Top 16 schimbari in viata ta dupa nastere

Top 16 schimbari in viata ta dupa nastere

Alexandra Negreanu

In viata ta, este posibil ca sa se fi stabilit o ordine, sa-ti fi elaborat un program. Dar, odata cu venirea pe lume a bebelusului putine mai pot fi ca inainte. De acum, programul bebelusului este acum programul tau. Sigur, nou-nascutii dorm pana la 18 ore pe zi, dar in reprize scurte. Unele schimabri pot fi pe placul tau, altele te vor face sa tanjesti dupa clipele de relaxare, insa vei trece peste tot si toate deoarece inima iti este umpluta de bucurie atunci cand micutul sau micuta ta iti ofera un gangurit, un zambet sau iti atinge cu degetele sale micute obrazul, oferindu-ti cea mai calda mangaiere.

1. Esti mamica

Pana acum cateva luni erai prietena, sotie, sora, fiica etc. insa, draga cititoare, de acum incolo vei auzi cel mai des apelativul „mamica lui...". Vei simti cum inima o ia razna cand bebelusul tau va pronunta pentru prima oara „mama" si de atunci vei fi pentru totdeauna numita asa. Este o etapa a vietii care te face sa te maturizezi , sa devii responsabila si care, te va face sa pui binele si siguranta copilului tau mai inainte de orice pe lumea aceasta. Felicitari, cu siguranta esti cea mai buna si cea mai frumoasa mamica pentru familia ta.

2. Te-ai alaturat clubul mamicilor

Dintr-o data ai o multime de prieteni. Strainii zambesc la tine, cand mergi cu bebelusul pe strada. Mamele din parc ti s-au alaturat si singurul subiect abordabil se invarte in jurul nasterii bebelusului: orele de travaliu, metoda de nastere aleasa, pampersi si alte produse folosite etc. Seful si colegii de la munca te suna sa te intrebe cum se simte bebelusul. Ai parasit pentru o vreme cercurile pe care le frecventai dar ai devenit membra oficiala a Clubului Mamicilor si ai parte de o companie placuta. Bucura-te de ea!

3. Relatia cu partenerul nu mai este aceeasi

Dinamica s-a schimbat. Exista o persoana mai mica, care are nevoie de multa atentie si acest lucru inseamna mai putin timp doar pentru tine si partenerul tau. Un parinte este ingrijorat cel mai mult pentru ingrijirea copilului si, de obicei, aceasta este mamica. Asa ca partenerul se va simti putin neglijat deoarece esti atat de obosita, incat numai il poti asculta seara, cand vine de la serviciu. Stim ca esti ocupata, pentru ca acum esti mamica, dar statutul de sotie nu se schimba. Asadar, pune deoparte timp doar pentru voi doi, timp in care va puteti impartasi ceea ce se intampla in viata celuilalt.

4. Noaptea nu mai este pentru somn

Iti aduci aminte de noptile in care dormeai profund pana suna ceasul, nu? Ei bine, bebelusul nu te va lasa sa mai faci asta pentru o vreme. Tot ce poti face, pentru a nu te simti surmenata este, ca in timpul zilei, sa mai lasi deoparte treburile casei, atunci cand copilul doarme. Profita si intinde-te in pat si trage un pui de somn.

5. Ai vizitatori mai multi decat inainte si, poate, nici nu vin pentru tine

Familia si prietenii vor dori sa vada bebelusul. Atunci cand o fac, vor aduce povesti si sfaturi interminabile despre cresterea copiilor. Atunci cand copilul mai creste, mamicile din club vor veni in vizita cu prieteni bebelusului si casa se va transforma intr-o mini-cresa. Dar tu vei intelege, pentru ca iti doresti ca micutul sau micuta ta sa fie un copil sociabil.

6. Ai invatat sa fii caraghioasa

Bebelusii invata prin observare si interactiune cu mediul inconjurator. Asa ca nu iti va lua mult timp pana cand vei invata sa faci o multime de fete "stupide" care-l vor ajuta pe copilul tau sa rada, sa se joace si, totodata, sa invete. Vei face ca toate animalele si vei imita personaje caraghioase doar pentru a smulge un zambet dragut, in coltul guritei bebelusului. Merita, nu?

7. Ai nevoie de ajutor

O atentie constanta asupra bebelusului este epuizanta. Cere ajutor de la partenerul tau. Fiecare dintre voi ar trebui sa aiba timp in fiecare zi pentru el, in timp ce celalalt are grija de copil. Uita-te la o emisiune TV favorita, citeste o carte, du-te la plimbare, fa o baie si mai ales ai incredere in tatic. Si el invata sa aiba grija de bebelusul sau si o poate face la fel de bine ca tine, dar in felul sau. Nu te purta ca o mamica excelenta si nu lua atitudinea de perfectiune.

Daca esti un parinte singur, sa nu-ti fie frica sa ceri ajutor de la un prieten sau o ruda. Timpul departe de bebelus iti va permite sa iti reincarci bateriile.

8. Vorbesti mult

Cand vorbesti cu copilul tau, se intampla doua lucruri: el invata si tu te distrezi. Fa vocalize cu bebelusul - "ba-ba" sau "goo-goo" - apoi asteapta pana bebelusul tau scoate un alt sunet apoi repeta dupa el. Acest lucru il ajuta sa invete sa poarte o conversatie.

9. Bebelusii sunt scumpi emotional dar si financiar

O familie medie din clasa de mijloc cheltuie sume destul de mari pentru ingrijirea copilului, de la hrana, la haine, cheltuieli pentru rechizite, vacante, jucarii. Venirea pe lume a unui copil necesita o planificare financiara atent elaborata.

10. Vinovatia face parte din viata de parinte

Ti-ai spus ca vei fi un parinte bun non-stop, ca vei fi o prezenta calma, fericita? Dar sunt momente cand pur si simplu nu mai poti? Acum te simti vinovata ca nu te bucuri de fiecare moment cu copilul. Nu te ingrijora, este natural si normal sa vrei o pauza. Apeleaza la bunici si partener pentru ajutor. In cazul in care copilul se afla in siguranta in patutul sau, suna o prietena si invit-o la o cafea. Poti fi atenta la bebelusul tau purtand o discutie cu prietena ta.

11. Literatura ta cuprinde doar carti pentru copii

Daca pana acum nu erai in pas cu top-ul cartilor pentru copii, le vei adora, pur si simplu. Multe sunt scrise de un parinte si sunt concepute pentru a educa parintii dar si copii. Bebelusii adora sa le citesti si nu este niciodata prea devreme pentru a face acest lcuru. Citirea cu voce tare il va ajuta pe copil sa fie un bun cititor cand va fi mai mare.

12. Vei face greseli

Toate sfaturile pe care le-ai citit in cartile speciale pentru parinti si toate acele lucruri pe care ai jurat ca nu le vei face niciodata, cand vei fi mamica ... Poate intr-o lume perfecta exista parinti perfecti. In lumea reala faci ceea ce functioneaza. De exemplu: daca copilul tau a depasit varsta pentru o suzeta, dar il ajuta sa adoarma, vei face, probabil, "greseala" de a lasa-l sa o pastreze. Relaxeaza-te. Nu este o greseala. Cand ai dubii, intreaba medicul pediatru.

13. Ai devenit un judecator

Pe masura ce copilul creste, la fel ia amploare si rolul tau ca judecator. Nu este ceea ce vrei sa faci, dar cu toate acestea, vei stabili limite, vei rezolva dispute intre copilul tau si alti copii, vei monitoriza timpul de iesit afara etc. Disciplina nu este cel mai usor lucru de realizat cu un copil. Dar este o parte din job-ul tau de parinte.

14. Vei castiga o olita langa vasul de toaleta

Vor trece cateva luni bune pana bebelusul va invata sa foloseasca olita. Este recomadat ca bebelusul sa foloseasca olita inca de cand poate sta in fund, chiar daca nu renunti la pampers. Dar cand incepi sa faci, acest lucru, nu aduce olita in casa, ci du bebelusul la baie. Este o modalitate de a-l invata sa mearga la baie cand are nevoie. Un copil, mai ales un copil inteligent ca al tau, poate invata o multime de lucruri inca de mic.

15. Iubirea si afectiunea bebelusului sunt sincere

Sentimentul de iubire al copilului s-ar putea sa nu se exteriorizeze imediat. Dar intr-o zi te vei uita la copilul tau si vei simti o emotie profunda pe care nu ai cunoscut-o inainte. La inceput bebelusul va fi dependent de tine, dar cu timpul, cand creste va simti nevoia de dragoste si te va lua prin surprindere cu „ Mami, te iubesc!". Atunci vei sti cat de mult te iubeste acest copil, neconditionat. Bucura-te impreuna cu copilul tau de aceste sentimente pure si ele vor dura o viata intreaga.

16. Viata de parinte este un "du-te vino"

Viata de parinte este o combinatie de dulce-amar. Fiecare punct de reper este o realizare si poti fi mandra ca ti-ai ajutat copilul sa ajunga acolo. Dar, in acelasi timp, fiecare etapa din viata copilului inseamna ca el este mai independent si are nevoie de tine mai putin. Cand este mic, nu va dormi toata noaptea, si simti ca acest program infernal nu se va termina niciodata. Apoi, cand nici nu vei simti iti vezi copilul fluturand mana si spunand „La revedere mama!".

Tu ai mai adauga vreo schimbare in topul nostru?

 

Articolul urmator
„Au făcut greșit tăietura la cezariană. Aș fi putut să mor în acea zi”. O mamă a rămas cu traume pe viață după cea de-a doua naștere
„Au făcut greșit tăietura la cezariană. Aș fi putut să mor în acea zi”. O mamă a rămas cu traume pe viață după cea de-a doua naștere

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Încă puțin și începe școala! Top 10 schimbări pe care trebuie să le știi
    Încă puțin și începe școala! Top 10 schimbări pe care trebuie să le știi

    Pe 5 septembrie 2022, copiii de grădiniță și elevii încep cursurile, conform ordinului publicat în Monitorul Oficial din luna aprilie a acestui an. Anul școlar 2022-2023 va...

    6 schimbări minore care vă pot transforma radical căsnicia și viața de cuplu
    6 schimbări minore care vă pot transforma radical căsnicia și viața de cuplu

    Relația de cuplu are nevoie de muncă din partea ambilor parteneri pentru a se susține și a se păstra puternică. Dacă și tu ești în căutarea unor moduri prin care îți...

    Bebeluș găsit în viață, abandonat după naștere într-o pungă de cumpărături și lăsat pe asfaltul rece, la minus 3 grade Celsius
    Bebeluș găsit în viață, abandonat după naștere într-o pungă de cumpărături și lăsat pe asfaltul rece, la minus 3 grade Celsius

    În ultimii ani, auzi tot mai des despre bebeluși abandonați de părinți la scurt timp de la naștere. Un asemenea caz a fost semnalat luna trecută și în Marea Britanie....

    Unul dintre bebeluși a murit după doar 15 zile de viață și al doilea se luptă pentru viața lui. Nu ne mai întrebați cum ne descurcăm...
    Unul dintre bebeluși a murit după doar 15 zile de viață și al doilea se luptă pentru viața lui. Nu ne mai întrebați cum ne descurcăm...

    Venirea pe lume a copiilor ar trebui să fie un moment plin de fericire dar, din păcate, viața poate avea uneori alte planuri. Un cuplu din SUA trece prin clipe grele după ce una dintre...

    Asistenta mi-a adus bebelușul greșit la naștere. Gestul ei mi-a schimbat viața
    Asistenta mi-a adus bebelușul greșit la naștere. Gestul ei mi-a schimbat viața

    Lucy și soțul ei, Ross, încercau de mult timp să conceapă un copil, iar când au aflat că așteaptă gemeni, au fost în culmea fericirii. Ecografia a arătat că vor...

    Ce este molifta după naștere și ce mituri au apărut de la acest obicei
    Ce este molifta după naștere și ce mituri au apărut de la acest obicei

    Molifta de după naștere este o slujbă specială de purificare, ce conține rugăciuni atât pentru mamă, cât și pentru copil și se săvârșește în prima, a opta...

    O adolescentă de 17 ani a murit în urma complicațiilor apărute după o naștere prin cezariană
    O adolescentă de 17 ani a murit în urma complicațiilor apărute după o naștere prin cezariană

    O adolescentă de 17 ani din Vrancea și-a pierdut viața în urma unor complicații apărute după nașterea prin cezariană. Trei medici de la Spitalul Județean de Urgență...

    Tragedie în familia lui Cristiano Ronaldo. Fiul său a murit la naștere. Ce mesaj au transmis fotbalistul și partenera lui de viață
    Tragedie în familia lui Cristiano Ronaldo. Fiul său a murit la naștere. Ce mesaj au transmis fotbalistul și partenera lui de viață

    Cristiano Ronaldo și partenera sa de viață, Georgina Rodriguez, trăiesc cea mai mare durere pe care o poate simți un părinte. Cei doi ar fi trebuit să devină părinți de gemeni...

    © 2024 Qbebe