Cele 8 dovezi de afecțiune fizică de care copilul tău are nevoie zilnic

Irina Olteanu - Redactor Senior

Copilul tău are nevoie zilnic de afecțiune fizică din partea ta. Aceste dovezi nu îl vor convinge doar de faptul că îl iubești, ci îl vor ajuta să crească și să se dezvolte corespunzător pe plan fizic. Iată-le explicate în detaliu.

Informații despre afecțiunea fizică dintre părinți și copii

Orice mamă știe intuitiv că al său copil are nevoie de iubire. Există acum și dovezi științifice care demonstrează beneficiile pe care le deține afecțiunea fizică. Proiectul de Intervenție Timpurie Budapesta, un proiect care a examinat sănătatea și dezvoltarea din orfelinatele din România, a descoperit dovezi uimitoare cu privire la faptul că bebelușii și copiii cărora le lipsesc dovezile de dragoste și afecțiune nu se vor dezvolta corespunzător pe plan fizic. De fapt, pentru fiecare 3 luni pe care un copil le petrece într-un cadru instituționalizat, acest pierde în medie o lună de creștere.

Aspectul pozitiv evidențiat de către cercetare constă în faptul că atunci când copilul este adoptat sau locuiește cu un asistent maternal, creșterea sa revine la normal (dacă se întâmplă acest lucru până la împlinirea vârstei de 2 ani). Adesea cei mici reușesc să se adapteze și emoțional extrem de rapid. Nu este necesar practic ca părintele adoptiv să fie experimentat pentru a ajuta copilul.

Motivul pentru care se întâmplă această stagnare în creștere are legătură cu dezvoltarea creierului. Acest organ se mărește rapid în primii ani de la naștere, fapt care contrar presupunerilor majorității persoanelor nu se datorează neapărat înzestrării genetice. Dacă mediul în care crește copilul este bogat în dragoste, afecțiune, atenție și emoție pozitivă, creierul primește semnale de hrana emoțională de care are nevoie și se va dezvolta în continuare. Însă atunci când copilul nu beneficiază de această hrană, se modifică modul în care are loc dezvoltarea creierului în anumite zone (precum și dezvoltarea întregului corp), având loc o încetinire.

Citește și: Dovezi de afectiune: Tu stii cum iti arata copilul ca te iubeste?  

dovezi de afectiune fizica

Dovezi de afecțiune fizică de care are nevoie copilul tău zilnic

1. Hrănește-ți copilul când este înfometat
2. Încălzește-l când îi este frig, menține-l uscat și departe de pericol
3. Ajută-l dacă se confruntă cu durere, dacă este speriat sau supărat
4. Îmbăiază-l zilnic
5. Masează-l pe corp, eventual după baie (s-a demonstrat științific faptul că masajul ajută prematurii să crească mai repede în greutate și le-a îmbunătățit calitatea somnului)

Aceste dovezi de afecțiune fizică sunt valabile în special pentru bebeluși, care nu sunt capabili să comunice verbal gândurile și sentimentele lor. Suplinirea unor nevoi de bază, precum alăptarea, strânsul în brațe, legănarea, presupun un contact fizic de care cei mici au nevoie pentru a dezvolta un sentiment de încredere și siguranță. Câteva minute par o eternitate pentru un bebeluș care este înfometat sau supărat. Cu cât este mai rapid alinat, cu atât va fi mai fericit. Copiii mai mari pot aștepta un timp mai lung pentru a le fi întrunite nevoile, dar și ei au nevoie să știe că sunt hrăniți când le este foame, că sunt ajutați când sunt triști sau când îi doare ceva.

Sfaturi pentru părinți: un bebeluș plânge în medie 2-5 ore pe zi, acesta este modul său de a comunica. Dacă nu reușiți să identificați motivul supărării sale, este bine să verificați următoarele: dacă are scutecul murdar, dacă îi este foame sau frig/nu se simte confortabil, dacă nu îl doare ceva sau are febră. Ajută întotdeauna să îl înfășați pe cel mic într-o păturică pufoasă și să-l țineți în brațe. Apoi îl puteți plimba cu căruciorul, cu mașina sau îl puteți legăna (în brațe sau într-un balansoar pentru copii). Cei mici apreciază muzica, așa că le puteți cânta ceva liniștitor.

6. Sărută-l
Sărutul unei mame reprezintă dovada supremă de afecțiune fizică pe care o simte și un bebeluș, dar și un copil adolescent. Există o întreagă controversă cu privire la modul potrivit în care trebuie să îți săruți copilul: pe gură sau pe obraz/frunte. Adevărul este că doar tu ești în măsură să decizi care variantă este potrivită pentru voi. Este copilul tău, iar tu îi ești părinte, prin urmare nimic nu este greșit atâta timp cât tu nu vezi astfel lucrurile. Există o serie de persoane care nu au fost sărutate pe gură de către părinții lor în copilărie, însă ele procedează astfel când devin la rândul lor părinți.

7. Îmbrățișează-l
Pentru copiii de vârstă mai mare nimic nu este mai benefic decât o îmbrățișare strânsă din partea mamei sau a tatălui (de altfel, și bebelușii pot simți bucuria unei asemenea apropieri). Îmbrățișările, cât mai dese posibil, reprezintă o parte importantă din crearea unei legături puternice între tine și copilul tău. Nu uita să îl îmbrățișezi atât în momente plăcute, cât și mai puțin plăcute; este ușor să îți exprimi afecțiunea când cel mic/cea mică se comportă exemplar, dar o îmbrățișare va avea un efect mult mai puternic atunci când este oferită în urma unei dispute cu părinții. În acest mod îi demonstrezi că indiferent ce se va întâmpla, tu continui să-l iubești.
Bebelușii și copiii de vârstă mică adoră jocurile prin care sunt legănați pe genunchii părinților, sunt gâdilați și jocurile care implică atingerea degetelor de la mâini sau de la picioare (sunt extrem de distractive).

dovezi de afectiune fizica
8. Ține-l de mână
Atunci când îți ții copilul de mână la plimbare îi demonstrezi că este protejat de pericole și îl ajuți să se simtă în siguranță în lumea din exterior.

Nu uita de faptul că și copiii mai mari au nevoie de afecțiune pentru a le reaminti că îi iubești. Îi poți săruta pe frunte și îi poți atinge ușor pe umăr. Strânge-ți copilul în brațe când citiți o poveste înainte de culcare sau când vizionați împreună un film plăcut. Chiar dacă ai avut parte de o copilărie în care nu existau îmbrățișări din plin din partea părinților, nu trebuie să procedezi la fel ca și ei; la început te poți simți ciudat dacă tu îți vei copleși copilul cu dovezi de afecțiune, însă acționează exact cum te simți natural. Întreabă-te ce este mai bine pentru copilul tău și ce fel de părinte îți dorești să devii.

Surse: 

www.cyf.govt.nz; http://drdavidhamilton.com; www.parenting.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  De ce trebuie să speli zilnic recipientul din care bea apă copilul tău
  De ce trebuie să speli zilnic recipientul din care bea apă copilul tău

  Știm că sănătatea copilului tău este prioritară pentru tine, așa că te întrebăm: știi cât de des ar trebui să speli recipientul din care acesta bea apă? Ei bine,...

  Declarația radicală a unui psiholog de top: Copiii au nevoie de reguli mai mult decât de afecțiune
  Declarația radicală a unui psiholog de top: Copiii au nevoie de reguli mai mult decât de afecțiune

  Un psiholog renumit precizează faptul că, pentru a fi cât mai bine pregătit pentru viața de adult, un copil are nevoie mai mult de „structură" decât de...

  8 dovezi că Meghan Markle este o mamă minunată, ca și tine
  8 dovezi că Meghan Markle este o mamă minunată, ca și tine

  Meghan Markle și Prințul Harry formează, de departe, unul dintre cele mai controversate cupluri regale din ultimii ani. Harry a renunțat la toate privilegiile pe care le are că membru...

  Cauți un cadou cu totul special pentru copilul tău? Venim în ajutorul tău cu cele mai cool idei
  Cauți un cadou cu totul special pentru copilul tău? Venim în ajutorul tău cu cele mai cool idei

  Ce părinte nu își dorește să ii facă prichindelului său un cadou memorabil cu fiecare ocazie? Fie că se apropie ziua de naștere a copilului tău, fie că vrei să ii dai...

  Plusul tău zilnic de bine
  Plusul tău zilnic de bine

  Toamna aduce schimbări pe toate planurile: frunze arămii, adieri răcoroase, recolte parfumate… dar și agitație, stres la birou, astenie, lipsă de energie. Nu te poți concentra,...

  Copilul la 5 ani: tot ce trebuie să știi despre dezvoltarea lui fizică, psihică și emoțională
  Copilul la 5 ani: tot ce trebuie să știi despre dezvoltarea lui fizică, psihică și emoțională

  Copilul la 5 ani începe să se dezvolte fizic, psihic și emoțional. Dependența emoțională față de părinți începe să scadă și dorește să fie independent din anumite...

  Cele 6 tipuri de prieteni de care părinții au nevoie pentru a supraviețui
  Cele 6 tipuri de prieteni de care părinții au nevoie pentru a supraviețui

  De-a lungul vieții ne împrietenim cu felurite persoane, pentru că răspund unor nevoi diferite ale sufletului nostru. Câteodată căutăm un sfat și ne adresăm prietenului...

  Cele mai bune surse de vitamina D! Iată ce trebuie să consumi zilnic
  Cele mai bune surse de vitamina D! Iată ce trebuie să consumi zilnic

  Vitamina D este o vitamină esențială la orice vârstă, ajutându-ne să ne păstrăm starea de bine și ferindu-ne de afecțiuni care de care mai serioase. Pentru a avea...

  © 2022 Qbebe