Infecțiile intime după naștere: cum te ferești de ele

Infecțiile intime după naștere: cum te ferești de ele

Bianca Geica - Redactor Senior

Iată care sunt cele mai comune infecții intime după naștere, care sunt cauzele lor și, cel mai important, cum pot fi ele prevenite! 

După ce nasc, majoritatea mămicilor se dedică în totalitate bebelușului lor nou-născut și fac tot posibilul ca acestuia să îi fie bine și să se adapteze la viața extrauterină. Ceea ce este perfect normal, având în vedere că la naștere cel mici este „bombardat” de factori noi: lumini, zgomote, atingeri și multe altele care îi pot crea o stare de angoasă și anxietate. Vocea și mirosul mamei sunt singurele lucruri care îi oferă bebelușului un sentiment de siguranță și protecție, în primele săptămâni de viață.

Cu toate acestea, proaspetele mămici nu trebuie să uite că în cele 9 luni de sarcină, corpul lor a trecut prin niste schimbări uriașe și că în timpul nașterii, a fost solicitat la maximum. Nu degeaba după naștere, urmează ceea ce specialiștii numesc „recuperarea postpartum”. Practic, în primele 6 săptămâni după naștere, corpul se reface, revenind, în mare parte, la starea fiziologică de dinainte de sarcină: uterul, care la naștere ajunge să cântărească chiar și 1 kg, revine la cele 50-100 de grame de dinainte de sarcina, mucoasa uterină revine la aspectul normal, cervixul se închide, dimensiunile vaginului se regresează, zona perineală revine la normal, iar ovarele încep treptat să își reia funcția.

Nu este exclus ca în perioada de recuperare postpartum să apară și anumite complicații, sub forma de infecții intime, așa că ai grija de tine, ascultă-ți corpul și vorbește cu un medic despre orice îngrijorare.

femeie insarcinata care tine mana pe burta si o frunza

Cauzele și semnele infecțiilor intime după naștere

După naștere, corpul femeii este predispus la infecții postnatale care sunt cauzate de bacterii și alte microorganisme. Infecțiile postpartum apar, de obicei, după primele 24 de ore și în primele zece zile de la naștere și pot fi cauzate de stafilococ, o bacterie prezentă de obicei în cavitatea bucală a bebelușului sau în mucoasa abdominală și uterină a mamei.

Infecțiile intime după naștere iau diferite forme și se pot exprima prin abcese la nivelul sânilor, frisoane, febră, umflături ale corpului sau dureri abdominale după naștere. Poate exista, de asemenea, o inflamație a mucoasei uretrei și a altor părți ale corpului. Ar putea exista, de asemenea, un fel de mâncărime în jurul vaginului, împreună cu alte simptome deranjante la nivelul vaginului.

Semnele și simptomele infecțiile intime după naștere includ, de obicei, o febră mai mare de 38°C, frisoane, dureri abdominale inferioare și, eventual, scurgeri vaginale urât mirositoare.

Cele mai comune infecții intime după naștere

Iată care sunt cele mai frecvente infecții intime cu care se pot confrunta proaspetele mămici, după naștere:

  • Endometrita puerperală

Cea mai frecventă infecție este cea a uterului și a țesuturilor înconjurătoare, cunoscută sub numele de septicemie puerperală, metrită postpartum sau endometrită postpartum. Această infecție este localizată la nivelul endometrului, iar printre factorii de risc cezariană, prezența anumitor bacterii, cum ar fi streptococul de grup B în vagin, ruperea prematură a membranelor, examinările vaginale multiple, îndepărtarea manuală a placentei și travaliul prelungit, printre altele. Endometrita puerperală este mai puțin frecventă în nașterile naturale necomplicate.

Organismele care produc în mod obișnuit această infecție sunt Streptococcus pyogenes; stafilococii, streptococii anaerobi, care înfloresc în țesuturile devitalizate, cum ar fi cele care pot fi prezente după un travaliu lung și dureros și după o naștere instrumentală necalificată; Escherichia coli și Clostridium perfringens (locuitori ai intestinului inferior) și Clostridium tetani.

În general, infecția endometrială puerperală poate avea origine exogenă (prin contagiune externă) și autogenă (prezenta în 77% din cauza florei bacteriene existente în momentul nașterii).

  • Infecție urinară

Infecțiile urinare postpartum nu sunt neobișnuite. Se formează atunci când bacteriile dăunătoare își fac loc în tractul urinar, pătrund prin uretră și se răspândesc în sus, spre vezica urinară.

Infecțiile urinare din perioada postpartum nu sunt neapărat mai dăunătoare sau mai inconfortabile în comparație cu infecțiile urinare care au loc în orice alt moment. Dar, la fel că în cazul tuturor infecțiilor tractului urinar, este important să acorzi atenție simptomelor și să urmezi un tratament corect.

Dacă te confrunți cu o infecție urinară după naștere, este posibil să ai simptome precum:

  • durere sau arsură în timpul urinării
  • presiune sau durere ascuțită în partea inferioară a abdomenului
  • senzație de nevoie de a urina des, chiar și în cantități mici;
  • urină tulbure sau cu miros neplăcut;
  • dureri la urinare care par să se înrăutățească în loc să se amelioreze după naștere.

În general, infecțiile urinare trebuie tratate cu antibiotice, iar ignorarea unei infecții va face ca aceasta să se agraveze în loc să se amelioreze.

  • Infecții locale după epiziotomie

Daca în timpul nașterii naturale ai suferit o epiziotomie, este foarte probabil să apară o infecție locală. După o epiziotomie vindecarea poate să dureze până la 5-6 săptămâni de la naștere, perioadă în care cusăturile inciziei se resorb. Infecțiile locale pot fi evitate dacă se urmează câteva măsuri precum:

  • folosirea unei perne pentru poziția șezut pentru a scădea presiunea asupra perineului;
  • spălarea zonei cu apă călduță sterilizată după fiecare utilizare a toaletei;
  • schimbarea tamponului medicinal și verificarea acestuia înainte de aruncare pentru a identifica eventuale urme de infecție, sânge, puroi;
  • presiunea fermă cu pansament medicinal a zonei cusute în timpul scaunului pentru a evita rupturi ale perineului;
  • odihna, aportul ridicat de lichide (pentru a evita constipația) și evitarea alimentelor consistente duc la o vindecare rapidă a zonei operate;
  • evitarea contactului sexual înainte ca medicul ginecolog să confirme că activitatea sexuală nu afectează vindecarea perineului.

Cum previi infecțiile intime după naștere

Nu este întotdeauna posibil să eviți o infecție postpartum, dar există măsuri pe care le poți lua pentru a reduce cât mai mult posibil riscul.

  • Fii atentă în ceea ce privește îngrijirea rănilor și igiena după naștere. Spală-te pe mâini înainte de a atinge zona perineală, șterge-te din față în spate după ce mergi la baie și folosește doar absorbante - nu tampoane interne - pentru sângerările postpartum;
  • Învață să recunoști simptomele și factorii de risc. Reține că ești mai predispusă la infecții dacă ai suferit o cezariană, mai ales una neplanificată. Și, indiferent de modul în care ai născut, fii atentă la orice semn de avertizare sau disconfort neobișnuit. Durerea care se înrăutățește în loc să se amelioreze este, în general, un semnal de alarmă, așa că nu o ignora;
  • Ia legătura cu medicul tău cât mai repede dacă ceva pare în neregulă. Cu cât infecția poate fi diagnosticată și tratată mai repede, cu atât te vei face bine mai repede;
  • Nu lua antibiotice preventiv, dacă nu îți sunt prescrise. Doar medicul îți poate recomanda un tratament adecvat, în cazul în care constată că ești predispusă sau că suferi de o anumită infecție;
  • Ai grijă de sănătatea florei tale intestinale, mai ales dacă ai urmat sau urmezi un tratament cu antibiotice pentru combatarea anumitor infecții, după naștere.

După terapia cu antibiotice, este deosebit de important să se restabilească rapid echilibrul florei intestinale, iar cel mai indicat ar fi să se administreze un produs care conține tulpini bacteriene selectate în mod special care vor ajunge în intestin, se vor multiplica acolo și vor evacua microorganismele patogene.

Spitalul Universitar din Maastricht sub îndrumarea profesorului Reinhold Schockbruger a analizat care tulpini bacteriene prezente în corpul uman sunt cele mai potrivite pentru a preveni creșterea speciilor bacteriene care cauzează afecțiuni. Aceste tulpini se regăsesc în compoziția OMNI‑BIOTIC® 10, un supliment alimentar adjuvant în reechilibrarea florei intestinale post infecții cu Clostridium difficile, în cazul dezechilibrelor florei intestinale asociate terapiei cu antibiotice sau în orice alt tip de dezechilibre ale florei intestinale.

OMNI‑BIOTIC® 10 conține, practic, 10 tulpini bacteriene speciale:

  • Bifidobacterium bifidum W23;
  • Bifidobacterium lactis W18;
  • Bifidobacterium longum W51;
  • Enterococcus faecium W54;
  • Lactobacillus acidophilus W37;
  • Lactobacillus acidophilus W55;
  • Lactobacillus paracasei W72;
  • Lactobacillus plantarum W62;
  • Lactobacillus rhamnosus W71;
  • Lactobacillus salivarius W24.

Calitatea lor este controlată în mod constant pentru a se asigura că aceste culturi pot traversa pasajele gastrointestinale și că sunt păstrate toate celelalte criterii de calitate ale Organizației Mondiale a Sănătățîi.

Așadar, draga mămică, ai grija de sănătatea ta după naștere, ferește-te de infecții intime după naștere, astfel încât să te bucuri așa cum se cuvine de puiul tău și să îi oferi un start bun în viață!

Surse foto: istockphoto.com

Articolul urmator
Ce fac mamele imediat după naștere ca să fie sigure că nu primesc alt bebeluș
Ce fac mamele imediat după naștere ca să fie sigure că nu primesc alt bebeluș

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Te deranjează infecțiile intime dese?
    Te deranjează infecțiile intime dese?

    Cel puțin o dată în viață, una din două femei se confruntă cu infecția intimă, cu simptome extrem de supărătoare: iritații, mâncărimi sau usturimi vaginale, dureri...

    Nu mai vreau să am relații intime cu soția mea, pentru că stă prost cu igiena. Cum pot să-i spun, fără să o rănesc?
    Nu mai vreau să am relații intime cu soția mea, pentru că stă prost cu igiena. Cum pot să-i spun, fără să o rănesc?

    Un bărbat de peste hotare a cerut un sfat în mediul online, legat de soția lui care are o igienă precară. Acesta mărturisește că îi este greu să mai aibă relații intime...

    Cum să îți iubești corpul din nou, după naștere: sfaturi prețioase de la 15 mămici
    Cum să îți iubești corpul din nou, după naștere: sfaturi prețioase de la 15 mămici

    Cea mai grea provocare după nașterea copilului pentru mămici este să învețe să își iubească noul corp. 15 femei ne dezvăluie cum au reușit să își accepte...

    Îmi iubesc soția, dar după 12 ani fără relații intime, aș vrea să îmi găsesc o amantă
    Îmi iubesc soția, dar după 12 ani fără relații intime, aș vrea să îmi găsesc o amantă

    Când actul de căsătorie apare, pasiunea din dormitor dispare? Un bărbat de peste granițe povestește, într-un articol publicat în The Sun, că deși își iubește...

    Mi-am înșelat soția pentru că după ce s-au născut copiii noștri a refuzat să mai aibă relații intime cu mine
    Mi-am înșelat soția pentru că după ce s-au născut copiii noștri a refuzat să mai aibă relații intime cu mine

    Nu am vrut să îmi înșel soția, dar apariția copiilor ne-a distrus viața sexuală. Nașterea copiilor ar trebui să fie punctul culminant al mariajului și cu două fice...

    Ce mari și frumoase au crescut fiicele Alinei Sorescu. Ce se întâmplă acum cu ele, după divorțul părinților
    Ce mari și frumoase au crescut fiicele Alinei Sorescu. Ce se întâmplă acum cu ele, după divorțul părinților

    Alina Sorescu și Alexandru Ciucu sunt în plin proces de divorț. După 12 de ani de căsnicie, în care împărțit și bune, și rele, și au avut mereu cuvinte de laudă...

    Nu mai am relații intime cu soțul meu de ani de zile. Vreau să avem o căsnicie deschisă
    Nu mai am relații intime cu soțul meu de ani de zile. Vreau să avem o căsnicie deschisă

    Sătulă de abstinență, o femeie neatinsă de soțul ei în cinci ani de relație, caută răspunsuri la problema lor pe site-ul Reddit. Conștient că nu o va mai putea satisface...

    Soția mea se oprește în timpul momentelor noastre intime să bea ceai
    Soția mea se oprește în timpul momentelor noastre intime să bea ceai

    Un bărbat de peste granițe povestește, într-o postare pe Reddit care a ajuns și în paginile unei reviste, că soția lui obișnuiește să își înceapă ziua cu o...

    © 2024 Qbebe