Tu ti-ai manca propria placenta? Afla de ce unele mame o fac!

Tu ti-ai manca propria placenta? Afla de ce unele mame o fac!

Cosmina Ionita

Stiati ca femeile sunt singurele mamifere care nu isi mananca propria placenta? Sau, cel putin, nu isi mancau. Pentru ca, in ultima vreme, din ce in ce mai multe mamici - cu precadere, dintre celebritati - aleg sa consume placenta in diverse sortimente. Dar este oare placenta hranitoare? Exista pericole? Tu ti-ai manca propria placenta?

Subiectul va starni repulsie, revolta si multe controverse deopotriva. Iar eu am fost acuzata ca am ramas in pana de idei daca "am ajuns" sa scriu despre asa ceva. Drept pentru care, ma vad nevoita sa incep prin a mentiona ca ne-am nascut liberi, iar libertatea inseamna ca poti sa faci orice cat timp actiunile tale nu deranjeaza pe nimeni. Eu sa scriu despre ce-mi "vine", iar femeile in cauza sa-si consume placenta. Bun, imi veti spune probabil: "sa faca ce vrea cu placenta ei, dar sa nu-mi spuna mie. Chiar nu vreau sa stiu!"

Dar traim in era informatiei si la urechi ne ajung si lucruri pe care nu am fi dorit neaparat sa le auzim. O data auzite insa, trebuie dezbatute. Unele femei considera subiectul de-a dreptul dezgustator, altele - terifiant sau inimaginabil. Dar in China, convinse de proprietatile miraculoase, proaspetele mamici isi mananca, de mii de ani, placenta. Considera ca le ajuta sa-si recastige energia si vitalitatea, sa scape de depresia post-partum, ca le intareste sistemul imunitar si le stimuleaza lactatia.

Placentofagie sau libertatea de a-ti manca placenta

Placentofagie este actul prin care mamiferele isi mananca placenta, imediat dupa nastere. Intr-adevar, imediat dupa ce au fatat, animalele isi mananca placenta, dar pentru ca sunt prea slabite ca sa mai vaneze. Iar sangele proaspat atrage pradatorii. Este un instinct animalic. Femeile nu se afla in imposibilitatea de a se hrani si nici copilul, in pericolul de a fi atacat, nu?

Nou-nascut

Dar adeptii acestui trend trebuie ca sunt de parere ca tot ce este natural este si gustos si sanatos. Dupa ce o spala si o tin in vapori fierbinti de apa cu lamaie, ardei iute si ghimbir, o rascoc la cuptor pana se deshidrateaza complet. Altii o consuma cruda. Placenta unei femei cantareste in medie 700 de grame.

Cea mai populara si "gustoasa" optiune este sa-ti incapsulezi placenta. Uscata si macinata, placenta este incapsulata, iar mamicile inghit pastilele.

Spitalele, in genere, considera placenta un deseu cu risc biologic si, ca atare, o arunca. Cu exceptia cazului in care mamicile au semnat, in prealabil, un acord sa o pastreze. In 2008, s-a iscat un scandal monstruos, cand s-a aflat ca managerii unui spital din Marea Britanie vindeau placenta recoltata de la femeile care nasteau in incinta lui, unor firme de produse cosmetice, pentru fabricarea de creme de fata si sampoane. "Credeam ca placenta mea va fi folosita in cercetarile medicale vitale. Mi-au spus ca va ajuta in cercetarea cancerului. Nu pentru fabricarea cremelor si a sampoanelor. Ma simt violata! Este un furt pentru ca au folosit-o in alte scopuri decat au pretins", a reactionat atunci una dintre proaspetele mamici care si-a dat, in scris, acordul de a-i fi folosita placenta.

Legislatia europeana interzice vanzarea in Europa a produselor care contin elemente biologice de provenienta umana, dar legea nu specifica nimic pentru cazul in care acestea sunt folosite in cercetarea din domeniul cosmeticii.

Bebelus in burtica mamei

Valori nutritionale sau efectul placebo?

Unul dintre putinele studii despre consumul placentei umane a fost realizat de antropologii UNLV, Daniel Benyshek si Sharon Young. Cei doi au intervievat 189 de femei cu o medie de varsta de 31 de ani, care si-au consumat placenta cum s-au simtit dupa aceasta experienta. 76% dintre mamici au avut un raspuns pozitiv, iar celelalte participante la studiu au spus ca mirosul sau aspectul placentei au fost principalele motive pentru care experienta lor nu a fost una placuta.

Deoarece placenta transfera substante nutritive esentiale de la mama la copil, adeptii placentofagiei sugereaza ca placenta ar avea aceleasi beneficii si pentru mama, imediat dupa nastere. Participantele la studiu au considerat ca printre efecte se numara tratamentul simptomelor post-partum, stimularea lactatiei, precum si o stare de spirit mai buna.

Cercetatorii confirma ca placenta este o sursa puternica de minerale, vitamine, hormoni si alti nutrienti. Numita si "pomul vietii", placenta contine fier, vitamina B12 si diversi hormoni: interferonul ajuta impotriva infectiilor bacteriene, virale si parazitare; oxitocina reduce durerea si declanseaza instinctul matern, iar prolactina stimuleaza lactatia. Cercetarile nu au demonstrat insa efectele biologice ale consumului.

Placentofagia - subiect tabu in Romania 

In majoritatea culturilor, consumul placentei ramane un gest straniu si oripilant, iar nutritionistii nu vad niciun beneficiu pentru o femeie cu o dieta normala si un stil de viata sanatos: "Poate contine orice ar contine si sa o prepari oricum, nu iti mananci placenta! Este o boala clar. La limita patologicului, daca nu chiar patologic. Nu exista o explicatie logica. Cum este si terapia cu urina. Hai sa ne bem urina acum pentru ca face tenul frumos. Nu sunt adepta si nu recomand asa ceva, oricare ar fi valorile nutritionale!", afirma categoric dr. Veronica Daghie, medic nutritionist.

Mamicile cu care am discutat, au avut o prima reactie de-a dreptul violenta. "Cum poti sa ma intrebi asa ceva? Ti se pare ca fac parte din vreun trib? Ai impresia ca am savurat vreo pulpa de om la cina?", a fost una dintre reactii. Nici n-am mai indraznit sa duc discutia mai departe, sa-i povestesc de ce am intrebat-o si sa ii spun ca sunt femei care aleg sa-si consume placenta dupa nastere. "Poate doar daca viata copilului meu ar depinde de asta, as indrazni sa ma gandesc. Imi suna grotesc si a canibalism. Ce ne mai diferentiaza atunci de animale? Ce subiecte te-ai apucat sa scrii si tu!", m-a repezit o alta prietena care abia ce a nascut. "Ce mama naibii??? Oamenii copiaza animalele???? Oare teoria lui Darwin este inversa?!?!??!?!", a izbucnit o prietena care-si doreste cu ardoare un copil.

Bebelus in lichidul amniotic

Am intrebat un psiholog ce se intampla, la nivel psihologic, in mintea femeilor cand sunt intrebate daca si-ar consuma propria placenta de au o reactie atat de vehementa. "Reactia violenta ar putea fi justificata de atingerea tabuului canibalismului, a consuma o parte din propriul corp sau al altuia, intrucat placenta este un organ la granita dintre corpul mamei si al fatului; tocmai aceasta particularitate trimite si la o agresivitate legata de propriul copil. Mamele primitive au avut candva obiceiul de a-si omori si manca copiii, cu scopul de a-si reinnoi forta pe care o pierdusera la nastere. A manca propria placenta poate fi vazut ca interpretarea actuala si edulcorata a acestui obicei din zorii omenirii si poate fi lesne inteles de ce suscita o respingere violenta si reactii de repulsie", este de parere Mirela Ungureanu, psihoterapeut de orientare psihanalitica.

Undeva exista o problema, o limita. Dar unde? Sunt limitati cei care nu pot accepta nici macar gandul sa consume ceva uman sau, din contra, au o problema cei care consuma?

"Consumarea placentei este un comportament care iese din obisnuit, nu este o practica curenta. Ce a apartinut corpului si este acum in afara lui nu este ingerat cu placere si este rar considerat hrana. Se poate presupune ca persoanele care isi mananca propria placenta reusesc sa tina la distanta aceste sensuri si sa acorde o semnificatie benefica actului lor", completeaza psihoterapeutul Mirela Ungureanu.

Voi ce parere aveti? Proaspete mamici, care ar fi circumstantele in care ati fi dispuse sa luati in considerare macar sa consumati propria placenta?

Surse:
http://www.kidspot.com.au/would-you-eat-your-own-placenta/
http://www.mamanatural.com/why-eat-your-own-placenta/;
http://www.mamanatural.com/placenta-eating-experience/
http://www.glamour.com/health-fitness/blogs/vitamin-g/2011/08/health-controversy-the-practic
http://news.unlv.edu/article/steamed-dehydrated-or-raw-placentas-may-help-moms%E2%80%99-post-partum-health?_ga=1.37981222.464107218.1415949715
http://mommyfeelgood.files.wordpress.com/2010/10/placenta_lactagogon1.pdf?_ga=1.37981222.464107218.1415949715
http://www.washingtonpost.com/national/health-science/some-mothers-see-health-benefits-in-eating-their-placenta-after-giving-birth/2012/04/02/gIQAVfgLrS_story.html
http://www.telegraph.co.uk/news/1973229/NHS-hospital-sells-placentas-for-cosmetic-use.html

Articolul urmator
Am fost diagnosticată cu fobie de naștere în timp ce eram însărcinată. Nu o să mai fac niciodată copii
Am fost diagnosticată cu fobie de naștere în timp ce eram însărcinată. Nu o să mai fac niciodată copii

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Oksana Ionașcu și-a născut copiii acasă, fără moașă și suține că-și consumă placenta. „Am consumat placenta în smoothie în perioada lăuziei"
    Oksana Ionașcu și-a născut copiii acasă, fără moașă și suține că-și consumă placenta. „Am consumat placenta în smoothie în perioada lăuziei"

    Oksana Ionașcu este căsătorită de opt ani cu Cezar Ionașcu și au împreună 6 copii. Pe 5 dintre ei i-ar fi adus pe lume pe cale naturală, acasă, fără moașă. Un lucru mai...

    Coincidență sau legătura inexplicabilă? „Copilul meu se așează pământ exact în locul în care mi-am îngropat placenta”
    Coincidență sau legătura inexplicabilă? „Copilul meu se așează pământ exact în locul în care mi-am îngropat placenta”

    După ce și-a îngropat placenta în grădina casei, o mamă a observat cum fiica ei se așează în același loc, îmbrățișând pământul. Mărturie stau...

    Placenta reținută - o afecțiune care determină sângerarea post partum și amenință viața mamelor
    Placenta reținută - o afecțiune care determină sângerarea post partum și amenință viața mamelor

    Atunci când placenta nu este eliminată corespunzător după naștere, viața mamei este pusă în pericol. Orice bucățică de placentă lipită de peretele uterin poate rezulta...

    Caz șocant în Maramureș! 50 de minore gravide, unele au sub 12 ani!
    Caz șocant în Maramureș! 50 de minore gravide, unele au sub 12 ani!

    Un caz fără precedent șochează opinia publică din România. În Maramureș, 50 de minore din același sat sunt gravide, iar unele dintre ele ar avea sub 12 ani. Protecția...

    Sunt o mamă cu anxietate și unele zile sunt al naibii de grele
    Sunt o mamă cu anxietate și unele zile sunt al naibii de grele

    Fetița mea avea cinci zile, iar eu coboram scările cu ea în brațe. Părinții mei îi luaseră la ei pe cei trei copii mai mari pentru o zi, pentru a ne oferi mie și soțului...

    Ce este sparanghelul și cum îl poți mânca
    Ce este sparanghelul și cum îl poți mânca

    O legumă delicioasă, plină de nutrienți și foarte populară în bucătăria internațională, sparanghelul poate fi gătit în diverse modalități, oferindu-le felurilor de...

    Câte cuișoare poți mânca pe zi și idei de consum
    Câte cuișoare poți mânca pe zi și idei de consum

    Cuisoarele sunt mugurii necopți ai copacului de cuișoare, cunoscut sub numele științific de Syzygium aromaticum. Acest copac este originar din Indonezia, dar se găsește, în...

    Zodiile care se simt foarte bine în propria companie
    Zodiile care se simt foarte bine în propria companie

    Dacă anumite persoane nu se simt deloc în largul lor când nu sunt în compania celorlalți, altele nu au neapărat nevoie de prezența cuiva. De altfel, acestea din urmă...

    © 2025 Qbebe