10 intrebări pe care să nu i le pui niciodată unei mame

10 intrebări pe care să nu i le pui niciodată unei mame

Otilia Geavlete - Redactor Senior

Ca proaspătă mămică, sunt o mulțime de lucruri noi cărora trebuie să le faci față. Cineva spunea că maternitatea este cea mai dificilă „meserie" din lume. Nopți nedormite, griji și anxietate, dureri, tumult de emoții, de la teama că nu te vei descurca până la depresie și sentimente de vină, sunt numai câteva dintre provocările care vin la pachet cu bucuria de a fi mamă. Adesea, te simți singură și neînțeleasă, iar acest sentiment este amplificat de avalanșa de sfaturi şi întrebări pe care le primeşti de la alte persoane. Rămâi chiar tu surprinsă când o întrebare, aparent nevinovată, îţi trezește sentimente neplăcute, precum revoltă , tristețe sau furie. Iată topul celo 10 întrebări pe care nu trebuie să i le pui niciodată unei proaspete mame.

Multe persoane consideră că știu totul despre maternitate, fie pentru că au proprii copii, fie pentru că au auzit de la alții. Asta nu înseamnă că toți cunosc ce ar fi cel mai potrivit să-i spună unei mame de nou-născut. Adesea, în dorința noastră de a face conversație, de altfel bine intenționată, s-ar putea să ne scape tocmai acele întrebari care nu trebuie niciodată puse unei mame. Astfel de întrebări, care apar în topul celor mai frecvente conversații, sunt percepute ca nepoliticoase și invazive, pot chiar să rănească sentimentele și să amplifice o stare de depresie. În loc de aceste întrebări, este preferabil să oferi proaspetei mămici suport concret, o stare pozitivă și, cel mai bine, să o lași pe ea să vorbească.

nu intreba
Acesta este topul celor 10 întrebări pe care să nu i le pui niciodată unei mame:

1. Când te întorci la muncă?

Ultimul lucru la care o mamă vrea să se gândească este când va relua serviciul, mai ales dacă are în plan să rămână acasă o perioadă mai lungă, pentru a oferi bebelușului cea mai bună îngrijire. Adesea, mămicile au nevoie de timp, pentru a se adapta schimbării apărute în viața lor, astfel încât nu au nici o idee când vor reveni la locul de muncă. Auzind prea des această întrebare, multe mame se vor simți judecate. Întrebările referitoare la perspectiva profesională ulterioară concediului de maternitate pot naște, în plus, îngrijorari și incertitudini la proaspăta mamă, mai ales dacă viitorul ocupațional nu este foarte sigur. Această întrebare este foarte personală, ca și cum ai întreba mama dacă își permite să stea acasă și nu cumva asta o să-i dăuneze. În starea tensionată în care se află o proaspătă mamă, o astfel de întrebare poate provoca o adevărată furtună interioară.

2. Te gândești să faci alt copil?

Este greu de înțeles de ce aceasta este o întrebare atât de populară, care i se pune unei mame, imediat după ce a născut. Cu siguranță că nu este primul gând care v-a venit în minte după ce ați născut, nu-i așa? O proaspătă mamă are atâtea pe cap, încăt perspectiva unui al doilea copil este mai îndepărtată ca oricând. Nici o mamă nu vrea să se concentreze pe o asemenea întrebare, când este în mijlocul stresului si îngrijorărilor legate de copilul din prezent. Poate că nici măcar nu simte că mai vrea un alt copil, în momentul când întreaga sa atenție este dedicată celui pe care îl ține în brațe. Atunci, întrebarea este percepută fie ca un nonsens, fie ca o judecată. Puteți întreba, în schimb, cum se simte mămica și care sunt emoțiile ei cele mai mari, aici și acum.

3. De ce arăți atât de obosită?

Ce părere aveți de această întrebare care, oricât de grijulie ar părea, ascunde de fapt o formă de critică? Atunci când nu ai mai dormit ca lumea de zile întregi, când te lupți să fii în formă și să răspunzi tuturor necesităților bebelușului, încât nici nu mai ai timp nici să faci un duș, cu siguranță nu vrei să auzi o astfel de întrebare. Nici o mamă nu trebuie să pretindă că este perfectă. Mamele poartă o mare responsabilitate, așa că este normal să fie obosite și să arate obosite. Nici nu este cazul să întrebi o mamă cum doarme bebelușul noaptea și, mai ales, să-i oferi ca termen de comparație propriul copil, care doarme foarte bine. Este un punct nevralgic pentru mamă și, daca nu ai cu ce s-o ajuți, este inutil să-i pui o astfel de întrebare.

4. Alăptezi?

Ei bine, nu prea te privește această chestiune. Este o presiune pentru mame, mai mult ca oricând, să-și hranească natural bebelușul. Într-adevăr, laptele matern este cel mai potrivit aliment pentru micuț, asigurându-i necesarul pentru o dezvoltare sănătoasă. Totuși, multe mame nu au suficient lapte, chiar dacă își doresc să alăpteze. În plus, mai puțin de jumătate dintre mămici pot continua alăptatul peste un an, din cauza obligațiilor cărora trebuie să le facă față. Unele femei au mărturisit că alăptatul a fost dificil și dureros pentru ele. Așa că nu este necesar să li se puna această întrebare, mai ales că din momentul nașterii au fost permanent bombardate cu sfaturi și îndemnuri legate de alăptat, atât de personalul medical, cât și de o mulțime de alte persoane bine intenționate.

5. Ai luat mult în greutate?

Această întrebare, ca și echivalentele ei: „Ai mai dat jos din kilogramele în plus?" sau „Ești cumva însărcinată?" (o întrebare lipsită de tact, pusă de cei care nu știu că tocmai ai născut), poate da peste cap o proaspătă mamă. Să slăbești după naștere este un proces destul de îndelungat și nu ocupă primul lor în mintea unei mame care nu-și dorește decât să doarmă puțin mai mult. Ne raportăm adesea, la celebritățile care, imediat după naștere, arată o siluetă de invidiat. Realitatea este că, în spatele acestei performanțe, sunt bone și antrenori care le susțin pe mamele faimoase. Pentru celelalte mămici, care de-abia își văd capul din cauza recentelor responsabilități, kilogramele în plus nu sunt deloc o prioritate. Iar întrebările de mai sus le fac să se simtă judecate și să aibă sentimente de rușine și jenă.

6. Te simți speriată?

mama cu copil

Bineînțeles că o propaspătă mămică se simte adesea speriată și depășită, că se teme că nu face față, că nu este o mamă suficient de bună, că este năpădită de emoții și izbucnește de multe ori în plâns. Este un întreg proces de tranziție pentru sufletul și trupul unei mame, mai ales la primul copil. Multe mame sunt îngrijorate și de incertitudinile legate de viitor. Dacă o mamă suferă de depresie postpartum, o astfel de întrebare o poate da peste cap. Între 15 și 20% dintre femeile care au născut experimentează simptome de baby blues (tristețe după naștere) sau de depresie. De aceea, trebuie evitate întrebările care amplifică această stare, iar, dacă mama însăși vorbește despre sentimentele ei, este necesar să o ascultăm și să îi oferim suport, să-i oglindim sentimentele, fără să generăm o stare de negativitate suplimentară prin întrebările și opiniile noastre.

7. Nu-i așa că ești extrem de fericită?

Ca și întrebarea anterioară, această întrebare poate provoca opusul a ceea ce întenționează. Pentru multe mămici, perioada de dpă naștere este dominată de un amestec de sentimente, din care nu lipsesc tristețea, confuzia și vina. Deși pare o întrebare nevinovată, nu o pune niciodată unei proaspete mame. Nu poți ști cum reacționează cineva la această schimbare uriașă de viață. Multe mame care au născut mai demult par să fi uitat că nu orice moment din noua experientă este unul fericit. Cu un nou născvut, mult din timpul tău implică agitație, temeri, scutece schimbate, somn pe apucate, lacrimi și frustrări. Chiar dacă sunt estompate de dragostea maternă, nu înseamnă că astfel de momente nu există.

8. Este băiețel sau fetiță?

Ți se pare o întrebare complet inocentă? Ei bine, nu este chiar așa, mai ales pentru o mamă de fată, care își dorește ca micuța să fie văzută ca cea mai frumoasă din lume. Așa că evită o astfel de întrebare, chiar dacă nu te lamurești de prima dată. Este posibil ca hainuțele copilului să nu-ți dea un indiciu clar, dar sigur vei primi o informație care să te lămurească, dacă ai puțină rabdare.

9. Ești sigură că trebuie să mergi la cumpărături (sau în altă parte) cu copilul?

Dacă ai un bebeluș, nu înseamnă că te afli sub arest la domiciliu. Câteodată, tot ceea ce vrea o proaspătă mămică este șansa de a ieși din casă fără să se simtă judecată și criticată că duce copilul în locuri de risc. Când viața de zi cu zi este încărcată de grijă și responsabilități, să iesi la cumpărături într-un supermaket cu bebelușul reprezintă o adevărată schimbare de scenariu. Așa că, în loc să pui o întrebare de acest fel, mai bine dai un ajutor pentru o mică expediție în afara casei și te bucuri de entuziasmul mamei.

mama carut

10. Te ajută soțul?

Este o întrebare care poate declanșa o culme a iritării. Cei mai mulți proaspeți tătici se străduiesc și ei să se adapteze noului rol pe care l-au dobândit odată cu nașterea copilului. Pe de altă parte, majoritatea responsabilităților revin mamei , în multe dintre familii. Tatăl trebuie să se adapteze și unui rol de protector, atât pentru mamă cât și pentru bebeluș. Aceasta înseamnă o asumare de sarcini cu care mulți tați nu sunt obișnuiți, precum treburile gospodărești sau sarcinile de îngrijire a copilului. Chiar dacă tatăl se implică suficient, fiind într-un proces de învățare, este mai dificil ca lucrurile să meargă ca pe roate. De aceea, sentimentul major de responsabilitate revine mamei, cu atât mai mult cu cât trebuie să petreacă întreaga zi cu bebelușul. De aceea, o astfel de întrebare poate fi resimțită ca frustrantă.

Surse: https://www.msn.com; https://www.beliefnet.com; https://families.media; https://www.rd.com

 

Articolul urmator
5 lucruri pe care NU trebuie să le faci în travaliu, conform unei asistente specializată în nașteri
5 lucruri pe care NU trebuie să le faci în travaliu, conform unei asistente specializată în nașteri

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    20 de întrebări cool pe care sa le pui copilului in loc de ”Ce ai făcut azi?”
    20 de întrebări cool pe care sa le pui copilului in loc de ”Ce ai făcut azi?”

    Cea mai mare dorință a mea este să fiu capabilă să îmi fac copilul să înțeleagă cât de mult o iubesc, și că această iubire nu este condiționată de nimic din...

    "Niciodată nu m-am gândit că-mi voi îngropa copilul perfect sănătos", mărturia cutremurător de dureroasă a unei mame
    "Niciodată nu m-am gândit că-mi voi îngropa copilul perfect sănătos", mărturia cutremurător de dureroasă a unei mame

    Sindromul morții subite la bebeluși (SMSS) este cauza numărul unu a deceselor copiilormai mici de un an. De ce apare? Nimeni nu știe cu exactitate, dar părinții care trec prin aceste...

    6 lucruri pe care să nu le spui unei mame care ține cură de slăbire
    6 lucruri pe care să nu le spui unei mame care ține cură de slăbire

    Ținerea unei cure de slăbire presupune nu doar ambiție și motivație, ci și recurgerea la anumite sacrificii. De aceea, va conta foarte mult și starea de psihică pe care o ai pe tot...

    Iubirea și durerea unei mame nu cunoaște limite. Povestea unei femei care ar fi făcut orice pentru copilul ei bolnav
    Iubirea și durerea unei mame nu cunoaște limite. Povestea unei femei care ar fi făcut orice pentru copilul ei bolnav

    La doar o lună de la naștere, micuța Everly Jo, lumina ochilor părinților, a trecut în rândul îngerașilor din cauza unor anomalii cardiace congenitale. Mama...

    5 mame psiholog dezvăluie care este regula de educație de la care nu se abat niciodată
    5 mame psiholog dezvăluie care este regula de educație de la care nu se abat niciodată

    Fiecare părinte are un set de reguli de la care nu se abate, iar mămicile psiholog nu fac excepție. Qbebe a întrebat cinci mămici care ne sunt tare drage despre regula de bază...

    „Femeile care își iau concediu maternal sunt leneșe”. Mărturia unei mame care a scandalizat internetul
    „Femeile care își iau concediu maternal sunt leneșe”. Mărturia unei mame care a scandalizat internetul

    O mamă care s-a întors la muncă la doar cinci zile după ce a născut este de părere că femeile care își iau un concediu de maternitate prelungit sunt leneșe. Tânăra...

    18 poze făcute cu un selfie stick, care dovedesc viaţa haotică a unei mame
    18 poze făcute cu un selfie stick, care dovedesc viaţa haotică a unei mame

    O mămică din Rusia s-a gândit să imortalizeze viaţa de părinte în fotografii făcute cu un selfie stick. Dimineţile haotice, lipsa intimităţii şi multe altele fac parte...

    Ce să nu spui niciodată unei femei care încearcă fără succes să rămână însărcinată
    Ce să nu spui niciodată unei femei care încearcă fără succes să rămână însărcinată

    Infertilitatea este o problemă de sănătate care afectează milioane de persoane de vârstă reproductivă din întreaga lume. Datele disponibile sugerează că între 48 de...

    © 2024 Qbebe