Părinții mei încă nu și-au cunoscut nepotul. Pandemia ne ține separați de când am născut

Bianca Geica - Redactor Senior

Ultimul an și jumătate a fost un adevărat rollercoaster emoțional pentru femeile însărcinate, care și-au adus pe lume bebelușii în plină pandemie de coronavirus. Jurnaliștii independent.co.uk au stat de vorba cu mai multe mămici care au născut în ultimul an și le-au întrebat care a fost cel mai neplăcut lucru pentru ele. Cele mai multe dintre ele au răspuns că le-a fost foarte greu să accepte faptul că partenerii lor nu au putut fi alături de ele în spital, la naștere. În același timp, acestea au suferit enorm fiindcă părinții lor nu și-au putut cunoaște nepoții încă din primele clipe și nu au făcut parte din viața lor luni de zile. 

Mămicile care au născut în pandemie povestesc cele mai mari greutăți cu care s-au confruntat 

În anul 2020, în perioada Paștelui, când pandemia de coronavirus abia începuse, Melissa Darby, o mămică din Marea Britanie, se simțea din ce în ce mai rău. Cu aproximativ două săptămâni înainte, țara intrase în primul lockdown național, iar toate posturile de televiziune nu făceau altceva decât să le reamintească oamenilor câte persoane au contractat „virusul periculos” și au murit din cauza noului coronavirus care ne-a bulversat viețile. Dar nu doar știrile în sine o nelinișteau pe Melissa. Tânăra de 31 de ani a observat, de asemenea, că pe lângă faptul că îi era greață în permanență, simțea mult mai puternic anumite mirosuri pe care până atunci nici nu le sesiza. La sugestia mamei sale, a făcut un test de sarcină în Vinerea Mare. Când a văzut că testul a ieșit pozitiv, sentimentul de fericire supremă a fost umbrit de cel de teamă. În loc să râdă, a izbucnit în plâns. 

„M-am panicat extrem de tare la început, când nu știam dacă voi putea duce sarcina la termen”, a declarat Melissa pentru The Independent din casa pe care o împarte cu soțul ei, Jack, în sudul Londrei. „Nimeni nu voia să meargă la spitale, iar acestea se umpleau de pacienți cu COVID-19 și nu numai. Ei aveau prioritate, iar gândul că poate nu voi avea unde să nasc, era de-a dreptul înfricoșător”, a explicat femeia.

În încercarea de a nu ajunge la spital, ea s-a gândit că cel mai bine ar fi să nască acasă. Cu toate acestea, în ziua în care a intrat în travaliu, în decembrie, firma care ar fi trebuit să îi asigure o moașă la naștere, era în criză de personal, așa că Melissa nu a avut de ales decât să meargă la spital pentru a-și aduce pe lume copilul. Din cauza restricțiilor Covid, Jack, soțul ei și tatăl bebelușului, nu a avut voie să între în spital, așa că a trebuit să aștepte afară un semn că nașterea a decurs bine.

Citește și: Vizita la un nou-nascut in timp de pandemie

Toată lumea s-a confruntat cu dificultăți în timpul pandemiei, dar, pentru părinți, în special pentru mame, au existat o multitudine de bariere fără precedent cu care s-au confruntat. Printre acestea se numără imposibilitatea că partenerii să rămână în spital pentru le fi alături la naștere și faptul că nu au putut beneficia de ajutor din partea familiei și prietenilor. Până și grupurile de sprijin postnatal și serviciile de moașe au fost în pauză sau mutate online.

Pentru Melissa Darby, cea mai mare problemă a fost faptul că partenerul ei nu a putut fi lângă ea, în spital, pe toată durata travaliului. Până la 16 decembrie 2020, Institutul Național de Sănătate din Marea Britanie putea decide, în funcție de fiecare cod poștal în parte, dacă partenerilor li se permitea sau nu să fie prezenți pe tot parcursul procesului de naștere, permițându-le să însoțească mama doar în timpul „travaliului stabilit”, odată ce această avea o dilatație de patru centimetri. Darby a ajuns să nască de urgență după ce medicii au constatat că sănătatea copilului este în pericol din cauza unor probleme cardiovasculare. „Toată lumea purta măști de protecție", își amintește Melissa Darby. „Erau în jur de 15 persoane pe lângă mine, așa că a fost o experiență copleșitoare”.

Pentru Madeleine Fogg, o altă mamă din Marea Britanie, cel mai mare obstacol a fost faptul că soțul ei nu a putut intra în spital după naștere pentru a o vedea pe fiica lor care, din cauza unei infecții, a trebuit să mai rămână câteva zile internată în spital. Madeleine a rămas la rândul ei internată pentru a fi alături de fiica ei, ceea ce înseamnă că tatăl și-a putut vedea pentru prima dată fiica abia la o săptămână după ce aceasta a venit pe lume: „Nu dormeam, au fost cele mai copleșitoare zile pe care cred că le-am trăit vreodată - doar de una singură. M-am simțit atât de tristă că soțul meu nu a putut fi acolo și să ne vadă copilul", a adăugat Madeleine.

Pe lângă sprijinul emoțional pe care îl oferă viitoarelor mămici, partenerii sunt cei care se asigură ca totul decurge ca la carte în spital, de la internare până în ziua externarii. Le aduc mămicilor cele necesare, se asigură ca nu le lipsesc nimic si cer ajutorul medicilor si asistentelor atunci cand mamicile sunt prea obosite pentru a-l cere.

Citește și: Pentru toate femeile care își aduc pe lume copilașii în pandemie: „Sunteți mai puternice decât credeți”

„A fost foarte greu pentru mine și, fiind o mamă de culoare, am avut multe neliniști legate de statisticile îngrijorătoare cu privire la naștere”, spune tânăra în vârstă de 29 de ani, referindu-se la cifrele care arată că femeile de culoare din Regatul Unit au de cinci ori mai multe șanse de a muri în timpul sarcinii sau al nașterii decât femeile caucaziene.

Deși unele povești arată cum pandemia a creat părinților probleme cu care nu ar fi trebuit să se confrunte, alții s-au bucurat că sarcina lor a coincis cu perioada respectivă. Asta pentru că au avut posibilitatea de a petrece timp cu copiii lor nou-născuți, timp pe care dacă nu ar fi fost pandemia, probabil că nu l-ar fi avut fiindcă ar fi trebuit să se întoarcă la serviciu sau să lucreze de acasă. Acest lucru este valabil în special pentru tați, care au avut ocazia să petreacă un an de zile alături de soțiile și copiii lor, față de cele două săptămâni de concediu de paternitate prevăzute de lege.

„Câți tați au posibilitatea de a fi acasă timp în permanență în primele trei luni de viață ale bebelușului? Pentru noi lockdown-ul a fost o binecuvântare, dacă îi pot spune așa, fiindcă atât eu cât și soțul meu ne-am putut bucura de timpul petrecut cu bebelușul nostru fără să ne simțim obiligati să primim în vizită rude sau prieteni care ar fi vrut să îl cunoască pe cel mic”, a explicat o altă mamă care a născut în pandemie.

Ea subliniază, totuși, faptul că părinții ei și ai soțului nu și-au putut vedea nepotul nici măcar online, ei nefiind familiarizați cu tehnologia. „Partea proastă este că părinții mei nu și-au cunoscut nepotul, care acum are trei luni”, spune mămica. 

Ceea ce știm este că noii părinți au trebuit să se adapteze unei realități uneori terifiante. Unii dintre ei au reușit să găsească o portiță de fericire în aceste vremuri pandemice și să privească partea plină a paharului, în timp ce altora le-a fost extrem de greu fără sprijinul familiei și al prietenilor. 

Tu te numeri printre mămicile care au născut în pandemie? Cum a fost experiența nașterii pentru tine?

Citește și: Povestea cutremurătoare a unei mame: „Mi-am adus pe lume copilul mort singură, într-un salon de spital, în plină pandemie"

Surse foto: istockphoto.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Lavinia Pîrva pune copilul pe primul loc:”Am înţeles acum toată grija pe care părinţii mei mi-au purtat-o de când m-am născut”
  Lavinia Pîrva pune copilul pe primul loc:”Am înţeles acum toată grija pe care părinţii mei mi-au purtat-o de când m-am născut”

  Lavinia Pîrva (35 de ani) formează un cuplu cu Ștefan Bănică Junior (52 de ani) și este una dintre cele mai îndrăgite figuri din showbiz-ul românesc. Aceasta a...

  Cristina Dochianu a născut! Cum au reacționat fetițele ei când și-au cunoscut fratele!
  Cristina Dochianu a născut! Cum au reacționat fetițele ei când și-au cunoscut fratele!

  Cristina Dochianu a devenit mămică pentru cea de-a treia oară! Frumoasa prezentatoare TV a trăit clipe emoționante alături de cele două fetițe ale sale, observându-le reacția...

  Încă o graviduță în showbiz! Nicole Cherry este însărcinată! „Din inimile noastre s-a mai născut încă una. Am învățat ce e iubirea absolută”
  Încă o graviduță în showbiz! Nicole Cherry este însărcinată! „Din inimile noastre s-a mai născut încă una. Am învățat ce e iubirea absolută”

  În ultimele zile s-a tot zvonit că Nicole Cherry ar fi însărcinată. Ei bine, iată că speculațiile s-au adeverit, artista anunțând în urmă cu puțin timp că,...

  Am simțit că sunt pedepsită când copiii mei s-au născut surzi
  Am simțit că sunt pedepsită când copiii mei s-au născut surzi

  O mămică de peste Ocean povestește că atunci când cei doi copii ai săi s-au născut surzi, a simțit că este pedepsită. Nu înțelegea de ce i se întâmplă...

  Când mergem în vizită, părinții mei îmi interzic să dorm cu soțul meu în aceeași cameră
  Când mergem în vizită, părinții mei îmi interzic să dorm cu soțul meu în aceeași cameră

  O tânără în vârstă de 24 de ani, căsătorită și mamă a doi copii, a trecut printr-o experiență mai puțin obișnuită când și-a vizitat părinții alături...

  Prințul Charles extaziat: iată ce i-a spus nepotul Archie în timpul unui apel pe Zoom
  Prințul Charles extaziat: iată ce i-a spus nepotul Archie în timpul unui apel pe Zoom

  Prințul Charles este în culmea fericirii! Nepoțelul său, Archie, care a împlinit 1 an în luna mai, i-a făcut o surpriză care ar topi inima oricărui bunic. În...

  Părinții leneși sunt de vină când copiii încep grădinița încă purtând scutece
  Părinții leneși sunt de vină când copiii încep grădinița încă purtând scutece

  Am primit chiar acum un mesaj de la o educatoare pentru părinții ai căror copii vor începe grădinița în toamnă. Sfatul ei este să ne străduim, noi părinții, să...

  Prințul Harry si Meghan au facut gestul final. Regina nu isi va mai vedea nepotul
  Prințul Harry si Meghan au facut gestul final. Regina nu isi va mai vedea nepotul

  Prințul Harry și Meghan Markle sunt hotărâți: nu se vor mai întoarce la viața strictă din familia regală. Ultimul gest pe care l-au făcut dovedește clar că nu...

  © 2022 Qbebe