Tu stii ce modificari au loc in organismul mamei dupa nastere?

Tu stii ce modificari au loc in organismul mamei dupa nastere?

Alexandra Negreanu

Timp de cel putin 6 saptamani de la nasterea bebelusului organismul mamei trece prin cele trei etape ale lauziei. In aceasta perioada postnatala, corpul, creierul, emotiile mamei sunt intr-un proces de adaptare, ceea ce duce la aparitia a numeroase modificari biologice. Unele schimbari sunt in bine si ajuta organismul sa se refaca dupa sarcina, altele sunt mai putin placute. Vestea buna este ca totul va reveni la normal in cele din urma, doar ca trebuie sa ai rabdare. Corpului tau i-au trebuit 9 luni de pregatire pentru nastere si cam tot de atat are nevoie organismul tau sa se refaca complet.

Aparitia lohiilor imediat, dupa nastere

Dupa o pauza de noua luni "perioada"  isi face din nou aparitia. La inceput sangerarea va avea culoarea rosu aprins si va fi abundenta, iar dupa cateva zile va deveni roz. Spre deosebire de menstruatia obisnuita, lohiile dureaza cateva saptamani. Aceste secretii vaginale, cunoscute si sub numele de lohii sunt formate din sange si celule moarte din mucoasa uterului. Lohiile se vor diminua treptat si vei vedea ca in a 5 sau a 6-a saptamana vei avea doar putina secretie, de culoare alb- galbuie. Este important sa iei lucrurile usor si sa nu exagerezi cu activitatea fizica, aceasta din urma poate influenta volumul sangerarii.

Senzatia de larg acolo "jos"

Este adevarat, nu ti se pare: unele femei simt o senzatie de "largire" in zona vaginala. Acest lucru este normal si este o urmare a contractiilor uterine din timpul travaliului si expulzarii fatului (in cazul nasterilor naturale). Din fericire, acesta este un lucru temporar, care, in general, se rezolva de la sine in termen de cateva saptamani. Exercitiile Kegel te pot ajuta la intarirea muschilor pelvieni. In plus, specialistii le recomanda proaspetelor mamici sa evite alimentele grele, pentru a evita constipatia. Insa, daca in continuare simti disconfort  sau senzatia se pastreaza, desi au trecut 6 saptamani de la nasterea bebelusului, te sfatuim sa consulti un specialist in vederea recomandarii unei terapii care are la baza exercitii speciale.

Burtica de gravida ramane o perioada, chiar si dupa nastere

Te gandesti cu nerabdare la momentul cand iti vei tine bebelusul in brate si vei incapea din nou in blugii aceia stramti; te-ai saturat de haine largi si culori inchise. Insa realitatea este alta. Burtica nu se retrage imediat dupa nastere si, desi ai nascut vei arata in continuare graviduta o perioada (mai scurta sau mai lunga).  Hainele de gravida iti vor fi folositoare si dupa nastere, nu numai in timpul sarcinii.  

Nu incerca sa tii cure de slabire, corpul este si asa slabit ca sa il mai fortezi acum. Ai rabdare.  Uterul tau tocmai a finalizat o perioada de noua luni, nu te astepta sa se retraga imediat.  Va reveni la o dimensiune normala in termen de 4 pana la 6 saptamani. Burticii insa, ii va lua o perioada de alte noua luni sau chiar un an pana sa revina la ceea ce consideri tu "normal". Unele mamici pot ramane cu o burtica de " gravida" chiar si dupa 1 an de la nasterea bebelusului. Putem da vina pe hormoni dar si pe muschii abdominali ce s-au latit pe parcursul sarcinii. Hormonii, dupa sarcina, sunt cei care stabilesc unde se depune grasimea si in cazul femeilor care au dat nastere, grasimea e mai predispusa sa se aseze in spatele muschilor, in jurul intestinelor.

Exercitiile fizice pot ajuta la tonifierea muschilor si arderea caloriilor. Dar tine minte, indiferent de cum ti se pare ca arati dupa nastere, corpul tau a facut un lucru uimitor - a dat viata.

mama cu bebelus jucandu-se

Picioare umflate

Este posibil sa te confrunti cu senzatii ciudate in organism imediat dupa nastere. Picioarele umflate si mancarimea sunt doua dintre modificari, insa sunt temporare si sunt perfect normale. Dupa nastere, uterul tau strange sangele in corp, in plus, ai primit, probabil, fluide in timpul travaliului. O alta schimbare, mai putin temporara este modificarea numarului la pantof. Desi in timpul sarcinii ai acceptat faptul ca trebuie sa iti cumperi incaltaminte cu doua numere mai mari, ai sperat ca dimensiunea piciorului sa revina la cea initiala.  Insa, desi dupa 6 zile de la nastere, picioarele s-au dezumflat poti observa ca pantofii pe care ii purtai inainte sa ramai insarcinata, te strang. Acest lucru se datoreaza faptului ca ligamentele s-au slabit in timpul sarcinii, cauzand modificari. Pentru unele femei, schimbarea este permanenta- dar nu pentru toate. Este greu de prezis, poate picioarele tale se micosreaza treptat, asa ca nu te apuca sa iti arunci toata incaltamintea veche, dupa prima luna.

Frisoane

In perioada de lauzie, medicii recomanda ca femeile sa isi verifice de doua ori pe zi temperatura corpului si pulsul. Pentru o lauza, temperatura obisnuita este de 36,5-37 de grade Celsius. In perioada imediat urmatoare nasterii, pot aparea frisoane din cauza variatiilor de temperatura. In ceea ce priveste pulsul, acesta se mentine mai lent pe parcursul lauziei, si este de aproximativ 65-70 de batai pe minut.

Angorjarea sanilor

Nu numai piciorul iti va creste. Vei observa si vei simti ca la cateva zile dupa nasterea bebelusului nu numai ca sanii tai sunt mai mari ca oricand sunt si tari si durerosi. 

mama alaptandu-si bebelusul

 Angorjarea se produce atunci cand apare lactatia si, aceasta din urma aduce cu ea o crestere a fluxului sanguin la nivelul sanilor. In timp ce senzatia de plenitudine este usoara pentru unele femei, pentru altele poate fi extrem de inconfortabila. Ceea ce te poate ajuta cel mai mult este punerea la san a copilului. Deci, daca intampini probleme cu alaptarea la san ( bebelusul nu vrea sa suga), ia in considerare consultarea unui specialist in lactatie. Solutia nu este aceea de a goli sau de a stimula sanii. Inclinatia este de a goli sanii, pentru ca te face sa te simti mai bine. Dar apoi corpul tau va crede ca ai alaptat, iar sanii se vor umple din nou. In schimb, poti aplica comprese reci sau frunze de varza. Ar trebui sa incepi sa te simti mai bine intr-o zi sau doua, dar daca nu, consulta-te cu medicul. Disconfortul si durerea pot fi semne ale unei probleme diferite, cum ar fi o infectie la san.

Dureri de spate si de solduri

In timp ce acestea sunt plangeri comune in timpul sarcinii, multe femei nu-si dau seama ca pot persista si dupa nastere. Expertii nu  au gasit un raspuns clar la intrebarea de ce unele femei sufera de dureri de spate  si solduri dupa nastere. Ar putea fi unul din urmatoarele motive - intinderea ligamentelor, purtarea incaltamintei inadecvate etc. Dar acest lucru nu inseamna ca problema nu poate fi tratata. Discuta cu medicul care ti-a supravegheat sarcina. Iti poate recomanda terapie fizica sau medicatie. De asemenea, mersul pe jos intareste usor muschii de baza si te poate ajuta la ameliorarea durerilor.

Aparitia hemoroizilor

Ai crezut ca daca nu au aparut pe parcursul sarcinii ai scapat? Insa te-ai intors acasa cu un intreg "set". Este adevarat - chiar daca ai scapat de aparitia hemoroizilor in timpul sarcinii, acestia pot aparea in timpul travaliului. Este normal sa apara, atunci cand o femeie impinge in timpul travaliului observa presiunea  pe care o au venele din partile laterale ale capului femeii. Ei bine, venele hemoroidale sunt sub aceeasi presiune, ca sa nu mentionam ca uterul gravidei  a exercitat presiune timp de mai multe luni inainte de momentul expulzarii fatului. In cazul in care hemoroizii nu se retrag intr-o saptamana sau doua sau daca apar sangerari, consulta de urgenta medicul.

Caderea parului

Nu, nu este imaginatia ta - parul tau  intr-adevar cade mai mult ca niciodata. In mod normal, aproximativ 85 pana la 95 la suta din parul din cap este in crestere si  alte 5 pana la 15 la suta se afla intr-o faza de odihna, pe cale de a cadea si  de a fi inlocuit. In timpul sarcinii, estrogenul stimuleaza parul sa creasca  mai mult si incetineste inlocuirea. Asa se explica faptul ca parul tau a stralucit si era mai des pe parcursul sarcinii. Dupa nastere, nivelul de estrogen revine la normal si multe fire de par intra in faza latenta - se opresc din crestere si incep sa cada dintr-o data. Acest lucru se intampla adesea in jurul a 12 saptamani de la nastere. Desi dermatologii sustin ca parul isi va reveni la starea initiala si va creste la loc, in termen de 6 pana la 12 luni, multe mame nu sunt de acord.  Aceasta este una dintre acele situatii in care faptele medicale nu se potrivesc neaparat cu ceea ce sustin proaspetele mamici. Cel mai important lucru, insa, este faptul ca o parte din procesul de cadere se va opri.

 caderea parului dupa sarcina

Modificari ale creierului

Stii ca, dupa nastere, creierul mamei creste?  Poate ca mamicile simt ca, cu fiecare ora de somn pierduta, "pierd" si cate un neuron, dar un nou studiu sustine contrariul. S-a constat ca in primele luni dupa nastere, parti ale creierului unei mame ar putea creste de fapt. Partile care  se dezvolta sunt cele  care se implica in procesul de reglare emotionala, accentuarea motivationala si recompensarea comportamentului.  Aceasta constatare sugereaza ca, prin remodelare, creierul post-partum motiveaza o mama sa aiba grija de copilul ei, apoi aceasta se simte fericita si rasplatita pentru ceea ce face. In timpul sarcinii si perioadei post-partum, femeile  simt de multe ori ca nu se mai pot concentra si ca uita tot felul de lucruri.  Este un fenomen comun femeilor insarcinate si ba chiar a fost numit "creier de gravida". Unele cercetari chiar au demonstrat ca, in timpul sarcinii creierul femeii se micsoreaza putin.

 mama si nou-nascut

Dar studiile pe soareci, sobolani si alte mamifere au aratat o crestere si alte modificari fizice in creierul proaspetelor mamici. Aceste modificari par sa pregateasca animalele pentru noul rol de mama si creierul tinde sa ramana modificat pentru tot restul vietii. Pentru a vedea daca apar modificari similare si la oameni, s-a studiat  creierul a 19 mame timp de cateva saptamani, dupa ce au dat nastere si din nou peste trei-patru luni mai tarziu. Rezultatele au aratat o cantitate mica, dar semnificativa de dezvoltare, in unele regiuni ale creierului, inclusiv hipotalamus, cortex prefrontal si amigdala. Acestea sunt portiunile din creier care motiveaza o mama sa aiba grija de copilul ei, o face sa se simta recompensata atunci cand copilul zambeste la ea, umpland-o cu emotii pozitive din interactiunile simple, cu copilul ei. Aceste zone ale creierului sunt, de asemenea, implicate in planificare si previziune, lucruri care ar putea-o ajuta pe mama sa anticipeze nevoile  bebelusului si sa fie pregatita pentru a i le indeplini. Cu alte cuvinte, prin aceste modificari  ale creierului s-ar putea explica iubirea neconditionata, obiceiurile constante ingrijoratoare si panica proaspetelor mamici- acel "instinct matern".

Tu cu care din modificari ale organsimului te-ai confruntat? Ce ai mai adauga in lista de mai sus?

Articolul urmator
Aveam doar 26 de ani când copilul meu a fost diagnosticat cu sindromul Down după naștere. Cum am făcut față provocărilor
Aveam doar 26 de ani când copilul meu a fost diagnosticat cu sindromul Down după naștere. Cum am făcut față provocărilor

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    „Am descoperit că nepoata mea are exact același semn din naștere pe care îl are soțul meu. Exact în același loc. Am cerut un test ADN...”
    „Am descoperit că nepoata mea are exact același semn din naștere pe care îl are soțul meu. Exact în același loc. Am cerut un test ADN...”

    În timp ce schimba scutecul nepoatei, o femeie a observat același semn din naștere pe spatele micuței, ca al soțului ei. Să fie el tatăl copilului? Iar presupusa lui soră să...

    Ce este molifta după naștere și ce mituri au apărut de la acest obicei
    Ce este molifta după naștere și ce mituri au apărut de la acest obicei

    Molifta de după naștere este o slujbă specială de purificare, ce conține rugăciuni atât pentru mamă, cât și pentru copil și se săvârșește în prima, a opta...

    Un băiețel de șase ani i-a salvat viața mamei după ce a spus că respiră ca un zombie
    Un băiețel de șase ani i-a salvat viața mamei după ce a spus că respiră ca un zombie

    Jaxon, un băiețel de 6 ani din Wisconsin i-a salvat viața mamei sale, atunci când și-a dat seama că aceasta respira anormal - „ca un zombie”. Băiețelul dormea...

    O femeie s-a trezit din comă după 5 ani și a petrecut Ziua Mondială a mamei alături de copiii ei și propria mamă
    O femeie s-a trezit din comă după 5 ani și a petrecut Ziua Mondială a mamei alături de copiii ei și propria mamă

    După 5 ani petrecuți în comă în urma unui accident auto, o femeie s-a trezit la timp pentru a petrece Ziua Mamei alături de copiii ei, deja mari acum, și mama ei, care i-a...

    O fetiță cu dizabilități a rămas fără aparatul auditiv după ce un hoț a furat geanta mamei în Eforie
    O fetiță cu dizabilități a rămas fără aparatul auditiv după ce un hoț a furat geanta mamei în Eforie

    O fetiță cu dizabilități nu mai aude nimic, pentru că un hoț a furat rucsacul în care se aparatul său auditiv, de pe plaja în care se afla împreună cu familia ei,...

    Am rămas gravidă la trei săptămâni după prima naștere și acum am 2 copii sub 10 luni
    Am rămas gravidă la trei săptămâni după prima naștere și acum am 2 copii sub 10 luni

    Imediat după ce și-a adus pe lume băiețelul și a scăpat de burtică, o mamă a rămas însărcinată. Cu fertilitatea după naștere nu te joci, iar acest lucru avea să îl...

    Povestea mamei vegane care a primit închisoare pe viață după ce și-a înfometat copilul
    Povestea mamei vegane care a primit închisoare pe viață după ce și-a înfometat copilul

    O mamă vegană a fost condamnată la închisoare pe viață pentru uciderea fiului său de 18 luni, care a murit după ce a urmat o dietă strictă bazată doar pe fructe și legume...

    De ce am decis să nu îmi spăl bebelușul cel puțin o lună după naștere
    De ce am decis să nu îmi spăl bebelușul cel puțin o lună după naștere

    „Cât de des facem baie bebelușului?” este o întrebare care stă pe buzele celor mai multe mămici aflate la primul bebe. Academia Americană de Pediatrie (AAP)...

    © 2024 Qbebe