Factorii din copilărie care afectează dramatic dezvoltarea socială a copilului devenit adult

Otilia Geavlete - Redactor Senior

Oamenii pe care îi întâlnim au diferite personalități și comportamente diferite. Unii dintre ei sunt expansivi, intră imediat în relație și adoră să fie în centru atenției. Alții sunt mai rezervați și preferă grupurile mici, de prieteni foarte apropiați. Aceste diferențe sunt normale, dar există și persoane care au dificultăți mari de a intra în relații sociale. Astfel de persoane pot avea o teamă exagerată de ceilalți, evită chiar și cele mai simple acte sociale (de exemplu, să meargă la cumpărături) sau pot avea comportamente agresive și inadecvate în prezența celorlalți. Toate acestea sunt semne că dezvoltarea lor socială a fost profund afectată, încă din copilărie.

 

Atunci când creștem un copil trebuie să fim conștienți că este asemeni lutului moale, pe care orice acțiune a noastră și a mediului îl modelează și-i dă forma de mai târziu. Dacă primește atenție, căldură, îndrumare se va dezvolta în cea mai armonioasă formă a sa. Dacă mediul în care crește este unul potrivnic, el va ajunge, în multe cazuri, un adult cu dificultăți de adaptare și relaționare.

grup copii
Dezvoltarea socială se referă la modul cum interacționăm cu ceilalți, cum răspundem la provocările din mediu și la maturitatea relațiilor noastre. Dezvoltarea socială și cea emoțională sunt în strânsă legătură, de aceea este necesar să stimulăm inteligența emoțională a copilului încă din primii ani de viață. Sunt multipli factori care afectează dezvoltarea socială; îi vom enumera aici pe cei mai importanți dintre ei.

1. Dezvoltarea socială începe în familie

Familia are cea mai importantă contribuțe în ceea ce privește dezvoltarea socială a copilului. Membrii familiei sunt primele persoane cu care copilul comunică, așa că atitudinea lor influențează puternic comportamentul social al copilului. Atunci când un copil crește într-o familie numeroasă, are un avantaj, pentru că învață să împartă lucruri și să aibă grijă de cei mai mici. Într-o familie mare, copilul poate dobândi mai ușor trăsături precum bunătatea, afecțiunea sau compasiunea față de ceilalți. Toate aceste trăsături sunt însă hrănite dacă ambianța familială este sănătoasă și fericită. În familiile în care apar certuri frecvente și multă negativitate, dezvoltarea socială a copilului este puternic afectată. Ca adult, el poate deveni suspicios și pesimist, poate fi retras și izolat sau poate avea tendințe agresive față de ceilalți, în funcție de modul în care a făcut față în copilărie dificultăților familiale.
Funcția de socializare a familiei este întărită când membrii acesteia petrec timp de calitate împreună, de exemplu iau masa cu toții, își împart responsabilitățile, fac diferite activități distractive acasă sau în afara casei.

2. Tipul de atașament și dezvoltarea socială

Legătura primară cu părinții este foarte importantă pentru dezvoltarea ulterioară a copilului. Știința a demonstrat că tipul de atașament care se formează între copil și părinte, încă din primele luni de viață, are un impact major asupra adultului de mai târziu. Copilul care are un atașament sigur, știe că se poate baza mereu pe părinți, învață să fie încrezător și pozitiv față de alte persoane. Ca adult, el va fi o persoană deschisă, sigură de sine, care va crea relații sănătoase și puternice. Copiii cu atașament evitant învață de timpuriu că nu se pot baza pe nimeni, că este cel mai bine să stea pe margine și să se protejeze singuri. Ei vor intra cu dificultate în relații, nu vor avea încredere în cei din jur și vor avea dificultăți de integrare în grupurile mari. Copilul cu atașament ambivalent ba se agață de părinte, ba îl respinge. Ca adult, el se va teme mereu că pierde afecțiunea celorlalți, îi va testa și va avea tendința să fie manipulativ în relație. De aceea, integrarea sa socială ar putea avea mult de suferit.

3. Stilul parental influențează dezvoltarea socială a copilului

Părinții autoritari sau prea permisivi pot împiedica dezvoltarea abilităților sociale ale copilului. În primul caz, un stil dominant și lipsit de căldură îl poate inhiba pe copil, îl poate face dependent și nu îi permite exprimarea întregului potențial. Copiii crescuți în umbra părinților se vor teme mereu de autoritate, vor fi timorați și lipsiți de inițiativă, iar relațiile lor sociale vor avea de suferit. Dacă vor crește în familii unde li se permite orice, copiii vor ajunge să creadă că totul li se cuvine, iar interacțiunea lor cu realitatea le-ar putea aduce frustrări și dezamăgire. Un stil democratic, bazat pe negociere și colaborare, este cel mai util pentru dezvoltarea socială a copilului. Acesta va crește conștient de valoarea sa, fără să se supraevalueze sau să se subevalueze, va învăța să ia decizii și să-și asume consecințe. Astfel, relațiile sale în viața adultă se vor dezvolta într-o manieră echilibrată și matură. Căldura și afecțiunea primite în familie îi asigură copilului siguranța și încrederea în sine. Astfel, el dobândește curajul necesar pentru a intra în relație în afara familiei. Dacă un copil primește afecțiune acasă. Va dezvolta o atitudine pozitivă față de viață și față de alte persoane, ceea ce va contribui la dezvoltarea sa socială.

4. Factorii socio-economici au impact asupra dezvoltării sociale

Sărăcia nu este un viciu, dar poate avea efecte nocive asupra dezvoltării copilului, în toate dimensiunile sale: fizică, intelectuală, emoțională, socială. Copiii din medii sărace sunt adesea mai rezilienți, mai atenți la nevoile celorlalți și cu un grad de compasiune mai mare, pentru că știu ce înseamnă greutățile. Pe de altă parte, însă, sărăcia se asociază adesea cu dezorganizarea familială, cu discriminare și lipsuri. Adevăratul potențial al copilului poate fi blocat de acești factori. Ca adult, el poate fi o persoană umilă, care nu are curaj să-și exprime opinia și care se teme de relațiile cu ceilalți, pentru că a fost frecvent rănit în copilărie. Sau, dimpotrivă, poate deveni foarte mândru, agresiv chiar, privindu-i pe cei din jur cu neîncredere și revoltă. Acest lucru va duce la relații sociale disfuncționale. Mulți copii crescuți în familii dezorganizate pot repeta modelul familiei din care provin, generând un cerc vicios de excludere socială și sărăcie.

5. Dezvoltarea socială continuă cu grupul de prieteni

Un rol important în dezvoltarea socială a copilului îl are și grupul său de prieteni și persoanele de aceeași vârstă cu care interacționează. În timpul jocului sau la școală, copilul formează legături care pun bazele comportamentului său de mai târziu în cadrul grupurilor sociale. Prin interacțiunea cu alți copii, cei mici învață să comunice, să rezolve conflicte, să respecte reguli și să intre în diferite roluri. Tot în legătură cu cei de aceeași vârstă se dezvoltă trăsături precum empatia, capacitatea de a dărui sau compasiunea, care sunt mărci ale unei dezvoltări sociale armonioase. Atunci când copilul participă la activități de echipă și proiecte de grup, abilitățile sale sociale se îmbunătățesc; în plus, capătă sentimentul de securitate și suport, chiar și în afara familiei. Dacă însă copilul este respins de grup, izolat sau este victima unor comportamente de bullying, va avea probleme mai târziu, pentru că va manifesta o stimă de sine scăăzută și comportamente antisociale.

reguli

6. Profesorii consolidează dezvoltarea socială a copilului

Profesorii au un rol foarte important în dezvoltarea socială a copilului, pentru că, într-o oarecare măsură, ei iau locul autorității părintești. Educatorii de la grădiniță, învățătorii din clasele primare și profesorii de mai târziu sunt persoane de referință pentru copil și modele care îl pot orienta și îi pot da siguranță. Ei sunt cei care stabilesc limitele, regulile și comportamentele așteptate din partea copiilor. Laudele și atenția pozitivă din partea profesorilor îi dau copilului încrederea de a explora lucruri noi, de a ieși din zona sa de confort și de a-și manifesta potențialul. Astfel, o mare parte a dezvoltării sociale a copilului cade în responsabilitatea cadrelor didactice. Majoritatea valorilor sociale ale unei persoane sunt învățate la școală, mai precis de la profesori. Un profesor sau un învățător bun poate inspira unui copil manierele sociale potrivite și simțul datoriei față de comunitate. Dar, dacă profesorul nu își asumă toate dimensiunile rolului său, copilul nu va dobândi abilități precum asumarea responsabilităților, respectarea regulilor sau colaborarea cu ceilalți, atât de necesare integrării sociale de mai târziu.

7. Abuzul și violența afectează dramatic dezvoltarea socială

Fie că este vorba de abuz fizic, emoțional sau sexual, acesta va avea un impact covârșitor asupra dezvoltării copilului. Nici un copil nu poate trece neafectat printr-un abuz, iar dacă acesta este continuu, cum se întâmplă în anumite familii, copilul poate deveni un adult nefericit, incapabil să creeze sau să mențină relații sociale normale. Chiar dacă o persoană se va reface după abuzurile suferite în copilărie, urmele acestora vor rămâne mereu în sufletul său. Acest lucru ar putea conduce la comportamente riscante, cum este consumul de alcool sau droguri, tendințele suicidare sau chiar anumite comportamente patologice. Este de la sine înțeles că relațiile sociale ale unei astfel de persoane vor avea de suferit. Dacă un copil a trăit într-un mediu dominat de violență, a învățat cu siguranță modele de comportament anti-social și va perpetua ciclul agresivității în propria sa familie și în relațiile sale de mai târziu. Același lucru se întâmplă și cu copiii care sunt victime ale bullying-ului în școală, dezvoltarea lor socială fiind marcată de teamă, neîncredere și stimă de sine scăzută, dar și de dorința de a-i pedepsi pe cei care le-au produs suferință.

8. Participarea la activități organizate ajută la dezvoltarea socială

Implicarea copilului în activități extracurriculare, precum dansul, lecțiile de muzică, sporturile de echipă, activități artistice de grup, concursuri, are un efect pozitiv asupra dezvoltării sale psiho-sociale. Atunci când copiii iau parte împreună la astfel de activități, învață importanța lucrului în echipă și a performanței de grup. Vei putea observa la copilul tău tendința de a prelua din responsabilitățile colegilor, de a lucra în grup pentru rezolvarea dificultăților și de a demonstra abilități organizatorice. Toate acestea reprezintă o parte integrală a dezvoltării sociale. Prin activitățile extracurriculare de grup, copiii învață că este important să le mulțumești celorlalți, să le recunoști meritele și să-i lauzi pentru performanțele lor. Mai târziu, aceste abilități îl vor ajuta să ofere apreciere altor persoane, construind bune relații îân jurul său. Atunci când copilul nu învață de mic spiritul de echipă, este extrem de competitiv și participă rar la activități cu alți copii, ar putea deveni combativ, invidios și gelos pe succesul altor persoane. El nu va ști să-i aprecieze pe cei din jur, privindu-i mereu ca pe niște potențiali adversari cu care trebuie să se lupte, mai degrabă ca pe niște coechipieri, cu care trebuie să colaboreze.

9. Cultura și religia

Comunitatea culturală și religioasă în cadrul căreia crește copilul poate influența major comportamentul său social. Există tipuri de comunități care nu încurajează socializarea, mai ales cu membrii din afara comunității respective, ceea ce ar putea reprezenta un dezavantaj pentru viața socială de mai târziu a copilului. Acesta se va simți izolat și va avea dificultăți de comunicare cu alți copii de vârsta lui. Va prefera să interacționeze doar cu membrii ai comunității sale, ceea ce îi va limita câmpul vieții sociale. Un copil care crește într-un mediu cu un amestec de culturi sau într-o ambianță liberală va avea contact cu diferite opinii și puncte de vedere. Va fi mai deschis la socializare și va avea un grad de acceptare mai mare față de diverse tipuri de oameni. În felul acesta personalitatea sa va deveni mai complexă și cu o toleranță crescută față de cei din jur.

grup copii

10. Mass-media și dezvoltarea socială

Mass-media și social-media au devenit factori cu impact puternic asupra dezvoltării copilului. Astăzi, există o explozie de informații și opinii și orice persoană, de la mic la mare are acces sporit la acestea. Internetul, televiziunea și telefonul mobil sunt la îndemâna oricărui copil. Mai mult, timpul petrecut înaintea ecranelor depășește la unii copii timpul petrecut în interacțiuni reale, față în față cu alte persoane. Aceste mijloace de comunicare pot avea o influență pozitivă în dezvoltarea copilului, promovând valori precum solidaritatea, toleranța sau comunicarea. Dar pot avea și o uriașă influență negativă, promovând violența, creând teamă și comportamente antisociale, distorsionând imaginea copilului față de sine și față de lume. Este necesar ca părinții să supravegheze îndeaproape influența acestui factor care poate fi hotărâtor în dezvoltarea socială și emoțională a copilului și să limiteze accesul la conținuturi dăunătoare, încurajând mai mult interacțiunile din viața reală.

Surse: https://theplab.net; http://www.studylecturenotes.com; http://www.preservearticles.com

 

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  10 replici pe care mi le-a spus mama în copilărie care m-au ajutat să am încredere în mine ca adult
  10 replici pe care mi le-a spus mama în copilărie care m-au ajutat să am încredere în mine ca adult

  Mamele sunt cele care reușesc întotdeauna să sădească încredere în sufletele copiilor, însă acest lucru nu este întotdeauna ușor de realizat și necesită...

  Specialiștii confirmă: depresia mamei afectează dezvoltarea sănătoasă a copilului
  Specialiștii confirmă: depresia mamei afectează dezvoltarea sănătoasă a copilului

  Încă din primele clipe în care îți iei copilul în brațe, îți dorești să faci tot ce poți pentru a-i asigura o creștere sănătoasă. Cu toate acestea,...

  Poze din copilărie cu vedete din România
  Poze din copilărie cu vedete din România

  La fel ca pentru oricare dintre noi, şi pentru vedete copilăria a reprezentat o perioadă cu totul specială. Parcurge articolul de mai jos pentru a descoperi cum arătau şi cum se...

  Îl mai ții minte pe băiețelul blond care l-a jucat pe Nică în Amintiri din copilărie? Uite cine este el acum
  Îl mai ții minte pe băiețelul blond care l-a jucat pe Nică în Amintiri din copilărie? Uite cine este el acum

  Există câteva pelicule cinematografice care au supraviețuit probei timpului, iar unii actori care au devenit cunoscuți tocmai prin prisma interpretării anumitor roluri. O astfel de...

  Ce este frenul lingual și cum afectează dezvoltarea bebeușului
  Ce este frenul lingual și cum afectează dezvoltarea bebeușului

  Tot mai mulți părinți au întrebări cu privire la frenul lingual, cunoscut, popular, și sub denumirea de ”ața sub limbă”. Adevărul este că fiecare om are fren...

  Am devenit tată la 83 de ani cu soția mea de 35. M-am împăcat cu gândul că nu îmi voi vedea fiul adult
  Am devenit tată la 83 de ani cu soția mea de 35. M-am împăcat cu gândul că nu îmi voi vedea fiul adult

  Una dintre cele mai mari dorințe ale unui părinte este să-și vadă copilul crescând. Ce se întâmplă însă când tatăl are deja o vârstă...

  Caz dramatic la spitalul din Focșani: un copil de 4 ani a murit pe masa de operație. Părinții blamează medicii
  Caz dramatic la spitalul din Focșani: un copil de 4 ani a murit pe masa de operație. Părinții blamează medicii

  Doi părinți din Vrancea trăiesc un adevărat coșmar. Băiețelul lor de doar 4 ani s-a stins din viață în timpul unei operații de hernie inghinală, la Spitalul Judeţean de...

  România are aproape un sfert din mamele minore din Uniunea Europeană. Sub 2% din acestea beneficiază de servicii publice de asistență socială (Cercetare Salvați Copiii)
  România are aproape un sfert din mamele minore din Uniunea Europeană. Sub 2% din acestea beneficiază de servicii publice de asistență socială (Cercetare Salvați Copiii)

  Aproape un sfert (23%) dintre mamele sub 18 ani din Uniunea Europeană trăiesc în România, țară care ocupă primul loc la acest capitol, în rândul statelor membre:...

  © 2022 Qbebe