Sfatul specialistului: cum ne ferim de căpușe

Irina Olteanu - Redactor Senior

Vremea caldă este în toi, ceea ce presupune că ieșim mai des afară, ne avântăm în drumeții, în activități de grădinărit și, desigur, ajungem să interacționăm cu tot felul de insecte, inclusiv căpușe. În week-endul trecut doar la Spitalul Grigore Alexandrescu din Capitală s-au prezentat 58 de copii cu mușcături de căpușă într-o singură zi. Medicii precizează că riscurile unei mușcături sunt foarte grave și imediat ce depistați mușcătura de căpusă trebuie să mergeți de urgență la cel mai apropiat spital.

Căpușele, insecte purtătoare de boli

Conform estimărilor realizate de Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, în fiecare an anual aproximativ 300 000 de oameni dezvoltă boala Lyme după ce sunt mușcați de căpușe (la nivelul Statelor Unite ale Americii), iar alte câteva mii dezvoltă boli precum malaria - babesioza, anaplasmoza (similară gripei), infecția virală Heartland, ehrlichioza, febra pătată Rocky Mountain și tularemia.
Medicul Malika Ilias, din cadrul Programului de Cercetare pentru Boala Lyme susține că este important să prevenim ca căpușele să intre în contact cu pielea. Există mai multe modalități prin care se poate realiza acest lucru; fie prin acoperirea brațelor și picioarelor, introducerea pantalonilor în șosete, purtarea hainelor deschise la culoare pentru a putea observa când se atașază. Dacă mergi prin pădure sau în zone cu plante înalte circulă pe mijlocul cărării, unde căpușele au șanse mai puține să se afle, iar când ajung acasă verifică hainele tale și ale familiei și folosește o perie fină pentru păr și verifică pliurile pielii. Spală-te bine pe corp și hainele la temperatură ridicată.

cum ne ferim de capuse

Cum ne ferim de căpușe - pași de urmat

1. Folosește repelente - produsele de tip insecticide pot fi folosite pentru a preveni atașarea insectelor de piele, recomandă Thomas Mather, entomolog de sănătate publică din cadrul Universității Rhode Island. Permetrina 0.5%, insecticidul din plasele antimalarie, ucide căpușele adulte precum și pe cele în stadiu larvar (nimfe) care sunt cel mai probabil purtătoare de boala Lyme. Conform dovezilor științifice, spray-ul obișnuit pentru insecte, DEET, nu este la fel de eficient, căpușele putând ajunge în zone care nu sutn tratate cu el, precum pe pielea umană.

2. Ai grijă și acasă - nu doar zonele de camping și cele împădurite reprezintă un pericol în ceea ce privește căpușele, susține Kirby Stafford III, entomolog în cadrul Stației de Experiment Agricultural din Connecticut, estimând că ¾ dintre persoane ajung să fie infestate în urma activităților în casă și în jurul casei cu copii care se joacă și grădinăresc.

3. Stai în lumina soarelui - nimfele de căpușă au cuticule permeabile, care își pierd rapid umiditatea. Drept urmare, nu pot supraviețui în medii cu mai puțin de 80% umiditate, mai mult de 8 ore. Drept urmare, nimfele se adună în grămezi de frunze în zone umbroase, umede, prin urmare este utilă expunerea la soare.

4. Schimbă peisajul - majoritatea căpușelor din preajma gospodăriilor stau în interval de câțiva yarzi între curte și zona împădurită. Pentru a te asigura că ai o curte fără căpușe, apelează la o peisagistică care împiedică șoarecii, căprioarele, marmotele și alte rozătoare care transportă căpușe. Este de ajutor să îndepărtați și alte locuri în care se pot adăposti, precum mormane de frunze, arbuști și acoperiri din preajma casei; menține locurile de joacă la soare. Ajută și dacă împrăștii așchii de lemn în jurul perimetrului casei, căpușele îl vor evita pentru a nu se usca.

5. Verifică câinele sau pisica - câinii pot transporta căpușe din diverse zone, prin urmare este important să îți verifici animalul de companie imediat ce intră în casă. Spală-l bine și apoi aplică spray contra insectelor.

6. Acoperă-ți corpul - dacă tot corpul tău este acoperit, căpușele nu vor avea pe unde să pătrundă, subliniază Holly Donohoe, cercetător de la Universitatea din Florida. Introdu pantalonii în șosete, atunci când porți pantaloni lungi.

7. Folosește haine deschise la culoare - hainele pe care le porți trebuie să fie deschise la culoare, spune Kathryn Berger, un ecologist de boli din cadrul Universității Calgary din Canada. Căpușele nimfe sunt de mărimea unei semințe de mac, iar dacă porți haine deschise la culoare îți va fi mai ușor să le identifici.

8. Usucă hainele în uscător - deoarece căpușele sunt vulnerabile la uscăciune, paraziții pot fi uciși prin introducerea hainelor în uscător la temperatură ridicsată timp de 5-10 minute. Supraviețuiesc spălării, dar dacă le introduci rapid la uscare nu vor avea timp să reacționeze.

9. Fă-ți duș și inspectează - când ajungi acasă trebuie să te dezbraci imediat de haine și să faci rapid o inspecție a pielii și un duș. Cei care se spală imediat după activități afară au șanse mai mici să contacteze boala Lyme.

cum ne ferim de capuse

Sfatul specialistului

Dr. Ruxandra Robciuc, medic de familie în cadrul Bio-Medica International http://www.bio-medica.ro/ro/ ne-a răspuns la următoarele întrebări:

Odată cu sosirea anotimpului cald și cu petrecerea unei perioade mai îndelungate de timp în aer liber, în parcuri, la pădure sau în grădini, crește proporțional prezentarea pacienților la camerele de gardă ale spitalelor de boli infecțioase, pentru mușcături de căpușă.

Căpușele din genul Ixodes, prin mușcătura lor, uneori (25% din mușcături sunt infectante) transmit omului o spirochetă (bacterie Gram negativă, spiralată) numită Borrelia Burgdorferi, care poate produce o afecțune generalizată cu simptomatologie variată (inițial apar leziuni cutanate, apoi simptome neurologice, articulare, doctoroculare, cardiace): boala Lyme borelioza), care se întinde pe o lungă perioadă de timp îndelungată (săptămâni, luni, ani). Boala poate fi transmisă de la animale sau insecte (rozătoare, căprioare, cerbi, căpușe genul Ixodes) la om, niciodată de la om la om!

Profilaxia rămâne cel mai important mod de a scădea riscul infectării și în acest sens există câteva gesturi utile:
atenție sporită la campare, mai ales vara și spre toamna, când este umezeală și este cald, în zone neamenajate, evitarea zonelor umede, împădurite, pasuni, fânețe, copiii ar fi recomandat să poarte îmbrăcăminte de protecție (care să acopere cât mai mult tegumentele), bluze și pantaloni lungi, deschise la culoare, ușor de verificat (valabil și la adulți). La întoarcerea acasă se recomandă duș sau baie generală și verificarea întregii suprafețe a corpului, pentru depistarea prezenței căpușelor, în zone de predilecție, precum: spatele genunchilor, subraț, între degetele de la mâini și picioare, buric, după urechi, pe ceafă, gât și în părul de pe cap. Verificați și hainele, bagajele, animalele de companie care v-au însoțit și chiar jantele de la mașină, în rizurile cărora se pot găsi căpușe!
Animalele de companie - câini, pisici, trebuie verificate permanent de căpușe, nu numai la întoarcerea din excursii sau plimbări.
Pentru a evita mușcătura de căpușe, tundeți iarba din curte și grădina frecvent, evitați depozitarea de mobilă veche, gunoi și obiecte de lemn aproape de casă, deoarece acestea sunt locuri unde se ascund și pot supraviețui căpușele. Depozitați lemnele de foc în locuri unde se păstrează uscate. Construiți garduri înalte de peste 1,5 metri, pentru a evita pătrunderea unor animale străine, care pot aduce căpușe.

Când este necesar consultul unui medic?- Ce sfaturi aveți în acest sens?

Cel mai bun lucru, pentru siguranța dvs. și un diagnostic corect și rapid, solicitați sfat medical, după ce ați fost mușcați de căpușă. Este de preferat o alarmă falsă, apariției și dezvoltarii unei afecțiuni care poate evolua sever. Nu toate mușcăturile de capușă infectează, dar toate mușcăturile de căpușă se consideră ca au potențial infectant (se consideră că ar putea transmite boala).

Este obligatorie administrarea profilactică a antibioticului (uzual cefalosporine, doxiciclină, dar este bine ca indicația, dozele, durata, ritmul de administrare, să fie stabilite de către medicul dvs., în funcție de vârstă, starea dvs. de sănătate anterioară, tratamentul se individualizează!), în general pentru o perioadă de 10 zile, mai ales atunci când contactul a fost sigur și ați identificat într-adevăr o căpușă, la locul mușcăturii.

Împotriva mușcăturilor de căpușe există și vaccin. Vaccinarea se poate face fără nici un fel de probleme numai că nu este susținută de programul național de imunizare, deci părinții care vor trebuie să își protejeze copii trebuie să plătească din buzunar vaccinul.

Citește și: Cum să îți protejezi copilul de mușcătura de căpușă 

Mulțumim doamnei doctor Ruxandra Robciuc pentru ajutorul acordat în realizarea articolului.

Surse: www.livescience.com; https://medlineplus.gov; www.cdc.gov

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Sfatul specialistului: Cum îți educi copilul pentru a nu deveni o victimă a abuzurilor
  Sfatul specialistului: Cum îți educi copilul pentru a nu deveni o victimă a abuzurilor

  Pe măsură ce un copil începe să descopere lumea din jur, vei începe tot mai mult să-l înveți cum să se ferească de pericole. Cu toate acestea, din diverse motive,...

  Sfatul specialistului: cât este de importantă vitamina D în imunitatea copiilor noștri
  Sfatul specialistului: cât este de importantă vitamina D în imunitatea copiilor noștri

  Vitamina D reprezintă una dintre cele mai cunoscute vitamine și este esențială încă din primele zile de viață ale copilului tău. Parcurge cu atenție articolul de mai jos...

  Sfatul specialistului: dificultăți în alăptare și soluții
  Sfatul specialistului: dificultăți în alăptare și soluții

  Alăptarea este o perioadă magică, dar plină de provocări, mai ales pentru mămicile care nasc pentru prima dată. Anca Bălășoiu, moașă și coordonator Școala Mamei, îți...

  Cum trebuie sa reactionezi cand copilul tau cade? Sfatul controversat al unui tata
  Cum trebuie sa reactionezi cand copilul tau cade? Sfatul controversat al unui tata

  Aceasta intrebare este pe buzele multor parinti. Se pare ca raspunsul vine din partea unui tatic, care a postat pe contul sau de Reddit acest "sfat vital".

  Sfatul psihologului: Cum sa-mi iubesc sotul?
  Sfatul psihologului: Cum sa-mi iubesc sotul?

  Iubirea "pana cand moartea ne va desparti" nu este usor de atins. Adeseori, dupa luna de miere urmeaza "anii de fiere", iar cei doi soti ajung sa se intrebe ce au vazut unul la altul. Vreau...

  Sfatul pe care l-am primit de la tata mi-a salvat viața
  Sfatul pe care l-am primit de la tata mi-a salvat viața

  Pe măsură ce copilul crește și devine din ce în ce mai autonom, o zicală devine din ce în ce mai pregnantă în sufletul unui părinte: ”a avea un copil este ca...

  De ce urina miroase urât în sarcină? Răspunsul specialistului
  De ce urina miroase urât în sarcină? Răspunsul specialistului

  Pe parcursul sarcinii apar numeroase modificări ale corpului viitoarei mămici, modificări uneori însoțite de senzații neplăcute și deranjante. Urinatul des și cu un miros...

  Ce este linia de evaporare de la testul de sarcină? Răspunsul specialistului
  Ce este linia de evaporare de la testul de sarcină? Răspunsul specialistului

  O noțiune mult prea puțin cunoscută până acum este aceea de ”linia de evaporare” de la testul de sarcină. Articolul care urmează își propune să aducă...

  © 2022 Qbebe