10 replici pe care să i le spui copilului atunci când plânge

10 replici pe care să i le spui copilului atunci când plânge

Otilia Geavlete - Redactor Senior

La începutul vieții, copilul ne comunică prin plâns toate nevoile sale. Fie că îi este foame, se simte inconfortabil sau vrea să stea lipit de mama sa, micuțul nu se poate exprima altfel decât plângând. Trecerea de la plâns la exprimarea verbală necesită o perioadă de adaptare. Așa că, atunci când copilul mic plânge, în nici un caz nu trebuie să-i spunem să se oprească. El încearcă să ne spună că are unele trebuințe sau că o emoție îl copleșește. Chiar și la copiii mai mari, plânsul arată că au o anumită stare, pentru care cuvintele nu sunt suficiente. Așa că părinții trebuie să învețe să descifreze de ce plânge copilul, pentru a-i fi cu adevărat aproape. Și, pentru asta, este bine să folosim anumite replici ajutătoare, precum cele din articolul de față.

Plânsul este cea mai bună ocazie să ne conectăm emoțional cu copiii noștri. În mod nedrept, considerăm plânsul copiilor ca pe ceva neplăcut, deranjant, pe care trebuie să facem tot posibilul să-l oprim. Majoritatea părinților se grăbesc să consoleze copilul sau să-l distragă. În felul acesta, pierd o ocazie importantă de a comunica cu cel mic de la suflet la suflet, de a-l învăța ce sunt emoțiile și cum putem să le facem față. Este necesară o totală schimbare de viziune, în sensul în care să ne dăm seama de oportunitățile pe care ni le oferă plânsul: de a fi aproape de cei dragi, de a întări legătura noastră cu ei, de a-i înțelege mai bine și de a-i ajuta, la rândul lor, să se înțeleagă. Părinții pot deveni adevărați maeștri în descifrarea lucrurilor care se ascund dincolo de plânsul copiilor. Iar, pentru a face acest lucru, este bine să folosim anumite replici magice, cu care să dăm voce lacrimilor celor miciparinti si copil plangand

10 replici magice pe care să le spui copilului când plânge

Pentru mulți copii mici, plânsul nu înseamnă neapărat că sunt triști, ci poate fi un mod de a procesa orice emoție. Copilul poate plânge când simte frustrare, furie, teamă sau chiar surescitare. Pentru că nu știe exact ce se întâmplă cu el și cum să pună emoțiile în cuvinte, este inutil să-l întrebi "Ce este cu tine?". Uneori îți poate răspunde că un alt copil l-a supărat cu ceva, dar sunt multe dăți când asta este numai o parte a problemei. De asemenea, să-i spui "Nu mai plânge!" este contraproductiv. Copilul va simți că nu-i înțelegi emoțiile și este posibil să devină și mai zgomotos și mai perseverent. Cel mai bine este să încerci una dintre frazele deschizătoare de drumuri de mai jos:
1. Înțeleg că ești trist/furios/înfricoșat/obosit și este în regulă să plângi.
O astfel de formulare reprezintă prima lecție în dezvoltarea inteligenței emoționale la copil. Practic, îl învățăm să-și identifice emoțiile fundamentale, le numim noi pentru el și astfel, la un moment dat, copilului îi va veni mult mai ușor să spună ce simte. Oglindirea emoțională este o tehnică de bază în ascultarea activă a celorlalți; punând în cuvinte ceea ce simte copilul, îl ajutăm să-și clarifice sentimentele, iar acesta este primul pas, înainte de a învăța să le gestioneze. Ceea ce mai comunică această frază este faptul că părintele acceptă plânsul copilului, nu în consideră un comportament nepotrivit, pe care trebuie să-l stopeze. De fapt, ceea ce acceptăm sunt emoțiile celor mici. Spunând copilului că este în regulă să plângă, îi arătăm că este normal să simtă într-un anumit fel, că furia, frica sau tristețea sunt emoții firești, pe care le are oricine. Cerând copilului să se oprească din plâns, invalidăm practic aceste emoții, le facem să pară greșite și inacceptabile. În felul acesta, putem provoca la copil o reacție mai amplă, însoțită și de sentimente de vinovăție și inadecvare.
2. Îmi dau seama că este greu pentru tine, dar suntem o echipă și vom trece prin asta împreună.
Pe lângă faptul că îi arăți copilului că înțelegi dificultatea prin care trece, îl asiguri și că ești acolo pentru el. Acesta este un lucru foarte important, pentru că în spatele multor sentimente ale celor mici se ascunde frica și neîncrederea că pot rezolva singuri anumite lucruri. Chiar dacă încurajezi independența copilului și capacitatea sa de a găsi soluții, nu uita să-l asiguri că vei fi mereu prezent când are nevoie de tine. Mulți părinți au tendința de a folosi clișee: "Ești băiețel mare, nu trebuie să plângi!" sau "Este rușine să plângi!" și de a minimaliza sentimentul de frică al copilului: "Ce mare lucru, nu ai de ce să-ți fie frică.", "Lasă că te descurci tu, nu este mare scofală.". Aceste replici sunt exemplele cele mai bune de "Așa NU!" Pentru că ceea ce face părintele este să-i dea copilului senzația că este pe cont propriu, că nu are nici un ajutor, că emoțiile sale sunt rușinoase! Or, acesta este ultimul lucru pe care trebuie să-l simtă un copil, dacă vrem să crească puternic și încrezător în forțele proprii. Până va înțelege că emoțiile pot fi stăpânite, că sunt schimbătoare și că trec, copilul are nevoie să ne știe aproape, să-l ajutăm ca într-o adevărată luptă cu monștri. Imaginați-vă cum ne-am simți noi, ca adulți, dacă atunci când suntem copleșiți de cele mai dureroase sentimente, cineva ne-ar spune: "Lasă, nu este mare lucru, trece!"
3. Spune-mi mai multe despre ce simți acum, ca să înțeleg mai bine și să știu cum să te ajut.
Este bine să încurajezi copilul să-și pună în cuvinte emoțiile. Poate că, la început, nu va ști să o facă prea bine, dar vei fi acolo să-l ajuți, să completezi cuvintele pe care nu le găsește, să reformulezi anumite fraze. În felul acesta, îl susții pe cel mic în demersul delicat de a-și înțelege propriile sentimente. Acesta este un exercițiu pe care, adesea, omitem să-l facem chiar și noi, cei mari. Dar nu trebuie să uităm că așezarea în cuvinte este primul demers în îmblânzirea haosului pe care îl simțim în interior. De multe ori, copilul plânge pentru că este confuz și dezorientat. Împreună cu tine, copilul poate deprinde limbajul emoțiilor, fundamentul inteligenței emoționale de mai târziu.

fetita plange
4. Te văd că plângi și vreau să îmi spui ce pot să fac pentru a-ți fi mai bine.
Uneori, copiii plâng din ce în ce mai tare, pentru că nu se simt auziți sau pentru că au senzația că sunt ignorați. Atunci când îi spui copilului "Văd/aud că plângi!", pare a fi ceva de la sine înțeles, dar este important pentru cel mic să știe că întreaga ta atenție este concentrată pe el. Uneori, a-i acorda câteva minute de atenție și afecțiune este suficient pentru a liniști plânsul copilului. Din păcate, ne concentrăm prea des pe aspectele "neplăcute" ale plânsului- că este zgomotos, aparent irațional, supărător pentru ceilalți, în loc să luăm în considerare nevoile copilului. Arătându-i că plânsul său este important pentru tine, îl faci pe copil să se deschidă și să fie cooperant. Totodată, aflând ce este în spatele lacrimilor sale, îi poți oferi un ajutor mult mai adecvat.
5. Sunt gata să ascult tot ce vrei să-mi spui, apoi să găsim o soluție împreună.
Aceasta este o replică prin care îi evidențiezi copilului că îți rezervi tot timpul din lume pentru el, ceea ce îl face să se simtă important și încrezător. Mulți copii sunt afectați astăzi de graba cu care îi tratează părinții. În goana activităților educaționale și a acțiunilor de îngrijire, nu prea mai rămâne loc pentru discuții de suflet. Când copilul plânge, încercăm să rezolvăm situația pe repede -înainte, pentru că nu avem suficientă rezistență pentru a suporta prea mult lacrimile sale. În plus, ni se pare că plânsul său este cauzat de copilării, de lucruri fără prea multă importanță. În primul rând, trebuie să spunem "Stop!" unei asemenea atitudini. Situațiile dificile prin care trece copilul sunt esențiale pentru el, așa cum erau și pentru noi când ne aflam la vârsta sa. Iar prioritatea noastră trebuie să fie echilibrul sufletesc al copilului, pentru care este necesar să rezervăm măcar atâta timp cât acordăm îngrijirii sale corporale sau educației sale formale și extracurriculare. În plus, prin această frază diminuăm anxietatea copilului de a nu se putea descurca în anumite situații și îi arătăm că poate să se bazeze oricând pe noi.
6. Este foarte bine să plângi într-o situație ca asta, și eu aș fi făcut la fel în locul tău.
Acesta este un lucru foarte inteligent, să te situezi la același nivel cu copilul, să-i arăți că plânsul său este absolut normal și să recunoști că și adulții pot plânge. De regulă, ne afișăm în poziția celor mari și puternici, le dăm lecții celor mici și le inhibăm trăirile prin fraze nechibzuite, ca "Nu mai plânge, mă vezi pe mine că plâng din atâta lucru?" Dorim să fim un exemplu pentru copilul nostru, dar mai întâi trebuie să înțelegem noi ce fel de exemplu vrem să fim. Am fost învățați că plânsul înseamnă vulnerabilitate și slăbiciune și transmitem mai departe această convingere eronată. Sensibilitatea unui copil, emoțiile sale îl fac o ființă completă și autentică, nu faptul de a-și ascunde lacrimile și a nu spune niciodată ce simte. A recunoaște că situația prin care trece copilul este foarte grea înseamnă a arăta că îl apreciezi, că ai încredere în capacitatea sa de a trece peste acest obstacol. În plus, punându-te în locul său și spunându-i că și tu ai reacționa la fel, îi dai undă verde pentru exprimarea emoțională fără rușine și fără vinovăție.
7. Nu este nici o problemă să plângi aici, o poți face dacă simți că îți este mai bine.
Graba de a le spune copiilor să nu mai plângă se întâmplă cel mai frecvent în public. Nu vrem ca ceilalți să aibă impresia că nu putem să ținem copilul sub control sau că nu ne pricepem să avem grijă de el. Dar aceasta este o preocupare fără importanță comparativ cu sentimentele copilului nostru. Dacă cineva are o problemă cu faptul că micuțul nostru își exprimă emoțiile, nu înseamnă că trebuie să ne asumăm noi această problemă. Iar modul în care ne judecă ceilalți este nesemnificativ, atunci când noi avem certitudinea că procedăm bine. A-i permite copilului să-și descarce sentimentele care îl copleșesc este mult mai important decât a ne preocupa de ce gândesc alții.
8. Nu trebuie să te rușinezi de plânsul tău, crede-mă că și bărbații plâng, chiar și eu am făcut-o.
Aceasta este una dintre lecțiile profunde și puternice pe care un tată o poate da fiului său. Este șocant câți bărbați au tendința de a bloca sentimentele copiilor lor, doar din cauza unor prejudecăți, care s-au dovedit frecvent dăunătoare. Atunci când îi interzici copilului să plângă, pentru că este băiat și se face de rușine, crești riscul unor comportamente mult mai periculoase, precum agresivitatea sau tendințele depresive. Băieții nu sunt mai puțin umani decât fetele, iar plânsul este o înzestrare a oricărei ființe umane. Atunci, care este rațiunea pentru care cerem copiilor să nu folosească această funcție, absolut naturală?

baietel plangand
9. Știu că îți este greu acum, dar această stare nu va dura pentru totdeauna.
Chiar dacă pare inutil că-i spui acest lucru unui copil care plânge în hohote, este o bună lecție de educație emoțională, dacă o faci cu constanță, pe termen lung. Este la fel de util pentru copii, ca și pentru noi, adulții, să realizăm caracterul trecător al emoțiilor noastre. Atunci când spui copilului această frază, pe de o parte îi arăți că îți dai seama cât suferă, pe de altă parte îi dai un reminder, pregătind, într-o oarecare măsură, tranziția către o stare viitoare de calm.
10. Te iubesc și sunt aici pentru tine, mai ales acum când îți este greu.
Această replică face minuni. Poți s-o însoțești cu o îmbrățișare sau poți să o spui de mai multe ori, pentru că va ajunge la sufletul copilului mai repede decât orice argument rațional. Asigurându-l pe cel mic de iubirea ta, îi arăți nu numai că are tot suportul tău, ci și că accepți pe deplin sentimentele sale și că nu le consideri nepotrivite.

Surse: https://gozen.com; https://www.mother.ly; https://www.practicalparenting.com.au; https://educateinspirechange.org; https://www.scarymommy.com

 

Articolul urmator
DA sau NU - învățăm copiii să mintă atunci când nu le place un cadou primit?
DA sau NU - învățăm copiii să mintă atunci când nu le place un cadou primit?

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Când și mai ales CUM îi spui copilului tău ca este adoptat?
    Când și mai ales CUM îi spui copilului tău ca este adoptat?

    Există un moment cheie în orice familie în care există un copil adoptat. Părinții au misiunea de a-i spune acestuia, cu multă blândețe și empatie, care este povestea...

    Sfatul unui însoțitor de zbor: Ce facem când în avion este un bebeluș care plânge?
    Sfatul unui însoțitor de zbor: Ce facem când în avion este un bebeluș care plânge?

    Călătoriile cu avionul pot fi stresante pentru micuții pasageri care, de cele mai multe ori nu se pot opri din plâns. La fel de stresante sunt zborurile și pentru părinții care...

    8 complimente pe care să i le spui copilului tău, la orice vârstă
    8 complimente pe care să i le spui copilului tău, la orice vârstă

    Complimentele ne pot face ziua mai bună și ne pot da o doză de încredere, mai ales atunci când aceasta ne lipsește. Mai mult, complimentele spuse din suflet apropie oamenii...

    Fraze toxice care pot strica relația copiilor cu mâncarea. Ce să nu-i mai spui copilului la masă și nu numai!
    Fraze toxice care pot strica relația copiilor cu mâncarea. Ce să nu-i mai spui copilului la masă și nu numai!

    Din ce în ce mai multe persoane au o relație nesănătoasă cu mâncarea, iar bazele acestei relații sunt puse în copilărie. Tocmai de aceea, specialiștii în...

    Soția mea îmi reproșează că am un somn foarte adânc și nu aud bebelușul când plânge
    Soția mea îmi reproșează că am un somn foarte adânc și nu aud bebelușul când plânge

    Printre marile provocări pe care le ai de înfruntat odată ce devii mamă se regăsește și aceasta: să reușești să reziști în perioadele marcate de nopțile nedormite....

    Bebelușul meu plânge de fiecare dată când îl pregătesc de nani. De ce?
    Bebelușul meu plânge de fiecare dată când îl pregătesc de nani. De ce?

    Un bebeluș care plânge ore în șir înainte de culcare poate reprezenta un motiv de frustrare pentru părinți. Să încercăm să găsim împreună cauzele și...

    I-am spus cumnatei mele că sun la Protecția Copilului dacă mai lasă copilul cu mine atunci când se duce la cumpărături
    I-am spus cumnatei mele că sun la Protecția Copilului dacă mai lasă copilul cu mine atunci când se duce la cumpărături

    Să aduci un copil pe lume este o responsabilitate uriașă, lucru de care părinții sunt perfect conștienți și sunt pregătiți să accepte toate provocările cu care se vor confrunta.

    Cum să-i spui copilului că are o boală terminală
    Cum să-i spui copilului că are o boală terminală

    Una dintre cele mai grele provocări prin care poate trece un părinte este să afle că nu se mai poate face nimic pentru copilul său, că acesta își va pierde viața. De asemenea,...

    © 2024 Qbebe