Cum să îl înveți mai ușor pe copil care este stânga și care este dreapta

Cum să îl înveți mai ușor pe copil care este stânga și care este dreapta

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Să învețe să facă distincția dintre „stânga" și „dreapta" face parte din procesul de dezvoltare cognitivă a copilului. Așa cum vom afla și din articolul de mai jos, să-ți obișnuiești copilul cu aceste concepte nu este prea ușor. Dar cu răbdare și cu ajutorul unor activități variate, adecvate vârstei copilului, vei reuși să-l familiarizezi cu acestea și totodată vă veți distra împreună.

Când ar trebui să începi să-l înveți pe copil conceptele „stânga"-„dreapta"

Experții spun că abilitatea de a învăța care este stânga și care este dreapta ține de așa-numita procesare vizual-spațială. Aceasta se referă la capacitatea noastră de a realiza unde sunt obiectele în spațiu (inclusiv părțile corpului nostru).

O asemenea abilitate nu se deprinde ușor și este important să-l obișnuim pe copilul nostru, de la o vârstă fragedă, cu conceptele de stânga și dreapta. În condițiile în care creierul său se dezvoltă rapid, copilul va putea reuși, pe măsură ce înaintează în vârstă, să nu-i fie greu când va trebui să se folosească de procesarea vizual-spațială pentru a descoperi mai mult lumea din jur.

Cu toate acestea, specialiștii sunt de părere că un copil va fi mai bine familiarizat cu ideea de „stânga"-„dreapta" în jurul vârstei de 6-8 ani. Chiar și așa, nu este exclus să mai realizeze confuzii între ele, cu atât mai mult cu cât studiile din domeniu au arătat că inclusiv adolescenții sau a adulții pot avea dificultăți în a distinge perfect cele două concepte. Asemenea dificultăți pot fi mai mari dacă există niște tulburări legate de învățare (precum dislexia sau discalculia- aceasta se referă la o disfuncție care afectează capacitatea creierului de a opera cu numere).

Exceptând asemenea tulburări specifice de învățare, poți începe să-i prezinți copilului conceptului de „stânga"-„dreapta" după vârsta de 2 ani. Atunci ar trebui să insiști ca inițial copilul să conștientizeze care este stânga și care este dreapta prin raportarea la propriul corp, pentru ca după aceea să poată să face diferența între ele prin raportarea la diverse obiecte cu care va veni în contact. Nu va fi lucru ușor să-l înveți pe copil așa ceva, va fi nevoie de multe repetiții dar, așa cum s-a precizat anterior, cu atât mai devreme îl vei implica în acest demers, cu atât mai mult acesta se va familiariza mai ușor cu identificarea conceptelor „stânga" și „dreapta".

Citește și: Tabel: Dezvoltarea cognitiva a copilului intre 3-6 ani

Activități menite să-l învețe pe copil care este stânga și care este dreapta

Activități adecvate pentru vârsta de 2-3 ani

Ca să-l ajuți pe copil să conștientizeze care este stânga și care este dreapta, raportându-se la propriul corp, demarează următoarele activități:
• Așează-te în fața copilului, ia-i fiecare mânuță în parte și spune-i: „Aceasta este mâna ta dreaptă. Aceasta este mâna ta stângă".
• După ce ești sigură care este mâna dominantă a copilului, aplică-i pe aceasta un tatuaj (care se îndepărtează cu apă) sau pune-i o brățară, astfel încât să-și amintească mai ușor că este stânga sau dreapta.
• Când traversați strada, ține-l pe copil de mâna dominantă și spune-i: „Uite, te țin de mâna dreaptă/stângă pentru a fi în siguranță când trecem strada".
• Când îl îmbraci pe copil, ai grijă să-i spui mereu: „Acum vom scoate pe mânecă mânuța dreaptă/stânga" sau „Uite, îți iau piciorul drept pentru a-ți trage pantalonii" etc.

Mama ce isi imbraca fetita cu pantalonasi

• Leagă o panglică de o anumită culoare de încheietura mâinii drepte a copilului și una de o altă culoare de mâna stânga. Repetă-i de câteva ori care este stânga și care este dreapta și roagă-l apoi să-ți arate și el care este stânga și care este dreapta.
• Lasă-l pe copil să-ți arunce o minge cu oricare dintre mâini. Spune-i apoi cu ce mână a aruncat-o și roagă-l să o arunce și cu cealaltă. Când tu vei prinde mingea, spune-i cu care dintre mâini ai prins-o.
• Pune-i copilului la dispoziție niște vopsele și lasă-l să-și înmoaie fiecare dintre mânuțe în ele. Ai grijă ca mânuța dreapta să fie într-o culoare, iar cea stânga să fie de altă culoare. După aceea lasă-l să picteze cu pălmuțele, spunându-i ce mânuță a folosit. Sau poți să îl rogi să-și coloreze doar una dintre mânuțe, iar pe cealaltă să o lase fără culoare, astfel încât să ajungă să le distingă mai clar.

Mama si fetita cu palmele pictate
• Spune-i copilului să-și atingă cu aceeași mânuță piciorul corespunzător și ajută-l să spună: „Mânuța dreaptă pe piciorul drept/Mânuța stângă pe piciorul stâng".
• Jucați-vă „Mânuța mirositoare"- Tot ce ai de făcut este să iei o cariocă parfumată sau pur și simplu un balsam de buze parfumat și să faci un desen pe mâna dominantă a copilului. Lasă-l să se uite câteva ore la desen, astfel încât să se obișnuiască mai ușor cu mâna stângă sau cu cea dreaptă.
• Desenează și decupează câte o pălmuță de hârtie pentru fiecare mânuță a copilului. Stai în fața copilului tău și ajută-l să-ți dea „mâna dreaptă" și apoi „stânga" pentru ca tu să dai noroc cu fiecare dintre ele. Vă veți distra, iar copilul va putea să rețină mai bine care este stânga și care este dreapta.

 Fetita ce pune tacamuri pe masaActivități de învățare a conceptelor de „stânga" - „dreapta" adecvate pentru copiii mai mari de 3 ani

Odată ce observi că al tău copil se descurcă tot mai bine cu conceptele de „stânga"-„dreapta", raportându-se la propriul corp, poți începe să demarezi activități menite să-l obișnuiască și cu raportarea la obiectele aflate în jurul său.

Iată ce activități ar fi potrivite pentru ca un copil mai mare de 3 ani să învețe să se raporteze corect la „stânga" și „dreapta":
• Ia mânuța stângă a copilului și arată-i cum să-și poziționeze degetele astfel încât să formeze litera „L" (pune-l să ridice degetul arătător, degetul mare va fi împins în lateral, iar restul degetelor vor fi lăsate în jos). Spune-i că, dacă mâna cu „L" este stânga, mâna cealaltă este dreapta.
• Alegeți două obiecte diferite și așează, dedesubtul fiecărei palme a copilului, câte o bucată de hârtie. Roagă-l să pună fiecare dintre obiecte pe hârtia ce corespunde fiecărei mâini.
• Așează în fața copilului două scaune. Pe fiecare dintre ele vei pune câteva jucărioare. Spune-i să-ți aducă jucăriile de pe scaunul din partea stângă sau pe cele din partea dreaptă.
• Așezați-vă în mijlocul uneia dintre camerele din casă și roagă-l pe copil să atingă piesele de mobilier din partea dreaptă sau din stânga camerei.
• „Mașinuțele știu unde să meargă"- Imaginați-vă că sunteți mașini. Tu îți vei duce mâinile la spate și îl vei ruga pe cel mic să te țină de ele. Începe să te deplasezi prin casă, în timp ce-i vei spune: „Suntem mașinuțe și acum o luăm la dreapta (și o vei lua spre dreapta). Acum o vom lua și spre stânga".
• Colorați împreună imagini simetrice, în culori diferite- De exemplu, alegeți imaginea unui clovn sau a unui fluture, spunându-i copilului care este partea stângă și care este partea dreaptă.
• Pune-ți masa împreună- Spune-i copilului cum să așeze corect tacâmurile, repetându-i mereu care este stânga și care este dreapta.
• Uitați-vă pe cărți împreună- Alege o imagine și roagă-l pe copil să-ți arate ceva. De pildă, îi poți zice: „Arată-mi iepurașul din tufișul din stânga".
• Învață-l pe copil să-și scrie numele (cu litere de tipar)- După aceea îi vei scrie o parte din nume pe o bucățică de hârtie și cealaltă parte pe altă bucățică de hârtie. Lipește-le apoi pe talpa fiecărui pantof. Ajută-l pe copil să pună laolaltă literele ce-i formează tot numele, astfel încât să ajungă apoi să recunoască care este pantoful pentru piciorul drept și care este cel pentru piciorul stâng.
• Faceți o plimbare, alegând un traseu care să vă oblige să o luați atât spre stânga, cât și spre dreapta- În acest fel îți vei familiariza copilul cu orientarea spațială prin intermediul conceptelor de „stânga" și „dreapta".

Voi mai aveți și alte idei de activități, care să-l poată învăța pe copil să distingă mai ușor între stânga și dreapta?

Citește și: Cum inveti un copil stangaci sa scrie

Surse:
www.mother-top.com, www.playdoughtoplato.com, www.skills4lifeot.com,www.understood.org

Articolul urmator
Ai un copil care crede că totul i se cuvine? 4 greșeli pe care le faci zilnic și cum le corectezi
Ai un copil care crede că totul i se cuvine? 4 greșeli pe care le faci zilnic și cum le corectezi

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Dormi pe partea stângă? Află care sunt beneficiile
    Dormi pe partea stângă? Află care sunt beneficiile

    Dormi pe partea stanga. Toata lumea stie ca un somn bun peste noapte este important pentru sanatate. Insa si pozitia in care dormi ar putea avea un efect semnificativ pentru sanatate. Unele...

    O mamă a descoperit că este alergică la propriul copil. Cum este posibil?
    O mamă a descoperit că este alergică la propriul copil. Cum este posibil?

    Ce poate fi mai crunt pentru o mamă decât să afle că este alergică la propriul copil? I s-a întâmplat unei femei din Marea Britanie, care a descoperit, în timp ce...

    Când eram copil, mama m-a învățat că a fi supraponderală este cel mai rău lucru care i se poate întâmpla unei femei
    Când eram copil, mama m-a învățat că a fi supraponderală este cel mai rău lucru care i se poate întâmpla unei femei

    „Nu am reușit niciodată să fiu atât de slabă precum își dorea mama mea, dar am reușit ceva mult mai important”, dezvăluie Rebecca, autoarea poveștii pe care o...

    Dragi părinți, nu este sfârșitul lumii dacă cel mic ia păduchi! I se poate întâmpla oricui, adult sau copil, important este să știm cum tratăm problema
    Dragi părinți, nu este sfârșitul lumii dacă cel mic ia păduchi! I se poate întâmpla oricui, adult sau copil, important este să știm cum tratăm problema

    Pe cât de mici și aparent inofensive, pe atât de „temute” sunt aceste mici insecte care provoacă mâncărimi puternice și rușine purtătorilor. Până...

    Este normal??? 20 de intrebari despre copil care ii nedumeresc pe parinti si raspunsurile lor
    Este normal??? 20 de intrebari despre copil care ii nedumeresc pe parinti si raspunsurile lor

    Oare este normal ca puiul meu sa nu doarma la pranz? De ce se comporta ca un bebelus? Este oare normal sa mearga pe varfuri? Sunt doar cateva dintre intrebarile care ii framanta pe parinti...

    Povestea banilor: cum îl înveți pe copil să fie responsabil cu banii
    Povestea banilor: cum îl înveți pe copil să fie responsabil cu banii

    Discuția despre responsabilitatea banilor este importantă pentru o educație sănătoasă a celui mic, dar, pentru mulți părinți, poate părea dificilă. Experții sunt de părere,...

    Cea mai bună persoană pe care fiul meu o știe este mama lui pe care nu a cunoscut-o niciodată
    Cea mai bună persoană pe care fiul meu o știe este mama lui pe care nu a cunoscut-o niciodată

    Copiii ne surprind adesea cu vorbele pe care le spun, mai ales când dau dovadă de maturitate. Într-o asemenea ipostază s-a aflat o familie care a auzit cum unul dintre copii,...

    O mamă dezvăluie un efect șocant al sarcinii: „Nu-mi mai simt partea dreaptă a feței”
    O mamă dezvăluie un efect șocant al sarcinii: „Nu-mi mai simt partea dreaptă a feței”

    Când ajung în a 39-a săptămână de sarcină, cele mai multe dintre femeile însărcinate speră doar să treacă prin această ultimă etapă obositoare cât...

    © 2024 Qbebe