Recoltarea celulelor stem din placentă, acum și ȋn România! Iată ce trebuie să știe gravidele

Bianca Geica - Redactor Senior

Tot mai mulți viitori părinți înțeleg cât de importantă este recoltarea celulelor stem din țesuturile perinatale (țesutul placentar, sângele și țesutul de cordon ombilical) pentru a proteja sănătatea copilului lor (și nu numai) pe viitor. Țesuturile perinatale pot fi obținute în timpul sau imediat după naștere, iar în ele se găsesc celule stem perinatale cu proprietăți unice și potențial terapeutic ridicat în ceea ce privește tratamentul a zeci de boli grave.

În cazul transplanturilor de celule stem, acestea înlocuiesc celulele deteriorate de chimioterapie sau de boli sau servesc ca modalitate prin care sistemul imunitar al donatorului să lupte împotriva anumitor tipuri de cancer și boli de sânge, cum ar fi leucemia, limfomul, neuroblastomul și mielomul multiplu, potrivit Mayo Clinic.

Alături de Cord Blood Center, prima și cea mai mare bancă de celule stem din România, venim în ajutorul tău cu informații complete despre sângele de cordon ombilical, țesutul de cordon ombilical și placenta astfel încât să poți lua o decizie corectă cu privire la recoltarea acestor țesuturi când va veni pe lume puiul tău.

femeie insarcinata care isi tine mana pe burta

Ce este placenta

Placenta este un organ fascinant, responsabil pentru hrănirea și dezvoltarea bebelușului în uter. În timpul sarcinii, placenta îi furnizează bebelușului oxigen, apă, nutrienți esențiali și îl protejează împotriva infecțiilor. După naștere, bebelușul nu mai are nevoie de placentă, dar utilitatea acesteia nu se încheie odată cu nașterea. La fel ca și cordonul ombilical, sângele din placentă este o sursă bogată de celule stem care pot fi colectate și stocate în cazul în care copilul sau un membru apropiat al familiei are nevoie de ele într-o zi.

femeie care tocmai a nascut care isi tine bebelusul in brate

Față de cordonul ombilical, placenta conține un număr mai mare de celule stem, dar și mai multe tipuri de celule. Ȋn lume, sunt sute de studii medicale ȋn desfășurare, care testează diferite metode de tratament bazate pe celulele stem recoltate din placentă. Pe baza rezultatelor de până acum, experții estimează că ȋn 5-10 ani, boli grave precum cancerul, Alzheimerul, Parkinson, diabetul sau autismul vor putea fi tratate cu ajutorul acestor celule.

Transplanturile de celule stem funcționează prin înlocuirea altor celule din organism care fie au fost distruse, fie au încetat să mai funcționeze corect.

Placenta este noua vedetă a medicinei. În momentul de față, în ceea ce privește celulele regăsite în sângele și țesutul cordonului ombilical, tratamentul cu ajutorul acestora este aprobat atât de FDA, cât și de Agenția Europeană a Medicamentului, pentru 85 de boli, printre care anumite tipuri de leucemie, limfom și AVC. Se estimează că, în viitor, se vor putea trata sute de afecțiuni, precum Parkinson, Alzheimer, diabet sever, leziuni cerebrale și multe altele.

În ultimii 10 ani, au fost derulate peste 1.700 de studii ce vizează terapiile pe bază de sânge placentar și se estimează că, în următorii 8-10 ani, din ce în ce mai multe astfel de terapii vor putea fi accesibile pacienților”, a declarat Dr. Nils H. Thoennissen, unul dintre cei mai renumiți specialiști internaționali în cancer, boli cronice degenerative și medicină regenerativă”, a declarat Dr. Nils H. Thoennissen, unul dintre cei mai renumiți specialiști internaționali în cancer, boli cronice degenerative și medicină regenerativă.

Recoltarea de celule stem din placentă este o procedură rapidă, ușoară și nedureroasă pentru copil și mamă, spune Dr. Ioan Boleac, medic primar Obstetrică-Ginecologie. După nașterea bebelușului și după ce placenta este expulzată din corpul mamei, aceasta este plasată într-un recipient și, ulterior, în kitul de colectare al băncii de celule stem pentru care se optează.

Întrebările pe care le primesc cel mai des, de la pacienții mei, sunt: Ce recoltăm, când recoltăm și cum recoltăm Recoltăm placenta, ȋmpreună cu țesut și sânge ombilical, imediat după naștere, fie că este naturală sau cezariană. Recoltarea se face la spital, indiferent că este public sau privat, de către medicul ginecolog. Procesul este foarte rapid, durează doar câteva minute și nu prezintă riscuri, nici pentru mamă, nici pentru copil.

E important de menționat că, aceste țesuturi, ȋn lipsa recoltării, se aruncă, devin deșeu biologic, deși sunt bogate ȋn celule ce, ȋntr-o bună zi, ar putea salva viața copilului dumneavoastră”, a explicat Dr. Boleac.

Ce este sângele ombilical

Sângele din cordonul ombilical este sângele „restant” care rămâne în placentă și în cordonul ombilical după nașterea copilului și secționarea cordonului ombilical. De obicei, sângele din cordonul ombilical este colectat la naștere deoarece reprezintă o valoroasă sursă de celule stem tinere, care pot fi utilizate pentru a trata afecțiuni hematopoietice și genetice, cum ar fi cancerul.

Nașterea este momentul unic în care sângele ombilical poate fi recoltat, pregătit și stocat ca o valoroasă grefă de celule stem tinere, cu disponibilitate imediată pentru transplant.

Sângele ombilical poate fi utilizat pentru tratarea unor boli precum:

 • Boli maligne ale sângelui (leucemii, limfoame, mieloame, sindroame mielodisplazice);
 • Boli de sânge dobândite (Anemia aplastică);
 • Tulburări congenitale ale sângelui (Talasemie, anemie cu celule falciforme, anemie Fanconi, anemie Blackfan-Diamond);
 • Tulburări imune dobândite (Scleroză multiplă, Sindrom Wiskott-Aldrich);
 • Tulburări imune congenitale (Sindrom leucocitar leneș);
 • Boli oncologice (Sarcomul Ewing, neuroblastomul, rabdomiosarcomul, timom, tumora Wilms
 • Tulburări metabolice (Osteopetroză, boala Tay-Sachs, boala Gaucher, Adrenoleucodistrofia X-linkată);
 • Sindromul iradierii acute.

Ce este țesutul de cordon ombilical

Cordonul ombilical începe să se formeze încă din ziua 21-a de sarcină și asigura conexiunea dintre placentă și făt.

În urma cercetărilor medicale efectuate în ultimii ani s-a constatat că în componența cordonului ombilical există 3 categorii importante de celule stem (celulele stem mezenchimale) sau progenitoare (celule progenitoare endoteliale și epiteliale), cu un mare potențial de utilizare terapeutică, iar cercetările în domeniul tehnologiei de extracție celulară și aplicabilitate clinică sunt în continuă dezvoltare.

Care sunt avantajele recoltării țesutului de cordon ombilical?

 • creșterea șanselor de reușită ale transplantului de celule stem hematoformatoare (TCSH);
 • reducerea incidenței și a severității complicațiilor imunologice asociate TCSH de la donator;
 • extinderea și diversificarea gamei de afecțiuni care ar putea beneficia de tratamentul cu celulele stem în noul domeniul experimental al medicinei regenerative, aflat în plină dezvoltare (ex. ciroză, infarct miocardic, fracturi osoase, scleroză multiplă, accident vascular cerebral, arsuri severe.

De ce să recoltezi placenta, sânge și țesut de cordon ombilical la naștere

Recoltarea de sânge și țesut ombilical a apărut acum peste 12 ani, fiind cel mai mic gest pe care-l pot face părintii pentru copiii lor. Atunci când recoltezi celule stem din placentă în plus față de sângele și țesutul din cordonul ombilical, crește numărul de celule care sunt colectate și conservate. Iată câteva motive pentru care este important să aveți mai multe celule:

 • potențial terapeutic extins în ceea ce privește tratarea afecțiunilor grave. O sursă viabilă de celule stem hematopoietice, păstrată pe termen nedefinit este utilizabilă în tratamentul anumitor boli hematologice (leucemii, limfoame), boli oncologice (precum tumorile solide), boli neurodegenerative sau deficiențe imune și metabolice;
 • păstrarea mai multor celule stem înseamnă că acestea ar putea fi utilizate pentru a trata mai multe afecțiuni care ar putea afecta copilul sau un alt membru apropiat al familiei în viitor. Unitățile criogenate pot fi utilizate atât pentru administrarea în primii ani de viață, cât și în viața de adult, atât în ceea ce-l privește pe copilul de la care s-a recoltat, cât și frați/surori;

femeie roscata care tine in brate un bebelus

 • sursa de celule exprimă niveluri scăzute ale markerilor de compatibilitate, putând fi astfel acceptate cu mai multă ușurință chiar și de membri familiei și cu mai puține riscuri de reacții adverse;
 • sângele din placentă crește colecția de alte tipuri de celule stem care s-au dovedit a fi promițătoare în medicina regenerativă. Acesta este un domeniu de cercetare clinică revoluționară care implică utilizarea celulelor stem pentru a repara sau a regenera țesuturile și organele deteriorate;
 • prin stocarea în condițîi de criogenie a celulelor a sângelui țesutului de cordon ombilical și a întregului țesut placentar obții o sursă de celule cu proprietăți unice – neafectate de boli, tratamente sau îmbătrânire – cu o capacitate crescută de a se mutiplica și diferenția; proprietăți nealterate în cazul stocării în condiții de criogenie;
 • posibilități extinse de utilizare în domeniul medicinei regenerative, terapii celulare și dezvoltarea de țesuturi în laborator. Opțiunile terapeutice sunt în continuă expansiune, datorită sutelor de studii clinice aflate în derulare. Numeroase alte boli grave ar putea fi tratate în viitor.

Unde se pot recolta placenta, sângele și țesutul de cordon ombilical

Recoltează placenta la naștere cu ajutorul specialiștilor din cadrul Cord Blood Center și oferă-i copilului tău acces la medicina viitorului! Cord Blood Center este prima și cea mai mare bancă de celule stem din România și singura care oferă serviciul de recoltare/stocare a placentei.

Pachetele de recoltare Cord Blood Center oferă proaspeților părinți posibilitatea recoltării celulelor stem din diferitele surse disponibile la naștere: sângele ombilical și placentar, țesutul de cordon ombilical și placenta.

„Peste 80.000 de familii au ales serviciile Cord Blood Center, ȋn cei 16 ani de când suntem ȋn România, și ne dorim să ajungem la cât mai mulți viitori părinți. Tocmai de aceea, venim cu cea mai bună ofertă din piață la recoltarea placentei. Pachetul nostru cel mai complex, Red Diamond, costă acum la 5.990 de lei, iar taxa anuală de stocare 750 de lei”, a declarat Vlad Lucaciu, Head of Sales CBC România.

„Imediat cum kit-ul ajunge ȋn laborator, componentele sunt procesate și stocate separat. Urmează ciclul de criogenare, ce presupune răcirea controlată și treptată, timp de 80 de minute, de la 4 la -196 de grade Celsius. Atâta timp cât vor fi menținute la o temperatură constantă, celulele nu ȋși vor pierde proprietățile și vor aștepta în starea de criogenare și zeci de ani pentru a ne salva viața”, a completat Lavinia Tarbă, Head of Lab CBC România.

Alegând serviciile Cord Blood Center vei avea cea mai variată gamă de celule cu potențial terapeutic în tratarea a sute de afecțiuni grave. Recoltarea, procesarea și stocarea se face în România, iar opțiunea administrărilor sunt multiple datorită stocării în numeroase pungi și criotuburi. Unitățile criogenate pot fi utilizate atât pentru administrarea în primii ani de viață, cât și în viața de adult, atât în ceea ce-l privește pe copilul de la care s-a recoltat, cât și frați și surori.

Venirea pe lume a unui copil este una dintre cele mai frumoase și speciale momente ale vieții. Discută cu familia și cu medicul tău înainte de nașterea bebelușului despre decizia de a stoca sângele din placentă împreună cu sângele din cordonul ombilical!

Află mai multe despre serviciile celor de Cord Blood Center pe cordcenter.ro!

Surse:
https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/pregnancy-week-by-week/in-depth/placenta/art-20044425
https://www.nhs.uk/pregnancy/
https://www.cancer.org/treatment/treatments-and-side-effects/treatment-types/stem-cell-transplant.html
https://www.lifebankusa.com/the-power-of-placenta-stem-cell-banking-at-lifebank
https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/bone-marrow-transplant/in-depth/stem-cells/art-20048117
https://www.cordcenter.ro/celule-stem-tinere/de-ce-sa-recoltezi-sange-si-tesut-de-cordon-ombilical-impreuna-cu-intreaga-placenta-la-nastere/
https://www.cordcenter.ro/celule-stem-tinere/ce-este-sangele-ombilical/
https://www.cordcenter.ro/celule-stem-tinere/ce-este-tesutul-de-cordon-ombilical/
https://www.cordcenter.ro/celule-stem-tinere/ce-este-placenta/

Surse foto: istockphoto.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Gravidele nu trebuie să fie deloc stresate! Iată ce se poate întâmpla
  Gravidele nu trebuie să fie deloc stresate! Iată ce se poate întâmpla

  Stresul puternic nu face deloc bine sarcinii, iar cercetătorii au descoperit un fapt alarmant - un bebeluș a cărui mamă a suferit episoade puternice de stres de-a lungul sarcinii are de...

  Eurolife FFH & Stem Sure lansează prima asigurare din România care acoperă cheltuielile cu tratarea autismului
  Eurolife FFH & Stem Sure lansează prima asigurare din România care acoperă cheltuielile cu tratarea autismului

  Asigurarea STEMCare Autism decontează costul de 6,000 Euro al unui potențial transplant cu celule stem pentru a trata autismul.

  Consultații online pentru gravidele din România printr-o aplicație de mobil
  Consultații online pentru gravidele din România printr-o aplicație de mobil

  Bucuria de a deveni mămică este imensă, dar alături de ea te vei întâlni și cu mai multe griji. Pentru a te simți permanent în siguranță în perioada sarcinii...

  Studiu clinic în România: Terapia cu celule stem dă rezultate încurajatoare în tratarea copiilor cu autism
  Studiu clinic în România: Terapia cu celule stem dă rezultate încurajatoare în tratarea copiilor cu autism

  Rezultatele preliminare ale unui studiu clinic realizat în România oferă perspective încurajatoare pentru copiii cu tulburări din spectrul autist și pentru familiile...

  Gravidele trebuie să fie primele pe lista vaccinarii anti-Covid, spun experții
  Gravidele trebuie să fie primele pe lista vaccinarii anti-Covid, spun experții

  Chiar dacă anumite state precum New York și New Jersey au făcut o treabă destul de bună în a controla actuala pandemie de COVID-19, nu toate țările stau la fel de bine....

  Gravidele din Suceava nu mai au unde să nască
  Gravidele din Suceava nu mai au unde să nască

  Situație fără precedent în Suceava. Femeile însărcinate nu mai au unde să nască. Acestea sunt sfătuite să nască acasă sau să opteze pentru spitalele din regiunile...

  S-a publicat noul ghid de siguranță la somn pentru copii. Iată ce trebuie să știe toți părinții
  S-a publicat noul ghid de siguranță la somn pentru copii. Iată ce trebuie să știe toți părinții

  Încă din primele clipe de viață ale copilului, știi cât de multă nevoie are de un somn odihnitor, care să-i stimuleze dezvoltarea. De asemenea, tot ce îți dorești...

  Mai știți bebelușii din fotografiile celebre ale lui Anne Gedes? Iată cum arată acum
  Mai știți bebelușii din fotografiile celebre ale lui Anne Gedes? Iată cum arată acum

  Anne Gedes este una dintre cele mai cunoscute fotografe de bebeluși din anii '90. Mii de bebeluși au trecut pragul studioului său foto și au fost imortalizați în cele mai...

  © 2022 Qbebe