Ce trebuie să știi despre căderea părului după sarcină

Ce trebuie să știi despre căderea părului după sarcină

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Una dintre cele mai importante „pietre de încercare” prin care vei trece în calitate de proaspătă mămică este și perioada postnatală. Chiar dacă zi de zi te uiți cu cea mai mare încântare la mica „minune” din viața ta, vei avea și momente în care vei fi copleșită de stres, de stări de anxietate, legate nu numai de grija pentru copil, ci și pentru că te afli încă sub incidența unor modificări petrecute în organismul tău. Una dintre cele mai dezagreabile dintre acestea este și căderea părului. Cu atât mai mult cu cât vei sesiza o cădere masivă, tot ce ți-ai dori este să poți avea parte de o magie care să-ți redea părul sănătos și strălucitor de odinioară. Din fericire, cu ajutorul unor tratamente dermato-cosmetice inovative, dar și a efectuării unor modficări în rutinele tale zilnice, vei reuși să-ți recapeți poboaba capilară și să te simți nu numai cea mai fericită, ci și cea mai frumoasă mămică.

Căderea părului după sarcină- cauze

Pentru a înțelege ce se întâmplă cu părul după sarcină, medicii dermatologi recomandă să avem în vedere ciclul normal de creștere a firelor de păr. Astfel, foliculii trec prin următoarele faze: cea anagenă (se referă la creșterea neîntreruptă a firelor de păr), cea catagenă (se referă la o regresie, manifestată într-o perioadă de tranziție) și cea telogenă (care presupune ca părul să se „odihnească” și, în aceste condiții, va surveni inclusiv căderea sa). Datorită acestor faze, fiecare fir de păr din structura scalpului va fi înlocuit la fiecare 3-5 ani.

În perioada sarcinii, nivelurile ridicate ale hormonilor (prolactina, estrogenul, progesteronul), determină ca părul să treacă mai ales prin faza anagenă. Acesta este motivul pentru care poți observa, când ești însărcinată, că părul tău este mai des și mai frumos ca de obicei. Practic, în sarcină, părul nu va fi afectat de faza telogenă.

În schimb, după sarcină, pe fondul normalizării nivelului hormonilor, părul va trebui să treacă și prin ultima etapă a ciclului de creștere, prin faza telogenă. Va fi momentul în care părul care a crescut în sarcină va începe să cadă, astfel încât după aceea să se poată relua etapele normale de creștere.

Unele femei (cam 50%, spun dermatologii) se pot confrunta cu o cădere masivă a părului în primele luni de după naștere (într-un interval cuprins între prima și cea de-a cincea lună de după naștere), cunoscută și sub denumirea de „efluviu telogen”. În legătură cu acest proces, s-a observat că părul va cădea mai masiv în special în zona de deasupra frunții.
Căderea părului de după sarcină are o durată variabilă și în funcție de cât de lungi sunt de obicei fazele tale din ciclul creșterii părului. În general, se întinde pe parcursul a șase-opt luni și, cam în jurul primei aniversări a copilului tău, părul ar trebui să înceteze să mai cadă.

Căderea părului de după sarcină- când să te îngrijorezi

Chiar dacă vei intra în panică odată ce vei vedea că pe toate pernele tale se află ghemotoace de păr sau că acestea ajung să blocheze scurgerea de la duș, medicii dermatologi vin cu următoarea precizare: în mod obișnuit, pierdem în fiecare zi în jur de 80 de fire de păr, dar în perioada postpartum cantitatea acestora poate ajunge la aproximativ 400. Treptat însă, după 6-8 luni de la naștere, ritmul de cădere se va diminua considerabil.

Îngrijorător este însă când vei sesiza că părul va dispărea din regiuni extinse ale scalpului și când acest proces nu va înceta nici după 8-12 luni de când ai născut. În acest context, nu mai amâna vizita la medic pentru a afla ce se întâmplă de fapt cu tine. Cel mai probabil, ți se vor recomanda analize pentru a se vedea dacă:
• Nivelul de fier din organism este normal, întrucât pierderea părului este legată și de carența acestui mineral

• Nivelul de zahăr din sânge este normal- Un diabet nediagnosticat poate fi consecința accentuării căderii părului din următorul motiv: excesul de zahăr afectează vasele de sânge care transportă nutrienții ce hrănesc inclusiv foliculii de păr

• Este posibil să ți se indice anumite analize care vizează verificarea funcționării tiroidei pentru că o pierdere masivă a părului după naștere poate să fie consecința unui hipotiroidism

În situația în care aceste analize ies bine, dar cădere părului tot nu se ameliorează, ți se vor indica analize care să arate dacă nivelul de vitamina D din corpul tău este în limite normale. Este neapărat necesar să se afle acest lucru întrucât vitamina D este responsabilă, printre altele, de stimularea creșterii foliculilor de păr, dar și de regenerarea acestora. De altfel, cercetările efectuate de-a lungul timpului au ajuns la concluzia că atât femeile, cât și bărbații, care se confruntă cu o afecțiune autoimună numită „alopecia areata” (ce presupune pierderea părului din zonele circulare ale scalpului), suferă de un deficit de vitamina D.

În funcție de rezultatelor acestor investigații, poți fi trimisă și la alți specialiști (precum un medic endocrinolog de exemplu), care îți vor prescrie tratamentele necesare.
De asemenea, va fi binevenit și un consult dermatologic, astfel încât să se detecteze eventuale probleme de natură dermatologică, menite să ducă la căderea abundentă a părului după sarcină.

Căderea părului după sarcină și tratamentele dermato-cosmetice

Înainte de orice, ai în vedere următorul avertisment al medicilor: căderea părului în perioada postpartum este un fenomen firesc, care se va ameliora și va înceta pe măsură ce hormonii se reechilibrează, iar părul va reintra în ciclul firesc de creștere.

Chiar dacă se spune că fenomenul căderii părului de după sarcină încetează de la sine, cu siguranță că îți dorești să găsești acele soluții menite să te ajute să depășești mai ușor această perioadă. Iată de ce îți vor fi de mare ajutor tratamentele dermato-cosmetice, bazate atât pe produse care să reducă rărirea părului, să împiedice noi căderi abundente, cât și pe cele care să stimuleze creșterea sa sănătoasă. În plus, pentru cele mai bune rezultate, este indicat să apelezi la formule de șampon speciale pentru o astfel de problemă.

De exemplu, orientează-te cu încredere spre game de produse a căror calitate deosebită a fost confirmată prin acordarea de brevete (elvețian, european și american): Crescina și Cadu-Crex.
Tratamentele dermato-cosmetice de la Crescina
Sunt destinate tratamentului răririi și căderii părului din cauze fiziologice, nu patologice, așa cum se întâmplă și când vine vorba despre căderea părului în perioada postpartum.
Pentru a putea să acționezi atât asupra căderii părului, cât și asupra regenerării sale, Crescina a creat două formule: una pentru a ține în frâu procesul de pierdere a părului (Crescina Anti Hair Loss HSSC) și alta pentru stimularea creșterii naturale a părului (Crescina Re-Growth HFSC 100%).

Crescina Anti-Hair Loss HSSC acționează asupra foliculilor piloși, blocând desprinderea firelor de păr și diminuând căderea acestora. Produsul este sub formă de fiole destinate uzului topic.
Acțiunea benefică a Crescina Anti-Hair Loss HSSC se datorează ingredientelor de bază active (hidroxiprolina, acidul aspartic, activator enzimatic și taurina), dar și a proteinei hidrolizate din drojdie și a acetil-tetrapeptide-3. Mai mult decât atât, formula este mai puternică datorită prezenței complexului HSSC, creată special pentru protejarea și menținerea sănătății scalpului.

Crescina Re-Growth HFSC 100% este un aliat de nădejde în cazul căderii părului după sarcină întrucât favorizează creșterea fiziologică a firelor de păr, în zonele afectate de rărire, fiind eficientă în cazul în care foliculii nu sunt atrofiați complet. Asemenea Crescina Anti -Hair Loss HSSC, și Crescina Re-Growth HFSC este sub formă de fiole speciale pentru utilizarea topică.
Ceea ce îi conferă unicitate acestui produs este formula revoluționară, care cuprinde următoarele ingrediente:
• Cisteina (este principalul aminoacid prezent în firul de păr, sinteza proteinelor, diametrul firelor de păr și rata de creștere foliculară fiind legate de el)

• Lizina (este tot un aminoacid, esențial pentru sinteza proteică și pentru creșterea părului)

• Glicoproteina (stimulează activitatea metabolică și contribuie la procesul de creștere a părului)

• Ciclodextrina (datorită ciclodextrinelor- oligozaharide cilindrice- se eliberează molecule active, cu o dispersare controlată în timp, obținându-se astfel o acțiune de lungă durată a produselor)

Puterea acestor ingrediente este sporită de tehnologia „Stem Engine” (Moșmon Japonez), care oferă principalul suport pentru creșterea părului. Ea este un adevărat „motor” pentru regenerare, datorită celulelor stem din plante (care se regăsesc mai ales în mlădițe, muguri sau lăstari).

Indiferent de problemele părului cu care te confrunți după sarcină (păr care și-a pierdut densitatea, care s-a rărit sau căderea accentuată), este recomandat să urmezi un tratament complet, care să includă atât Crescina Anti-Hair Loss HSSC, cât și Crescina Re-Growth HFSC 100%. Astfel, vei avea la dispoziție două tipuri de fiole (cele galbene Crescina Re-Growth HFSC 100% și cele transparente Crescina Anti-Hair Loss HSSC), câte 10 din fiecare, într-o singură cutie, pentru a putea să urmezi un tratament întins pe o perioadă de 1 lună, care poate fi repetat și de mai multe ori într-un an.

Fiecare fiolă conține 3,5 ml de preparat și este potrivită pentru o utilizare alternativă în primele 5 zile ale unei săptămâni, urmând ca apoi să faci o pauză de 2 zile.
Avantajele Crescina Tratament dermato-cosmetic complet 200 femei este că va combina cele două preparate pentru a te scăpa de căderea prematură a părului și pentru stimularea creșterii fiziologice a acestuia.

Ca să poți alege corect tratamentul dermato-cosmetic cel mai potrivit pentru tine în cazul în care te confrunți cu căderea părului după sarcină, ține cont de cum arată scalpul tău. Astfel, poți alege dintre 3 doze diferite (200, 500 sau 1300), în funcție de scala Ludwig/ Savin/Labo: Crescina HFSC tratament dermato-cosmetic complet de recreștere și combatere a căderii părului 200- pentru stadiile inițiale (pierderea densității), Crescina HFSC 500- pentru stadiile medii (alopecie incipientă) și Crescina HFSC 1300- pentru stadiile avansate (alopecie).

Toate aceste produse din gama Crescina sunt disponibile și pentru bărbați. În ceea ce-i privește pe aceștia, dozele potrivite vor fi alese în funcție de scala Hamilton/Norwood.

Iar dacă vrei să ai rezultate spectaculoase, completează-ți tratamentul cu produsele menționate anterior cu ajutorul unui șampon cu totul special: Șamponul Crescina Re-Growth HFSC 100%. Acesta include ingredientele active ale Crescina HFSC, respectiv nucleul brevetat (cisteina, lizina, glicoproteina) asociat cu HFSC (Stem-engine), dar și complecșii HSSC.

Pentru a veni în întâmpinarea nevoilor tale, Șamponul Crescina Re-Growth HFSC 100% a fost și el creat în 3 variante (200- pentru rărirea inițială a părului, 500- pentru o rărire medie, 1300- pentru o rărire avansată), fiind numai bun pentru o curățare delicată, dar și pentru a stimula creșterea naturală a părului.
La fel ca restul produselor Crescina, și acest șampon este disponibil și în varianta pentru bărbați.

Dacă îți dorești să te bucuri de produsele din gama Crescina, trebuie să știi că le poți găsi atât în rețelele de farmacii Tei, Help Net, Sensiblu și Dona, cât și în alte farmacii cunoscute din țară, precum: Ropharma, Ana Maria, Pharmalife, Maxi Farma etc..

Tratamentele dermato-cosmetice Cadu-Crex

O altă variantă excelentă pentru a ține sub control căderea părului după sarcină este să recurgi și la produsele din gama Cadu-Crex. Continuând pe drumul deschis prin cele din gama Crescina, Cadu-Crex oferă o formulă inovativă, ce se distinge prin:
• Tehnologia transdermică- Avându-se în vedere faptul că moleculele active trebuie să nu penetreze doar deschiderea foliculilor de păr, ci și scalpul, a fost creată tehnologia transdermică. Ea presupune ca greutatea moleculară foarte mică a ingredientelor active și agenții de stimulare să poată pătrunde în straturile pielii scalpului

• Formula patentată pentru Insulele Foliculare Capilare- Insulele Foliculare Capilare constituie sisteme complexe ale părului, importante atât în ceea ce privește procesul de rărire a părului, cât și în ceea ce privește căderea acestuia. Foliculul de păr capilar conține un singur bulb și produce un singur fir de păr, în timp ce o Insulă Foliculară Capilară conține în medie 2-5 foliculi, ce se pot afla în etape diferite ale ciclului de creștere a părului. Penetrarea transdermică se va realiza tocmai prin aceste Insule Foliculare Capilare. Grație unei îngrijiri atente și a menținerii sănătății insulelor foliculare capilare se va putea contracara căderea părului chiar în cadrul acestora, diminuându-se procesul de pierdere prematură.

Cadu-Crex oferă tot un tratament dermato-cosmetic topic, sub formă de fiole, care conțin:
• Ingrediente active împotriva căderii părului care constau într-o asociere a unui activator enzimatic cu hidroxiprolină şi acid aspartic (care ajută elasticitatea tecii conectoare a foliculului de păr)

• Taurină (unul dintre cei mai abundenți aminoacizi din tecile foliculare, care contribuie la menținerea legăturii părului de scalp)

• Glutamylamidoethyl Indole (hrănește celulele și țesuturile rețelei nervoase care înconjoară insula foliculară capilară)

• Lupinus albus (proteinele hrănesc rețeaua vasculară a insulei foliculare capilare)

• Proline (asigura stabilitatea moleculară a colagenului)

• Glycogen (constituie o rezervă de glucoză pentru mușchiul arrector pili- alcătuit din legături musculare ce se desprind de un corp muscular central și se leagă de fiecare folicul de păr)

• Baicalin (menține tinerețea celulelor bulbilor de păr)

• Extractele de Triticum vulgare și Glycine max (oferă molecule de carbohidrați foliculilor care intră în metabolismul energetic celular și asigură creșterea fiziologică a părului)

• Ingredientele de bază din Crescina- Este vorba despre Cisteină, Lizină și Glicoproteină, toate trei îmbinând acțiunea de diminuare a căderii părului cu aceea de regenerare

Ca să ofere soluții pentru diferite probleme ale părului, Cadu-Crex a fost creat în 3 doze diferite, pe care să le alegi în funcție de situația ta. Astfel, poți să optezi pentru: Cadu-Crex tratament dermato-cosmetic împotriva căderii părului stadiu Inițial, Cadu-Crex tratament dermato-cosmetic împotriva căderii părului stadiu Avansat sau Cadu-Crex tratament dermato-cosmetic împotriva căderii părului stadiu Sever.

Indiferent de tipul de tratament la care îl vei urma, fii sigură că vei avea parte de rezultatele așteptate, în condițiile în care, prin ingredientele și tehnologiile promovate, Cadu-Crex asigură pătrunderea moleculelor de regenerare în peste 90% din suprafața scalpului, versus 4% penetrare doar prin intermediul foliculului capilar.

Un tratament cu fiole Cadu-Crex este disponibil în 2 variante:
• cutii cu 20 de fiole de câte 3,5 ml (pentru 1 lună de tratament)
• cutii cu 40 de fiole de câte 3,5 ml (pentru 2 luni de tratament)
Este indicat să folosești fiolele timp de 5 zile pe săptămână, iar 2 zile să faci pauză. Cât privește aplicarea acestora, le vei utiliza fie pe scalpul uscat și curățat în prealabil cu șamponul specific Labo împotriva căderii părului, fie pe părul umed, imediat după ce te-ai spălat.

Și pentru că niciun tratament dermato-cosmetic pentru îngrijirea părului nu ar fi complet fără un șampon, este cazul să faci cunoștință și cu Șamponul Cadu-Crex împotriva căderii părului.
La fel ca fiolele Cadu-Crex, șamponul îți stă la dispoziție în 3 variante: împotriva căderii părului în stadiul Inițial, în stadiul Avansat sau Sever.

Indiferent de formula pe care o vei folosi, trebuie să știi că vei regăsi complexul brevetat Labo împotriva căderii părului (brevet elvețian și european). Acesta este compus din hidroxiprolină, acid aspartic, activator enzimatic și taurină, fiind necesar pentru întărirea rădăcinii părului, prevenind desprinderea acestuia. De asemenea, șamponul conține 3 agenți de stimulare, care susțin funcțiile ingredientelor active specifice.

Fiolele și șamponul Cadu-Crex au fost create nu numai pentru femei, ci și pentru bărbați. Pe oricare le vei putea achiziționa din rețele de farmacii precum Sensiblu, Help Net, Tei, dar și din alte farmacii din București și din alte orașe din țară.

Căderea părului după sarcină- alte soluții pentru ameliorare

Ai grijă să ai o dietă cât mai echilibrată
Specialiștii vin cu următorul îndemn: cu cât vei consuma în perioada postpartum mai multe alimente bogate în proteine, în vitamine și minerale, cu atât ritmul de cădere a părului va fi mai redus. Printre cele mai recomandate astfel de alimente sunt:
• cele bogate în proteine
• cele bogate în vitaminele A, E, B și D
• cele bogate în zinc și în fier

Apelează la suplimente alimentare
Pentru a avea cât mai puțin de suferit din cauza căderii părului de după sarcină, medicul poate să-ți recomande să iei în continuare vitamine prenatale sau orice alte suplimente alimentare care să conțină vitamine și minerale precum vitamina D, vitamine din grupul B-urilor, fier sau zinc. Oricare dintre ele sunt necesare pentru a mai stopa din căderea părului și pentru a-i stimula creșterea sănătoasă.

Ține cât mai mult stresul sub control
Mai multe studii au ajuns la concluzia că o creștere a producției de cortizol în organism din cauza supunerii la stres are un impact negativ inclusiv asupra foliculilor de păr, favorizând căderea părului.
În aceste condiții, este indicat, ca să nu te confrunți cu o cădere masivă a părului după naștere, să încerci să gestionezi stresul prin metode precum: aplicarea unor tehnici de meditație, asigurarea cât mai multor ore de somn, implicarea în activități care te relaxează, plimbări în aer liber, efectuarea regulată de exerciții fizice etc..

Renunță la anumite obiceiuri care „agresează” părul
Spre exemplu, odată ce sesizezi că îți cade părul din ce în ce mai mult, străduiește-te, pe cât posibil, să eviți demersuri precum:
• uscarea cu foehnul (folosind jet de aer fierbinte)
• utilizarea ondulatoarelor sau a plăcilor pentru întins părul
• realizarea permanentului
• îndreptarea părului
• vopsitul și decoloratul etc.
O pauză de la aceste activități îi va oferi părului răgazul necesar pentru a se regenera așa cum trebuie.

Surse: medicalnewstoday.com, scarrymommy.com, verywellfamily.com, whattoexpect.com

Surse foto: istockphoto.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Anxietatea de separare în sarcină: tot ce trebuie să știi
    Anxietatea de separare în sarcină: tot ce trebuie să știi

    Chiar dacă ești tentată să crezi că anxietatea de separare se întâlnește doar la copii, de fapt ea poate fi prezentă și la persoanele adulte. De alfel, în anumite...

    Tot ce trebuie să știi despre tratamentul candidei în sarcină direct de la specialist
    Tot ce trebuie să știi despre tratamentul candidei în sarcină direct de la specialist

    Sarcina reprezintă perioada din viața unei femei în care au loc numeroase schimbări, atât din punct de vedere psihologic, cât și la nivelul corpului. În sarcină,...

    Cafeaua după operația de fiere: ce trebuie să știi
    Cafeaua după operația de fiere: ce trebuie să știi

    Fierea este cunoscută și sub denumirile de vezică biliară sau colecist, având rolul de a stoca bila, o substanță care ajută corpul să digere grăsimile. În cazul în...

    Alergii ale pielii pe sistem nervos: ce trebuie să știi
    Alergii ale pielii pe sistem nervos: ce trebuie să știi

    Stresul poate avea o gamă largă de efecte asupra organismului, deoarece declanșează un răspuns fiziologic complex menit să pregătească organismul pentru a face față amenințărilor...

    Ce este zigotul? Tot ce trebuie să știi despre prima etapă din dezvoltarea sarcinii
    Ce este zigotul? Tot ce trebuie să știi despre prima etapă din dezvoltarea sarcinii

    Zigotul reprezintă prima celulă formată prin fertilizarea ovulului de către spermatozoid. 9 luni mai târziu, acesta devine o mică persoană, care vine pe lume...

    Un băiețel de 9 ani este respins de toate școlile din cauza părului. Mama lui nu vrea să îl tundă
    Un băiețel de 9 ani este respins de toate școlile din cauza părului. Mama lui nu vrea să îl tundă

    Este solicitat în campaniile unora dintre cele mai mari companii din domeniul modei, are sute de mii de fani în mediul online, a defilat pe podiumuri renumite, dar a fost respins...

    „Mai scăpăm și noi de colăcei?”, „Se vede că te-ai cam obișnuit cu kilogramele din sarcină”. Cum faci față acestor comentarii răutăcioase după sarcină?
    „Mai scăpăm și noi de colăcei?”, „Se vede că te-ai cam obișnuit cu kilogramele din sarcină”. Cum faci față acestor comentarii răutăcioase după sarcină?

    Corpul femeii în sarcină trece prin numeroase transformări, care se văd ulterior, în perioada postpartum. Indiferent câte kilograme în plus a acumulat mama...

    Gemeni dizigoți: ce sunt și cum știi că porți în pântece o astfel de sarcină?
    Gemeni dizigoți: ce sunt și cum știi că porți în pântece o astfel de sarcină?

    Atunci când spui cuvântul „gemeni”, te gândești automat la două persoane identice. Adevărul este, însă, că se nasc și mulți gemeni non-identici,...

    © 2024 Qbebe