Cercetatorii au descoperit ca adolescenta se incheie la 25 de ani

Cercetatorii au descoperit ca adolescenta se incheie la 25 de ani

Carmen Toma

In ultimul timp, auzim din ce in ce mai des de accidente grave de circulatie produse de catre tineri. Ne intrebam oare de unde vine acest teribilism sau de ce tinerii din ziua de azi nu respecta regulile de circulatie si iau decizii riscante?

La aceasta intrebare a incercat sa afle raspunsul si un grup restrans de cercetatori din SUA. Intregul studiu s-a derulat pe o perioada de 10 ani, timp in care oamenii de stiinta au facut mai multe teste cu ajutorul imagisticii prin rezonanta magnetica functionala. Acestia au descoperit ca ceea ce au invatat in facultate nu seamana mai deloc cu realitatea: tinerele creiere au sinapse care se dezvolta rapid, dar si sectiuni care raman neconectate in timpul vietii. Lucrul acesta nu este unul ce poate fi trecut rapid cu vederea, ci are un impact major asupra dezvoltarii tinerilor. Din cauza acestui lucru, adolescentii sunt usor de influentat si au inclinatie catre comportament impulsiv. Cercetatorii afirma ca pana la varsta de 25 de ani, creierul nu este suficient de dezvoltat, iar tanarul are dorinta de a-si asuma riscul in tot ceea ce face.

Creierul adolescentilor este dezvoltat in proportie de 80%

In lumea medicala este cunoscut faptul ca cea mai mare parte a creierului, cortexul, este impartit in lobi care se dezvolta din spate catre fata. Lobul frontal este responsabil cu ratiunea, planificarea si gandirea si este ultimul care se maturizeaza. Oamenii de stiinta au descoperit ca fuziunea mentala este completa abia intre 25 si 30 de ani, iar creierele sunt mult mai vulnerabile la stres in perioada adolescentei. Totodata, s-a demonstrat ca somnul este un factor extrem de important pentru procesul de invatare. Frances E. Jensen, un profesor de neurologie din SUA , spune ca studiul inainte de somn ajuta creierul sa fixeze informatia si ca acelasi efect il are si sportul.

Timp de 10 ani de zile s-au efectuat numeroase studii atat pe oameni cat si pe animale ce au dovedit ca la adolescenti creierul nu este dezvoltat complet, ci in proportie de 80 la suta, si ajunge la o dezvoltare completa in jurul varstei de 25 de ani. Pentru ca testele ca aiba valoare in lumea medicala, a fost nevoie de peste 2000 de oameni care sa se implice in proiect. Acestia si-au lasat creierul scanat o data la 2 ani in numele stiintei.

Dupa dezvaluirea informatiilor conform carora adolescenta dureaza pana la 25 de ani, apar numeroase pareri, mai ales ale psihologilor. Unul dintre cei care si-au spus parerea public este Laverne Antrobus: "Ideea ca la 18 ani esti deja adult nu suna prea bine. Experienta mea cu tinerii este ca ei inca au nevoie de sustinere considerabila dincolo de aceasta varsta." afirma psihologul.

Tot ceea ce stiam pana acum despre copilarie si adolescenta a fost dat peste cap. Acum se crede ca perioada in care o persoana poate copilari nu mai este intre 0 si 18 ani, ci intre 0 si 25 de ani. Antrobus declara "Cred ca este o initiativa buna." Psihologul este de parere ca parintii isi grabesc copiii sa atinga unele obiective poate prea mari pentru ei. Aceasta idee de a prelungi adolscenta nu este una menita sa transforme tanarul intr-un lenes sau intr-o persoana careia nu ii place sa isi aduca propria contributie la unele proiecte, ci din contra. Antrobus adauga "Neurostiinta a avansat atat de mult incat nu ne mai gandim ca lucrurile au un punct la care se opresc. Creierul se dezvolta mult in jurul varstei de 20 de ani, iar momentul in care lucrurile se opresc este mult mai tarziu decat am crezut initial". Psihologul Antrobus este de parere ca unii adolescenti sunt terifiati de momentul in care vor fi nevoiti sa plece de acasa. Acesta spune ca tinerii nu sunt inca pregatiti pentru lume, iar parintii ar trebui sa inteleaga faptul ca nu toti au acelasi ritm de a se dezvolta.

In prezent, neurostiinta este in curs de dezvoltare, iar cercetatorii fac multe progrese. Acestia au demonstrat de curand ca dezvoltarea cognitiva, maturitatea emotionala, imaginea de sine si gandirea sunt usor modificate pana cand cortexul prefrontal este dezvoltat in totalitate.

Nu este o adolescenta tarzie, daca parintii isi invata copiii sa fie independenti inca de mici

Una dintre cele mai mari temeri a oamenilor de stiinta este faptul ca populatia ar putea intelege gresit aceasta "adolescenta tarzie", iar urmatoarea generatie ar fi una imatura, fara obligatii. Frank Furedi, un profesor de sociologie de la Universitatea din Kent este de parere ca o multime de tineri de peste 20 de ani stau alaturi de parinti, tocmai pentru ca acestia ii trateaza ca pe niste copii. Profesorul afirma ca majoritatea oamenilor ar fi de parere ca statul alaturi de parinti ar avea motive sociale, insa el considera ca nu este deloc asa. "Dorinta de a fi independent scade si nu iti mai doresti sa te lupti de unul singur. O cultura imatura a crescut ceea ce se numeste dependenta pasiva ". Acesta este de parere ca dependenta de parinti sau familie duce catre dificultati de organizare a vietii la maturitate si crede ca "lumea moderna nu este deloc dificila pentru tinerii din ziua de azi". Psihologul considera ca parintii sunt mult prea protectori cu proprii copii si ca ar trebui sa le ofere mai multa libertate. Daca la 14 ani nici nu isi lasa copiii sa iasa din casa si la facultate ii trateaza ca pe niste liceeni, adolescentii nu au suportul necesar pentru a se dezvolta armonios.

Sarah Benny, o prezentatoare de televiziune este de alta parere. Ea sustine ca solutia pentru a nu avea un copil de 25 de ani care sta in casa degeaba nu este sa il trimiti sa locuiasca separat. Totul trebuie sa fie treptat si tanarul poate incepe prin a plati cateva facturi si prin a-si face singur curat in camera. Ea este de parere ca parintii sunt cei care il pot ajuta cel mai mult pe tanar.

Aceasta imaturitate a tinerilor din zilele noastre este din ce in ce mai ingrijoratoare atat pentru parinti cat si pentru societate. In urma mai multor studii efectuate de Institutul pentru Siguranta Autostrazilor din SUA, s-a ajuns la concluzia ca adolescentii sunt de patru ori mai expusi decat adultii la accidente de circulatie.

Quentin Willson, expert in condus, este de parere ca varsta minima la care un adolescent poate conduce trebuie sa fie crescuta. El isi motiveaza parerea spunand ca maturitatea celor mai multi oameni se formeaza dupa 25 de ani. Zi de zi auzim de accidente care se produc doar din vina adolescentilor. Chiar daca acei copii au note bune la scoala, se poarta impecabil, sunt respectuosi, la volan pot lua decizii gresite. Laura Caporusso, o asistenta de la spitalul Yale, a declarat ca vede zilnic o multime de adolescenti care au avut un accident rutier grav. "Creierul este ceva greu de inteles. Nu stii niciodata. Primim copii care ar trebui sa fie in moarte cerebrala, dar pleaca de aici mergand si vorbind".

Karen Comstock, profesoara de psihologie la Colegiul Marist afirma "Copiii mei au acum 21 si 25 de ani si au nevoie de ajutor. Erau momente in adolescenta lor cand incercam sa ii invat anumite lucruri, dar ei le intelegeau dupa cateva luni sau chiar un an. In cele din urma vad ca dezvoltarea lor a ajuns in punctul in care pot intelege ceea ce ii invat."

Surse: harvardmagazine.com, bbc.co.uk, academic.marist.edu

Articolul urmator
Cum reușește o adolescentă să salveze zeci de vieți cu un simplu bilețel
Cum reușește o adolescentă să salveze zeci de vieți cu un simplu bilețel

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Majoritatea părinților mileniali își cresc copiii fără să țină cont de religie. Ce au mai descoperit cercetătorii
    Majoritatea părinților mileniali își cresc copiii fără să țină cont de religie. Ce au mai descoperit cercetătorii

    Milenialii sunt cunoscuți pentru faptul că revoluționează lucruri, iar viața de familie nu face excepție. În calitate de părinți, milenialii tind să aibă mai puțini copii...

    O adolescentă de 17 ani a murit în urma complicațiilor apărute după o naștere prin cezariană
    O adolescentă de 17 ani a murit în urma complicațiilor apărute după o naștere prin cezariană

    O adolescentă de 17 ani din Vrancea și-a pierdut viața în urma unor complicații apărute după nașterea prin cezariană. Trei medici de la Spitalul Județean de Urgență...

    O adolescentă de 14 ani a început să adoarmă în timpul orelor. Ce diagnostic grav a primit
    O adolescentă de 14 ani a început să adoarmă în timpul orelor. Ce diagnostic grav a primit

    Cu toții am ațipit, sau măcar am fost pe punctul să ațipim la școală. Cauzele sunt, de obicei, de la sine înțelese - lipsa de odihnă, sau chiar plictiseala, însă...

    O adolescentă de 14 ani a fost găsită după mai bine de 1 an de la dispariție. Fata era însărcinată și ținută ascunsă în dulapul casei
    O adolescentă de 14 ani a fost găsită după mai bine de 1 an de la dispariție. Fata era însărcinată și ținută ascunsă în dulapul casei

    O fată de 14 ani care a fost dată dispărută în urmă cu un an și jumătate, a fost găsită de polițiști în dulapul unei case din Port Huron, Michigan. Minora a fost...

    Nu, un divorț nu trebuie să încheie relația taților cu copiii
    Nu, un divorț nu trebuie să încheie relația taților cu copiii

    Divorțul e un eveniment cu multă greutate, atât pentru cuplu, cât și pentru copii. Chiar dacă relația de cuplu se destramă, asta nu înseamnă că relația dintre...

    O adolescentă de 14 ani din Sibiu și-a înscenat răpirea pentru a se răzbuna pe părinți
    O adolescentă de 14 ani din Sibiu și-a înscenat răpirea pentru a se răzbuna pe părinți

    O fată de 14 ani din Ocna Sibiului, județul Sibiu și-a înscenat răpirea pentru a se răzbuna pe ai săi părinți. Tatăl ei a găsit un bilet de răscumpărare pe poartă. A fost...

    „Am făcut un copil la 13 ani și m-am săturat să explic de ce”. Povestea unei femei care a devenit mamă în adolescență
    „Am făcut un copil la 13 ani și m-am săturat să explic de ce”. Povestea unei femei care a devenit mamă în adolescență

    O femeie care a devenit mamă la doar 13 ani a povestit, pe TikTok, că s-a săturat să le explice mereu celorlalți de ce a rămas însărcinată la o vârstă atât de...

    Am fost mama adolescentă și nu regret nimic. DA, ai citit bine! Acum am 44 de ani, doi copii mari și mi-am recăpătat viața
    Am fost mama adolescentă și nu regret nimic. DA, ai citit bine! Acum am 44 de ani, doi copii mari și mi-am recăpătat viața

    Statutul de mamă adolescentă nu aduce numai critici și dezavantaje, ci și beneficii și bucurii. O mamă în vârstă de 44 de ani, autoare de romane thriller și polițiste de...

    © 2024 Qbebe