Semne care îți spun că s-ar putea să ai cancer de sân

Irina Olteanu - Redactor Senior

Semnele de cancer de sân variază semnificativ, de la noduli la schimbări la nivelul pielii, iar în multe situații nu există niciun fel de simptom. În unele cazuri un nodul poate fi prea mic pentru a fi simțit sau pentru a determina modificări vizibile la nivelul sânului, motiv penbtru care intervin întotdeauna metodele clare de diagnostic.

Semne că s-ar putea să ai cancer de sân

1. Un nodul la nivelul sânului

Un nodul sau o masă în sân constituie cel mai comun simptom al cancerului de sân. Astfel de noduli sunt de obicei duri și nedureroși. Nodulul este localizat de obicei unde se află sânul, partea superioară a sânului sau subțioara; îl poți vedea, dar nu îl poți simți. Nu toți nodulii ascund cancer; există și o mulțime de afecțiune benigne ale sânului care pot cauza noduli. Este însă un pas important ca medicul să verifice iemdiat prezența unei mase palpabile la nivelul sânului; cu cât este diagnosticul realizat mai timpuriu, cu atât mai bine.

2. Inflamație în sân sau în jurul sânului, al claviculei sau al subrațului

Inflamația sânului poate fi cauzată de cancerul de sân inflamator, o formă deosebit de agresivă a bolii. Inflamația sau nodulii din jurul claviculei sau subrațului pot fi cauzate de cancer de sân răspândit la nodulii limfatici din acele zone. Inflamația poate să apară chiar înainte de a simți un nodul în sân, prin urmare dacă observi simptomul adresează-te medicului cât mai curând.

semne cancer de san

3. Îngroșarea sau înroșirea pielii

Dacă pielea de pe sâni începe să semene cu coaja de portocală sau se înroșește, verifică imediat. Adesea aceste modificări sunt cauzate de mastită, o infecție a sânilor comună în rândul femeilor care alăptează. Medicul poate să îți recomande antibiotice pentru a trata infecția. În cazul în care simptomele nu se ameliorează în decurs de o săptămână trebuie verificate din nou deoarece aceste simptome pot fi determinate de un cancer de sân inflamator. Această formă de cancer este similară infecției la sân, dar pentru că apare rapid trebuie să fie diagnosticată la fel de rapid.

4. Senzație de căldură și mâncărime la nivelul sânilor

Precum îngroșarea și înroșirea pielii, căldura și mâncărimea pot să reprezinte simptome de mastită sau de cancer mamar inflamator. Dacă nu funcționează antibioticele, consultul medicului este imperativ.

5. Schimbări la nivelul mamelonului

Cancerul de sân poate uneori să determine schimbări cu privire la modul în care arată mamelonul. Dacă acesta se întoarce invers, dacă pielea de pe el se îngroașă sau devine de culoare roșie sau solzoasă, trebuie verificat de un medic.

6. Scurgeri la nivelul mamelonului

O scurgere (alta decât lapte) din mamelon poate fi alarmantă, dar în majoritatea cazurilor este cauzată de o leziune, o infecție sau de o tumoare benignă. Cancerul mamar rămâne o posibilitate în special dacă lichidul conține sânge sau dacă medicul decide să continuați investigațiile.

7. Durere

Deși majoritatea cazurilor de cancer nu determină apariția durerii la nivelul sânului, în unele cazuri se întâmplă și acest lucru. Mai adesea femeile observă durere sau disconfort asociate ciclului menstrual. Acest tip de durere este cel mai comun în săptămâna sau în perioada de dinainte de menstruație și dispare de obicei odată ce începe menstruația. Unele afecțiuni ale sânilor benigne, precum mastita, pot cauza o durere mai bruscă. În aceste cazuri durerea nu este asociată ciclului menstrual. Dacă ai durere gravă de sân și persistă sau nu este asociată perioadei menstruale trebuie să beneficiezi de un consult medical.

De reținut

Urmărește întotdeauna orice schimbare survenită la nivelul sânului. Există vreo modificare în forma sau textura sa? Sau în mărime și formă? De exemplu, un sân poate să devină mai mare sau să se situeze mai jos decât celălalt. Observi vreo modificare în textura pielii? Cum ar fi cutarea/plierea sau apariția unor neregularități la nivelul pielii sânului. Observi vreo modificare în culoare? Sânul poate deveni roșu sau inflamat. Observi vreo modificare la mameloane? Unul dintre ele poate deveni inversat când în mod normal poziția sa este spre exterior. Ai observat vreo scurgere neobișnuită din mameloane (de culoare transparentă, roșie, maronie sau galbenă) care apare fără a presa sânul? Ai observat apariția unei iritații sau cruste pe mamelon sau zona înconjurătoare? Semnele timpurii ale cancerului mamar le includ pe acestea, precum și durere persistentă sau o umflătură care nu dispare; dacă este de aspect dur și are margini neregulate sunt șanse mai mari să fie canceroasă.
Semnele tardive de cancer la sân includ: retracția sau răsucirea mamelonului în sens invers, mărirea unui sân, încrețirea suprafeței sânului, un nodul existent care se mărește, o textură similară cojii portocală a pielii, durere la nivel vaginal, scădere în greutate neintenționată, noduli limfatici măriți la subțioară, vene vizibile pe sân.

cancer de san

Auto-examinarea sânilor trebuie să facă parte din rutina de îngrijire lunară a sănătății feminine; nu trebuie neglijată zona de axilă, unde se pot observa uneori noduli limfatici măriți. Dacă ai peste 40 de ani sau ești expusă riscului ridicat de cancer este indicat să beneficiezi anual de mamogramă și examen ginecologic. Cu cât este depistat mai timpuriu cancerul, cu atât este mai bine. Procesul de diagnostic poate să dureze mai multe săptămâni și să implice analize și proceduri diferitem iar așteptarea rezultatelor este destul de îndelungată.

Multe dintre simptomele de cancer mamar, precum durere de sân sau umflatură pot să fie de fapt cauzate de o modificare normală a sânilor sau de o afecțiune benignă (care nu este canceroasă). În orice caz, dacă observi vreo modificare, este important să mergi cât de curând la medic. Unele persoane consideră că pe lângă simptomele enumerate pot să apară și senzație de oboseală, nivel scăzut de energie sau scădere în greutate, dar nu se întâmplă acest lucru. Reține că majoritatetea schimbărilor din sâni nu sunt cazuri de cancer. Dacă medicul care te examinează consideră necesar, îți poate recomanda investigații suplimentare.

Citește și: Simptome neobișnuite ale cancerului de sân 

Surse: www.healthline.com; http://breastcancernow.org; www.breastcancercare.org.uk; www.cancer.org

cancer de san

 

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Video: o jurnalistă a aflat că are cancer la sân în timp ce transmitea în direct cum se face o mamografie
  Video: o jurnalistă a aflat că are cancer la sân în timp ce transmitea în direct cum se face o mamografie

  Moment tragic pentru o jurnalistă care a fost diagnosticată cu cancer de sân chiar în timpul programului de lucru. Femeia dorea să încurajeze femeile să aibă grijă ca...

  8 semne care îți arată că ai un copil stresat
  8 semne care îți arată că ai un copil stresat

  Probabil te gândești că un copil nu are motive să fie stresat. Adevărul este, însă, că cei mici sunt și ei expuși stresului, care deseori poate lua forma anxietății....

  Astrele îți spun care este următorul loc pe care trebuie să îl vizitezi în funcție de zodia ta
  Astrele îți spun care este următorul loc pe care trebuie să îl vizitezi în funcție de zodia ta

  Există atât de multe locuri frumoase pe această Planetă, încât e păcat să nu încerci să vizitezi cât mai multe! Te-ai gândit care va fi următoarea...

  15 semne care te vor ajuta să îți înțelegi copilul înainte să vorbească
  15 semne care te vor ajuta să îți înțelegi copilul înainte să vorbească

  Atunci când devii părinte pentru prima oară cel mai dificil lucru pare să înțelegi ce vrea bebelușul tău să îți transmită. Fie că este vorba despre un anumit tip...

  6 motive care îți spun de ce copilul tău nu vrea să doarmă la prânz
  6 motive care îți spun de ce copilul tău nu vrea să doarmă la prânz

  Problemele cu somnul sunt des întâlnite, în special în rândul copiilor de vârstă mică, cele mai multe având legătură cu obiceiurile de la...

  6 semne că îți lauzi prea mult copilul
  6 semne că îți lauzi prea mult copilul

  Studii realizate în ultimele decenii au ajuns la concluzia că laudele aduse copiilor pot avea efecte pozitive asupra lor, dar acestea vor fi vizibile numai dacă părinții vor ști...

  5 zodii care îți spun adevărul verde în față
  5 zodii care îți spun adevărul verde în față

  Din dorința de a nu-i răni pe cei din jur, cu atât mai mult cu cât este vorba despre persoane dragi, vei avea momente în care vei prefera să te abții să spui...

  4 semne care îți arată că suferi de stres
  4 semne care îți arată că suferi de stres

  Cu toții trecem prin perioade stresante, nu-i așa? Unii dintre noi sunt stresați din cauza locului de muncă, alții sunt stresați acasă, iar alții sunt stresați din cu totul alte...

  © 2022 Qbebe