9 semne care îți spun că s-ar putea să ai cancer cervical

Irina Olteanu - Redactor Senior

Cancerul cervical este o afecțiune tăcută, care nu se manifestă deseori decât după un anumit interval de timp. Simptomul cel mai frecvent este sângerarea vaginală neobișnuită. Pentru că dacă este depistat din timp tratamentul instituit este mai eficient, îți recomandăm să acorzi atenție următoarelor simptome.

Ce este cancerul cervical

Cervixul uterin este cea mai joasă porțiune a uterului femeii, ce conectează uterul cu vaginul. Cancerul cervical apare atunci când celulele din cervix cresc în mod anormal și invadează alte țesuturi și organe din corp. Atunci când este invaziv, cancerul afectează țesuturile profunde ale cervixului și se poate răspândi la alte părți din corp (metastază), cel mai notabil fiind obsservat în plămâni, ficat, vezică urinară, vagin și rect.

Cu toate acestea, cancerul cervical se dezvoltă lent, prin urmare progresul prin modificări precanceroase oferă oportunități pentru prevenție, depistare timpurie și tratament. Modalități mai bune de intervenție au condus la un declin în cancerul cervical în SUA în decursul deceniilor. Majoritatea femeilor diagnosticate cu modificări precanceroase în cervix sunt în preajma vârstei de 20-30 de ani, dar vârsta medie a femeilor când primesc acest diagnostic este cea de 50 de ani. Această diferență în vârsta la care modificările precanceroase sunt cel mai frecvent diagnosticate și vârsta la care cancerul este diagnosticat subliniază progresul acestei boli și motivul pentru care poate fi prevenit dacă sunt urmați pașii adecvați.

cancer cervical

Simptome pentru cancer cervical

Atunci când sunt prezente, simptomele comune de cancer cervical pot include:

1. Sângerare vaginală - sângerare între menstruații, după contactul sexual (sângerare postcoitală)/duș sau examinare pelviană sau după sângerare post-menopauzală. Este posibil ca simptom și sângerarea menstruală mai lungă sau mai abundentă decât de obicei.
2. Scurgere vaginală neobișnuită - scurgere apoasă, rozalie sau cu miros neplăcut este frecventă
3. Durere pelviană - durerea în timpul contactului sexual sau în alte momente poate fi un semn de modificări anormale ale cervixului sau afecțiuni mai puțin grave.
Toate aceste simptome trebuie discutate cu medicul.

Semne de stadii avansate ale cancerului cervical

Atunci când cancerul cervical se răspândește (metastazează) în pelvis, către nodulii limfatici sau în altă parte din corp. Semne de cancer cervical avansat includ:
4. Scădere în greutate
5. Oboseală
6. Durere la nivelul spatelui (din cauza rinichilor)
7. Umflarea sau durere la nivelul picioarelor
8. Scurgere de urină sau fecale din vagin
9. Fracturi osoase
Alte simptome: constipație, urinare sau eliminarea scaunului mai des decât de obicei, incontinență urinară (pierderea controlului vezicii urinare) și incontinență fecală (pierderea controlului intestinelor), sânge în urină, inflamație în unul sau în ambele picioare, sângerare puternică.

semne cancer cervical

Ce trebuie să știi despre simptomele cancerului cervical

Sângerarea vaginală neobișnuită este cel mai comun semn de cancer cervical. Toate aceste simptome de mai sus trebuie raportate medicului. Dacă apar este important să discuți cu medicul ginecolog despre ele chiar dacă par simptome ale altor boli, mai puțin grave. Cu cât sunt mai devreme descoperite și tratate celulele precanceroase sau canceroase, cu atât sunt șanse mai multe ca boala să fie prevenită sau vindecată. Dacă ești îngrijorată cu privire la modificările pe care le experimentezi trebuie să discuți cu medicul; acesta te va întreba de cât timp și cât de des observi simptomele, în plus față de alte întrebări. În acest mod poate identifica o cauză posibilă o problemei și va pune un diagnostic.

Majoritatea femeilor nu prezintă niciun semn sau simptom premergător cancerului. În cazul multor femei cu cancer cervical de stadiu incipient simptomele nu sunt de obicei prezente. În cazul femeilor cu forme de cancer avansat sau metastazat, simptomele pot să fie mai grave în funcție de țesuturile și organele la care boala s-a răspândit. Cauza unui simptom poate fi o afecțiune medicală diferită care nu este cancer (de exemplu o infecție), motiv pentru care femeile au nevoie să caute îngrijire medicală dacă au un simptom nou care nu dispare.

Dacă medicul pune diagnosticul de cancer, ameliorarea simptomelor rămâne o parte importantă din îngrijirea și tratamentul oncologic. Poartă denumirea de îngrijire paliativă. Asigură-te că discuți cu cei care îți monitorizează starea de sănătate despre simptomele pe care le observi, inclusiv cele nou apărute sau modificările în cazul celor deja existente.

cancer cervical

Informații despre screeningul de cancer cervical

Cancerul cervical nu cauzează în general simptome observabile în stadiile timpurii ale bolii. Un screening de rutină Papanicolau este important pentru a verifica prezența celulelor anormale în cervix în scopul de a fi monitorizate și tratate cât mai curând posibil. Testul Papanicolau are un rol preventiv, nu de a depista cancerul, ci de a releva modificările celulare care indică faptul că se poate dezvolta cancerul, prin urmare intervenția timpurie poate fi realizată.

Majoritatea femeilor sunt sfătuite să efectueze un astfel de test începând de la vârsta de 21 de ani; acesta este una dintre cele mai sigure și eficiente metode de screening pentru cancer disponibile, iar toate femeile ar trebui să beneficieze de examinări cât mai timpurii din partea medicului specialist în obstetrică-ginecologie. Cu toate acestea, testul Papanicolau poate să nu depisteze unele cazuri de celule anormale în cervix. Testul HPV verifică în rândul femeilor prezența unor tulpini de HPV de risc ridicat care pot conduce la cancer cervical, fiind aprobat pentru femeile peste 30 de ani. Deși metodele de screening nu sunt 100% precise, aceste teste sunt adesea o metodă eficientă pentru depistarea cancerului cervical în stadiile timpurii când este încă tratabil. Discută cu medicul tău despre care modalitate de screening este potrivită pentru tine.

Surse: www.cancercenter.com; www.cancer.net; www.medicalnewstoday.com; www.webmd.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  8 semne care îți arată că ai un copil stresat
  8 semne care îți arată că ai un copil stresat

  Probabil te gândești că un copil nu are motive să fie stresat. Adevărul este, însă, că cei mici sunt și ei expuși stresului, care deseori poate lua forma anxietății....

  Astrele îți spun care este următorul loc pe care trebuie să îl vizitezi în funcție de zodia ta
  Astrele îți spun care este următorul loc pe care trebuie să îl vizitezi în funcție de zodia ta

  Există atât de multe locuri frumoase pe această Planetă, încât e păcat să nu încerci să vizitezi cât mai multe! Te-ai gândit care va fi următoarea...

  15 semne care te vor ajuta să îți înțelegi copilul înainte să vorbească
  15 semne care te vor ajuta să îți înțelegi copilul înainte să vorbească

  Atunci când devii părinte pentru prima oară cel mai dificil lucru pare să înțelegi ce vrea bebelușul tău să îți transmită. Fie că este vorba despre un anumit tip...

  6 motive care îți spun de ce copilul tău nu vrea să doarmă la prânz
  6 motive care îți spun de ce copilul tău nu vrea să doarmă la prânz

  Problemele cu somnul sunt des întâlnite, în special în rândul copiilor de vârstă mică, cele mai multe având legătură cu obiceiurile de la...

  6 semne că îți lauzi prea mult copilul
  6 semne că îți lauzi prea mult copilul

  Studii realizate în ultimele decenii au ajuns la concluzia că laudele aduse copiilor pot avea efecte pozitive asupra lor, dar acestea vor fi vizibile numai dacă părinții vor ști...

  5 zodii care îți spun adevărul verde în față
  5 zodii care îți spun adevărul verde în față

  Din dorința de a nu-i răni pe cei din jur, cu atât mai mult cu cât este vorba despre persoane dragi, vei avea momente în care vei prefera să te abții să spui...

  4 semne care îți arată că suferi de stres
  4 semne care îți arată că suferi de stres

  Cu toții trecem prin perioade stresante, nu-i așa? Unii dintre noi sunt stresați din cauza locului de muncă, alții sunt stresați acasă, iar alții sunt stresați din cu totul alte...

  Îl neglijezi, iar el îți va arăta asta! 6 semne că micuțul tău are nevoie să stai mai mult timp cu el
  Îl neglijezi, iar el îți va arăta asta! 6 semne că micuțul tău are nevoie să stai mai mult timp cu el

  Copiii au nevoie să simtă că părinții îi sprijină și că sunt implicați în creșterea lor în mod constant. Atunci când nu se întâmplă acest lucru...

  © 2023 Qbebe