Valul 4 a venit mai repede decât ne așteptam. Din ce în ce mai multe cazuri și printre copii

Valul 4 a venit mai repede decât ne așteptam. Din ce în ce mai multe cazuri și printre copii

Bianca Geica - Redactor Senior

Varianta Delta a coronavirusului a devenit dominantă și în România! Numărul infectarilor a crescut de 5 ori în 8 săptămâni, cei mai afectați fiind, se pare, tinerii cu vârstă cuprinsă între 30 și 39 de ani, potrivit secretarului de stat în Ministerul Sănătății, Andrei Baciu.

Valul 4 al pandemiei de coronavirus a venit mai repede decât se așteptau specialiștii și sunt șanse mari că începând din august să avem undeva la peste 1.000 - 1.500 de infectari cu tulpina Delta pe zi.

127 cazuri de infectari cu varianta Delta în România

Zilele trecute, DSP Constanța anunța că 7 pacienți din județul Constanța au fost depistați pozitiv cu noua tulpină Delta a COVID-19: 6 femei, printre care și o fetiță de 10 ani, și un bărbat în vârstă de 21 de ani. Dintre cei 7 pacienți, 6 erau nevaccinati. Starea a 6 dintre ei este stabilă, însă din păcate o pacientă în vârstă de 68 de ani a murit.

Numărul total de infectări cu varianta Delta a coronavirusului a ajuns la 127 în România, a declarat coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță. Până acum au fost confirmate și 5 decese, toate la persoanele care nu erau vaccinate împotriva COVID-19. 

Citește și: Cazurile de Covid sunt rare printre copii. De ce trebuie să îi vaccinăm?

Varianta Delta s-a extins în București și 14 județe, iar cele mai multe infectări au fost depistate până în prezent în București (31 cazuri), Argeș (23 cazuri) și Ilfov (19 cazuri). 50% dintre cazuri se află în 28 de focare, dintre care 22 sunt de familie, iar 6 de colectivitate. 42 de cazuri, adică 33%, nu au legătură epidemiologică cu focarele, ceea ce poate însemna că există transmitere comunitară.

„Până pe data de 25 iulie au fost confirmate 127 de cazuri de infecţia cu varianta virală Delta, practic cu 26 de cazuri mai mult decât în săptămâna precedentă. Evoluţia săptămânala a proporţiei cazurilor confirmată cu varianta Delta din numărul total al cazurilor identificate cu variante virale de îngrijorare are un trend crescător, de la valoare de 1,5% în săptămâna 21 la peste 6,8% în săptămâna 29. Este o creştere de circa de cinci ori a numărului de cazuri cu varianta virală Delta în ultimele opt săptămâni”, a spus Gheorghiță într-o conferință de presă.

Acesta a mai precizat că varianta virală Delta este mult mai contagioasă și se răspândește mult mai ușor în rândul populației nevaccinate, aceștia având șanse mai ridicate să aibă nevoie de spitalizare în caz de infectare.

„Există un trend crescător al cazurilor generate de varianta virală Delta, care este mult mai contagioasă se răspândeşte mult mai uşor în rândul populaţiei nevaccinate şi care poate să asocieze un risc mai mare de spitalizare, estimat la 2,5 ori faţă de infecţia cu variantele anterioare, mai ales dacă vorbim de populaţie nevaccinată, populaţie vulnerabilă, populaţie vârstnică care pot avea un risc crescut de evoluţie către forme severe de boală, care necesită spitalizare”, a mai spus el.

Secretarul de stat in Ministerul Sănătății, Andrei Baciu, spune că varianta Delta a COVID-19 îi afectează mai mult pe tinerii cu vârste cuprinse între 20 si 39 de ani.

„Un lucru care iese în evidență de departe este faptul că pe intervalul de vârstă 20-39 de ani avem cea mai mare creștere a numărului de cazuri noi de la o săptămână la alta, deci la tineri. Spre exemplu, săptămâna trecută în comparație cu acum două săptămâni avem o creștere de 139 la sută. În cifre absolute, sigur, nu este foarte mult, însă vorbim de un început de creștere a numărului de cazuri și vorbim practic de elementele care au, poate, validitate din punct de vedere științific”, a subliniat secretarul de stat.

Andrei Baciu spune că motivul pentru care tinerii sunt mai predispuși la a contracta varianta Delta a coronavirusului este dat de faptul că aceștia călătoresc tot mai des și că este și perioada concediilor. 

La deschiderea școlilor am putea avea 2-3.000 de cazuri cu tulpina Delta pe zi! Ce spun epidemiologii

Epidemiologul Octavian Jurma confirmă faptul că tulpina Delta a devenit dominantă și în România și consideră că valul 4 a debutat în țara noastră în această săptămână.

„Tulpina Delta este oficial dominată și în România, cu o pondere de peste 60% (26) din cele 44 de cazuri noi secvențiate în ultima săptămână. Doar 40% (17) din cazurile secvențiate săptămâna trecută mai sunt cu tulpina britanică (Alpha). Azi a fost publicat raportul INSP-CNSCBT pentru săptămâna S29 (perioada 19-25 iulie). Numărul de cazuri confirmate cu varianta Delta (B1.617.2 sau indiană) a ajuns săptămâna trecută la 127. Cu o pondere de peste 50%, am intrat oficial sub dominația Delta și în România încă din această săptămână”, explică Octavian Jurma, într-o postare pe pagină sa de Facebook.

„Dobândirea dominanței variantei Delta înainte de termenul la care ne așteptam este în contrast dureros cu eșecul campaniei de vaccinare care ne așteptam să fie la un nivel similar cu procentul tulpinii Delta în acest moment. În general, odată cu dobândirea dominanței are loc și debutul unui nou val de infectări cu tulpina dominantă și de aceea putem consideră că valul Delta-4 a debutat în România în această săptămână”, a mai explicat acesta, potrivit hotnews.ro.

Epidemiologul este de părere că pragul de 1.000 de infecari cu tulpina Delta ar putea fi depășit în august, iar la deschiderea școlilor am putea avea 2.000 - 3.000 de cazuri pe zi.

Citește și: Nou studiu: adulții vaccinați protejează și copiii nevaccinați

„Dacă rezistența opusă de imunizarea prin vaccinare și infectare va reduce răspândirea variantei Delta la nivelul tulpinii Alpha (cum s-a întâmplat în Marea Britanie), vom vedea o dublare a numărului zilnic mediu de cazuri la aproximativ două săptămâni, ceea ce înseamnă că deschiderea școlilor va avea loc la o medie între 2.000 și 3.000 de cazuri pe zi. Autoritățile ar trebui însă să se pregatească pentru scenariul cel mai sumbru, 'care este că valul 4 ne va lovi cel puțin la fel de rău ca valul 3. Dacă apare prognoza de furtună, e mai bine să te pregătești pentru furtună și să nu vină furtuna, decât să ignori prognoza și să te lovească furtuna nepregătit", subliniază epidemiologul Octavian Jurma.

Acesta mai este de părere că cea mai sigură cale pentru a ne proteja de valul 4 este vaccinarea. Respectarea măsurilor de protecție reprezintă o altă modalitate prin care ne putem feri de boală, spune epidemiologul.

„La nivel individual, ce poți face este în primul rând să te vaccinezi. Vaccinarea este în continuare cea mai eficientă metodă de protecție și prevenție împotriva tuturor variantelor, inclusiv tulpina indiană (Delta). Toate vaccinurile asigură un grad înalt de protecție individuală, chiar dacă eficiența lor în combaterea răspândirii bolii variază. Este important să reținem că imunitatea optimală se instalează la 30 de zile după vaccinare, deci nu putem aștepta pâna vine ploaia că să începem să construim acoperișul.

În al doilea rând, este momentul să revenim și la măsurile de protecție personală non-farmaceutică deja clasice (mască în proximitatea altora, distanțare, igienă). Nu cred că se vor face excepții pentru cei vaccinați și relaxările și restricțiile vor fi în continuare generale, ai deci grijă la comportamentul în spațiile închise. Veste bună este că vom putea să continuăm să socializăm relativ liber cu persoanele și familiile vaccinate, deci presiunea psihologică și anxietatea va fi mult mai scăzute printre cei vaccinați.”, precizează epidemiologul Octavian Jurma.

Klaus Iohannis: „România trebuie să fie pregătită pentru valul 4. Cea mai sigură cale pentru a încetini această pandemie rămâne vaccinarea”

Miercuri, cu ocazia împlinirii a 115 ani de la înființarea serviciului de Ambulanță, președintele Klaus Iohannis a ținut să facă și câteva precizări despre pandemia de coronavirus, care pare să capete din nou amploare odată cu răspândirea variantei Delta.

Acesta i-a îndemnat pe românii care nu s-au vaccinat încă împotriva COVID-19 să o facă pentru a contribui la „încheierea acestei grave crize sanitare”.

„Acest virus cu care ne confruntăm de atâtea luni a făcut și continuă să facă victime. Deși acum ne aflăm într-o perioadă cu un număr scăzut de infectări, trebuie să fim realiști. Pandemia nu s-a încheiat. Vedem în multe țări o intensificare, așa-numitul val patru, și România trebuie să fie la rândul ei pregătită pentru a-i face față. Cea mai sigură cale pentru a încetini această pandemie rămâne vaccinarea și îi îndemn pe toți cei care nu s-au vaccinat încă să meargă cu încredere să se vaccineze, pentru că efectele benefice de protejare împotriva COVID-19 sunt certe și demonstrate. Fiecare persoană în plus care se vaccinează contribuie, cu responsabilitate, la încheierea acestei grave crize sanitare.

Această perioadă ne-a arătat, o dată în plus, și nenumăratele hibe și probleme ale sistemului nostru de sănătate. Avem acum ocazia să ne gândim la șansa reconstrucției și reafirm, astfel, preocuparea mea pentru găsirea celor mai bune soluții de reformare a domeniului sănătății, unul dintre cele mai greu încercate în această perioadă dramatică”, a declarat Iohannis.

Tulpina Delta, periculoasă pentru copiii nevaccinați. O fetiță de 11 ani din Sicilia a murit după ce s-a infectat cu varianta Delta a coronavirusului

La începtul lunii iulie, ECDC atenționa asupra faptului că tulpina Delta este periculoasă pentru copiii nevaccinați. Specialiștii susțin că vaccinarea copiilor nu face mari progrese, consecințele acestui lucru urmând să se vadă abia la toamnă, odată cu începerea școlii.

Între timp, tulpina Delta i-a fost fatală unei fetițe de 11 ani din Sicilia, care a murit după ce a luat virusul de la una dintre surorile ei, revenită dintr-o călătorie în Spania. Fetița avea și o boală rară, din cauza căreia și-a petrecut o mare parte din viață prin spitale. Deși medicii au recomandat în repetate rânduri vaccinarea, familia micuței era nevaccinată. Părinții nu erau anti-vacciniști și spun că plănuiau să se imunizeze, însă erau indeciși.

Ce trebuie să știm despre tulpina Delta (indiană) a coronavirusului

Potrivit vaccinare-covid.gov.ro, Varianta B1617.2 (Delta) sau tulpina indiană este considerată cea mai adaptată dintre cele patru variante virale de îngrijorare, cu un grad ridicat de contagiozitate, de două ori mai mare față de tulpina inițială și cu aproximativ 60% mai mare decât tulpina Alpha, cunoscută ca varianta britanică.

Tulpina Delta (indiană) a fost confirmată oficial în România în luna aprilie 2021 și are potențialul de a deveni tulpină majoritară la nivel global, nu doar în anumite țări, fiind responsabilă de un număr mare de infecții, predominant la persoanele nevaccinate.

Vaccinurile actuale administrate în schemă completă își mențin eficiența față de infecția cu acest tip de tulpină, sens în care vaccinul produs de compania Pfizer/ BioNTech asigură o protecție de spitalizare de 96%, iar AstraZeneca/Vaxzevria asigură o protecție de 92%.

Vacinarea cu schemă completă oferă protecție față de boală COVID-19, scade riscul de internare, riscul de complicații și de deces.

Foto: vaccinare-covid.gov.ro

Varianta Delta s-a dovedit capabilă să declanșeze noi valuri de infecție în țări și regiuni puternic afectate de tulpinile anterioare. O analiză efectuată asupra evoluției din India, bazată pe modelare matematică, estimează că tulpina Delta ar putea infectă până la 50% din populația care a trecut anterior prin boală.

Citește și: Când începe vaccinarea anti-COVID la copiii din România

  • Surse: digi24.ro, mediafax.ro, hotnews.ro, vaccinare-covid.gov.ro
  • Sursă foto principală: istockphoto.com

Surse foto: istockphoto.com

Articolul urmator
Țipi la copilul tău? 5 sfaturi care te ajută să te calmezi mai repede
Țipi la copilul tău? 5 sfaturi care te ajută să te calmezi mai repede

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Da, trebuie să vorbești cu copilul despre pubertate mai repede decât crezi
    Da, trebuie să vorbești cu copilul despre pubertate mai repede decât crezi

    Parcă ieri îți strângeai pentru prima dată copilul în brațe, însă timpul se scurge cu o viteză amețitoare și, fără să îți dai seama, se apropie cu...

    Mit sau realitate - fetele se obișnuiesc mai repede cu olița decât băieții?
    Mit sau realitate - fetele se obișnuiesc mai repede cu olița decât băieții?

    Fetele se dezvoltă mai repede decât băieții, comunică mai devreme, sunt mai precoce, folosesc mai repede olița. Toate aceste mituri sunt bine cunoscute în societatea...

    Sticlele de apă reutilizabile depozitează mai multe bacterii decât un vas de toaletă, spun cercetătorii
    Sticlele de apă reutilizabile depozitează mai multe bacterii decât un vas de toaletă, spun cercetătorii

    Ce noroc că nu putem vedea bacteriile, pentru că altfel, nu cred că am mai vrea să atingem nimic. În acest sens, un studiu din 2023 arată că o sticlă reutilizabilă pentru apă...

    „Eh, e mic, oricum nu înțelege prea multe". Copilul este mai inteligent decât crezi tu, ai grijă ce informații ajung la el
    „Eh, e mic, oricum nu înțelege prea multe". Copilul este mai inteligent decât crezi tu, ai grijă ce informații ajung la el

    Dragi părinți, nu mai subestimați copiii! Sunt mai deștepți decât credem noi! Așa că mare atenție la ce informații ajung la urechile lor jucăușe și la mintea lor ageră!

    Mai mulți copii, mai multe certuri. Ce trebuie să faci pentru a păstra liniștea în casă?
    Mai mulți copii, mai multe certuri. Ce trebuie să faci pentru a păstra liniștea în casă?

    O mamă de peste hotare povestește despre una dintre părțile dificile ale parentingului. Ce poate face un părinte pentru a păstra armonia într-o casă cu 3 băieți? Ne spune un...

    Situația avortului în România. Mai multe spitale din România refuză să mai practice avortul la cerere, din motive religioase
    Situația avortului în România. Mai multe spitale din România refuză să mai practice avortul la cerere, din motive religioase

    Avortul este, în continuare, subiectul a numeroase controverse și ridică deseori probleme de ordin moral. Chiar dacă în România avortul este permis, o treime din...

    Nu mi-a mai venit menstruația din 2014 din cauză că sunt însărcinată în fiecare an
    Nu mi-a mai venit menstruația din 2014 din cauză că sunt însărcinată în fiecare an

    Madison Chavez, în vârstă de 25 de ani, este mama a 5 copii, iar mezinul e pe drum. Femeia mărturisește că începând cu anul 2014, „s-a pus pe făcut...

    Studiu: creierul adolescenților a îmbătrânit mai repede din cauza stresului cauzat de pandemie
    Studiu: creierul adolescenților a îmbătrânit mai repede din cauza stresului cauzat de pandemie

    Încă mai descoperim efectele pe termen lung în urma pandemiei. Un studiu recent arată că stresul provocat de Covid-19 a dus la îmbătrânirea prematură a...

    © 2024 Qbebe