Cele 8 dovezi de afecțiune fizică de care copilul tău are nevoie zilnic

Cele 8 dovezi de afecțiune fizică de care copilul tău are nevoie zilnic

Irina Olteanu - Redactor Senior

Copilul tău are nevoie zilnic de afecțiune fizică din partea ta. Aceste dovezi nu îl vor convinge doar de faptul că îl iubești, ci îl vor ajuta să crească și să se dezvolte corespunzător pe plan fizic. Iată-le explicate în detaliu.

Informații despre afecțiunea fizică dintre părinți și copii

Orice mamă știe intuitiv că al său copil are nevoie de iubire. Există acum și dovezi științifice care demonstrează beneficiile pe care le deține afecțiunea fizică. Proiectul de Intervenție Timpurie Budapesta, un proiect care a examinat sănătatea și dezvoltarea din orfelinatele din România, a descoperit dovezi uimitoare cu privire la faptul că bebelușii și copiii cărora le lipsesc dovezile de dragoste și afecțiune nu se vor dezvolta corespunzător pe plan fizic. De fapt, pentru fiecare 3 luni pe care un copil le petrece într-un cadru instituționalizat, acest pierde în medie o lună de creștere.

Aspectul pozitiv evidențiat de către cercetare constă în faptul că atunci când copilul este adoptat sau locuiește cu un asistent maternal, creșterea sa revine la normal (dacă se întâmplă acest lucru până la împlinirea vârstei de 2 ani). Adesea cei mici reușesc să se adapteze și emoțional extrem de rapid. Nu este necesar practic ca părintele adoptiv să fie experimentat pentru a ajuta copilul.

Motivul pentru care se întâmplă această stagnare în creștere are legătură cu dezvoltarea creierului. Acest organ se mărește rapid în primii ani de la naștere, fapt care contrar presupunerilor majorității persoanelor nu se datorează neapărat înzestrării genetice. Dacă mediul în care crește copilul este bogat în dragoste, afecțiune, atenție și emoție pozitivă, creierul primește semnale de hrana emoțională de care are nevoie și se va dezvolta în continuare. Însă atunci când copilul nu beneficiază de această hrană, se modifică modul în care are loc dezvoltarea creierului în anumite zone (precum și dezvoltarea întregului corp), având loc o încetinire.

Citește și: Dovezi de afectiune: Tu stii cum iti arata copilul ca te iubeste?  

dovezi de afectiune fizica

Dovezi de afecțiune fizică de care are nevoie copilul tău zilnic

1. Hrănește-ți copilul când este înfometat
2. Încălzește-l când îi este frig, menține-l uscat și departe de pericol
3. Ajută-l dacă se confruntă cu durere, dacă este speriat sau supărat
4. Îmbăiază-l zilnic
5. Masează-l pe corp, eventual după baie (s-a demonstrat științific faptul că masajul ajută prematurii să crească mai repede în greutate și le-a îmbunătățit calitatea somnului)

Aceste dovezi de afecțiune fizică sunt valabile în special pentru bebeluși, care nu sunt capabili să comunice verbal gândurile și sentimentele lor. Suplinirea unor nevoi de bază, precum alăptarea, strânsul în brațe, legănarea, presupun un contact fizic de care cei mici au nevoie pentru a dezvolta un sentiment de încredere și siguranță. Câteva minute par o eternitate pentru un bebeluș care este înfometat sau supărat. Cu cât este mai rapid alinat, cu atât va fi mai fericit. Copiii mai mari pot aștepta un timp mai lung pentru a le fi întrunite nevoile, dar și ei au nevoie să știe că sunt hrăniți când le este foame, că sunt ajutați când sunt triști sau când îi doare ceva.

Sfaturi pentru părinți: un bebeluș plânge în medie 2-5 ore pe zi, acesta este modul său de a comunica. Dacă nu reușiți să identificați motivul supărării sale, este bine să verificați următoarele: dacă are scutecul murdar, dacă îi este foame sau frig/nu se simte confortabil, dacă nu îl doare ceva sau are febră. Ajută întotdeauna să îl înfășați pe cel mic într-o păturică pufoasă și să-l țineți în brațe. Apoi îl puteți plimba cu căruciorul, cu mașina sau îl puteți legăna (în brațe sau într-un balansoar pentru copii). Cei mici apreciază muzica, așa că le puteți cânta ceva liniștitor.

6. Sărută-l
Sărutul unei mame reprezintă dovada supremă de afecțiune fizică pe care o simte și un bebeluș, dar și un copil adolescent. Există o întreagă controversă cu privire la modul potrivit în care trebuie să îți săruți copilul: pe gură sau pe obraz/frunte. Adevărul este că doar tu ești în măsură să decizi care variantă este potrivită pentru voi. Este copilul tău, iar tu îi ești părinte, prin urmare nimic nu este greșit atâta timp cât tu nu vezi astfel lucrurile. Există o serie de persoane care nu au fost sărutate pe gură de către părinții lor în copilărie, însă ele procedează astfel când devin la rândul lor părinți.

7. Îmbrățișează-l
Pentru copiii de vârstă mai mare nimic nu este mai benefic decât o îmbrățișare strânsă din partea mamei sau a tatălui (de altfel, și bebelușii pot simți bucuria unei asemenea apropieri). Îmbrățișările, cât mai dese posibil, reprezintă o parte importantă din crearea unei legături puternice între tine și copilul tău. Nu uita să îl îmbrățișezi atât în momente plăcute, cât și mai puțin plăcute; este ușor să îți exprimi afecțiunea când cel mic/cea mică se comportă exemplar, dar o îmbrățișare va avea un efect mult mai puternic atunci când este oferită în urma unei dispute cu părinții. În acest mod îi demonstrezi că indiferent ce se va întâmpla, tu continui să-l iubești.
Bebelușii și copiii de vârstă mică adoră jocurile prin care sunt legănați pe genunchii părinților, sunt gâdilați și jocurile care implică atingerea degetelor de la mâini sau de la picioare (sunt extrem de distractive).

dovezi de afectiune fizica
8. Ține-l de mână
Atunci când îți ții copilul de mână la plimbare îi demonstrezi că este protejat de pericole și îl ajuți să se simtă în siguranță în lumea din exterior.

Nu uita de faptul că și copiii mai mari au nevoie de afecțiune pentru a le reaminti că îi iubești. Îi poți săruta pe frunte și îi poți atinge ușor pe umăr. Strânge-ți copilul în brațe când citiți o poveste înainte de culcare sau când vizionați împreună un film plăcut. Chiar dacă ai avut parte de o copilărie în care nu existau îmbrățișări din plin din partea părinților, nu trebuie să procedezi la fel ca și ei; la început te poți simți ciudat dacă tu îți vei copleși copilul cu dovezi de afecțiune, însă acționează exact cum te simți natural. Întreabă-te ce este mai bine pentru copilul tău și ce fel de părinte îți dorești să devii.

Surse: 

www.cyf.govt.nz; http://drdavidhamilton.com; www.parenting.com
Articolul urmator
6 lecții de viață pentru copilul tău din Jurnalul Annei Frank, fetița care și-a găsit sfârșitul la Auschwitz

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    De ce trebuie să speli zilnic recipientul din care bea apă copilul tău
    De ce trebuie să speli zilnic recipientul din care bea apă copilul tău

    Știm că sănătatea copilului tău este prioritară pentru tine, așa că te întrebăm: știi cât de des ar trebui să speli recipientul din care acesta bea apă? Ei bine,...

    Singura abilitate de care copilul tău are nevoie pentru a avea cu adevărat succes în viață
    Singura abilitate de care copilul tău are nevoie pentru a avea cu adevărat succes în viață

    Evenimentele tulburătoare din ultimii ani (pandemia, războiul etc.) își pun, încet, dar sigur, amprenta asupra copiilor noștri. Fără instrumentele potrivite pentru a face...

    Cele 4 moduri prin care copilul tău te îngrașă
    Cele 4 moduri prin care copilul tău te îngrașă

    Odată ce devii mamă, îți dorești mai mult ca oricând să fii sănătoasă și în formă pentru copilul tău. În ciuda eforturilor tale, anumite rutine din viața...

    Am dus copilul vecinei la școală într-o zi și acum are pretenția să o fac zilnic
    Am dus copilul vecinei la școală într-o zi și acum are pretenția să o fac zilnic

    Carla, o mămică de peste Ocean, povestește, pe un forum popular de parenting, că se regăsește într-o situație destul de ingrată. Fiul ei de 7 ani a început anul acesta...

    Copilul e ca un tort: delicios, minunat, uimitor! Chiar și așa, te saturi zilnic de desert
    Copilul e ca un tort: delicios, minunat, uimitor! Chiar și așa, te saturi zilnic de desert

    Până și cei mai mari iubitori de desert se plictisesc să mănânce tort în fiecare zi, nu-i așa? Iar dacă dăm metafora la o parte, fiecare mămică are nevoie de o...

    Semnele zodiacale care sunt fericite să fie singure vs. Cele care au nevoie să fie într-o relație
    Semnele zodiacale care sunt fericite să fie singure vs. Cele care au nevoie să fie într-o relație

    Dacă anumite persoane nu suportă să fie singure și simt nevoia să aibă parte din plin de atenția și dragostea unui partener, altele se simt în largul când știu că nu au...

    Placenta reținută - o afecțiune care determină sângerarea post partum și amenință viața mamelor
    Placenta reținută - o afecțiune care determină sângerarea post partum și amenință viața mamelor

    Atunci când placenta nu este eliminată corespunzător după naștere, viața mamei este pusă în pericol. Orice bucățică de placentă lipită de peretele uterin poate rezulta...

    Mamele care suferă de burnout nu au nevoie de timp pentru ele, au nevoie de ajutor specializat!
    Mamele care suferă de burnout nu au nevoie de timp pentru ele, au nevoie de ajutor specializat!

    Sindromul de burnout este o formă de epuizare și intervine din pricina expunerii prelungite la diverse forme de stres. De aceea, nu este de mirare că acest tip de sindrom este vizibil și...

    © 2024 Qbebe