Burtici fericite
Din grija pentru copilul tau

Care sunt numele de copii care au definit această decadă, în România

În materie de nume alese pentru copii, se poate spune că ultimul deceniu se caracterizează prin varietate, în condițiile în care părinții se orientează atât spre numele mai clasice, românești, cât și spre cele inspirate din numele de vedete sau de diferite personaje. De asemenea, numele cu rezonanță străină au devenit tot mai des utilizate. Descoperă câteva dintre cele mai îndrăgite printre părinții milenari!

Criterii în funcție de care poți alege numele copilului

Potrivit experților în domeniu, când vei opta pentru numele copilului tău, ar trebui să te ghidezi și după următoarele criterii:
• Semnificația numelui
• Cât este de melodios când este pronunțat
• Unicitatea
• Inițiala
• Să fie potrivit și pentru momentul în care copilul va deveni adult și va fi pus în diferite situații sociale, în special în cele legate de profesie
• Cât de mult îndrăgești numele respectiv
• Rădăcinile tale culturale

De asemenea, sfatul specialiștilor este să te fixezi definitiv asupra unui nume după ce copilul va veni pe lume, astfel încât să vezi dacă acesta ar fi sau nu cel mai potrivit pentru acesta.

Cele mai populare nume de fetițe din ultimii 10 ani

În țara noastră, părinții de fete s-au bazat atât pe nume deja populare, cât și pe altele mai noi, legate, de pildă, de anumite celebrități, de personaje din filme de animație sau pur și simplu de faptul că acestea au rezonanța legată de țările în care ei au trăit pentru o anumită perioadă.
Printre cele mai frecvente nume de fetițe din ultima decadă se numără:

Daria
Acest nume are origini foarte diferite (greacă, persană, latină, slavă etc.) și cu siguranță că l-ai auzit foarte des în ultimii ani. În privința semnificației sale, Daria trimite cu gândul la bunăstare, dar și la bunătate.

Antonia
Este un nume des întâlnit și în alte zone ale lumii, dar cu precădere la populațiile de origine latină. În America, are semnificația de „neprețuita”. Așa că ia în calcul și acest sens dacă ți-ai dori pentru fetița ta acest nume!

Sara/Sarah
Ambele variante sunt utilizate la noi în țară. Cu siguranță că este un nume inspirat pentru o fetiță, întrucât are următoarele semnificații: „prințesă, nobilă, doamnă”.

Maya
Originea îndepărtată a acestui nume este indiană, dar treptat a devenit tot mai popular și în alte culturi (latină, anglo-saxonă), inclusiv la noi. Este imposibil să nu-l fi auzit de mai multe ori în ultimul an!

Alessia
Nume cu sonoritate latină, a devenit din ce în ce mai îndrăgit de părinții români, indiferent dacă aceștia au trăit sau nu o anumită perioadă în Italia.
În funcție de preferințe, este des folosită și varianta „Alexia”.

Ilinca
Numele acesta este dovada clară a faptului că părinții milenari nu au uitat să le dea copiilor lor și nume cu origini românești.

Mara
La origini, acest nume provine din aramaică și înseamnă „profet, învățător”. Ulterior, a fost preluat și în alte culturi. De exemplu, în limba maghiară este varianta pentru „Maria”.

Sofia
Când auzi pentru prima dată acest nume, este imposibil să nu te gândești la personajul din filmele de animație cu prințesa Sofia. Dar cu siguranță că te va atrage și semnificația sa, care înseamnă „înțelepciune”.

Teodora
Având origini în greaca veche, este un nume care a intrat rapid în onomastica de la mai multe popoare europene. Semnificația sa este „purtătoare de Dumnezeu”.

Anastasia
Și acest nume demonstrează că milenarii apreciază și numele cu semnificații profunde. Astfel, în limba greacă „Anastasia” înseamnă „nemuritor”.

Cele mai îndrăgite nume de băieți din ultimul deceniu

La fel ca și în cazul numelor de fete, și în alegerea celor de băieți sunt valabile criteriile menționate anterior. Iată unele dintre cele mai apreciate nume de băieți din România!

Luca
Numele de inspirație religioasă sunt apreciate de părinți în ultimii ani, așa că nici acesta nu face excepție. Nu numai că Luca este numele unuia dintre cei 4 Apostoli, dar înseamnă și „a lumina ziua, cel aducător de lumină”.

David
În ebraică, numele este tradus prin „iubit” sau chiar prin „cel iubit de Dumnezeu”. Este un nume apreciat și în alte culturi, nu numai la noi (de exemplu, și în cea latino-americană sau anglo-saxonă).

Andrei
Face parte dintre cele mai iubite nume românești, fiind legat în principal de sfântul cu acest nume.

Rareș
Se spune că în mai multe limbi, printre care și araba veche, Rareș înseamnă „Dumnezeu”. La noi în țară a fost tot mai ales, sunt de părere sociologii, pentru că are o rezonanță puternic masculină.

Mario
Este un nume foarte des folosit și, desigur, nu este complicat să-i sesizezi sonoritatea latină.

Petru
Numele acesta trimite, pe de o parte, la semnificațiile biblice (Sfântul Petru) și, pe de altă parte, la diferiți domnitori români, precum Petru Rareș.

Mihnea
Etimologia sa face trimitere la: dinamism, îndrăzneală, curiozitate, independență. Este un nume românesc tot mai iubit în ultima perioadă!

Ianis
În limba ebraică, „Ianis” are semnificația de „Darul/harul lui Dumnezeu”. Cu siguranță că l-ai auzit de mai multe ori recent!

Eric
Numele are origini străvechi, având o semnificație atractivă: „eternul conducător”.

Sebastian
Și acest nume are origini îndepărtate, însemnând, printre altele, „venerabil”. Nu este popular doar la noi, ci și în alte culturi latine sau chiar anglo-saxone, pronunția fiind cea care diferă.

Surse: babycenter.com, gândul.info, parenting.nytimes.com, semnificatianumelui.net

Numele șocant pe care l-au ales acești părinți pentru copilul lor. Oare știu măcar ce înseamnă?

Surse foto: istockphoto.com, pixabay.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Cuplurile care fac copii la această vârstă sunt mai fericite, spun cercetătorii
  Cuplurile care fac copii la această vârstă sunt mai fericite, spun cercetătorii

  Oamenii de știință au ajuns la concluzia că persoanele care devin părinți după vârsta de 30 de ani vor fi mai fericite decât acelea care au copii mai devreme.

  Alertă de listerioză în România! Iată care sunt alimentele de care să te ferești
  Alertă de listerioză în România! Iată care sunt alimentele de care să te ferești

  Mare grijă la cumpărături, în special la produsele congelate, la salatele de icre și humus, la produsele din pește. Atenționarea vine chiar din partea unui cadru medical, Doctor...

  Studiu: femeile care au copii și job fulltime sunt cu 40% mai stresate decât cele care nu au copii
  Studiu: femeile care au copii și job fulltime sunt cu 40% mai stresate decât cele care nu au copii

  Cred că putem fi cu toții de acord că rolul de mamă nu este deloc ușor. Bineînțeles că vine la pachet cu o multitudine de momente frumoase, însă nivelul de stres este...

  Copiii care sunt prea prietenoși cu străinii pot avea această afecțiune
  Copiii care sunt prea prietenoși cu străinii pot avea această afecțiune

  Orice părinte își dorește să aibă un copil sociabil, care își construiești cu ușurință relații de prietenie, care este comunicativ. Cu toate acestea, așa cum vom afla...

  Statistici îngrijorătoare: care este oraşul din România în care mor cei mai mulţi copii la naştere
  Statistici îngrijorătoare: care este oraşul din România în care mor cei mai mulţi copii la naştere

  Organizaţia "Salvaţi Copiii România" a făcut publice statistici care arată în ce judeţe din România există cea mai ridicată mortalitate infantilă. De asemenea, s-a...

  Cifrele care îngrozesc orice părinte. Peste 500 de copii dați dispăruți în România
  Cifrele care îngrozesc orice părinte. Peste 500 de copii dați dispăruți în România

  Conform datelor furnizate de Poliția Română, în prezent peste 500 de copii sunt dați dispăruți.

  Care sunt categoriile de oameni și copii care pot fi grav afectați de Covid-19
  Care sunt categoriile de oameni și copii care pot fi grav afectați de Covid-19

  Deși riscul de îmbolnăvire cu noul coronavirus și de a dezvolta o formă severă diferă de la om la om, sunt categorii de persoane care prezintă risc ridicat.

  © 2019 Qbebe