Fetita. Ghid de crestere

Fetita. Ghid de crestere

Eva Pirosca

Ai o fetita si esti cu siguranta incantata. Parca te vezi pe tine, mica din nou, crescand in fata ochilor tai. Te intelegi minunat cu fetita ta: sunteti cele mai bune prietene. Totusi, nu trebuie sa uiti ca fetita ta nu este o copie in miniatura a ta. Aminteste-ti sa nu o cresti asa cum tu ai fi vrut sa fii crescuta: ci asa cum are ea nevoie sa fie crescuta.

 

Foarte des, mamele se vad pe ele insele in fiicele lor. Acelasi lucru se intalneste si in relatia tatilor cu baietii: copiii reprezinta, in ochii nostri, o versiune noua a noastra. Iar acest lucru ne entuziasmeaza. Parca ne vedem propria viata incepand din nou.

Insa trebuie sa ai grija ca nu cumva acest entuziasm sa iti contureze asteptari prea mari de la fetita ta. Ea va deveni o femeie in toata firea, si va trebui sa o lasi sa faca propriile greseli (nu sa o feresti, pentru ca tu ai trecut o data prin ele) si sa decida singura ce vrea.

Si aceasta atitudine fata de fetita ta incepe acum, de cand este mica, prin felul in care o cresti.

1. Ghid de crestere: Fetita invata sa fie femeie si de la mama, si de la tata

Baiatul nu invata sa fie barbat de la mama... dar fetita are nevoie de amandoi. Cum asa? De la tine invata in acelasi mod in care baiatul invata de la tata. Adica privindu-te si imitandu-te. Apoi, dezvolta fata de propria feminitate aceeasi atitudine pe care o ai si tu.

De exemplu, daca tu te manifesti ca o persoana slaba, neputincioasa ori submisiva, pentru ca „asta e treaba de barbat, eu nu ma pricep" sau „asa suntem noi femeile, mai emotive si mai slabe de inger", la fel va face si ea. Va fi o oglinda a ta. Asa ca inspira-i respect pentru propria persoana, echilibru si satisfactie cu faptul ca esti femeie.

 

Dar de la tata? Ei bine, aici sunt mai multe aspecte. Tatal este primul barbat cu care ea intra in contact. Modul in care el o trateaza si relatia care se va stabli intre ei va da tonul relatiilor viitoare, pe care le va avea ca femeie.

In primul rand, tatii nu au voie sa rada de infatisarea fiicelor lor, nici macar in gluma. Ironia, folosita pentru a stimula o fetita sa slabeasca, de exemplu, poate fi devastatoare. Alinturile de genul „pepenasul lui tata", „cartofiorul lui tata", la fel. O fata este inca de mica foarte sensibila, mai ales la propria imagine. Mai sensibila decat un baiat. Pe de alta parte, un barbat poate fi fara tact. Daca se intampla ocazional, daca este o greseala, nu este grav. Altfel, fetita este ranita, jignita si dezvolta o imagine despre sine alterata. Ea nu numai ca nu va slabi, ci va deveni si mai „pepenas", plus ca va accepta relatii cu barbati care o jignesc sau in cel mai bun caz o subapreciaza.

 
Apoi, daca esti tatic, fa bine si apreciaz-o, laud-o, glumeste si razi cu fetita ta. Astfel, ii dezvolti abilitatile de comunicare.

In plus, tatii reprezinta o sursa de experienta sociala pentru fetitele lor. Ei le dau ocazia sa invete cum sa se poarte cu baietii si cum sa accepte sa fie tratate.

Atunci cand converserzi cu fetita ta pe teme serioase si o tratezi cu maturitate si cu interes, ea se simte admirata pentru mintea ei. Asa ca va astepta si de la restul barbatilor pe care ii va cunoaste acest lucru. Va deprinde naturaletea si indrazneala de a lua initiativa fata de sexul opus si de a-i confrunta.

2. Ghid de crestere: Fetita are nevoie sa fie tratata egal de catre ambii parinti

De ce subliniez asta in cazul fetitelor? Pentru ca, adesea, mama are tendinta de a se identifica cu fetita ei mai mult decat face tatal acest lucru cu fiul sau. Mama risca sa se indeparteze de sot si sa se „baricadeze" in relatia cu fetita ei, de care este incantata. Ca atunci cand era mica si avea o cea mai buna prietena. Insa aceasta inclinatie trebuie controlata. Altfel, o priveaza pe fetita de implicarea suficienta a tatalui. In plus, o incurajeaza pe fetita sa devina dependenta de mama (nu mai spun de dependenta mamei...), iar cand va mai creste, se va simti sufocata si intre cele doua vor izbucni conflicte si rupturi dureroase.

  

Asadar, ai grija sa nu devii prea posesiva cu fetita ta. Sa nu aveti o relatie exclusivista. Petrece timp cu sotul tau, separat.

Faceti diverse activitati in trei sau in familie. Da-i voie fetitei sa petreaca timp cu tatal ei.

Tendinta mamei de a se identifica foarte tare cu fetita ei este vizibila adesea in conflictele din familie. Daca tatal are ceva de reprosat, mama sare in apararea copilului, fie ca are sau nu dreptate. Acest lucru este nociv pentru copil. Tatal este indepartat si sfidat. Fata are nevoie sa asculte de tata, sa fie certata si iertata de el, sa se confrunte cu tatal ei.

In plus, copilul are nevoie sa vada efectiv cum parintii ei fac front comun, sunt uniti, sunt apropiati. Asta nu inseamna ca va coalizati impotriva ei si o vitregiti, inseamna doar ca ii permiti tatalui sa isi manifeste autoritatea si dragostea paterna, fara sa intervii.

Fetita va intelege ca parintii ei se iubesc, nu numai ca o iubesc, fiecare in parte. Si ca mama ei are incredere indeajuns de multa in tatal ei, incat si ea sa aiba. Iar pe viitor, asta o va invata sa aleaga acei barbati in care poate avea acest tip de incredere.

3. Ghid de crestere: Fetita trebuie invatata increderea in sine

Pentru ca este mai sensibila si mai impresionabila decat un baiat. Prin firea lor, fetitele necesita mai multe incurajari. Ele sunt arareori la fel de combative si de asertive ca un baiat, asa ca trebuie invatate sa aiba incredere in sine si curaj.

  

Aici, tatal are mai mult succes. El este modelul disciplinei si al fermitatii, dar si al puterii, al indraznelii si al priceperii. Tata este puternic, el este barbat. Asa ca daca el o apreciaza si o lauda, fetita se obisnuieste sa se vada pe sine ca fiind competenta si demna de lauda. Daca tata o incurajeazã cu rabdare si intelegere, fetita va indrazni (sa mearga pe bicicleta, sa inoate, sa dea acel examen...), pentru ca are incredere in tata.  

In afara de cuvinte si de atitudine, conteaza si implicarea efectiva din partea tatalui. O ajuti pe fetita sa isi dezvolte independenta si sentimentul ca este competenta, atunci cand faceti lucruri „de barbat" impreuna.

O inveti despre masini. Despre cum sa repare diverse lucruri, ii arati cum se bate un cui, cum se schimba siguranta sau clanta, cum se repara termopanul atunci se blocheaza. O inveti cum sa umble in Microsoft Office sau cum sa isi gestioneze banii, cum sa desfaca unitatea sa o curete de praf sau cum sa isi monteze cortul. In acest fel, ea invata cum sa fie - si ca poate sa fie - in siguranta in lumea reala si mai putin dependenta de altii.
Articolul urmator
Ghid pe vârste: care sunt fricile copilului tău
Ghid pe vârste: care sunt fricile copilului tău

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Indemnizație creștere copil în 2023. Care sunt actele necesare și până când se depun
    Indemnizație creștere copil în 2023. Care sunt actele necesare și până când se depun

    În 2023, părinții vor beneficia de o indemnizație de creștere a copilului. Care sunt condițiile legii și ce trebuie să facă aceștia ca să intre în posesia ajutorului de...

    Indemnizația de creștere a copilului, majorată cu 50% pentru mamele de gemeni, tripleți sau multipleți
    Indemnizația de creștere a copilului, majorată cu 50% pentru mamele de gemeni, tripleți sau multipleți

    Indemnizația de creștere a copilului va fi majorată cu 50% pentru mamele de gemeni, tripleți sau multipleți, a anunțat ministrul Familiei, Gabriela Firea. Aceeași măsură se va...

    Tații, încurajați de lege să își ia concediu de creștere a copilului de cel puțin două luni!
    Tații, încurajați de lege să își ia concediu de creștere a copilului de cel puțin două luni!

    Drepturi noi pentru angajații din țările Uniunii Europene, inclusiv România, începând din această lună! Tații sunt încurajați să își ia concediu...

    Numărul de cazuri de cancer în rândul tinerilor este în creștere. Ce spun medicii despre epidemia cancerelor cu debut precoce
    Numărul de cazuri de cancer în rândul tinerilor este în creștere. Ce spun medicii despre epidemia cancerelor cu debut precoce

    În ultimul deceniu, oamenii de știință trag un semnal de alarmă: se poate vorbi despre o creștere a numărului de cazuri de cancer, la nivel global, în rândul...

    O fetiță s-a născut cu picioare  de „sirenă” și nu a primit mari șanse de viață. Cinci ani mai târziu, fetița a mers pentru prima dată
    O fetiță s-a născut cu picioare de „sirenă” și nu a primit mari șanse de viață. Cinci ani mai târziu, fetița a mers pentru prima dată

    Una dintre cele mai grele încercări prin care poate trece un părinte este să afle că va avea un copil fără mari șanse de supraviețuire. Într-o asemenea situație s-a...

    Numărul copiilor diagnosticați cu afecțiuni psihiatrice este în continuă creștere
    Numărul copiilor diagnosticați cu afecțiuni psihiatrice este în continuă creștere

    Perioada pandemiei care a venit cu izolarea copiilor, consumul de substanțe interzise, bullyingul și alți factori sociali determină creșterea numărului de noi pacienți în...

    Soția mea este în concediu de creștere copil și îmi cere mie bani. Simt că mă tratează ca pe un bancomat
    Soția mea este în concediu de creștere copil și îmi cere mie bani. Simt că mă tratează ca pe un bancomat

    Perioada concediului de maternitate poate fi foarte dificilă pentru mamele care sunt supuse și presiunilor venite din partea partenerilor. Când aceste presiuni țin de gestionarea...

    8 trucuri utile în alăptare pentru mamele care revin la serviciu după concediul de creștere a copilului
    8 trucuri utile în alăptare pentru mamele care revin la serviciu după concediul de creștere a copilului

    Revenirea la serviciu după concediul de creștere a copilului reprezintă o provocare pentru cele mai multe mămici, care și-ar dori să stea cât mai mult timp în preajma...

    © 2024 Qbebe