Din grija pentru copilul tau
ECONOMIDA

9 semne care îți spun că s-ar putea să ai cancer cervical

Cancerul cervical este o afecțiune tăcută, care nu se manifestă deseori decât după un anumit interval de timp. Simptomul cel mai frecvent este sângerarea vaginală neobișnuită. Pentru că dacă este depistat din timp tratamentul instituit este mai eficient, îți recomandăm să acorzi atenție următoarelor simptome.

Ce este cancerul cervical

Cervixul uterin este cea mai joasă porțiune a uterului femeii, ce conectează uterul cu vaginul. Cancerul cervical apare atunci când celulele din cervix cresc în mod anormal și invadează alte țesuturi și organe din corp. Atunci când este invaziv, cancerul afectează țesuturile profunde ale cervixului și se poate răspândi la alte părți din corp (metastază), cel mai notabil fiind obsservat în plămâni, ficat, vezică urinară, vagin și rect.

Cu toate acestea, cancerul cervical se dezvoltă lent, prin urmare progresul prin modificări precanceroase oferă oportunități pentru prevenție, depistare timpurie și tratament. Modalități mai bune de intervenție au condus la un declin în cancerul cervical în SUA în decursul deceniilor. Majoritatea femeilor diagnosticate cu modificări precanceroase în cervix sunt în preajma vârstei de 20-30 de ani, dar vârsta medie a femeilor când primesc acest diagnostic este cea de 50 de ani. Această diferență în vârsta la care modificările precanceroase sunt cel mai frecvent diagnosticate și vârsta la care cancerul este diagnosticat subliniază progresul acestei boli și motivul pentru care poate fi prevenit dacă sunt urmați pașii adecvați.

cancer cervical

Simptome pentru cancer cervical

Atunci când sunt prezente, simptomele comune de cancer cervical pot include:

1. Sângerare vaginală - sângerare între menstruații, după contactul sexual (sângerare postcoitală)/duș sau examinare pelviană sau după sângerare post-menopauzală. Este posibil ca simptom și sângerarea menstruală mai lungă sau mai abundentă decât de obicei.
2. Scurgere vaginală neobișnuită - scurgere apoasă, rozalie sau cu miros neplăcut este frecventă
3. Durere pelviană - durerea în timpul contactului sexual sau în alte momente poate fi un semn de modificări anormale ale cervixului sau afecțiuni mai puțin grave.
Toate aceste simptome trebuie discutate cu medicul.

Semne de stadii avansate ale cancerului cervical

Atunci când cancerul cervical se răspândește (metastazează) în pelvis, către nodulii limfatici sau în altă parte din corp. Semne de cancer cervical avansat includ:
4. Scădere în greutate
5. Oboseală
6. Durere la nivelul spatelui (din cauza rinichilor)
7. Umflarea sau durere la nivelul picioarelor
8. Scurgere de urină sau fecale din vagin
9. Fracturi osoase
Alte simptome: constipație, urinare sau eliminarea scaunului mai des decât de obicei, incontinență urinară (pierderea controlului vezicii urinare) și incontinență fecală (pierderea controlului intestinelor), sânge în urină, inflamație în unul sau în ambele picioare, sângerare puternică.

semne cancer cervical

Ce trebuie să știi despre simptomele cancerului cervical

Sângerarea vaginală neobișnuită este cel mai comun semn de cancer cervical. Toate aceste simptome de mai sus trebuie raportate medicului. Dacă apar este important să discuți cu medicul ginecolog despre ele chiar dacă par simptome ale altor boli, mai puțin grave. Cu cât sunt mai devreme descoperite și tratate celulele precanceroase sau canceroase, cu atât sunt șanse mai multe ca boala să fie prevenită sau vindecată. Dacă ești îngrijorată cu privire la modificările pe care le experimentezi trebuie să discuți cu medicul; acesta te va întreba de cât timp și cât de des observi simptomele, în plus față de alte întrebări. În acest mod poate identifica o cauză posibilă o problemei și va pune un diagnostic.

Majoritatea femeilor nu prezintă niciun semn sau simptom premergător cancerului. În cazul multor femei cu cancer cervical de stadiu incipient simptomele nu sunt de obicei prezente. În cazul femeilor cu forme de cancer avansat sau metastazat, simptomele pot să fie mai grave în funcție de țesuturile și organele la care boala s-a răspândit. Cauza unui simptom poate fi o afecțiune medicală diferită care nu este cancer (de exemplu o infecție), motiv pentru care femeile au nevoie să caute îngrijire medicală dacă au un simptom nou care nu dispare.

Dacă medicul pune diagnosticul de cancer, ameliorarea simptomelor rămâne o parte importantă din îngrijirea și tratamentul oncologic. Poartă denumirea de îngrijire paliativă. Asigură-te că discuți cu cei care îți monitorizează starea de sănătate despre simptomele pe care le observi, inclusiv cele nou apărute sau modificările în cazul celor deja existente.

cancer cervical

Informații despre screeningul de cancer cervical

Cancerul cervical nu cauzează în general simptome observabile în stadiile timpurii ale bolii. Un screening de rutină Papanicolau este important pentru a verifica prezența celulelor anormale în cervix în scopul de a fi monitorizate și tratate cât mai curând posibil. Testul Papanicolau are un rol preventiv, nu de a depista cancerul, ci de a releva modificările celulare care indică faptul că se poate dezvolta cancerul, prin urmare intervenția timpurie poate fi realizată.

Majoritatea femeilor sunt sfătuite să efectueze un astfel de test începând de la vârsta de 21 de ani; acesta este una dintre cele mai sigure și eficiente metode de screening pentru cancer disponibile, iar toate femeile ar trebui să beneficieze de examinări cât mai timpurii din partea medicului specialist în obstetrică-ginecologie. Cu toate acestea, testul Papanicolau poate să nu depisteze unele cazuri de celule anormale în cervix. Testul HPV verifică în rândul femeilor prezența unor tulpini de HPV de risc ridicat care pot conduce la cancer cervical, fiind aprobat pentru femeile peste 30 de ani. Deși metodele de screening nu sunt 100% precise, aceste teste sunt adesea o metodă eficientă pentru depistarea cancerului cervical în stadiile timpurii când este încă tratabil. Discută cu medicul tău despre care modalitate de screening este potrivită pentru tine.

Surse: www.cancercenter.com; www.cancer.net; www.medicalnewstoday.com; www.webmd.com

Semne care îți spun că s-ar putea să ai cancer de sân

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  12 semne care îți spun că al tău copil ar putea avea nevoie de un aparat dentar
  12 semne care îți spun că al tău copil ar putea avea nevoie de un aparat dentar

  Aparatul dentar oferă cele mai mari beneficii atunci când este montat din timp. Pentru că în copilărie se observă de obicei primele semne că există câteva probleme la...

  Primele semne de sarcină: Ai putea fi însărcinată? Top 12 semne să îți dai seama
  Primele semne de sarcină: Ai putea fi însărcinată? Top 12 semne să îți dai seama

  Ai putea fi însărcinată? Există primele semne de sarcină ce îţi pot răspunde la această întrebare şi îţi pot indica faptul că poate aştepţi un copil....

  13 semne care îți spun că trebuie să îți schimbi locul de muncă
  13 semne care îți spun că trebuie să îți schimbi locul de muncă

  Să ai un loc de muncă care să te satisfacă pe deplin nu este lucru ușor. Nu de puține ori te confrunți cu tot felul de situații, care te fac să te gândești dacă merită...

  15 semne care îți spun că vei fi la fel ca mama ta
  15 semne care îți spun că vei fi la fel ca mama ta

  Se spune că toate femeile devin, într-un final, la fel ca mamele lor. Iar acest lucru nu este întotdeauna unul rău. Există câteva semne care te pot anunța că știința...

  7 semne care îți spun că ai cistită
  7 semne care îți spun că ai cistită

  Printre cele mai frecvente și mai supărătoare afecțiuni, care pot apărea la orice vârstă, se află și cistita. Din articolul de mai jos vei afla detalii despre cauzele...

  Semne care îți spun că al tău copil are nevoie de un consult oftalmologic
  Semne care îți spun că al tău copil are nevoie de un consult oftalmologic

  Un consult oftalmologic se impune întotdeauna în cazul în care copilul tău nu poate citi bine la distanță sau la apropiere. Există însă și o mulțime de semne...

  22 semne care îți spun că al tău copil este dislexic
  22 semne care îți spun că al tău copil este dislexic

  Așa cum vei afla și din articolul de mai jos, să-ți dai seama dacă al tău copil are sau nu dislexie nu este simplu, mai ales dacă acesta are sub 6-7 ani. Cu toate acestea, experții...

  © 2019 Qbebe