Cazurile de Covid sunt rare printre copii. De ce trebuie să îi vaccinăm?

Cazurile de Covid sunt rare printre copii. De ce trebuie să îi vaccinăm?

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a aprobat recent utilizarea vaccinului Pfizer și pentru copiii între 12-15 ani, iar în țara noastră a început deja campania de vaccinare a celor incluși în această grupă de vârstă. Din articolul de mai jos vei descoperi principalele argumente ale specialiștilor în sprijinul ideii de vaccinare anti-Covid la copii, susținute prin rezultate ale studiilor derulate începând cu anul trecut în întreaga lume. 

Pentru a-i feri de eventuale complicații

Chiar dacă incidența infectărilor cu SARS-CoV-2 este mai redusă în rândul copiilor decât la adulți, după cum s-a constatat de experți din întreaga lume, aceștia afirmă că nu este exclusă apariția complicațiilor serioase și în cazul celor mici. Conform datelor de care dispune „Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor” din SUA (CDC), copiii care suferă de anumite afecțiuni (ca de exemplu boli cardiace congenitale, diabet, astm, boli pulmonare cronice, boli ce compromit sistemul imunitar, anumite tipuri de anemii- cum ar fi anemia cu celule în seceră etc.) și cei sub vârsta de 1 an sunt cei mai predispuși formelor severe și complicațiilor generate de o infecție cu noul coronavirus. 

În privința complicațiilor, specialiștii din cadrul CDC susțin că și copiii cu forme severe de boală pot dezvolta, așa cum se întâmplă și în rândul unor adulți, complicații variate, cum ar fi miocardite, blocaj renal, cetoacidoză diabetică (o complicație severă a diabetului, ce necesită tratament de urgență, în condițiile în care poate duce la coma diabetică), complicații respiratorii, dar și Sindrom Inflamator Multisistemic. Medicii precizează că acest sindrom are trăsături comune cu sindromul de șoc toxic și cu Boala Kawasaki, ce determină inflamarea vaselor de sânge din tot corpul. Foarte important este însă ca părinții să sesizeze la timp simptomele ce ar putea indica prezența Sindromului Inflamator Multisistemic:

  • Febra de peste 38 
  • Oboseală persistentă, stări de slăbiciune
  • Inflamarea mâinilor și a picioarelor
  • Dureri abdominale
  • O erupție roșie
  • Vomă
  • Diaree
  • Ochii roșii
  • Buze crăpate, roșii

cadru-medical-venind-sa-il-examineze-pe-un-baietel-aflat-pe-patul-de-spital

Încă nu se cunosc suficiente date despre Sindromul Inflamator Multisistemic, dar se știe că acesta poate surveni cam la 4 săptămâni după expunerea la virusul SARS-CoV-2, fiind asociat cu o posibilă reacție a sistemului imunitar la acesta, afectând în special copiii între 2 și 15 ani. Se poate însă trata, scopul principal al tratamentului fiind controlul inflamației și împiedicarea deteriorării organelor vitale, cu precădere a inimii. 

Având în vedere posibilitatea acestor complicații, medicii susțin vaccinarea anti-COVID la copii pentru evitarea unor efecte ce îi pot afecta pe termen lung. Într-o intervenție pentru „ȘCOALA 9”, Doina Azoicăi, Președinte al Societății Române de Epidemiologie, a menționat: „Nu trebuie să așteptăm ca ei să facă boala pentru că unii – puțini într-adevăr – pot face forme grave. Nu putem lăsa copiii să treacă prin boală pentru că noi nu vom ști care copii vor face forme ușoare și care vor face forme severe.”

Pentru a nu-i îmbolnăvi pe cei din jur

Modul în care copiii reacționează la infecția cu SARS-CoV2, precum și modalitatea în care aceștia sunt sau nu un vector demn de luat în seamă în răspândirea virusului, îi preocupă intens pe cercetători. Printr-un studiu publicat online în luna aprilie a acestui an, prin compararea mucoasei nazale a copiilor și a adulților, a fost adus în prim-plan următorul aspect: faptul că un copil are infecții respiratorii mai frecvente decât un adult determină o activare mai bună a răspunsurilor imunitare ale mucoasei nazale, ceea ce favorizează un răspuns mai prompt la expunerea cu noul coronavirus, urmat de forme mai puțin severe ale bolii și de un răspuns inflamator mai puțin intens.

Alt studiu, realizat în vara anului trecut, s-a orientat asupra modului în care populația pediatrică poate transmite virusul SARS-CoV-2. S-au formulat concluzii precum:

  • Aproape 98% dintre copiii participanți la studiu erau asimptomatici sau aveau simptome ușoare ale bolii
  • Aproape jumătate dintre copiii simptomatici puteau răspândi virusul și la 21 de zile după diagnosticare
  • Fie că era vorba despre copiii simptomatici, fie că era vorba despre cei asimptomatici, aceștia puteau răspândi virusul pentru perioade îndelungate (2-3 săptămâni), independent de severitatea simptomelor

Raportându-se la asemenea rezultate ale studiilor, specialiștii recomandă vaccinarea anti-COVID și în rândul copiilor și adolescenților, în condițiile în care aceștia pot transmite virusul chiar și în absența simptomelor, cu precădere persoanelor vulnerabile. Prin vaccinare șansele de îmbolnăvire sunt mult mai reduse, iar virusul nu ar mai fi transmis mai departe. De altfel, la finalul lunii martie din acest an, Pfizer anunțase că, în urma ultimei faze  studiilor clinice, s-a putut sesiza, în rândul copiilor cu vârsta de 12-15 ani, că vaccinul declanșează un răspuns imunitar puternic, dovedind o eficacitate 100%. 

În privința posibilelor reacții adverse ale copiilor la un vaccin anti-COVID, medicii spun că acestea durează o zi sau două și sunt asemănătoare adulților, putând fi:

  • Locale- înroșirea, inflamarea și durerea la locul vaccinării
  • Reacții la nivelul întregului organism- Pot fi foarte diverse, de la febră, frisoane, dureri de cap, până la stări de oboseală, dureri musculare, greață

În vederea contribuției la imunizarea colectivă

Potrivit „University John Hopkins”, se așteaptă ca odată ce suficiente persoane sunt protejate împotriva coronavirusului, riscul de infectare pentru copiii- și pentru populație în general- să fie în scădere. Cu atât mai mult cu cât posibilitatea de vaccinare în rândul copiilor crește, cumulată cu continuarea măsurilor de prevenție binecunoscute (distanțarea socială, purtarea măștii de protecție, respectarea măsurilor de igienă), circulația virusului urmează să se diminueze semnificativ. 

Un studiu publicat în „International Journal of Infectious Diseases” a subliniat ideea realizării imunizării colective  și datorită vaccinării anti-COVID a copiilor. Oamenii de știință au adus în discuție că realizarea acestui demers nu numai că le va acorda o protecție suplimentară acestora, dar va contribui și la crearea unui mediu mai sigur pentru persoanele mai vulnerabile (cum ar fi persoanele vârstnice) și pentru populația nevaccinată. Practic, se consideră că vaccinarea copiilor va favoriza un nivel suficient de imunizare pentru a proteja o anumită populație.

baietel-ce-poarta-masca-de-protectie-si-urmeaza-sa-fie-vaccinat

Într-un interviu pentru „ȘCOALA 9”, medicul infecționist Adrian Marinescu (Director Medical la Institutul de Boli Infecțioase „Matei Balș” din București) atenționează că imunizarea colectivă se poate înfăptui dacă vaccinarea va fi orientată spre toate categoriile de vârstă: „Imunizarea copiilor ar crește nivelul imunizării colective și ar duce la reducerea din circulație a virusului și, în final, la închiderea pandemiei. Vaccinarea are un rol crucial în asta, cu condiția să fie extinsă și pentru celelalte grupe de vârstă.” 

Surse: cdc.gov, health.harvard.edu, hopkinsmedicine.org, ijidonline.com, insight.jci.org, jamanetwork.com, medscape.com, scoala9.ro

Sursă poză principală: istockphoto.com

Surse foto: istockphoto.com

Articolul urmator
Ce trebuie să știe părinții despre varianta Delta de COVID dacă au copiii nevaccinați
Ce trebuie să știe părinții despre varianta Delta de COVID dacă au copiii nevaccinați

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    S-a deschis lista de decese printre copii: un bebeluș și un băiat de 7 ani au murit de Covid în ultimele 24 de ore
    S-a deschis lista de decese printre copii: un bebeluș și un băiat de 7 ani au murit de Covid în ultimele 24 de ore

    176 de decese au fost înregistrate ieri, 30 septembrie, la pacienţi infectaţi cu virusul SARS-CoV-2. Dintre acestea, Grupul de Comunicare Strategică a raportat și două decese...

    Certificatul verde Covid obligatoriu pentru copiii de peste 6 ani? Ce trebuie să știe părinții
    Certificatul verde Covid obligatoriu pentru copiii de peste 6 ani? Ce trebuie să știe părinții

    Capitala a intrat în scenariul roșu după ce incidența COVID a depășit pragul de 3 la mie. Astăzi, potrivit datelor publicate astăzi de Institutul Național de Sănătate...

    De ce tulpina braziliană de COVID-19 crește rata mortalității la copii? Experții sunt îngrijorați
    De ce tulpina braziliană de COVID-19 crește rata mortalității la copii? Experții sunt îngrijorați

    Brazilia a devenit a treia cea mai afectată țară de coronavirus, după Statele Unite și India. Peste 15 milioane de cazuri de COVID-19 și peste 400.000 de decese s-au înregistrat...

    Valul 4 a venit mai repede decât ne așteptam. Din ce în ce mai multe cazuri și printre copii
    Valul 4 a venit mai repede decât ne așteptam. Din ce în ce mai multe cazuri și printre copii

    Varianta Delta a coronavirusului a devenit dominantă și în România! Numărul infectarilor a crescut de 5 ori în 8 săptămâni, cei mai afectați fiind, se pare,...

    Avertisment CDC: cum sunt afectate femeile însărcinate și bebelușii lor dacă se infectează cu COVID-19
    Avertisment CDC: cum sunt afectate femeile însărcinate și bebelușii lor dacă se infectează cu COVID-19

    Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din Statele Unite a emis un avertisment de urgență legat de femeile însărcinate care suferă de COVID-19! Acestea se pare că au un...

    Părinții opresc frigiderele din cauza crizei economice. Cresc cazurile de copii cu intoxicații alimentare în Marea Britanie
    Părinții opresc frigiderele din cauza crizei economice. Cresc cazurile de copii cu intoxicații alimentare în Marea Britanie

    Copiii suferă din cauza intoxicațiilor alimentare și vin la școală cu haine murdare, pentru că părințoo opresc frigiderele, congelatoarele și nu mai folosesc mașinile de spălat...

    Copilul meu perfect sănătos a murit din cauza gripei și de atunci eu și restul familiei ne vaccinăm anual
    Copilul meu perfect sănătos a murit din cauza gripei și de atunci eu și restul familiei ne vaccinăm anual

    Leon a fost unul dintre cei peste 186 de copii care au murit în urma epidemiei de gripă din 2017. Avea doar 4 ani, iar mama lui îl descrie ca fiind un „suflet...

    Zodiile care nu vor să facă niciodată copii. Te numeri printre ele?
    Zodiile care nu vor să facă niciodată copii. Te numeri printre ele?

    Viața fără copii începe să le surâdă tot mai multor persoane, din varii motive pe care, din păcate, foarte mulți au tendința să le judece sau să le conteste: „Cum...

    © 2024 Qbebe