I se rostește numele la nașterea fiecărui copil din lume! Cine a fost Virginia Apgar

I se rostește numele la nașterea fiecărui copil din lume! Cine a fost Virginia Apgar

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Visând de mică să devină medic, Virginia Apgar și-a îndeplinit acest obiectiv, specializându-se în anestezie, devenind prima femeie care a fost profesor în cadrul „Colegiului pentru Medici și Chirurgi” din cadrul „Universității Columbia” (SUA) și fiind cea care a conceput un instrument de evaluare a stării de sănătate a nou-născuților ce este utilizat în toată lumea și în prezent. Din articolul de mai jos vei descoperi unele dintre cele mai importante realizări ale medicului american Virginia Apgar, care au contribuit inclusiv la diminuarea ratei mortalității infantile.

Și-a dorit din copilărie să devină medic

Virginia Apgar s-a născut pe 7 iunie 1909 în Westfield, New Jersey (SUA), fiind unica fiică a cuplului format din  Charles Emory Apgar (om de afaceri) și Helen May. A mai avut doi frați, unul dintre ei decedând în urma tuberculozei, iar celălalt s-a confruntat cu o maladie cronică.

A urmat cursurile liceului „Westfield”, exprimându-și intenția de a deveni medic. În acest scop, a studiat fiziologia, zoologia și chimia la „Colegiul Mount Holyoke”, iar în anul 1933 a absolvit Facultatea de Medicină din cadrul „Universității Columbia”. În anul 1937, a finalizat și rezidențiatul în chirurgie. Pe parcursul studiilor universitare, Virginia Apgar a făcut parte din șapte echipe sportive, a scris într-un ziar, a jucat în piese de teatru și a cântat la vioară într-o orchestră.

Virginia-Apgar-in-tinerete-cantand-la-vioara

Sursă poză: captură youtube.com

S-a specializat în anestezie

Întrucât președintele secției de chirurgie de la „Columbia-Presbyterian Medical Center” i-a spus că au existat mai multe cazuri de femei care nu au reușit să devină chirurgi renumiți pentru că nu aveau pregătirea necesară în anestezie, tânăra s-a ambiționat și s-a specializat în acest domeniu. Timp de șase luni a lucrat la „Universitatea din Wisconsin-Madison”, iar pentru alte șase luni a studiat la Spitalul Bellevue (din New York). Obținând specializarea în anestezie în 1937, s-a întors un an mai târziu la „Columbia-Presbyterian Medical Center” în calitate de director al departamentului de anestezie, iar ulterior a fost profesor, administrator, coordonator și medic în această instituție.

Virginia-Apgar-in-tinerete

Sursă poză: captură youtube.com

Începând cu anul 1946, anestezia a devenit o specializare medicală recunoscută, ce presupunea urmarea unui rezidențiat, iar în 1949 Virginia Apgar a ajuns prima femeie profesor la „Colegiul pentru Medici și Chirurgi” de la „Universitatea Columbia”. În aceste condiții, a început să studieze și anestezia din domeniul obstetricii, încercând să analizeze efectele anesteziei primite de mame asupra nou-născuților.

Este cea care a creat Scorul Apgar

Interesată să vadă impactul nașterii, al anestezicelor primite de mamă asupra stării de sănătate a nou-născutului, a fost sprijinită și de doi colegi, medicii Duncan Holaday și Stanley James. Cu ajutorul lor, a analizat nivelul de gaze din sângele bebelușilor, dar și nivelul de anestezice, ajungându-se la concluzia că bebelușii ce aveau un nivel redus de oxigen în sânge, dar și mame care primiseră o anestezie pe baza substanței cyclopropane, aveau scorul Apgar redus. De asemenea, prin observarea a peste 17.000 de nou-născuți, s-a putut stabili că Scorul Apgar, cu precădere cel realizat în primele cinci minute după naștere, putea să funcționeze ca o predicție în ceea ce privește supraviețuirea copilului.

Ideea Scorului Apgar a fost pentru prima dată scrisă pe un șervețel în anul 1949, a fost prezentată în anul 1952 și publicată în 1953. Cu ajutorul acestuia, nou-născutul poate fi evaluat în primul minut de după ce se naște. Fiecare literă ce formează numele „Apgar” se referă de fapt la ce se urmărește prin Scorul Apgar: A (appearance)- colorația pielii nou-născutului, P (pulse)- frecvența cardiacă, G (grimace)- cum reacționează la stimuli, A (activity)- este urmărit tonusul muscular, R (respiratory effort)- respirația bebelușului.

Fiecare semn are o valoare cuprinsă între 0 și 2 (0- absent, 1-diminuat, 2- aspect normal). Din însumarea valorilor rezultă Scorul Apgar, valoarea sa cea mai bună fiind 10. În situația în care acest scor rămâne sub 7 după primele 5 minute, se va repeta la fiecare 5 minute, chiar și după 20 de minute.

După ce Scorul Apgar a început să fie tot mai folosit mai întâi în spitalele din SUA, a intrat în atenția sistemului medical din lumea întreagă.

A fost interesată de studiul defectelor apărute la naștere

În anul 1959, Virginia Apgar a finalizat un masterat în sănătate publică la „Universitatea John Hopkins”. A hotărât să nu mai revină în medicina de tip academic, alegând să se implice în prevenția apariției defectelor la naștere. Din acest punct de vedere, a fost preocupată de educația publică, dar și de strângerea de fonduri pentru cercetarea în domeniu. În acest context, a reușit să devină director al departamentului de defecte congenitale din cadrul „Fundației Naționale pentru Paralizie Infantilă”, primind numeroase premii și distincții pentru munca depusă, reușind să atragă atenția asupra problemei defectelor apărute la naștere.

În perioada pandemiei de rubeolă din anii 1964-1965, Virginia Apgar a susținut vaccinarea împotriva acestei boli contagioase, aducând în prim-plan pericolul generat de situația în care virusul rubeolei se transmite de la mamă la făt în primele trei luni de sarcină.

Începând cu anul 1965, a început să predea cursuri de teratologie (studiul malformațiilor și al anomaliilor de structură) la „Universitatea Cornell”, fiind prima persoană care a predat asemenea cursuri din cadrul noii ramuri din medicina pediatrică.

În 1973, a devenit prima femeie care a primit Medalia de Aur pentru Merite Deosebite în Medicină din partea „Colegiului pentru Medici și Chirurgi” de la „Universitatea Columbia”.

medicul-Virginia-Apgar-cand-a-primit-o-distinctie

Sursă poză: captură youtube.com

Numele ei se leagă și de o carte cunoscută

Medicul american a fost și co-autor al cărții „Is My Baby All Right?”, alături de Joan Beck. Prin această lucrare s-au prezentat cauze și tratamente pentru diferite defecte la naștere. De asemenea, s-au adus explicații menite să le ajute pe viitoarele mame să-și mărească șansele de a aduce pe lume copii perfect sănătoși.

Virginia Apgar a decedat în august 1974 la „Centrul Medical Columbia-Presbyterian”, fiind înmormântată în cimitirul „Fairview” din orașul ei natal, Westfield.

Pentru realizările sale, în 1994 a apărut o serie de timbre ce i-a fost dedicată (în cadrul unei serii ce i-a comemorat munca), iar în 1995 a fost inclusă în „National Women’s Hall of Fame”.

serie-de-timbre-dedicata-Virginiei-Apgar

Sursă poză: captură youtube.com

Surse: artsandculture.google.com, cfmedicine,nlm.nih.gov, dosaresecrete.ro, reginamaria.ro, womenofthehall.org

Sursă poză principală: captură youtube.com

Surse foto: youtube.com

Articolul urmator
Cele mai frumoase nume de copii, inspirate din numele florilor
Cele mai frumoase nume de copii, inspirate din numele florilor

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  O lume întreagă știe cine a fost Albert Einstein, dar puțini știu povestea tragică a fiului acestei geniu
  O lume întreagă știe cine a fost Albert Einstein, dar puțini știu povestea tragică a fiului acestei geniu

  Despre meritele lui Albert Einstein în lumea științei s-au cunoscut din ce în ce mai multe detalii în ultimele decenii, în condițiile în care acest savant a...

  Am fost diagnosticată cu scleroză multiplă după nașterea celui de-al cincilea copil
  Am fost diagnosticată cu scleroză multiplă după nașterea celui de-al cincilea copil

  După ce a născut cel de-al 5-lea copil, Emily a început să resimtă amețeli puternice. A presupus că acesta este un simptom al perioadei postpartum, însă starea ei s-a...

  Nu e banc! Un bărbat din Brașov s-a dus să asiste la nașterea copilului său, dar a fost confundat cu un pacient și pregătit de operație
  Nu e banc! Un bărbat din Brașov s-a dus să asiste la nașterea copilului său, dar a fost confundat cu un pacient și pregătit de operație

  S-a întâmplat în România! Un bărbat din Brașov, care s-a dus la spital pentru a asista la nașterea copilului sau, a fost confundat cu un pacient și pregătit...

  Cine a fost Alice Liddell, fetița din Țara Minunilor care l-a inspirat pe Lewis Carroll
  Cine a fost Alice Liddell, fetița din Țara Minunilor care l-a inspirat pe Lewis Carroll

  „Alice în Țara Minunilor” face parte dintre operele literare care ne-au încântat copilăria, iar în creionarea personajului principal, Alice, scriitorul...

  Are doar 7 ani și este cel mai bun jucător de șah din lume! Cine este micul român campion
  Are doar 7 ani și este cel mai bun jucător de șah din lume! Cine este micul român campion

  La numai 7 ani, Iustin-Nicolas Cazacu este cel mai bun jucător de șah din lume, la categoria sa de vârstă! A descoperit „sportul minții” la doar 4 ani, când...

  „Am doi soți și sunt cea mai fericită din lume”. Cine este femeia care are o familie cu doi bărbați
  „Am doi soți și sunt cea mai fericită din lume”. Cine este femeia care are o familie cu doi bărbați

  O femeie din SUA este fericită și mândră întrucât are doi soți și este mama a trei copii. Parcurge cu atenție articolul de mai jos pentru a descoperi povestea...

  Ce înseamnă dacă numele tău de familie se termină în „escu”? Cum explică istoria numele de familie românești
  Ce înseamnă dacă numele tău de familie se termină în „escu”? Cum explică istoria numele de familie românești

  „Escu” este terminația cel mai des întâlnită la numele românești, dar te-ai gândit vreodată ce înseamnă și de unde provine? De exemplu, știai...

  Nu mi-a plăcut numele ales de soția mea pentru copil, așa că am pus altul pe certificatul de naștere fără să îi spun
  Nu mi-a plăcut numele ales de soția mea pentru copil, așa că am pus altul pe certificatul de naștere fără să îi spun

  Alegerea numelui perfect pentru copil se poate transforma într-o adevărată provocare pentru viitorii părinți, care deseori ajung să se simtă copleșiți de numeroasele...

  © 2024 Qbebe