Dezvoltarea cognitiva la fetita si baiat: diferente si trucuri pentru parinti

Dezvoltarea cognitiva la fetita si baiat: diferente si trucuri pentru parinti

Psiholog Eva Pirosca

Fetita si baietelul se dezvolta diferit, din punct de vedere cognitiv. Ajuta-ti copilul sa invete mai bine si intr-un mod mai placut, tinand cont de punctele sale tari! Afla cum!

Multi parinti si profesori nu stiu ca micutii au feluri diferite de a invata. Copilul are dificultati scolare, pentru ca adultii nu stiu sa adapteze informatiile la caracteristicile lui cognitive! Daca baiatul tau nu invata ca majoritatea elevilor din grupa pregatitoare, poate ca majoritatea sunt... fete! Baiatul tau are nevoie de o abordare diferita, nu de teme suplimentare.

Fetita si baietelul, sub lupa... neurologica

In Ghidul diferentelor de gen in cresterea si educarea copiilor, psihologul si psihoterapeutul Bogdana Bursuc ne explica importanta diferentei de gen, atunci cand vrem sa ii ajutam pe copiii nostri sa invete.

Inainte de toate, aflam ca baietelul si fetita sunt diferiti, la nivelul structurii creierului, a neurotransmitatorilor si a hormonilor secretati. De aceea, si functionarea cerebrala se deosebeste la cei doi. Astfel incat fetita dovedeste abilitati verbale superioare baiatului, iar baietelul intrece fetita cand vine vorba de abilitatile matematice si de cele vizualo-spatiale. Tocmai de aceea, nevoile de invatare si stilul potrivit fiecaruia, sunt diferite.

Dezvoltarea cognitiva la fetita si baiat: cine tine minte mai bine?

Fetele poseda abilitati mnezice mai bune decat baietii. Adica pot tine minte o cantitate mare de material nestructurat, aleator, dar pe perioade mici. Cu alte cuvinte, fetita toceste mai usor pentru extemporalul de maine, chiar daca nu intelege despre ce se vorbeste in lectie.

Baietii pot si ei sa faca asta... doar daca materialul este organizat intr-o forma coerenta sau daca are o semnificatie pentru ei. De aceea, le va fi mai usor sa invete la geografie, daca s-au plimbat de mici cu parintii prin Carpati si Subcarpati si vor asocia lanturile muntoase cu aceasta experienta. Sau daca ii invata direct pe harta, cu ajutor, intr-un mod sistematic si coerent.

poza fetita si baiat la gradinita 

Si sub aspectul abilitatilor senzoriale avem diferente. Fetitele vad mai bine decat baietii (sic!) in camere intunecate, insa baietii vad mai bine decat fetele (sic!) in lumina puternica. Apoi, se pare ca fetele sunt mai capabile sa distinga sunetele pure, adica tonuri ale aceleiasi frecvente, calitate care se pastreaza in cea mai mare parte a vietii adulte. Poate de aceea lor le este mai usor la ora de muzica si la a observa inflexiunile din vocea interlocutorului...

Dezvoltarea cognitiva la fetita si baiat: diferente si sugestii

Da, exista diferente si bariere de gen in dezvoltarea cognitiva a copiilor. Insa noi, parintii, le putem echilibra dezvoltarea. Bogdana Bursuc ne ofera cateva sugestii.

Baietii si abilitatile verbale

Baietii sunt mai buni la matematica, dar nu le place sa scrie si sa citeasca. Ce poti face pentru a dezvolta abilitatile verbale ale copilului tau?

Sa aveti ritualuri zinice de citire: citeste-i micutului din carti cu povesti specifice varstei, in fiecare zi. Cand a inceput sa cunoasca literele, incurajati-l sa cititi impreuna. Ia-l cu tine la bucatarie, in timp ce pregatesti micul dejun sau la baie, cand ii clatesti o camasuta. Roaga-l ca in acest timp sa iti citeasca tie ceva ce te intereseaza (de exemplu, din ziar sau dintr-o revista). Merge sa faceti asta si in masina, cand conduci.

Sa aveti ritualuri de scriere. Scrieti impreuna (cat mai mult, el) biletele de multumire, felicitarile pentru onomastici, invitatii la ziua lui de nastere, email-uri, scrisori, post-it-uri pentru birou si frigider, lista de cumparaturi pe care i-o dictezi. Apoi, incurajeaza-l sa aiba un jurnal. Pe unii baietei ii prinde.

poza fetita si baiat la gradinita 

Sa va imaginati, impreuna, povesti fantastice. Sau incepe sa ii citesti o poveste si finalul il stabiliti impreuna! La filme si la desene animate, la fel. Cum crezi ca se va continua? Pentru ca astfel, facilizezi dezvoltarea abilitatilor sale imaginative si verbale.

Stimuleaza-l sa creeze un scenariu, o poveste, pornind de la jocurile de asamblare si de la modelajele pentru constructii, cu care prefera sa se joace. Sau incurajeaza-l sa descrie mereu ce se petrece cu masinuta pe care o plimba pe podea, cu trenuletul pe care il pufaie de colo-colo... Sa descrie, deci, in cuvinte, ce fac si ce patesc jucariile.

Pentru ca baieteii proceseaza si construiesc mai lent decat fetele mesajele verbale, tine cont de asta si asteapta-l cu 60 de secunde mai mult, atunci cand ii ceri sa iti dea un raspuns verbal la ceva.

Fetita si abilitatile matematice

Fetele nu sunt la fel de bune la matematica, precum baietii. Pentru a le stimula dezvoltarea abilitatilor matematice si de calcul, uite ce putem face.

Joaca-te cu fetita, speculand orice ocazie de a folosi numararea, calculul si obiectele concrete (la cumparaturi, in bucatarie, la plimbare). As avea nevoie de inca doua cani! Cate randunici vezi tu acolo, pe antena? Scumpa, zi-mi te rog cate furculite sunt pe masa! Sau chiar: Iti mai dau trei pahare pentru papusi. Cate ai acum? Cate crezi ca mai ai nevoie, pentru ca fiecare papusa - si ursuletul! - sa aiba paharul lui?

poza fetita la scoala cu ghiozdan 

Pentru ca fetitele au abilitatile verbale mai dezvoltate decat cele matematice, haide sa le punem pe primele in slujba urmatoarelor. Creati un Jurnal de calatorie in lumea cifrelor. Adica un carnetel, asa cum aveam noi, pe vremea noastra, Vocabularul, in care scriam cuvintele noi din engleza si ce inseamna in limba romana. La fel, in Jurnal sa notati fiecare expresie matematica, fiecare calcul, cifra sau numar pe care il intalniti. Si corespondentele in limba romana... adica in scris. De exemplu, la masa, ne vin astazi 3 musafiri. In jurnal vom scrie: 3 musafiri = trei musafiri. Ce reteta pregatim? Placinta de dovleac, la desert. Ce ingrediente avem nevoie? Pai: 1 dovleac = un dovleac, 1/2 kg de zahar = jumatate de kilogram, 2 cani de faina = doua cani etc.

Fetita si orientarea in spatiu

Fetele se ratacesc usor. Asa este, abilitatile de orientare spatiala sunt mai bune la baieti. Ca sa le dezvoltam si la fetita, vom incerca urmatoarele activitati.

Implica fetita in jocuri de puzzle, de orientare pe harta, de construire de harti. Astfel, ii facilitezi dezvoltarea perceptuala si abilitatile de orientare si de proiectie spatiala.

Incurajeaz-o, cand mai creste, sa se inscrie in cluburi de orientare turistica. Intr-un week-end, luati o harta a orasului sau dati fuga in cel mai apropiat oras, cu o harta. Alegeti anumite obiective la care sa ajungeti si toata ziua faceti asta: explorati orasul, dupa harta.

poza fetita si baiat la calculator 

Cumpara-i si incurajeaz-o pe fetita sa incerce jocuri preferate, in mod traditional, de baieti: modelaje, asamblari, constructii de cladiri. Stimuleaza-i implicarea in astfel de jocuri, insotindu-le de cate o poveste, un scenariu, pe care il creati impreuna in jurul acestei constructii. Care este povestea acestui pod? Ce s-a petrecut pe el? Cine trece de obicei pe aici? Etc.

Ofera-i fetitei acces la tehnologie, la computer si internet si incurajeaz-o sa le foloseasca, mai tare decat il incurajezi pe baiat (de obicei, fetele sunt mai putin interesate). Daca ai si fata si baiat, ofera-le timp egal de folosire a computerului. Nu favoriza baiatul...

Dezvoltarea cognitiva la copii: trucuri pentru parinti

1. Unii parinti au reactii neadecvate la performantele copiilor. Cati dintre noi au auzit cand erau mici: Ai luat 10? Normal. Cand o sa iei 5, atunci sa imi spui!

Copilul are nevoie de incurajari si apreciere. Manifesta-ti bucuria si satisfactia, atunci cand realizeaza corespunzator o activitate. Mai ales fata de fetita.

2. Incearca sa faci fotografii sau sa inregistrezi momentele in care copilul este eficient si realizeaza cu succes o sarcina. Apoi, cat mai curand, admirati impreuna imaginile. O astfel de actiune il ajuta pe micut, in special pe fetita, sa se simta valorizat si sa se simta bine in legatura cu ceea ce face.

3. Tot pentru fetita, in mod special, ca incurajare: povesteste-i sau arata-i imagini ale unor fete de succes in diverse domenii de activitate, in special in cele considerate specific masculine.

4. Baietii sunt mult mai obraznici decat fetele, trebuie tinuti mai din scurt! observa multi parinti. Ce este de facut?

poza baieti la gradinita 

Baietii au nevoi dinamice de invatare. Foloseste energia baietilor in folosul propriu: sa mute lucruri prin casa si sa te ajute la curatenie. Sau incurajeaza-i sa ajute alti copii. In plus, ofera-le posibilitatea intreruperii activitatii. Sa ia pauze atunci cand simt nevoia, de cate un minut, in care sa se destinda si sa faca putina miscare.

5. Apoi, ajuta-l pe cel mic sa realizeze un echilibru intre activitatile de studiu, sedentare si cele active, sportive. Astfel, ii permiti o stimulare si o dezvoltare cerebrala optime. Implica in egala masura baietii si fetele in activitati si cluburi sportive.

Dezvoltarea cognitiva: trucuri pentru camera copilului

Baieteii si fetitele au nevoie de medii diferite, in care sa invete cu placere. Daca micutul tau este nevoit sa traiasca intr-un mediu nestimulativ, el nu va face progrese cognitive si tu nu vei sti de ce.

Trucuri pentru parinti de baieti: amenajati impreuna cu micutul o camera mare si luminoasa. In plus, pentru incurajarea abilitatilor verbale, tineti carti pe rafturi si in alte locuri din casa, pentru ca el sa se familiarizeze cu acest stimul. Prezenta constanta a cartilor ii va reduce din disconfortul (normal, de altfel) de a citi sau de a invata sa citeasca.

Truc pentru parinti de fete: pentru dezvoltarea abilitatilor matematice, amenajati si ornati camera fetitei, cot la cot cu ea. Aveti grija sa includeti figuri geometrice, numere, semnele de calcul (=, +, %), astfel incat micuta se va obisnui cu elementele matematice si le va acorda o fata mai prietenoasa, atunci cand le soseste timpul.

Esti mamica de fetita sau de baietel? Ai observat diferente intre ei, in dezvoltarea cognitiva? Au rezultate diferite la scoala? Tu cum iti ajuti puiutul sa invete mai usor?

Articolul urmator
Dezvoltarea socială a copiilor: de ce sunt importante relațiile de joacă și discuțiile dintre prichindei
Dezvoltarea socială a copiilor: de ce sunt importante relațiile de joacă și discuțiile dintre prichindei

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Audiobook-urile pot influența negativ dezvoltarea cognitivă a copilului? Ce spun studiile
    Audiobook-urile pot influența negativ dezvoltarea cognitivă a copilului? Ce spun studiile

    Știm deja că cititul poveștilor are numeroase beneficii pentru dezvoltarea creierului. Ce se întâmplă, însă, în cazul cărților audio? Au același efect ca și...

    Copilul meu are doar 6 ani, dar mi-a spus că nu se simte nici fetiță, nici băiat
    Copilul meu are doar 6 ani, dar mi-a spus că nu se simte nici fetiță, nici băiat

    În ultimii ani, auzi tot mai des despre persoane care se declară „non-binare”, adică nu se identifică cu sexul care le-a fost atribuit la naștere. În anumite...

    O fetiță de patru luni ar fi murit strivită de părinți în pat
    O fetiță de patru luni ar fi murit strivită de părinți în pat

    Cazul dramatic care a șocat Italia. O familie de români stabilită în Rossano Veneto a avut parte de o adevărată tragedie săptămâna trecută, când au descoperit...

    După ce am fost părinți de trei băieți, am născut o fetiță și soțul meu s-a schimbat complet
    După ce am fost părinți de trei băieți, am născut o fetiță și soțul meu s-a schimbat complet

    Știți că tăticii au o relație specială cu fiicele lor, nu-i așa? Acest tată s-a schimbat complet după ce a aflat că al patrulea său copil este fetiță.

    Atenție, părinți! O mamă a descoperit că fetița ei de doi ani avea căpușe în ureche
    Atenție, părinți! O mamă a descoperit că fetița ei de doi ani avea căpușe în ureche

    O fetiță de 2 ani de peste hotare a fost dusă de urgență la spital de către mama sa, după ce aceasta a descoperit ceva în urechile micuței. Medicul a descoperit că fetița...

    Atenție, părinți! O fetiță a fost luată de curenți de pe litoralul românesc și recuperată la granița cu Bulgaria
    Atenție, părinți! O fetiță a fost luată de curenți de pe litoralul românesc și recuperată la granița cu Bulgaria

    O fetiță de 10 ani aflată pe o saltea pneumatică a ajuns în larg pe plaja din Vama Veche, aproape de Bulgaria. A fost nevoie de intervenția pompierilor pentru recuperarea copilei.

    Atenție, părinți! Un accident bizar cu un uscător de păr a lasat o fetiță oarbă și cu arsuri de gradul 3
    Atenție, părinți! Un accident bizar cu un uscător de păr a lasat o fetiță oarbă și cu arsuri de gradul 3

    Un accident mai mult decât bizar a șocat părinții unei fetițe de numai 7 luni. Uscătorul de păr a lăsat fetița oarbă pentru trei zile, cu arsuri de gradul 2 și 3 pe cap și...

    Un cuplu de lesbiene dă în judecată clinica de fertilizare pentru că au primit un embrion băiat
    Un cuplu de lesbiene dă în judecată clinica de fertilizare pentru că au primit un embrion băiat

    Un cuplu de lesbiene din New York a dat în judecată o clinică de fertilizare după ce a primit un embrion masculin în locul unui embrion feminin. Cele două compară incidentul...

    © 2024 Qbebe