.net, ncbi.nlm.nih.gov, netmums.com, open.oregonstate.education, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, researchgate.net, reginamaria.ro, remediinaturale.eu, reliasmedia.com, romper.com, romedic.ro, sfatulmedicului.ro, singaporemotherhood.com, slideshare.net, sciencedirect.com, sps.nhs.uk, suntmamica.ro, todaysparent.com, thelist.com

Sursă poză principală: istockphoto.com

Surse foto: istockphoto.com, youtube.com

Articolul urmator
Menopauza precoce: cauze, simptome și tratament
Menopauza precoce: cauze, simptome și tratament

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Hipertricoza: cauze, simptome și tratament
    Hipertricoza: cauze, simptome și tratament

    Hipertricoza este definită ca fiind creșterea excesivă a părului, oriunde pe corp, fie la bărbați, fie la femei. Este important să distingem hipertricoza de hirsutism. Spre deosebire...

    Hemoragie subconjunctivală la copii: cauze, simptome și tratament
    Hemoragie subconjunctivală la copii: cauze, simptome și tratament

    Hemoragia subconjunctivală este o afecțiune oftalmologică frecventă, caracterizată prin sângerarea în spațiul subconjunctival, adică între conjunctivă (stratul...

    Copilul nu vrea să mănânce micul dejun? 6 sfaturi pentru a-l convinge
    Copilul nu vrea să mănânce micul dejun? 6 sfaturi pentru a-l convinge

    Una dintre cele mai la îndemână modalități de a te asigura că micuțul tău va avea parte de un start bun într-o nouă zi este să-i oferi micul dejun. Uneori...

    6 semne ale adolescentului îndrăgostit. Sfaturi de la psihologul Lenke Iuhos
    6 semne ale adolescentului îndrăgostit. Sfaturi de la psihologul Lenke Iuhos

    Adolescenţii sunt acei copii mari, care se îndrăgostesc repede, pe sistemul aici şi acum. Nu e de ajuns că părinţii se obişnuiesc destul de greu cu schimbările fizice bruşte,...

    Palpitații în sarcină: cauze și motive de îngrijorare
    Palpitații în sarcină: cauze și motive de îngrijorare

    Palpitațiile în timpul sarcinii reprezintă senzația neobișnuită de bătăi rapide, puternice sau neregulate ale inimii pe care femeile însărcinate le pot experimenta....

    Lăcrimarea excesivă: cauze și tratament
    Lăcrimarea excesivă: cauze și tratament

    Motivele pentru care ochii îți pot lăcrima excesiv sunt diverse și, deși în cele mai multe cazuri nu ai de ce să te sperii, pot fi situații care indică o afecțiune. Te...

    Eritem polimorf: cauze, simptome și tratament
    Eritem polimorf: cauze, simptome și tratament

    Poate ai auzit de termenul medical "eritem polimorf" și te-ai întrebat ce înseamnă mai exact. În acest articol, vei afla ce este eritemul polimorf, precum și tot ce...

    Coșuri pe picioare: cauze și remedii
    Coșuri pe picioare: cauze și remedii

    Te-ai întrebat vreodată de ce îți apar pe picioare coșuri ? Am adunat în acest articol toate informațiile despre ce înseamnă apariția coșurilor pe picioare....

    © 2024 Qbebe