Succes la orizont: susţinerea examenelor Cambridge de limba engleză

Ilinca Stroe

Orice centru de limbi străine bine dezvoltat oferă cursanţilor săi, pe lângă cursuri obişnuite de limba engleză, şi posibilitatea de a face pregătire în vederea susţinerii unui examen Cambridge la limba engleză. English Kids Academy (EKA) nu face excepţie. Din cei 2600 de copii înscrişi la EKA în anul şcolar 2018 - 2019, o bună parte s-au prezentat la un examen Cambridge, rata noastră de succes la absolvirea acestor examene fiind de 100% în perioada 2010 - 2018.

Examenele Cambridge testează cunoştinţele de limba engleză ale candidaţilor, raportat la cele şase niveluri de competenţă din cadrul Common European Framework of Reference for Languages/CEFR (Cadrul European Comun de Referinţă pentru Limbi/CECRL). Istoria acestor examene începe în anul 1913, astăzi ele fiind gestionate de către Departamentul de English Language Assessment din cadrul prestigioasei Cambridge University. Examenele sunt organizate pe grupuri de vârstă, astfel: pentru copii de 7-12 ani, există testele Pre A1 Starters, A2 Movers şi A2 Flyers; iar pentru adolescenţi şi adulţi există A2 KET, B1 PET, B2 FCE, C1 CAE şi C2 CPE.

Cursurile EKA de pregătire în vederea susţinerii unui examen Cambridge păstrează dinamismul şi interacţiunea energică ale unui curs obişnuit, însă au un element în plus: copiii se simt în mod pozitiv stimulaţi să intre în competiţie cu ei înşişi, acceptând provocarea de a obţine, de la o lecţie la alta, rezultate din ce în ce mai bune la simularea probelor de examen din cadrul orelor.

De ce îşi doresc părinţii, dar şi copiii să se angajeze în acest demers? Fiindcă beneficiile susţinerii unui examen Cambridge sunt realmente importante şi complexe. Ele s-ar putea încadra în mai multe categorii.

Beneficii administrative

 • certificatul de absolvire a examenului Cambridge KET (minimum) echivalează cu obţinerea notei 10 la proba de engleză pentru admiterea în clasa a IX-a de liceu cu program bilingv şi intensiv (conform Ordinului Ministrului Educaţiei nr. 4432 din 29/08/2014)
 • certificatul de absolvire a examenului Cambridge PET (minimum) echivalează cu promovarea la proba de engleză din cadrul examenului de Bacalaureat (conform Ordinului Ministrului educaţiei nr. 5794 din 29/10/2009)

Beneficii lingvistice

Copilul ce urmează un curs de pregătire pentru examen Cambridge efectuând norma de studiu individual pe care o presupune această pregătire:

 • stăpâneşte extrem de bine structurile gramaticale corespunzătoare nivelului de testare
 • are un vocabular cultivat şi dezvoltat conform nivelului de testare
 • este capabil să susţină o discuţie coerentă şi echilibrată, cu argumente pro şi contra
 • se exprimă corect, logic şi coerent în scris, pe un subiect dat potrivit nivelului de testare

Beneficii caracteriale şi psihologice

Copilul care urmează un curs de pregătire pentru examen Cambridge având o rată ridicată de prezenţă şi de participare activă la lecţie:

 • dobândeşte capacitatea de autodisciplinare, incluzând exersarea eficientă a voinţei şi buna gestionare a emoţiilor
 • îşi consolidează rezistenţa la stres şi atitudinea combativă vizavi de eşecuri („grit”)
 • capătă o excelentă putere de concentrare, incluzând urmărirea tenace a unui obiectiv dat
 • îşi formează un spirit competitiv tonic şi pozitiv
 • îşi dezvoltă simţul răspunderii
 • îşi consolidează încrederea în sine şi stima de sine

Astfel, pregătirea pentru un examen Cambridge şi susţinerea acestuia îi pot aduce copilului dumneavoastră nu doar o diplomă valoroasă în sistemul educaţional, nu doar o garanţie marca Cambridge University a stăpânirii limbii engleze la un anumit nivel, ci şi un fructuos proces de maturizare: copilul şi-a asumat un obiectiv, a depus eforturile necesare realizării lui şi l-a atins – un succes produs prin forţe proprii, o probă de maturitate salutară.

English Kids Academy (EKA) organizează cursuri de pregătire pentru susţinerea oricăruia dintre examenele Cambridge existente pentru copii şi adolescenţi. Pentru mai multe detalii, contactaţi englezapentrucopii@ih.ro.

Surse
www.eecentre.ro/examene-cambridge-engleza
adevarul.ro/educatie/scoala/examenele-cambridge-garanteaza-admiterea-liceele-program-bilingv-1_54181ba60d133766a82cc0b7

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Cum arată cina în familia ducilor de Cambridge? Detalii savuroase dezvăluite de Kate Middleton
  Cum arată cina în familia ducilor de Cambridge? Detalii savuroase dezvăluite de Kate Middleton

  Familia ducilor de Cambridge este urmărită de întreaga lume, existând un interes constant pentru tot ceea ce are legătură cu viața lor. În cazul în care te...

  Şi Ducesa de Cambridge este o mamă ca oricare: ce a recunoscut în faţa Reginei
  Şi Ducesa de Cambridge este o mamă ca oricare: ce a recunoscut în faţa Reginei

  Kate Middleton a avut o conversaţie cu Regina, mărturisindu-i un aspect legat de viaţa sa de mamă. Iată ce nu s-a ferit să recunoască în faţa acesteia!

  Singura elevă din România admisă la Cambridge. Cine este Noela și în ce se va specializa
  Singura elevă din România admisă la Cambridge. Cine este Noela și în ce se va specializa

  Nimic nu ne face mai mândri decât succesul copiilor noștri. Noela Maria Szeker este unul dintre acei copii care fac cinste țării noastre peste hotare. Meritul este,...

  Ce reguli stricte trebuie să respecte bona copiilor Ducilor de Cambridge
  Ce reguli stricte trebuie să respecte bona copiilor Ducilor de Cambridge

  Bona copiilor Ducilor de Cambridge nu este doar absolventa unei prestigioase școli destinate pregătirii bonelor, dar deține și numeroase abilități, utile nu doar pentru educarea...

  Dieta Cambridge: dieta perfectă pentru a pierde repede multe kilograme
  Dieta Cambridge: dieta perfectă pentru a pierde repede multe kilograme

  Dieta Cambridge este cea care susține că poți pierde până la șase kilograme pe lună, iar unii adepți ai acestei cure afirmă că au slăbit chiar și aproape un kilogram pe zi,...

  Fetița mea a trăit o săptămână și 4 zile. Am nevoie de susținerea voastră, să mă întărească. Plâng în fiecare zi
  Fetița mea a trăit o săptămână și 4 zile. Am nevoie de susținerea voastră, să mă întărească. Plâng în fiecare zi

  Nu există durere mai mare pentru o femeie decât pierderea copilului ei. O spun pentru că sunt pățită, pentru că am fost nevoită să întrerup o sarcină pe care mi-o doream...

  Limba geografică la copii: ce este, de ce apare și cum se tratează
  Limba geografică la copii: ce este, de ce apare și cum se tratează

  Până acum poate credeai faptul că hărțile pot avea legătură numai cu geografia. De fapt, află că există o așa-numită limbă geografică. Dar care poate fi legătura dintre...

  Regulile nu sunt și pentru Casa Regală? Ducesa de Cambridge a fost văzută la cumpărături cu toți cei trei copii ai săi
  Regulile nu sunt și pentru Casa Regală? Ducesa de Cambridge a fost văzută la cumpărături cu toți cei trei copii ai săi

  Ieșirea Ducesei de Cambridge în aglomerație, la cumpărături în Sainsbury, a stârnit controverse. Mai mult decât atât, ea a fost și într-un tur al...

  © 2022 Qbebe