Să creștem fericire: 10 sfaturi pentru un copil vesel și cu dragoste de viață

Să creștem fericire: 10 sfaturi pentru un copil vesel și cu dragoste de viață

Otilia Geavlete - Redactor Senior

Mai mult decât orice, vrem să creștem copii sănătoși și fericiți. Dar viziunea noastră asupra fericirii este, adesea, încărcată de experiențe personale și clișee sociale. Ni se pare că un copil nu poate fi fericit dacă nu are tot ce-și dorește din punct de vedere material sau dacă nu trăiește în cele mai bune condiții. Avem senzația că fericirea copiilor noștri este un dat fix, care depinde de circumstanțele  exterioare și de ceea ce le putem noi oferi. În realitate, studii recente au demonstrat că fericirea copilului poate fi cultivată, că putem învăța copiii să fie fericiți. Întocmai ca orice altă abilitate, capacitatea de a fi fericit poate crește, atunci când o hrănim cu înțelepciune și dragoste.

În cartea sa, ” Raising Happiness: 10 Simple Steps for More Joyful Kids and Happier Parents”, Christine Carter, director executiv al Centrului de Științe ale Greater Good UC Berkeley, arată că există 10 pași simpli prin care poți crește un copil fericit. Pentru a da contur celor 10 sfaturi magice care îl vor transforma pe micuțul tău într-un copil vesel și plin de viață, Carter îmbină rezultatele unor studii din neuroștiințe, psihologie și sociologie cu propria experiență de viață. Ea demonstrează că fericirea este un comportament învățat, că poate fi exersată și dezvoltată așa cum antrenezi un mușchi. Important este să te apropii de copil cu înțelepciune, să pui în tot ceea ce faci cu el dragostea și atenția ta.

mama cu fetita

Iată care sunt cele 10 recomandări-cheie pentru a crește un copil fericit:

Învață să fii fericit și tu, ca părinte

Primul sfat ar putea să pară puțin cam egoist. Dar nimic nu-l poate face pe copil să învețe mai bine fericirea, decât exemplul propriilor părinți. Copiii ai căror părinți sunt mereu stresați, depresivi și plini de tensiune nu vor deprinde niciodată fericirea. Părintele și copilul sunt ca două vase comunicante. Sentimentele mamei, mai ales, se transmit cu intensitate copilului, de la cele mai fragede vârste. Nu te poți aștepta ca micuțul tău să fie fericit, dacă tu nu-i arăți cum se trăiește fericirea.

”Cercetări extinse au stabilit o legătură importată între mamele depresia maternă și  comportamentele negative ale copiilor.  Depresia părinților pare să creeze probleme de comportament la copii; de asemenea, face ca părinții să fie mai puțin eficienți.”, arată Carter în cartea sa. Mai mult decât atât, s-a demonstrat că transmiterea fericirii de la părinți la copii nu are nici o componentă genetică, este pur și simplu o lecție de viață pe care adulții o dau celor mici.

Deci, dacă vrei un copil fericit, nu uita că acesta învață să trăiască imitându-i pe părinți. Iar primele tale lecții pentru el trebuie să fie despre cum se manifestă fericirea, pe chipuri și în suflete.

Arată-le copiilor cum să construiască relații pozitive

Ești printre părinții care petrec timp cu copiii, pentru a le vorbi despre emoții și relații? Atunci ai mai multe șanse ca micuțul tău să crească mai fericit și mai deschis către legăturile cu cei din jur. Din păcate, mulți părinți nu investesc suficient timp pentru a discuta cu copiii despre ce înseamnă relații sănătoase, despre empatie și adaptabilitate. Iată de ce copiii respectivi nu știu cum să-și ia fericirea din relațiile cu ceilalți. Poți începe arătându-i copilului tău cum să facă mici gesturi de bunătate pentru alții, vorbindu-i despre empatie și încercând să-i consolidezi acest simțământ minunat. Cercetările au demonstrat că fericirea este conectată direct cu compasiunea și empatia, iar cei care acționează în favoarea altora au șanse mai mari de a se bucura de viață

Apreciază efortul copilului, nu doar rezultatele

Acest sfat este valabil mai ales pentru părinții cu standarde foarte înalte, care cer copilului să fie competitiv și ambițios. Realitatea este că fericirea nu rezultă niciodată din competiție, chiar dacă poți avea o stare de satisfacție când îi învingi pe ceilalți și îți atingi obiectivele. Dar spiritul competițional nu trebuie să se transforme într-o obsesie. Atunci când îi obligă pe copii la performanță și nu pun preț pe eforturile lor, părinții pregătesc terenul pentru viitori adulți anxioși, depresivi și dependenți. Când lăudăm copiii pentru efortul și munca grea pe care le-au depus, îi facem să aprecieze și aceste aspecte, nu doar rezultatele. Astfel, vor continua să lucreze cu dedicație, fără să se preocupe cât de deștepți ar putea sau nu să apară în ochii altora. 

Învață-i pe copii să fie optimiști

S-a demonstrat că acei copii care se deprind să privească de mici partea plină a paharului au un risc mult mai scăzut de a dezvolta depresii în perioada provocativă a adolescenței. Christine Carter arată: ”Optimismul este atât de strâns legat de fericire, încât adesea pot fie echivalate.” Comparând persoanele optimiste cu pesimiștii, pot fi evidențiate avantaje importante ale unei atitudini încrezătoare. Astfel, optimiștii:

- au mai mult succes la școală, în profesie și în domeniul sportiv

- sunt mai sănătoși și trăiesc mai mult

- sunt mai mulțumiți de căsătoriile lor

- sunt mai capabili să facă față depresiei și anxietății

Dezvoltă inteligența emoțională a copilului

copil cu tatal

Inteligența emoțională nu este înnăscută, ea se deprinde și se dezvoltă asemeni oricărei alte abilități. Nu considera că un copil ajunge să-și înțeleagă în mod natural emoțiile. Tu trebuie să-l înveți pe cel mic să-și recunoască, să-și accepte și să-și controleze trăirile. Ajută-l de fiecare dată să identifice ceea ce simte și arată-i că nu este nimic greșit în emoțiile sale. Explică-i că doar comportamentele pot fi nepotrivite, nu și sentimentele. Dezvoltă-ți capacitățile de ascultare activă, de negociere și de folosire a mesajelor eficiente, care ajung la sufletul copilului. Înainte de a-i învăța pe copiii lor să fie inteligenți emoțional, mulți părinți trebuie să exerseze chiar ei această abilitate fundamentală.

Ajută-l pe copil să-și formeze obiceiul de a fi fericit

Te gândești, poate, că este vorba de un paradox. Fericirea este o stare spontană, cum ar putea deveni un obicei? Renunță la stereotipuri și idei învechite legate de acest sentiment, În realitate, fericirea poate fi exersată, iar disponibilitatea de a fi fericit, deschiderea către fericire se poate forma și dezvolta ca un adevărat obicei. Cum îi ajuți pe copii să își construiască obiceiuri durabile de fericire? Carter explică câteva metode puternice, susținute de cercetări:

- Îndepărtează distragerile și ispitele

- Ajută copilul să-și întărească rețeaua de suport social

- Fixează un singur obicei de dezvoltat, înainte de a trece la următoarele. Prea multe scopuri deodată îl pot copleși pe copil.

- Nu te aștepta ca un copil să dobândească imediat obiceiul de a fi fericit, Acest lucru necesită timp și vor apărea recidive. Dar trebuie să continui să consolidezi capacitatea copilului de a alege să fie fericit.

Consolidează autocontrolul copilului

Autodisciplina la copii garantează mult mai sigur fericirea lor viitoare, comparativ cu inteligența acestora. Copiii care au avut  capacitatea de a amâna recompensa, au devenit adulți cu mai multe succese și satisfacții, așa cum a demonstrat celebrul test al bezelelor. Atunci când li s-a oferit posibilitatea de a primi o bezea imediat sau două bezele dacă așteaptă 15 minute, doar unii copii au avut capacitatea de a-și controla impulsurile și a amâna recompensa, pentru a obține o satisfacție mai mare ulterior. Aceștia au devenit adulți mai mulțumiți și mai capabili să-și atingă scopurile.

”.. capacitatea preșcolarilor de a întârzia recompensa- de a aștepta a doua bezea- corelează cu  inteligență crescută, succes școlar și abilități sociale mai bune în adolescență. Autodisciplina facilitează învățarea și procesarea informațiilor. În plus, copiii autodisciplinați fac față mai bine frustrării și stresului și tind să aibă un sentiment mai mare de responsabilitate socială. Cu alte cuvinte, autodisciplina nu duce doar la succesul școlar și la buna înțelegere în familie, ci și la o mai mare fericire, mai mulți prieteni și o implicare crescută în comunitate.”, arată Carter.

Joacă-te mai mult cu copilul

Din  ce în ce mai mulți părinți își duc copiii la activități de dezvoltare personală și emoțională, de mindfulness sau meditație Dar a-i face pe copii să meargă în mod regulat  la astfel de activități poate fi o provocare. Ce funcționează aproape la fel de bine? Mai mult timp de joacă.

Copiii care se joacă mult afară, în aer liber, se bucură deplin de momentul prezent. Din păcate, jocul liber în exterior este tot mai rar, mai ales în zonele urbane. Conform unor statistici, în ultimele două decenii, copiii nu au mai mult de opt ​​ore pe săptămână de joc nestructurat și spontan, în natură sau măcar într-un parc. Cercetătorii consideră că această scădere dramatică a timpului de joacă liberă este, în parte, responsabilă de încetinirea dezvoltării cognitive și emoționale a copiilor. Pe lângă faptul că îi ajută pe copii să învețe să se autoregleze, jocul liber (cu sau fără adulți) promovează dezvoltarea fizică și intelectuală, interacțiunea socială și bunăstarea emoțională. Jocul nestructurat îi ajută pe copii să învețe cum să lucreze în grupuri, să împărtășească, să negocieze, să rezolve conflictele, să își regleze emoțiile și comportamentul.

Pregătește-i mediul pentru fericire

Cu toții suntem influențați de mediul în care trăim, adesea mai mult decât ne dăm seama. Psihologii arată că orice schimbare adusă asupra mediului are un efect, mai mari sau mai mic, asupra minții și emoțiilor noastre.  Un mediu din ce în ce mai tehnic, în care dispozitivele ajung să stăpânească mintea copilului, permite pătrunderea insidioasă a unor sentimente pe care cei mici nu le pot controla. De altfel, nici noi, adulții, nu suntem conștienți decât în mică măsură de emoțiile care ne traversează atunci când suntem hipnotizați de televizor sau de telefoane. Cercetările demonstrează o legătură puternică între fericire și diminuarea timpului pe care îl petrecem în fața ecranelor. Sociologii arată că oamenii mai fericiți tind să se uite la televizor mult mai puțin decât oamenii nefericiți. Nu știm dacă televizorul îi face pe oameni nefericiți sau dacă oamenii deja nefericiți se uită mai mult la TV.  Știm însă că există o mulțime de activități care îi vor ajuta pe copiii noștri să devină fericiți și echilibrați. Dacă copiii petrec foarte mult timp la televizor sau pe telefon, cu siguranță că nu mai fac acele lucruri esențiale pentru armonia lor interioară și pentru bunăstarea psihică. De aceea, mediul copilului trebuie să cuprindă cât mai multe posibilități de dezvoltare a abilității de a fi fericit: jocuri educative, colț de activități artistice, o bibliotecă adaptată vârstei, chiar și un loc în care își poate exersa abilitățile tehnice. Dar accesul la TV, la computer și la telefon trebuie atent controlat încă din anii copilăriei mici, pentru că ulterior va fi mult mai greu să restricționăm un adolescent captivat de aceste dispozitive.

Faceți întâlniri de familie

familie

Sursa foto: Pinterest

Sentimentul de familie unită este foarte important pentru consolidarea fericirii unui copil. În mod tradițional, mesele luate cu toată familia reprezentau, pentru bunicii noștri, un moment valoros de reunire fizică și spirituală. Intuiția care ghida aceste întâlniri ale familiei în întregul ei este aceea că fericirea înseamnă comunicare și rezonanță emoțională. Simpla tradiție a cinelor în familie poate stabili punți de comunicare puternice între părinți și copii. Studiile arată că acei copii care mănâncă cina cu familiile lor în mod regulat sunt mai stabili din punct de vedere emoțional și sunt mai puțin susceptibili să abuzeze de droguri și alcool, obțin note mai bune. au mai puține simptome de depresie. De asemenea, sunt mai puțin susceptibili să aibă tulburări alimentare și să devină obezi.

Desigur,  nu numai mesele în familie sunt ocazii de reconectare între părinți și copii. Este esențial să găsim măcar o dată pe săptămână și alte oportunități de a petrece timpul cu copiii noștri. În felul acesta, atât noi cât și cei mici vom resimți mai mult echilibru și mai multă bucurie.

Surse: https://time.com; https://www.impactpublications.com; https://www.psychologytoday.com; http://www.ox.ac.uk

Surse foto: Pixabay, Pinterest

Articolul urmator
Cele mai bizare sfaturi de parenting din istoria omenirii

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Record de fericire! După 19 sarcini pierdute, această mamă a născut un copil de 6,3 kilograme
    Record de fericire! După 19 sarcini pierdute, această mamă a născut un copil de 6,3 kilograme

    După 19 sarcini pierdute, o mămică în vârstă de 27 de ani, din Statele Unite, a adus pe lume un bebeluș de 6.37 kg, dublu față de de greutatea pe care ar trebui să o...

    Rețeta fericirii: 8 sfaturi prețioase pentru o viață armonioasă
    Rețeta fericirii: 8 sfaturi prețioase pentru o viață armonioasă

    Răspunsul la întrebarea ”Ce este fericirea?” este, probabil, unul dintre cele mai căutate din toate timpurile. Conceptul fericirii a fost studiat pentru prima dată acum...

    Cele mai mari povești de dragoste din toate timpurile
    Cele mai mari povești de dragoste din toate timpurile

    Au provocat războaie și controverse, au creat capodopere în literatură, muzică și artă și au cucerit inimile publicului prin dragostea lor capabilă să înfrunte cele mai...

    Cum va găsi fiecare nativ adevărata fericire
    Cum va găsi fiecare nativ adevărata fericire

    Fiecare vede fericirea în alt fel. Dacă pentru unii dintre noi înseamnă, de exemplu, să fim puși mereu în fața unor provocări sau să avem ocazia să ne lărgim...

    A divorțat și s-a recăsătorit cu prietenul cel mai bun din copilărie. ”Ne creștem copiii din celelalte căsătorii împreună”
    A divorțat și s-a recăsătorit cu prietenul cel mai bun din copilărie. ”Ne creștem copiii din celelalte căsătorii împreună”

    O femeie care s-a căsătorit cu cel mai bun prieten din copilărie dă sfaturi demne de urmat cuplurilor care se află la a doua căsnicie, cu copii la mijloc. De asemenea, ne...

    20 de sfaturi pentru o viață sănătoasă
    20 de sfaturi pentru o viață sănătoasă

    Dacă vrei să îți protejezi starea de bine și să ai o viață sănătoasă, trebuie să te asiguri că respecți câteva obiceiuri alimentare. În plus, mișcarea este...

    Nu mai cred în dragoste la prima vedere de când am devenit părinte
    Nu mai cred în dragoste la prima vedere de când am devenit părinte

    „Acum 10 ani, credeam în dragoste la prima vedere, pentru că am trăit asta. Acum, că sunt părinte, nu mai cred”, mărturisește Alexis, o mamă de peste hotare, pentru...

    10 sfaturi care te ajută să crești un copil mai puțin stresat
    10 sfaturi care te ajută să crești un copil mai puțin stresat

    Și copiii pot fi stresați. Uite ce poți să faci, în calitate de părinte, pentru a-l ajuta pe micuțul tău atunci când este stresat.

    © 2024 Qbebe