Activitățile desfășurate împreună cu cel mic declanșează eliberarea oxitocinei, supranumit hormonul fericirii și atașamentului, conform Psychology Today. Acest hormon contribuie la relaxarea organismului și a minții, reducând nivelul de stres. Mai mult decât atât, oxitocina întărește legăturile dintre părinți și copiii lor. Astfel, cu toții beneficiază de pe urma activităților petrecute împreună. Iată trei propuneri distractive pentru momentele în care petreci timp cu micuțul tău:
1. Joaca de acasă
Felul în care un copil se joacă diferă în funcție de vârsta persoanei cu care face asta. În viziunea copiilor, joaca cu părinții poate fi situată pe o treaptă superioară față de joaca cu cei de vârsta lor. Sigur, ei se distrează și atunci când se joacă cu aceștia, dar nimic nu se compară cu satisfacția de a aduce un părinte la „masa distracției".
Cel mic își dorește să se joace cu părintele și pentru ca asta îi dă ocazia de a învăța lucruri noi, pe care nu le poate afla de la un alt copil. Tocmai de aceea, poți profita de ocazie pentru a introduce diferite boardgames în sesiunile de joacă. Acestea sunt distractive și pentru adulți, iar în funcție de jocul ales, îl poți ajuta pe micuț să dezvolte abilități și competențe, cum ar fi cele verbale și de comunicare, capacitatea de a planifica și dezvolta strategii, îndemânarea, precum și altele. Le găsești aici!
2. Excursiile în natură
Explorarea e o parte esențială din parcursul de dezvoltare al unui copil. El are nevoie să alerge prin iarbă, să prindă gândaci, să se urce în copaci, să construiască forturi din crengi. Contrar unor opinii, micuții nu trebuie feriți de aceste activități. Sigur, își pot rupe hainele, se pot murdări sau chiar se pot lovi, dar toate acestea sunt experiențe care îl vor ajuta să se dezvolte într-un adult sănătos și echilibrat. Protejarea excesivă a copilului poate avea, pe termen lung, efectul contrar, acesta devenind timorat și nesigur pe el.
În consecință, e foarte important să mergi cu copilul în astfel de excursii în natură, ori de câte ori ai ocazia. Fie că e vorba de o plimbare printre copaci, un grătar la liziera pădurii sau un picnic pe malul unei ape, sunt experiențe care îi vor stimula copilului curiozitatea și imaginația, oferindu-i amintiri neprețuite și întărind astfel legătura cu părinții.
3. Vizitele la muzeu
Dacă ai auzit vreodată un copil punând neîncetat întrebări părinților, atunci știi cât de curioși pot fi micuții. În consecință, nimic nu poate fi mai bun decât o vizită la un muzeu interesant pentru stimularea apetitului pentru cunoaștere și învățare. Îi vei da astfel copilului ocazia să descopere nenumărate lucruri noi, pe care să le discutați apoi pe îndelete. Uneori poate fi obositor să răspunzi la toate întrebările celui mic, dar muzeele au explicații detaliate pentru toate exponatele, astfel că efortul tău va fi mult mai redus decât de obicei. În plus, vei ocazia și tu să descoperi multe lucruri noi, pe lângă plăcerea unei zile relaxante și interesante, petrecute împreună cu micuțul tău.
Sursă foto: Shutterstock
