Mamele care nu știu să gătească cresc copiii mai inteligenți

Auzim mereu cât este de important să învățăm copiii să capete abilități culinare și cât de mult le stimulează creativitatea. Însă multe mame, mai ales cele care muncesc 8-9 ore pe zi, poate chiar mai mult, au început să se întrebe oare ce este mai important: să petreci timp în bucătărie sau să petreci timp de calitate cu copilul tău?

Se pare că este mai important să petrecem cât mai mult timp de calitate alături de copiii noștri, decât mâncarea gătită și timpul petrecut în bucătărie pentru prepararea ei. Psihologii spun că acei copii care au parte de mai mult timp de calitate petrecut împreună cu părinții, au o inteligență emoțională mult mai ridicată și ating succesul mai ușor când devin adulți. Timpul petrecut cu părinții este cel mai important pentru a dezvolta copiilor abilități care îi vor ajta ca adulți. Astfel, când copiii vor fi mari vor fi capabili să:

 • Gestioneze cu succes relațiile cu ceilalți 
 • Construiască empatia și abilitatea de a înțelege normele și comportamentele sociale și etice
 • Obțină un grad ridicat de auto-control și auto-cunoaștere  

Timpul pe care mamele îl petrec cu copiii lor și calitatea interacțiunilor dintre ei sunt extrem de importante în ceea ce privește trăsăturile inteligenței emoționale ale copiilor, nu numai pentru că aceste activități reflectă un parenting pozitiv, dar și pentru că promovează cooperarea socială, încrederea în sine, empatia,” subliniază Dr. Albert Alegre, specialist în psihologie umană într-un studiu intitulat ”Relația dintre timpul petrecut de mame cu copiii lor și inteligența emoțională a acestora”.

Dacă mama sau persoana care are grijă de copil este extrem de obosită, de epuizată, este tot timpul pe fugă, are alte preocupări, precum gătitul de rețete complicate, încearcă să jongleze cu șapte lucruri în același timp, timpul petrecut cu copilul poate avea chiar o calitate scăzută. Emoțiile negative se transmit, există o conexiune între mamă și copil, îi transmite copilului anxietate, temerile ei, poate chiar o oarecare stare de deprimare, de retragere. Există și o parte care ține pur și simplu de calitatea prezenței noastre în acel moment. De a fi prezent în sensul de a fi conștient, de a fi conectat, de a fi capabil să-l ascult pe copil, să interacționez cu el, să fiu empatic cu copilul. Să îl respect pe el în acel moment cu starea și cu dorințele cu care el vine și să pot să răspund la asta. Să pot să răspund la el atunci când el este un pic neastâmpărat și are chef de joacă sau are chef să exploreze, să pot să răspund la el atunci când el este obosit și poate îmi răspunde în niște modalități nedorite, să am răbdare și toate aceste lucruri. Și ele au foarte mare legătură cu relația noastră cu copiii.”, spune psiholog Sabina Dumitrescu. 

Prin urmare, mamele care nu știu să gătească au de câștigat din asta, dacă timpul petrecut în mod normal în bucătărie, îl dedică timpului de calitate petrecut cu copiii lor

"Timpul de calitate" este orice moment în care parinții și copiii sunt prietenoși, apropiați sufletește, atenți la bucuriile sau la supărările celuilalt. Copilul vrea să fie auzit, ascultat, aprobat, încurajat, vrea să îi arăți că ai încredere în el. Vrea să îi dai aripi ca să fie un adult de succes. Și nu poți face asta când stai cu orele în bucătărie. ”Psihologul american Michael Thompson, în cadrul unei conferinţe (de la Cluj) a spus: „Quality time comes from junk time"; adică momentele speciale cu copiii noştri apar atunci când te aştepţi mai puţin. În maşină, la cumpărături, în parc, atunci când sunteţi blocaţi în trafic în drum spre şcoală sau grădiniţă, în casă. Oriunde și oricând. Atunci când copilul doreşte să vorbească cu tine despre ceva ce îl frământă sau să vă împărtășească o bucurie de-a lui. Și uite-așa, timpul petrecut alături de copil se poate transforma în „quality time", fără planificări.”, spuen psiholog Elisabeta Putere. 

Un studiu a demonstrat chiar că mamele moderne se concentrează acum mai mult pe sănătatea copiilor, fie ea emoțională sau psihică, decât pe mâncare. Mai precis, 85% dintre mamele mileniale deși gătesc, aleg mâncăruri simple și sănătoase. 

Eu una nu mai stau să fac sarmale și tocănițe complicate, cum făcea mama de stătea ore întregi la bucătărie. Acum bag un vas de yena la cuptor, cu legume și sos de roșii, pun niste paste la fiert, și gata. Am cina făcută. Prefer să stau cu fetița mea să ne jucăm, să fiu acolo lângă ea. Mâncarea nu este scopul în viață, ea ne menține în viață. Nu vreau să o cresc pe fată cu gândul numai la mâncare. Vreau să viziteze lumea, să se bucure de viață.”, spune Andreea (32 de ani), mama Irinei.

Mama mea gătea doar rețete simple și când aveam poftă de ceva anume, mai complicat, comandam. Cea mai frumoasă parte a copilăriei mele erau momentele când venea de la muncă și comandam mâncare indiană, ne uitam la un film bun și mâncam mere pe canapea și îmi învelea picioarele cu o pătură. Cea mai frumoasă parte era când stăteam în brațele mamei mele, nu când ele țineau o spatulă.”, scrie pentru NY Times, Jessica Sofher, scriitoare.

Recomandările specialiștilor este de a găsi un echilibru. Nu este o soluție să ne îngropăm ca mame în bucătărie și să petrecem ore întregi acolo. Pe de altă parte este important să oferim copiilor mâncare sănătoasă. Așa că ce facem? Nu ne facem master-chefi, asta este clar. Iată care sunt sfaturile psihologilor și ale nutriționiștilor:

 • Nu te arunca la rețete complicate. Alege rețete simple, care se prepară repede, precum paste, pizza, salate, piureuri, preparate care se bagă repede la cuptor, astfel încât cât se face mâncare în cuptor tu să poți să îți ții în brațe copilul.
 • Nu te simți vinovată dacă într-o seară alegi să comanzi ceva sau, pur și simplu, să mâncați ceva care nu necesită gătit termic, precum un platou cu nuci, legume și brânzeturi. 
 • Dacă vrei să faci rețete complicate, atunci implică și copilul în prepararea lor, astfel încât să petreceți mai mult timp împeună. 

Surse: NY Times, Huffinghton Post, ncbi.nlm.nih.gov

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Studiu: copiii care petrec mai mult timp cu părinții lor sunt mai inteligenți
  Studiu: copiii care petrec mai mult timp cu părinții lor sunt mai inteligenți

  Este de la sine înțeles faptul că părinții influențează dezvoltarea copilului pe toate planurile. Cercetătorii au descoperit că influența și studiile adulților au un impact...

  Specialiștii au decis: copiii mofturoși sunt cei mai inteligenți
  Specialiștii au decis: copiii mofturoși sunt cei mai inteligenți

  Mofturile nu fac decât să scoată din sărite orice părinte, care apelează la tot felul de strategii pentru a-și convinge odrasla să consume alimente sănătoase. Specialiștii au...

  9 tătici celebri care îşi cresc singuri copiii
  9 tătici celebri care îşi cresc singuri copiii

  Fie că este vorba despre actori, fie că este vorba despre cântăreţi sau sportivi, inclusiv aceştia au fost la un moment dat în ipostaza de a fi taţi singuri. Parcurge...

  Studiu: Partenerii care știu să râdă unul de celălalt își cresc șansele unei relații stabile
  Studiu: Partenerii care știu să râdă unul de celălalt își cresc șansele unei relații stabile

  Simțul umorului ocupă locul fruntaș în topul calităților pe care oricine le caută la partenerul de viață. Ei bine, este o practică sănătoasă, conform cercetătorilor,...

  Copiii români, cei mai inteligenți! Locul I pentru echipa României la Olimpiada Internațională Pluridisciplinară!
  Copiii români, cei mai inteligenți! Locul I pentru echipa României la Olimpiada Internațională Pluridisciplinară!

  În cel mai rece oraș de pe Pământ, la 450 de kilometri de cercul Arctic, în Yakutsk, Republica Saha din Federaţia Rusă, s-a desfășurat în perioada 8-14 iulie...

  Simona Gherghe enervată de mamele atotștiutoare: Mi-au spus că nu știu nimic, că sunt nedocumentată și depășită!
  Simona Gherghe enervată de mamele atotștiutoare: Mi-au spus că nu știu nimic, că sunt nedocumentată și depășită!

  Simona Gherghe răspunde acuzelor primite pe internet, înverșunată, după ce a fost atacată de mămici câand a postat o poză cu bebelușul ei care a început...

  Mamele sunt mai sănătoase, dacă tații pot rămâne acasă cu copiii
  Mamele sunt mai sănătoase, dacă tații pot rămâne acasă cu copiii

  Un studiu recent a ajuns la concluzia că mamele ai căror parteneri sunt alături de ele în primele luni de după naștere se bucură de o stare de sănătate mai bună decât a...

  © 2022 Qbebe