Burtici fericite
Din grija pentru copilul tau

Cum să îi arăţi copilului că îl iubeşti acum, nu mai târziu

Pentru a-ţi ajuta copilul să aibă parte de o dezvoltare armonioasă din toate punctele de vedere, dar şi pentru a crea o legătură unică, minunată, între voi, nu ezita să-i demonstrezi în fiecare zi cât de mult îl iubeşti. Există numeroase moduri în care poţi face acest demers, oricare dintre ele dovedind dorinţa ta de a vă conecta cât mai mult unul cu celălalt, de a fi cât mai mult timp împreună. Iată cum ai putea să procedezi pentru a-i arăta micuţului tău cât este de special pentru tine!

Acordă-ţi un răgaz pentru a putea petrece timp de calitate împreună

În tumultul vieţii din prezent, nu va fi oricând la îndemână să iei o "pauză". Dar gândeşte-te că procedând aşa vei lua cea mai bună decizie nu doar pentru tine, cât şi pentru copilul tău. În primul rând, îi vei confirma faptul că este cel mai important pentru tine, că îi poţi fi oricând alături şi că tot ceea ce contează este să vă bucuraţi unul de altul. De asemenea, ia în calcul că numai de noi depinde să ne construim momente unice, irepetabile, care vor reprezenta unele dintre cele mai preţioase preţioase amintiri, pe care să le putem rememora pentru a depăşi momente mai dificile.

Nu în ultimul rând, petrecând cât mai des timp cu copilul, vei reuşi să-i transmiţi mai uşor noi cunoştinţe, să-l familiarizezi cu abilităţi ce-i vor fi oricând utile şi să-i dovedeşti cât de mult îl iubeşti, că legătura dintre voi este deosebit de puternică şi că vă puteţi găsi liniştea în universul plin de căldură, de dragoste, pe care  l-aţi creat.

Ascultă-l cu răbdare şi cu atenţie

Pe de o parte, realizând acest demers vei reuşi să-i transmiţi copilului cât de mult ţii la el, cât de mult vrei să comunicaţi, să îţi împărtăşească atât bucuriile, cât şi temerile sau nesiguranţele sale. De cealaltă parte, îi vei arăta de fapt ce înseamnă o interacţiune firească, cât de mult contează să fim receptivi la ceea ne spun ceilalţi, să îi înţelegem şi să le fim alături cât mai mult posibil.

Odată ce va simţi că este ascultat, va şti că are la cine să vină pentru orice problemă şi va deveni mai sigur pe el, ştiind că beneficiază de sprijin şi de dragoste necondiţionate.

fetita-si-mama-care-stau-in-pat-si-vorbesc

Spune-i direct că îl iubeşti

Psihologii consideră că, dacă un părinte se va strădui să-şi asigure cât mai des copilul că îl iubeşte, îl va ajuta enorm, întrucât:

 • Îi va fi model pentru a învăţa şi el să-şi exprime dragostea, să nu îi fie teamă să-şi dezvăluie sentimentele
 • Îi va consolida stima de sine, în condiţiile în care va înţelege că este valoros, că are mereu în preajmă pe cineva care ţine la el şi pe care se poate baza
 • Îi va crea un mediu în care să se simtă mereu în siguranţă, ceea ce va conta enorm în dezvoltarea sa sănătoasă

În aceste condiţii, nu ezita să rosteşti "Te iubesc" inclusiv în momentele mai tensionate, când, de exemplu, se află în mijlocul unei crize emoţionale, când este furios, îngrijorat sau când pur şi simplu se simte dezamăgit întrucât, la un anumit moment, nu ai reuşit să-l ajuţi să-şi îndeplinească o dorinţă.

Îmbrăţişează-l

Este binecunoscut faptul că un contact fizic plin de afecţiune este cea mai la îndemână modalitate de a-i demonstra copilului aflat la orice vârstă că se bucură de conectarea cu ceilalţi, că este iubit şi că se află în siguranţă.  De altfel, îmbrăţisările stimulează producerea de oxitocină, responsabilă nu numai de realizarea legăturii unice dintre mamă şi copil, ci şi de asigurarea unei stări de bine.

Oamenii de ştiinţă au ajuns la concluzia că unele dintre cele mai semnificative efecte pozitive ale îmbrăţisărilor se referă la: susţinerea unei dezvoltări normale, a ritmului de creştere sănătos şi asigurarea sănătăţii emoţionale a copilului, în condiţiile în care îl vor echilibra, îl vor calma, îi vor arăta că este iubit necondiţionat, că are pe cine să se bazeze.

Mulţumeşte-i

Nu va fi greu să găseşti un motiv pentru care să-i mulţumeşti micuţului tău. De exemplu, îi poţi mulţumi că te-a aşteptat în plus să vii să-l iei de la şcoală, că a avut răbdare cu fratele sau cu sora mai mic/mai mică sau că te-a ajutat să te hotărăşti ce veţi pregăti pentru cină.

Mulţumirile vor fi cele care vor sădi în sufletul copilului  certitudinea că este apreciat şi iubit, crescându-i astfel şi stima de sine.

Laudă-l

Laudele sincere, aduse exact la momentul potrivit, îl vor determina pe copilul tău să simtă pe deplin că este preţuit, că este cineva căruia îi pasă de el, fiind totodată un mod de a-i îmbunătăţi încrederea în sine, conştientizând că este capabil să realizeze lucruri care îi bucură pe ceilalţi.

Transformă rutina de dinainte de culcare într-un moment special

Ce poate fi mai plăcut decât să îţi rezervi puţin timp, în preajma orei de culcare a copilului, să petreceţi timp în plus împreună? Puteţi să vă implicaţi într-o activitate relaxantă, să staţi de vorbă despre ceea ce s-a întâmplat peste zi sau să vă construiţi planuri de viitori.

Momentele de tandreţe din preajma orei de culcare vă vor destinde, îi vor dovedi copilului cât este de iubit şi vor întări mai mult legătura minunată dintre voi.

mama-i-a-citit-fetitei-sale-o-poveste-inainte-de-culcare

Citeşte şi: 10 moduri prin care sa ii spui copilului "Te iubesc!" in fiecare zi

Surse: creativechild.com, huffpost.com, herviewfromhomme.com, mommymoment.ca, peacefulparent.com

Sursă foto principală: istockphoto.com

Tehnici de înspăimântare a copilului: renunţă la aceste obiceiuri acum!

Surse foto: istockphoto.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Crezi ca te iubesti? Verifica aici! S-ar putea sa te convingi ca nu
  Crezi ca te iubesti? Verifica aici! S-ar putea sa te convingi ca nu

  Viata este prea scurta ca sa-ti faci griji despre ce cred altii despre tine. Urmareste mai bine ce crezi tu despre tine. Crezi ca te iubesti? Verifica aici. S-ar putea sa te convingi ca, de...

  Ashley Graham atacată pe internet: ”Alăptarea este ceva intim. Nu trebuie să vedem asta. De ce nu ne arăți și poze cu soțul tău în pat?”
  Ashley Graham atacată pe internet: ”Alăptarea este ceva intim. Nu trebuie să vedem asta. De ce nu ne arăți și poze cu soțul tău în pat?”

  Modelul și proaspăta mămică Ashley Graham își folosește prezența pe rețelele de socializare pentru a normaliza alăptarea prin împărtășirea de imagini și videoclipuri...

  Care este data probabilă a nașterii copilului tău? Află acum!
  Care este data probabilă a nașterii copilului tău? Află acum!

  Venirea pe lume a unui bebeluș este cel mai important eveniment în viața unei familii. Toată lumea așteaptă cu nerăbdare noul venit, dar cum știi exact când se va naște...

  Ce spune un preot despre relația de cuplu: „Femeia nu este la dispoziția ta. Trebuie să o iubești în fiecare zi”
  Ce spune un preot despre relația de cuplu: „Femeia nu este la dispoziția ta. Trebuie să o iubești în fiecare zi”

  Invitat la o emisiune TV din România, un preot a vorbit despre cum trebuie să decurgă o relație de cuplu reușită.

  Bărbații se maturizează la 43 de ani, cu 11 ani mai târziu decât femeile
  Bărbații se maturizează la 43 de ani, cu 11 ani mai târziu decât femeile

  O cercetare din Marea Britanie a ajuns la concluzia că bărbații se maturizează cu 11 ani mai târziu decât femeile.

  Studiu genetic: acum cuplurile pot afla dacă vor avea fată sau băiat înainte de concepția copilului
  Studiu genetic: acum cuplurile pot afla dacă vor avea fată sau băiat înainte de concepția copilului

  Un studiu a ajuns la concluzia că tații sunt cei care au un rol determinant în stabilirea sexului unui copil.

  PROTEJEAZĂ PE CÂT IUBEȘTI! Importanța protecției solare pe tot parcursul anului și, în special, pe timpul sezonului cald
  PROTEJEAZĂ PE CÂT IUBEȘTI! Importanța protecției solare pe tot parcursul anului și, în special, pe timpul sezonului cald

  Soarele este benefic, dar ne poate și afecta de-a lungul celor patru anotimpuri. De aceea, gama Eau Thermale Avène Sun Care a dezvoltat produse de protecție solară cu eficacitate...

  © 2019 Qbebe